Telihold és penumbrális holdfogyatkozás a Skorpióban 2023

A május 5-i Skorpió telihold (helyi idő 19:34) egyszersmind penumbrális holdfogyatkozás is – így az április 20-i Kos hibrid napfogyatkozás – jelezte válság témái további részletekkel bővülnek, akárcsak az előző évek Bika-Skorpió tengely mentén létrejött eklipszeié. Kelet-Európából, Afrikából, Ázsiából, Ausztráliából, Új-Zélandról, az Antarktiszról és Indonéziából volt látható.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

 




Ismét csak rábökésszerűen néhány szempont, anélkül, hogy mélyebb elemzésekbe bonyolódnék.

  • A hagyományos álláspont szerint a Skorpió 2. dekádjában létrejött holdfogyatkozások leszárítják az olajbogyókat és a gyümölcsöket, a levegő lázas betegségektől és pestistől terhes. (Mundane Astrology/Raphael – 191 old) És mindjárt egy május 6-i hír  a nyáron esedékes pusztító forróságról, szárazságról. Amibe persze az Oroszlán Mars- Bika Jupiter-Vízöntő Plútó fix T-kvadrát, és a nyáron Oroszlánban tolató Vénusz, ill fényszögei is belejátszanak; egy gyenge, félárnyékos holdfogyatkozás önmagában kevés lenne.)
  • Egy Skorpió teliholdnál a Bika életigenlő, dionuszoszi pólusa a halál, krízis, és ezen keresztül való gyötrelmes átalakulás hádészi motivumaival egészül ki. Mint a Plútó archetípusánál már szó volt róla, az ilyen metamorfózisok végeredménye nem csak főnixmadár, hanem farkasember is lehet. A Plútó feminin analógiáiról ld Jessica Davidson írását, ill a The Astrology of Fate Skorpióval foglalkozó fejezetét és saját posztomat a jegyről.
  • A holdfogyatkozás Skorpió 14°58′-en jön létre, a jegy 15°25′-en levő Déli Serpenyő (Zubenelgenubi) szomszédságában. Ez a rosszindulatú állócsillag már önmagában is a farkasember -forgatókönyvek esélyét növeli, így a Hold-Uránusz szembenállásból, küszöbön álló Nap-Uránusz találkozóból adódó meglepetések inkább kellemetlenek lesznek.

„Ptolemaeus és a régi szerzők szerint Szaturnusz és Mars természetű, későbbi szerzők Szaturnusz-Vénusz, ill Vénusz-Szaturnusz természetűnek tekintik. Irigységet, rosszakaratot, testi fogyatékosságot, haragtartó jellemet, erőszakot, betegséget, hazugságot, bűnözést, szégyent és mérgezés veszélyét hordozza.
Szaturnusz-Vénusz; ártalmas hatás az egészségre, balesetek, szerencsétlenségek, tűzveszedelem, gyulladásos betegségek, főleg az arccal kapcsolatban, szembaj, esetleg vakság.Holddal: problémák a máik nemmel, hamis vádak, szégyen, romlás, félénk szellem, rokonok elvesztése, sok csalódás, gyakori betegségek, elsősorban ezen jel által uralt testrészeken.Vivian Robson: Állócsillagok, 139-140 old
„Ez a nem túl segítőkész csillag javak elkobzását okozza háborús időkben. Halhatatlan nevet adományoz, bár inkább tragikus körülmények, mint látványos sikerek révén”. (Fixed Stars and Their Interpretation, Elsbeth Ebertin )
„Erős Zubenelgenubi-hatás mellett a társas kapcsolatokban levőknek, legyen az házastársi, bírói vagy bármilyen társulás, nagyon tisztán kell tartaniuk a fejüket és a szívüket. Rossz aspektusai gyakran nyilvánulnak meg váratlan szerencsétlen helyzetek formájában, a családi viszályoktól kezdve a félresikerült igazságszolgáltatáson át szerelem álcájában elkövetett pszichopata gyilkosságokig. (The Living Stars, Dr. Eric Morse ) Idézetek az Astrology King oldalról kimásolva




Részleges holdfogyatkozás a Skorpióban – 2022 május 5 Bp, 19h34

A teliholdnál egyébként is gyakori hangulatingadozásokat, szélsőségeket, irracionális megnyilvánulásokat itt a Hold Merkúrral és Uránusszal való szembenállása is fokozza. A szokatlan ötletekkel önmagukban nem lenne gond, de most főleg olyan módon fejeződhetnek ki, ami inkább zavart kelt, destruál semmint pozitív áttörést hoz. Hasonlóképpen: a cselekedetek, amelyekre a felszín alatti áramlatokra való ráérzés, tudattalan impulzusokkal sodródás sarkall, sem mindig szerencsések. A kollektív tudattalan igen destruktív formában is a felszínre törhet, a szó szoros értelemben vett ámokfutásra ösztönözve az erre fogékony egyéneket. Mint már sokszor szó volt róla, a nap-és holdfogyatkozásokhoz társítható események az eklipszek előtti és őket követő 7 – 10 napban is beazonosíthatók. Szinkronicitásokban a jelenleginél sem volt hiány: május 3-án egy 14 éves fiú rendezett vérfürdőt egy belgrádi iskolában , másnap Neukölln egyik protestáns iskolájában késelt meg két kislányt egy férfi
, 5-én pedig Szerbiában volt újabb lövöldözés– hogy csak a legismertebb hírek között tallózzak.

A tudattalanból feltörekvő impulzusok kritikátlan követése, az összetartozásra és a függetlenségre törekvés közötti egyensúly felborulásának lightosabb esetekben is kellemetlen meglepetések lehetnek a következményei. Az ilyenkori, látszólag derült égből következő leválások, szakítások, kiderülő titkok, bizalmas részletek nyomán kitörő botrányok, az illetőt magát is meglepő elszólások, bakik, balesetek meglehet, hogy a fejlődés célját szolgálják, de az egó számára igen kellemetlen módon következhetnek be. Ha az irányváltás szükségszerű, jobb számára valamelyest előkészíteni a talajt, mint ha sokkoló módon, sorsként megesve robbanna életünkbe, de a telihold -gerjesztette hullámvasutazás a szokásosnál is jobban megnehezítheti ezt a folyamatot.




Így aztán és a Skorpió analógialáncába tartozó halál nem csupán szimbolikus értelemben, hanem nagyon-nagyon kézzelfoghatóan is megjelenhet. Az április 29-én közzétett májusi előrejelzésben pl külön felhívtam a figyelmet, hogy ebben a hónapban gyakran lehetünk megrázó halálesetek tanúi. Egy nappal a bejegyzés közzétételét követően, este fél 10 körül horrorisztikus baleset történt az M0-on: elütöttek egy ásványvízért induló, 92 éves román turistát. A gázoló nem csupán cserbenhagyta áldozatát, hanem mielőtt leállították volna a forgalmat, vagy 40 autó is átment a holttesten, szanaszét hordozva az elhunyt véres földi maradványait. A Plútó/ Skorpió karakterű Ereshkigal istennő elismeréssel adózna a plútói díszletekért.




Az eklipsz-képletben együttesen érvényesül a május 4-i Vénusz-Neptun kvadrát (Ikrek-Halak 26°49) és 5-én bepontosuló Vénusz -Jupiter szextil (Ikrek -Kos 27°) befolyása. A Vénusz és a Neptun erőpróbáló aspektusairól már sok szó volt a blogon ( Szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged van, A lovagi szerelem problémás öröksége, Elérhetetlen uraság, Vénusz – Neptun fényszögek). Gyakran állnak kapcsolatban túlzott idealizmusból, az elérhetetlenhez, a szenvedéshez való ragaszkodásból fakadó szerelmi csalódásokkal. Persze, más jellegű társulásokból, ügyekből is kiábrándulhatunk ilyenkortájt; az önbecsapás, becsapódás, rossz értékítéletből fakadó károk kockázata is növekszik. A tudatmódosító szerek használata növeli a kellemetlen élmények begyűjtésének valószínűségét. Az értékek, a tulajdon más módon is károsodhat, fokozottan fennáll a kiberbűncselekmények veszélye, egy filléres, cuki csecsebecse megvásárlása egy gyanús websopból pedig akár súlyos százezrektől is megszabadíthatja a bankszámlát. (E sorokat is a májusi előrejelzésből másoltam be. Két, őket alátámasztó hír a következő napokból, a teljesség igénye nélkül: Orosz hátterű zsarolóvírusos támadás érte Dallast, a tűzoltóság és a rendőrség honlapja is leállt, bezártak a bíróságok is – május 5 , 850 ezer forintot gomboltak le a Jófogáson egy eladóról a Foxpostra hivatkozva – május 6  )

A Jupiter egyidejű jelenléte, ha megvan hozzá a tudatos igyekezet is, valamelyest mérsékelheti, ha semmissé nem is teszi a veszteségeket. Legrosszabb esetben legalább oly módon, hogy Kosként elég kalandvágy és pionírszellem van benne a nulláról való újrakezdéshez. (Egy Vénusz-Neptun fényszög, még egy problémás sem jelezne persze önmagában ilyen súlyos forgatókönyvet, de az eklipszképletben a Vénusz a 8-as házban van, így a komoly érvágások, halálesetből fakadó érzelmi, anyagi veszteségek is bőven benne vannak a pakliban. A new-age „asztrológia” persze hírből sem ismeri ezeket a forgatókönyveket, a konszenzuális valóság, és a vele meghittebb kapcsolatot ápoló hagyományos irányzatok annál inkább.





Fentebbi trendekre erősít rá a  Jupiter -Plútó kvadrát, ha nem is egzakt, már erőteljesen érvényesül, a Jupiter a 2 ház, a Plútó az aszcendens (modern) ura, ami borítékolja a nagyarányú veszteségeket. A 3-as házban közlekedési balesetekkel is kapcsolatban van; a további analógiák: durva közbeszéd, Magyarországon mélyülő krízis az oktatásban (hogy csak a május 3-i diákveréseket emltsem a Karmelitánál  ),késhegyre menő sajtóviták, önkényes, jogsértő törvénykezés -ld pl munkavállalói jogok , úgy is mint a szmájli miatt kirúgott közmunkás esete , hangfelvétel itt,- stb szintén adták magukat. Persze, e hazai folyamatok teljes összhangban vannak a tavaly májusi Skorpió holdfogyatkozás -jelezte tendenciákkal, meg a korábbiakkal is, úgyhogy kár rájuk szót vesztegetni.

A Mars, az aszcendens régi ura a Rákban esésben van, Neptunnal való trigonja maximum víziókat ad, cselekvőerőt kevésbé. Erre szokás mondani, hogy a remény hal meg utoljára. Jó esetben a belső képekkel való munka képes hatni a konszenzuális eseményekre – kivéve, amikor nem. Kevésbé szerencsés, és erről is szó volt a májusi előrejelzésben, illetve egy, A Neptun az asztrológiában és a megváltás keresése című Liz Greene-könyvből fordított részletben is, hogy akár még egy kedvező Mars -Neptun fényszögnek is lehetnek destruktív megnyilvánulási formái. A tudattalanból feltörő impulzusok ilyenkor destruktív formában élődnek ki. A fallban levő Mars 9-es házas pozíciója önmagában is kedvezhetne a vallás, és/vagy különböző politikai nézetek hatására bekövetkező ámokfutásnak, de a szélsőségeket most még a Jupiterhez közeledő kvadrátja is fokozza. (A Plútó szembenállásról, illetve a május utolsó 12 napját és június első felét meghatározó Mars-Jupiter-Plútó T kvadrátról nem is beszélve.)





A konszenzuális valóság e témakörből is hozta az analógiákat, ld a fentebb említett szerbiai tömeggyilkosságok, Belgiumban szerencsére sikerült megelőzni egy csecsenek által tervezett merényletet
, a Kreml ellen intézett állítólagos ukrán dróntámadással azonban ismét közelebb kerültünk a világégéshez. Jómagam hajlok ugyan arra az álláspontra, hogy hamis zászlós művelet volt, amivel az oroszok akarják eszkalálni a háborút. Ugyanakkor, okulva a tavalyi Bika holdfogyatkozást követő lengyelországi rakétaincidensből, egy felelőtlen ukrán lépést se zárhatok ki teljesen.

A pénteki, 6,5-ös erősségű japán földrengés szintén része a szokásos eklipsz-analógiáknak, és további, hasonló természeti csapások (cunamikat, árvizeket is beleértve), tűzvészek, vegyi szennyeződések – okozta károk, tömegszerencsétlenségek, terrorakciók bekövetkezte sem lepne meg. A Merkúr tolatása miatt az eklipszhez köthető események egy része némi késéssel jelentkezhet, így még bőven lehet részünk kellemetlen meglepetésekben a következő hetekben.




Végül, de nem utolsó sorban a jelenlegi holdfogyatkozáshoz köthető jelentős esemény III.Károly király szombati megkoronázása is a Westminster – apátságban  . Megérne egy asztrológiai eszmefuttatást, de elképzelni se tudom, hogy akár középtávon is beleférhetne időmbe. Ami, akár a jelenlegi időminőséget, akár Károly király  és Anglia horoszkópját, vagy akár mindhármat, valamint természetesen a tavaszi napéjegyenlőségképletet, Károly jelenlegi és közeljövőbeli direkcióit, szolárjait figyelembe véve röviden elmondható: országlása nem igérkezik diadalmenetnek. És most nagyon enyhén fogalmaztam. Más asztrológusok hoz hasonlóan abban sem vagyok biztos, hogy túl soká tarthat. Persze, az elmúlt évek eseményeinek ismeretében ilyen megállapításokhoz semmi szükség asztrológiára.




Kapcsolódó

Hibrid napfogyatkozás a Kosban – 2023 április 20

Május – 2023

2023 asztrológiai mérföldkövei

Nap-és holdfogyatkozások: sorsfordulók hírnökei

Eklipszek tematikus oldala

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2023A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!