Asztro – diéta : a tűz elem

Az asztrológiai hagyományok szerint az elemek arányainak felborulása különböző egészségi problémákat okozhat. Egyik elem túltengése a többi rovására ugyanakkora gondot jelenthet, mint ha túl kevés van belőle a szervezetben. A túlsúly vagy a kóros soványság, különböző étkezési rendellenességek részben szintén ilyen arány- eltolódásokkal magyarázhatók. A jó hír az, hogy alkatunkhoz illő étrend, mozgásformák összeállításával helyre állítható a felborult egyensúly, akár velünk született sajátosságról van szó, akár átmeneti, életvitelünknek, aktuális bolygóhatásoknak tulajdonítható állapotról. Jelen cikk azt vizsgálja, mi történik, amikor a tűz elem egyensúlyban van a szervezetben, túlteng vagy éppenséggel gyengén fejti ki hatását.

 A tűz elem

Az orvosi asztrológia a tűz elem hatása alá sorolja az anyagcsere folyamatokat, tehát a táplálék megemésztését, felszívódását. A különböző méreganyagok, vírusok, baktériumok, gombák, stb. elégetése révén a szervezet öntisztulási folyamataiban is fontos szerepet játszik. . Ha szervezetünkben egyensúlyban van a tűz elem, immunrendszerünk kitűnően működik, a betegségekből könnyen – gyorsan felépülünk. A tűz típusú emberek (akiknek képletében hangsúlyos szerepet játszik a Kos, Oroszlán, Nyilas) nem csupán a szó átvitt értelmében lángolnak, hanem testhőmérsékletük is magasabb az átlagosnál.Ha túl sok a tűz elem a horoszkópban 

A tűz elem túltengése a születési képletben gyors anyagcsere folyamatokat, zaklatott élettempót eredményez. Ezek az emberek addig égetik két végén a gyertyát, amíg úgy fizikailag, mint lelkileg, érzelmileg is kiégnek. A túlsúly nem csupán nem jellemző rájuk, de az ügy, ami miatt épp lelkesednek, annyira leköti figyelmüket, hogy egyéb fizikai igényeik kielégítése mellett az étkezésről is megfeledkeznek. Ha épp eszükbe jut, kutyafuttában bekapnak valamit. Jó esetben talán beülnek egy gyorsétterembe, de gyakoribb, hogy az utcán, volánnál, munka közben falnak. Táplálkozási ritmusuk egyébként is kiegyensúlyozatlan. Mindez természetesen emésztési rendellenességekhez, akár gyomorfekélyhez is vezethet.

Általában nem betegesek, inkább gyors lefolyású, lázas betegségekre, gyulladásokra hajlamosak. Magas vérnyomástól és más keringési rendellenességektől, álmatlanságtól is szenvedhetnek, türelmetlenségük dührohamba torkollhat, örökös száguldozásuk miatt pedig a a balesetekre is hajlamosak.

Étkezési szokásaikat nehéz kordában tartaniuk. Ha mégis rászánják magukat, olyan étrendet érdemes összeállítaniuk, amely részben lehűti őket és megóvja szervezetüket a kiszáradástól (pl. sok zöldség, gyökerek, pl. répa, petrezselyem, salátaféle, főzelékek ), másrészt pedig elég „sűrű”, nehéz, ahhoz, hogy kissé lassítson iramukon (pl. burgonya, gabonafélék).

Lehetőleg kerülniük kell az erős, csípős fűszereket, vörös húsokat, amit megint csak nehéz betartaniuk, hiszen született ragadózók, akik a konyhában is szeretik kiélvezni az élet savát – borsát. A kamillatea, frissen facsart citrom – vagy narancslé szintén jótékonyan hűti őket.

Esetükben valószínűleg szó sincs arról, hogy elhanyagolnák a mozgást, sőt, valószínűleg hiperaktív alkatok. Ha van hozzá egyáltalán türelmük, nagy hasznát vennék valamilyen meditációs – relaxációs technika elsajátításának, esetleg a testüket is rugalmasabbá tevő hatha jóga gyakorlatoknak. A különböző harcművészeti irányzatok szintén segíthetnek tűz oltárrá szelídíteniük a bennük fortyogó tűzhányót

Túl kevés tűz elem

A fentebbiek után szinte magától értetődő, hogy ha túl kevés a tűz elem a képletben az anyagcsere lelassul, a táplálék megemésztése, felszívódása. nem probléma mentes. Gyengülhet az immunrendszer, a szülött hajlamosabb lehet a hízásra, megfázásra, kedélybetegségekre.

Lehetőleg kerülje el a hideg ételek- italok fogyasztását, használjon az emésztést serkentő fűszereket (pl. cayenne bors, mustár, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, fokhagyma, stb), állítson össze könnyű, száraz étrendet. Citrusfélék mellett fogyasszon sok joghurtot, kelkáposztát. Húst, sajtféléket csak mértékkel fogyasszon.

A tűz elem elégtelen működése valószínűleg a képlet tulajdonosa kezdeményező készségét, önbizalmát is megnyirbálja, a testedzés pedig bizonyára nem tartozik kedvelt foglalatosságai közé. Bármennyire ódzkodik is azonban tőle, az elemi egyensúly helyreállításához kénytelen lesz beiktatnia. Ha másra nem is kapható egyhamar, legalább bizonyos, egyebek mellett az anyagcsere működést serkentő jóga gyakorlatokat érdemes lenne elsajátítania (pl. ún. fordított ászanák, pl. gyertya), de dinamikusabb mozgás formáknak (pl. tánc, harcművészetek, esetleg kocogás) is hasznát venné

 

Díványban:  A tüzes jegyek , 2010 május

Kép : Középkori étterem a csehországi Detenicében és a helyi tűznyelő 

Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

 Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak  nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem ebben és ebben a  tüzes jegyben áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.

Kapcsolódó

A négy elem – tematikus oldal

Kos

Oroszlán

Nyilas

Asztro – diéta – tematikus oldal
A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!