Asztro – diéta : a levegő elem

Az asztrológiai hagyományok szerint az elemek arányainak felborulása különböző egészségi problémákat okozhat. Egyik elem túltengése a többi rovására ugyanakkora gondot jelenthet, mint ha túl kevés van belőle a szervezetben. A túlsúly vagy a kóros soványság, különböző étkezési rendellenességek részben szintén ilyen arány- eltolódásokkal magyarázhatók. A jó hír az, hogy alkatunkhoz illő étrend, mozgásformák összeállításával helyre állítható a felborult egyensúly, akár velünk született sajátosságról van szó, akár átmeneti, életvitelünknek, aktuális bolygóhatásoknak tulajdonítható állapotról. Jelen cikk azt vizsgálja, mi történik, amikor a levegő elem egyensúlyban van a szervezetben, túlteng vagy éppenséggel gyengén fejti ki hatását.

A levegő elem

Az orvosi asztrológiában a levegő elem uralja az idegrendszert és a gondolkodási funkciókat, a légzés folyamatát és a légzőkészüléket, minden fajta információ áramlást az élő szervezeten belül (a sejtek közöttitől a sokkal összetettebb keringési- és kiválasztási folyamatokig) és a külső környezettel (pl. beszéd, mozgás ). Bizonyos funkcióknál természetesen keveredik az elemek hatása. Mint az előző részekben részletesen bemutattuk, a keringés, kiválasztás esetén pl. a víz elem, a mozgásnál pedig a tűz elem szerepe is kulcsfontosságú.

A levegős típusok (azaz akiknek születési képletében az Ikrek, Mérleg és Vízöntő princípium hangsúlyos) a kommunikáció, társas érintkezés megszállottjai. Eszméiken, kapcsolataikon keresztül élnek, fizikai testüket pedig hajlamosak bosszantó mellékkörülményként kezelni. Ha elegendő és szerteágazó érdeklődési körüknek megfelelő szellemi inger éri őket, legalapvetőbb fizikai szükségleteikről is megfeledkezhetnek. Miközben pl. folyamatosan telefonálnak, egyik találkozóról a másikra rohannak vagy számító gépeik előtt ücsörögnek akár több étkezést is kihagyhatnak vagy naphosszat éjszakáznak.

Felfokozott élettempójukat egyébként is túlérzékeny idegrendszerük sínyli meg első sorban. Ha kimerülnek, a szokásosnál is szétszórtabbá, kapkodóbbá válnak, különféle kedélybetegségekre lehetnek hajlamosak. Nagyon megviseli őket az is, ha szabadságukban, szellemi és/ vagy fizikai mozgásukban, a kapcsolat teremtésben korlátozzák őket. Az ilyen helyzetekre folyamatos légúti panaszokkal, allergiákkal, szélsőséges esetben asztmával ill. különböző tüdőbetegségekkel reagálhatnak.

Egészségüket, testüket még megfelelő tárgyi tudás esetén is inkább elméleti problémaként kezelik. Szomorú példa erre egy tüdöspecialista szakorvos ismerősöm esete, aki egyszersmind láncdohányos is. Szerencsésebb helyzetekben, ha már felismerték egészségtelen életmódjuk következményeit, megértőbben kezelik fizikai igényeiket..Ha túl sok a levegő elem a horoszkópban

Talán mondani sem kell, hogy ezeket a hiperaktív, nyughatatlan embereket a lehető legritkább esetben fenyegeti az elhízás veszélye. A széllel bélelt, káka bélű jelzők sokkal jobban illenek rájuk, hiszen ha könyvtárnyi ismereteik is vannak az egészséges táplálkozásról, az étkezésre fordított időt elveszettnek tekintik. Lehetőségeik szerint igyekeznek is minél “hasznosabban” tölteni: általában tévézés, intrenetezés, ügyes bajos teendőik közben vagy társaságban csipegetnek. Utóbbi esetben asztaltársaikat is szóval tartják, akkor is, ha azoknak már a szemük is kopog az éhségtől. Ha étterembe mennek sem a konyha minősége érdekli őket elsősorban, hanem az ott zajló társasági események.

Mivel egyébként is vékony alkatok, anyagcsere folyamataik pedig gyorsak, pörgős élettempójuk mellett betegesen lesoványodhatnak. Hajlamosak testileg, idegileg is kimeríteni magukat. Ilyenkor bőrük is kiszárad, hajuk elvékonyodik, töredezetté válik, álmatlanságban szenvedhetnek, memóriájuk romlik

Hogy ne szálljanak el túlságosan érdemes táplálkozásuk révén is leföldelniük magukat. A hiányzó elemet magvak, gabona félék, gyökeres zöldségek fogyasztása révén pótolhatják. A nyári hónapok kivételével tanácsosabb kerülniük a “levegősítő” nyers kosztot. Ilyenkor is szerencsésebb azonban párolt vagy főtt zöldségeket fogyasztaniuk, saláta önteteikhez pedig keverjenek diót, mandulát. Az élesztővel készült péksüteményeket nekik is tanácsosabb lenne kerülniük, akárcsak a finomított élelmiszereket.

Bármennyire is feszélyezi, ha nem kimondottan idegesíti őket, étkezés közben jobb lenne letenniük újságjukat, kikászálódniuk a tévé vagy a számítógép képernyője elől, no és mobiljukat sem ártana kikapcsolni. Ha a gyakorlatban nem is sikerül mindig betartani, érdemes megfontolniuk, hogy a tápanyagok optimális felszívódásához falatonként kb 36 rágás szükséges. Csapongó elméjüket különféle relaxációs gyakorlatokkal, pránajámákkal vagy egyszerűen csak a légzés tudatosítására hangsúlyt fektető meditációs gyakorlatokkal csillapíthatják le.Ha túl kevés a levegő elem a horoszkópban

A gondolkodási folyamatok lelassulnak, az egyén kapcsolatteremtő képessége, kommunikációja is nehézkessé válik. Más típusú energetikai folyamatok is lelassulnak, különböző blokkok, elakadások jönnek létre, amelyek vagy különféle fizikai betegségeket idézhetnek elő vagy a külső folyamatok elakadását (beleértve a fentebbiekkel látszólag semmiféle kapcsolatban nem levő “furcsa véletleneket”, mint a kontakthibás elektronikus készülékek, közlekedési dugók, különféle problémák távközlési eszközökkel, internettel, stb).

A kimerült idegrendszer regenerálódását ebben az esetben is segíthetik a különböző lazító- és légző gyakorlatok. A magnéziumban (pl. zöld saláták, főzeléknövények, szójabab, tej, kukorica, alma) és kalciumban (tejtermékek- főleg a könnyű joghurt- és kefír, brokkoli, paradicsom, narancs) gazdag élelmiszerek szintén ajánlottak, hiszen a két nyomelem nélkülözhetetlen az idegrendszer és a keringés egészséges működéséhez is. Az anyagcsere és a keringési folyamatok ginko tea, fokhagyma, cayenne- bors, gyömbér fogyasztásával serkenthetők.

 

Díványban : A levegős jegyek, 2010 július

Kép :  Vancouver, étterem a levegőben

Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak  nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem ebben és ebben a levegős jegyben áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.

Kapcsolódó

A négy elem – tematikus oldal

Asztro – diéta tematikus oldala

Asztro- diéta: Ikrek, Mérleg, Vízöntő

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!