Asztro – diéta : Nyilas

A jegyet uraló bolygó, a Jupiter akkor is erőteljes felépítést kölcsönöz a Nyilas szülöttnek, ha történetesen nem küszködik súlyproblémákkal. Mindannyian ismerünk pl. joviális alkatú urakat és júnói testalkatú hölgyeket. Utóbbiak gyakran szélesebbek és teltebbek az épp ügyeletes szépségideálnál, mégsem tűnnek kövérnek. Különösen kamaszodó Nyilas lányoknak érdemes szem előtt tartaniuk, hogy velünk született alkati sajátosságainkon még életvezetésünk gyökeres átalakítása sem változtathat, csupán hozzásegíthet ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki alapfeltételeinkből.

A Nyilas princípium a szervezetben

Az asztrológia szerint a Nyilas jegyhez és a benne uralkodó Jupiterhez tartozik a medence, csípő .és combtájék, a sima izomzat, a csípő és fenékizomzat (a musculus maximus, a test legnagyobb izma), a combizom, a zsírszövetek, a csontok közül a medencecsont, csípő – és keresztcsont, ülőcsont és farokcsont, a máj, mint szerv, a belső elválasztású mirigyek közül részben az agyalapi mirigy, élettani folyamatként a feldolgozott tápanyag hasznosítása, méregtelenítés (máj), építés- és növekedési folyamatok, új anyagok és vegyületek előállítása, az egészséges sejtműködéshez szükséges vegyületek közül az idegrendszert erősítő kovasav.

A Nyilas betegséghajlamai

Alapvetően egészséges alkat, problémái leginkább a túlzásokból, mértéktelenségből fakadhatnak. Mája érzékenyebb lehet az átlagosnál: hajlamos lehet sárgaságra, túlzott alkoholfogyasztás mellett májzsugorra. A súlyfölösleg sem csupán szépség hibát jelenthet, hanem komolyabb panaszokat is okozhat. A csípőpanaszok, csípőízületi gyulladás, farideg zsába, jó indulatú daganatos betegségek, duzzanatképződés (pl. zsírmirigyek) további gondokat okozhatnak akárcsak a kovasavhiány tünetei –pl. fakó, száraz bőr, vékony, fénytelen hajszálak, fogínyproblémák.

Étrendje

Az asztalnál is filozofikus magasságokban szárnyal. „Teli hassal éhezni is könnyű” vallja meggyőződéssel. Lucullusi lakomáin van is minden földi jó, sajtos, tejszínes, tejfölös mártások, majonézes saláták, a cseh konyha remekei, egzotikus földrészek ínyencségei, tejszínhabos, vanília krémes desszertek, testes vörösborok és különféle likőrök, bólék. No és persze népes társaság. Egyetemista cimborák vagy egy nemzetközi konferencia, film fesztivál krémje – szinte mindegy is, csak varázsolhassa nagyvilági eseménnyé.

Esküdt ellenségek

Bár az étkezés terén is vállalkozó szellemű és kalandvágyó, kedvenc fogásai nem a reformkonyha recepttárából kerülnek elő. Időnként kimondottan ártalmasak is lehetnek számára. Holmi steril egészségi szempontok miatt azonban valószínűleg nem fogja kiiktatni étrendjéből kedvenceit: a nehéz, zsíros mártásokat, a sok édességet, pl. csokoládét. Többnyire nem szerelmi bánatában eszi le magát a sárga földig. Egyszerűen csak szereti a jó falatokat, ahogy az élet többi örömét is. Az alkoholt azonban nem csupán túlérzékeny mája miatt kéne kerülnie, hanem mert bőre az átlagosnál is jobban megszenvedi a dínom- dánomot.

Ajánlott élelmiszerek

Fehérjében gazdag étrendjét – pl. grillezett szárnyas- és halfélék, tojás, sovány tejtermékek, joghurt – friss zöld salátákkal egészítheti ki. Az alábbi zöldség.- és gyümölcsfélék kavalkádjábóll ízletes, egyszersmind egészséges fogásokat is összeállíthat: padlizsán, kukorica, gabona, teljes kiőrlésű gabonafélék, paradicsom, zöldpaprika, szerecsendió, dió, gesztenye, eper, cseresznye, szilva, ananász, banán, barack.

A napi három főétkezés helyett érdemesebb négy, kisebb adagokból állót beiktatnia, édes üdítőitalok helyett pedig inkább tiszta ásvány vizet fogyasszon. Mivel hajlamos a kiszáradásra, érdemes szem előtt tartania, hogy egy egészséges, felnőtt embernek naponta 1, 5 – 2 l folyadékot kéne meginnia.

Rabelais Gargantua és Pantagruel c. könyvének egyik pikáns illusztrációja. Bár alapvetően társadalomszatíráról van szó, a reneszánsz szerző nagyon szemléletesen karikírozza a diszharmonikus Nyilas típust.

A Nyilas és a felesleges kilók

 

Vigyázat, alkati adottság! A jegyet uraló bolygó, a Jupiter akkor is erőteljes felépítést kölcsönöz a Nyilas szülöttnek, ha történetesen nem küszködik súlyproblémákkal. Mindannyian ismerünk pl. joviális alkatú urakat és júnói testalkatú hölgyeket. Utóbbiak gyakran szélesebbek és teltebbek az épp ügyeletes szépségideálnál, mégsem tűnnek kövérnek. Különösen kamaszodó Nyilas lányoknak érdemes szem előtt tartaniuk, hogy velünk született alkati sajátosságainkon még életvezetésünk gyökeres átalakítása sem változtathat, csupán hozzásegíthet ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki alapfeltételeinkből.

Tina Turnernek pl. nem csupán a Napja áll a Nyilasban, hanem testalkatára is illenek többé- kevésbé a jegy jellemzői. Bár megjelenését rocknagymamaként sincs oka szégyellnie, hamvasabb éveiben sem lehetett párductestűnek nevezni. Naomi Campbellre azonban, aki a Nyilasssal szemben álló Ikrek jegy hatása alatt áll, már sokkal inkább illik ez a jelző.

A monotónia súlyproblémákat okozhat. A jegy képviselői azonban, főleg idős korukban, a hízásra is hajlamosabbak lehetnek az átlagosnál, hiszen a Jupiter a bőség, kiterjedés princípiuma is. Ha pl. nem tud más szinteken terjeszkedni, legalább derékbőségben kell gyarapodnia (a Nyilas típus leginkább csípő ill. comb tájékra hízik). A monotonitás, bezártság más tekintetben is komoly problémákat okozhat ennek a nagyon mozgás igényes, szabadság szerető jegynek. Étvágya pl. egy, még oly változatos, de helyhez kötött munkakörnyezetben is normális igényei sokszorosára növekedhet.
Újra fitten

Erősségek:
A mozgás nem csupán felesleges kilói leadásához, hanem általános testi – lelki egészségéhez is nélkülözhetetlen. Ha pl. napközben nem nyüzsöghet eleget, maga sem érti, hogy egy olyan szeretetreméltó, vidám, toleráns alkat, mint ő, miért köt bele az élő fába is. Másfelől, egy rendszeresen végzett, komoly, fizikai igénybevételt is jelentő sportágat művelve, büntetlenül lakmározhat, ahogy épp szeszélyei diktálják.

Optimizmusa, humorérzéke a fogyókúra kezdeti nehézségein is átsegíti. Látomásainak köszönhetően pl. akkor is pehely súllyal szárnyal olümposzi magasságokba, ha földi teste másfél mázsát nyom.

A lehetséges buktatók:
Fentebbi tulajdonságai ádáz ellenségeivé válhatnak, ha az elvileg lehetségeset elmulasztja a gyakorlatba is átültetni. A Koshoz hasonlóan ő is hamar elveszti érdeklődését. Ha csak nem nyújtanak elég változatosságot is, a hónapról – hónapra következetesen betartandó életvezetési programok az ő esetében is inkább a kudarcra jelentenek garanciát.. .

A tűz elem hangsúlyos jelenlétére utaló kiegyensúlyozatlan élettempó további nehézségeket okozhat.Javasolt mozgásformák

Sok Nyilas sportol rendszeresen, akár hobbiból, akár hivatásos versenyzőként. Mindaddig, amíg naponta intenzíven mozog, nincs oka aggodalomra. Ha azonban valamilyen okból hirtelen abba kell hagynia, még az ilyenkor szokásosnál is rövidebb idő alatt szedhet magára felesleges kilókat.

A hangsúlyos Nyilas rajong a természetért. Ha egyébként nem is űz semmilyen sportágat, bizonyára nagy kiránduló. Az egzotikus expedíciók épp úgy illenek alkatához mint az itthoni természetvédelmi területeken végzett önkéntes munka. Ezt talán morális érzékével is inkább össze tudja egyeztetni – ami esetében szintén nem elhanyagolandó szempont- , mint az egyébként szintén a jegy uralma alatt álló vadászatot. A lovaglás és más lovas sportok is karakterére szabottak, különösen ha nem csak nézőjük, hanem aktív művelőjük is. A síelés, korcsolyázás, íjászat szintén ajánlható, akárcsak az Oroszlánnál felsorolt, egyéni kibontakozási lehetőséget adó, státus-szimbólum szerűen is űzött sportágak.

Karakteréhez illő tánctípusok: más kultúrák táncai: az etno ritmusoktól a bécsi keringőig, szakrális táncok

 

Díványban :  A Nyilas , 2010 május
Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak, nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem ebben és ebben a jegyben áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy asztrológiai konzultáció adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.

 

Kapcsolódó

Asztrodiéta – tematikus oldal

Asztrodiéta : a tűz elem, a Kos , az Oroszlán

A négy elem – tematikus oldal

Csak tudnám, miért nem tudom abbahagyni az evést ?

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!