Asztro – diéta : Oroszlán

A másik három szilárd (fix) (Bika, Skorpió, Vízöntő) jegyhez hasonlóan, az Oroszlán is kissé zömök felépítésű. Ha alkati adottságai a típus egyes képviselőire jellemző királyi lustasággal vagy ülő foglalkozással párosulnak, valószínűleg némi súlyfölösleggel is küzd. Mivel egyébként sem sajnál magától semmi földi jót, az étkezésnek is szereti megadni a módját. Az erőteljes, aromás ízeket ugyanannyira kedveli, mint a dúsan megterített asztalt. Akár egyszerű háziasszony akár egy nagyvállalat tulajdonosa, az ő királyi lakomáiról senki sem távozhat korgó gyomorral. És, akár ínyencfalatokról, akár az általa is kedvelt steakekről vagy egyik hétköznapi kedvencéről, a sült krumpliról van szó, saját tányérját ugyanolyan fejedelmi nagyvonalúsággal pakolja tele mint alattvalóiét. Felesleges hangsúlyozni, hogy mindez tovább gyarapíthatja kilóit.

Az Oroszlán princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológia az Oroszlánhoz és a jegyben uralkodó Naphoz társítja a szívet, lépet, a hátat és a gerincoszlopot. Mint az asztrológia alapjait bemutató sorozatban majd látni fogjuk, a Nap mindezek mellett az általános életerő jelölője is, illetve a szemekkel, a látással is kapcsolatba hozható.

A csontrendszeren belül az Oroszlán uralma alatt áll az 5- 9. gerinc csigolya, az izmok közül a szívizomzat és a hát nagy izmai (erector trunci), egyik, a szervezet egészséges működéséhez szükséges ásványi sóként pedig a magnézium foszfát. Ez utóbbi biztosítja a motorikus idegek kiegyensúlyozott működését, az egészséges csontozatot, a vérfehérjék egyik alkotó eleme, valamint a vér sűrűségének szabályozásában és az emésztőenzimek aktiválásában is szerepet játszik.



Az Oroszlán betegséghajlamai

Ahogy az Oroszlán princípium kapcsolatban áll az életörömmel, vágyélettel, kreativitással, szórakozással, az uralma alá tartozó embertípus sem veti meg a földi élvezeteket. Ez azonban többnyire egészséges keretek között marad, ezért a jegy képviselői hosszú életűek.

Problémák abból adódhatnak, ha túlbecsülve teljesítő képességüket, túl sokat vállalnak magukra, illetve túl nagy kanállal habzsolják az életet (Gondoljunk arra, hogy a holisztikus gyógyászatban a hát a teherbíró képesség szimbóluma is, a szív pedig nem csak a melengető szeretettel hanem a perzselő szenvedéllyel, illetve a bátorság kérdéseivel is kapcsolatba hozható)

A fentebbieknek megfelelően, az Oroszlánok főleg szív és keringési panaszoktól szenvedhetnek (pl. magas vérnyomás, infarktus vagy épp ellenkezőleg, szívelégtelenség), esetleg szívtáji fájdalom. Hátizmaik is érzékenyek lehetnek, pl. meghúzódhatnak, valamint hajlamosabbak lehetnek a gerincoszlop, gerincvelő betegségeire is (pl. lumbágó), látási problémákra is. További gondot okozhat, hogy fizikai kondíciójából, állóképességéből hiúsági kérdést csinálnak, ezért még akkor is hajlamos lehetnek túlhajszolni magukat, ha egyébként érzik, hogy majd’ összeroskadnak a kimerültségtől. Ezt különösen idősödő Oroszlánoknak érdemes megszívlelni.



Javasolt élelmiszerek

Ha a képlet más tényezői nem támasztják alá, az Oroszlán típus nehezen mond le a húsos ételekről. Ezt pl. egy, a keringés kiegyensúlyozását és a vérképződést segítő étrend összeállításakor is tekintetbe kell venni. A friss zöldségekből készült saláták, gyümölcsök, ökogazdaságból származó tej- és tejtermékek mellett mértékkel ajánlható tehát a marha- és bárány hús, baromfi, máj.

A vas tartalmú élelmiszerek, pl. spenót, mazsola, datolya a vérszegénység megelőzésében, a keringés javításában pedig a narancs, szilva, körte lehet segítségére.

A teljes kiőrlésű gabonafélék, ezek közül is a rozs, barna rizs, spárga, cékla, articsóka, tenger gyümölcsei, napraforgómag, mandula, alma, barack, kókuszdió, földimogyoró szintén ajánlhatók, akárcsak, mértékkel a gyümölcs ízű, „elegáns” száraz vörösborok (pl. burgundi, bordói), fűszerekként pedig a rozmaring, babérlevél, bazsalikom,borágó, kurkuma

Esküdt ellenségek

Ha kerüli a túlságosan zsíros konyhát, esetében nem lehet kimondottan ellenjavallott élelmiszerekről beszélni.

Az Oroszlán és a felesleges kilók

A másik három szilárd (fix) (Bika, Skorpió, Vízöntő) jegyhez hasonlóan, az Oroszlán is kissé zömök felépítésű. Ha alkati adottságai a típus egyes képviselőire jellemző királyi lustasággal vagy ülő foglalkozással párosulnak, valószínűleg némi súlyfölösleggel is küzd. Mivel egyébként sem sajnál magától semmi földi jót, az étkezésnek is szereti megadni a módját. Az erőteljes, aromás ízeket ugyanannyira kedveli, mint a dúsan megterített asztalt. Akár egyszerű háziasszony akár egy nagyvállalat tulajdonosa, az ő királyi lakomáiról senki sem távozhat korgó gyomorral. És, akár ínyencfalatokról, akár az általa is kedvelt steakekről vagy egyik hétköznapi kedvencéről, a sült krumpliról van szó, saját tányérját ugyanolyan fejedelmi nagyvonalúsággal pakolja tele mint alattvalóiét. Felesleges hangsúlyozni, hogy mindez tovább gyarapíthatja kilóit. (Mint mindig, most is óva intenék az általánosítástól. Egy olyan Oroszlán Napú személyre, akinek mondjuk Ikrek aszcendense, Ikrek Marsa van, más bolygói pedig a Szűzben állnak, a fentebbiek biztos nem illenek. Amennyiben a Bikában, Rákban, Halakban is vannak bolygók, már több az aggódnivalója.)



 

Újra fitten

Erősségek:

Közismert hiúsága jelen esetben nem gyarlóság hanem a legerősebb szövetséges. Ennek köszönhetően még időnként szintén jellemző kényelemszeretetét, megrögzött szokásait is képes legyőzni. És, mivel a többi fix jegyhez hasonlóan ő is szeret szilárd kereteket adni életének, ha hozzászokik egy egészségesebb életvezetéshez, ezt hosszú távon is képes betartani.

A lehetséges buktatók:

A tüzes jegyekre jellemző rendszertelen, időnként kimondottan zaklatott élettempó étkezési szokásaira is kihathat. Egy még oly karakterére szabott diétát öntörvényűsége miatt is nehéz lehet betartania. A tüzes jegyekhez hasonlóan elvileg természetesen egyetért a javaslatokkal. Gyakorlatilag azonban senki ne merészeljen holmi tofus sárgarépa – salátával alkalmatlankodni, ha ő sültet akar vörösboros mártással !

Javasolt mozgásformák

Sport: Neki is főleg az egyénileg is űzhető, személyes sikerélményt nyújtó és/ vagy presztízs- sportágak ajánlhatók, pl. síelés, tenisz, golf, szörfözés. A hagyomány őrző ruhákban, korhű felszerelésben előadott lovagi tornákon színészi hajlamait, drámai érzékét is kiélheti. Akár milyen testgyakorlatot választ is azonban, tisztában kell lennie azzal, hogy a monotonul ismétlődő mozgásformáktól ugyanúgy besokallhat, mint az egyébként kitűnő szakember, de túl erélyes vagy presztízs központú edzőtől. Ha nem is követeli meg oktatójától, hogy sztárként ünnepelje (bár lelke mélyén talán nem lenne ellenvetése), mindenképpen fontos számára, hogy az elismerje kiválóságát.

Karakteréhez illő tánctípusok: diszkó, showtánc, revü, „tüzes” táncok szamba, flamenco, rumba, esetleg tánc színház a felsorolt műfajok valamelyikében

 

Díványban : Az Oroszlán , 2010 május

 

Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak, nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem ebben és ebben a jegyben áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.





Kapcsolódó:

Asztro – diéta – tematikus oldal

Asztro – diéta : a tűz elemKos, Nyilas

A négy elem – tematikus oldal

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!