Hold – Neptun aspektusok | Liz Greene

 

Liz Greene : A Neptunusz az asztrológiában és a megváltás keresése ( The Astrological Neptune and the Quest for Redemption) című könyve asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok számára egyik alapműnek számít. Magyarországon sajnos jószerivel ez is ismeretlen, pedig több mint húsz évvel ezelőtti megjelenése (1996) nagy eseménynek számított a világ asztrológusai körében. Liz Greene munkássága, aki egyszersmind jungiánus analitikus is, asztrológusok teljes nemzedékeire van hatással. Az alábbi rész (416 – 420 old) a Hold – Neptun kapcsolatokkal foglalkozik. A személyi horoszkópokban jelzett lehetőségeken és buktatókon kívül a szerző más, az egyénen túlmutató analógiáikra is kitér.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Neptunnak és a Holdnak sok közös vonása van. Mindketten vizes jegyeket uralnak és mindketten kapcsolatban állnak az anyával és az anyasággal és a valahova tartozás igényével. A születési képletek Hold – Neptun kapcsolatai gyakran utalnak empátiáskészségre, kedvességre, kifinomult érzelmekre, rendkívül fejlett képzelőerőre. Ezek az aspektusok azonban legalább ennyire hírhedtek az elsősorban testi betegségek- és problémás kapcsolatok – okozta boldogtalanságról. A Hold, vizes jellege ellenére egyszersmind nagyon fizikális is, és az egyén ösztönös igényeit jelképezi. Mivel a Hold ilyen intenzíven személyes, a fizikai és érzelmi elégedettség igen személyre szabott kritériumainak jelölője. A személyes igények ugyanolyan egyértelműen meghatároznak egy egyént, mint az agresszívebb szoláris vagy marsikus szükségletek. A Naphoz hasonlóan a Hold mögött is mindig jelen van egy „Én”, noha ez ösztönös jellegű, a Neptun pedig az „Én” ellensége. A Hold individuális igényei és a Neptun egyetemes sóvárgásai közötti működőképes egyensúly megteremtéséhez oda kell figyelni, nehogy a másokkal való eggyéválás utáni vágy kerüljön túlsúlyba az egyén saját érzései, vágyai és fizikai szükségleteinek kifejezéséhez képest. De ugyanennyire fontos vigyázni arra is, nehogy az illető anyagi és érzelmi gondoskodás iránti vágya elfojtsa azt a sóvárgást, hogy érzelmileg és fantáziái szintjén túllépjen a „normális” családi élet szféráján. Ez az egyensúly csak akkor teremthető meg, ha az illető lemond az önfeláldozásban rejlő varázslatos lehetőségekről és megtanulja megzabolázni érzelmi manipulációkra és mártíromságra való veleszületett hajlamát. Némi reflektálás a korai érzelmi tapasztalatokra segíthet, főleg a személyes anyával – akinek a Hold a fő asztrológiai szignifikátora – való viszonyt illetően.


Naaagy kérés kleptomániás félig- sem- barátaimhoz 😈 Sajnálatos módon az oldalamon levő másolásvédő dacára is még mindig nagyon sokan „inspirálódnak” ( = gátlástalanul lopják a tartalmakat) innen. Igen, ezt a tevékenységet akkor is LOPÁSNAK nevezik, ha már nem tudják olyan könnyen szó szerint lemásolni, “csak” összefoglalózzák, esetleg más igényes blogokról, YouTube-csatornákról összemazsolázott tartalmakkal kombinálva) . Amennyiben Te magad is azon „kollégák” cseppet sem tisztelt csoportjába tartozol, aki tárgyi tudása mélyítése helyett kizárólag oldala marketingezésével, és azon platformok tallózásával foglalkozik, ahol igényes tudásanyagokból lopkodhat ( többek között pl  az én oldalamat is e céllal követed, ahogy teszitek sajnos elég sokan), kérlek, a változatosság kedvéért most tegyél kivételt. Nagyon sok munkám van  az ilyen típusú fordításokban (a minőségi  szakirodalom beszerzésébe fektetett jelentős összegekről már nem is beszélve), akárcsak az oldalamon elérhető összefoglalókban, meg a többi posztban is. Ezért, ha merítesz  belőlük, kérlek jelöld meg a forrást, ÉS tüntesd fel a cikkemre mutató linket is !!!! Ez az egyik olyan fontos gesztus, amely megkülönböztet a  tartalomtolvajoktól. Nagyon jó lenne, ha ez szokásoddá válna, és nem csak az én írásaimat illetően, hanem akkor is, amikor a többi hiteles tudással rendelkező, posztjaikba, videóikba komoly munkát fektető asztrológus- társam oldalain „tallózgatsz” ( = nézel lenyúlnivaló tartalom után).

A Neptun „isteni elégedetlensége” hatására a Hold természetéből fakadó klánszerű érdeklődése túllép a szülött közvetlen életszférája keretein. Így tehát ez a kombináció azt jelezheti, hogy a szülött mélységes együttérzést tanúsít a minden emberi lényben meglévő sóvárgásokkal és szorongásokkal -, különösen a magánnyal szemben. A Hold – Neptun aspektus tulajdonosa megérti mások feltétel nélküli szeretet- igényét; cserében ő maga is ilyen szeretetre sóvárog, és egész valóját áthatja az egész szenvedő világgal való lelki közösség érzése. Ez tehát nem csupán néhány barátra és családtagra korlátozódik. Személyes érzelmi szükségleteinek érvényesítése nélkül azonban az illető mások igényeinek kelletlen kiszolgálójává válik, aki folyamatosan éhezik, mégis, az összes éhes szájnak felkínálja magát táplálékul, aki csak útjába kerül. A Hold – Neptun aspektusokkal rendelkező szülötteknek arra való szüksége, hogy szükség legyen rájuk, egész életükre döntő hatással lehet. A tudatos személyiség időnként nem ismeri fel a Hold – Neptun határtalan éhségét. Ez főleg olyankor fordul elő, amikor a horoszkóp többi része nagyobb önállóságra utal, pl a levegő és föld elem hangsúlya, domináns Szaturnusz vagy Uránusz. Ekkor az illető egy szegény, követelődző vagy beteg partner vagy gyerek révén, vagy azokon keresztül tapasztalhatja meg Hold – Neptun aspektusát, akiket segíteni vagy gyógyítani próbál. Egy tudattalan Hold – Neptun a fizikai testen keresztül is kifejeződhet, olyan gyerek módjára, aki még nem tud beszélni, így nem képes semmilyen más formában kommunikálni éhségét és sebezhetőségét.

A Hold egyszerre mutatja az anya és a gyerek közötti kötelék korai élményét és az archetipális anyai örökség természetét. Horoszkópbeli helyzete és fényszögei gyakran igen pontosan írják le a gyerekkor érzelmi légkörét. A Hold szekunder direkciói értékes adalékokat szolgáltathatnak, ugyanis bármely olyan, más bolygókkal képezett fényszöge, amelyhez a születés időpontjában közeledett bepontosul a születést követő kilenc hónapban. És valamennyi távolodó fényszöge egzakt volt valamikor a születés előtti kilenc hónap folyamán. Más szavakkal, a progressziós Hold aspektusai jelzéseket tartalmaznak egy, nagyjából a fogamzástól és terhességtől a születés utáni kilencedik hónapig terjedő időszakról. Például egy olyan, a születéskor közeledő Hold – Uránusz együttállás, amely szekunder direkcióban a születés utáni negyedik hónapban pontosul be, az élet negyedik hónapjában átélt érzelmi vagy fizikai zűrzavarra, törésre vagy instabilitásra utal. Így például a Hold – Uránusz aspektusokkal rendelkező személyek gyakori problémája, a krónikus szorongás, a bizonytalanság vagy felfordulás kora gyermekkorban átélt időszakára utalhat, amire az illető már alig emlékszik. A jövőbe vetített tipikus hold – uránuszi félelmek ( lezuhanó repülőkkel, felrobbanó gázbojlerekkel, váratlan elválásokkal kapcsolatos fantáziák) és a múltbeli érzelmi tapasztalatok közötti összefüggés megértése segíthet például az egyénnek jobban kezelni ama a zavaró elvárását, miszerint hamarosan minden borzalmasan balul fog kiütni.




A Hold – Neptun aspektusok hasonlóképpen olyan múltbeli élményeket írnak le, amelyek a jövővel kapcsolatos elvárások formájában fordítódnak le. A Hold – Neptun aspektussal rendelkező személy talán „a kedvenc gyerek”, aki különleges és rejtelmes kapcsolatot élvez édesanyjával, felnőttként pedig azt feltételezi majd, hogy szerettei folyamatos és feltétel nélküli érzelmi táplálékban fogják részesíteni. A kedvencségnek nagy ára is lehet. A kedvenc gyerekek gyakran azok a gyerekek, akiket a szülő nem valóságos személyiségként érzékel, hanem lehetőségként, hogy saját beteljesületlen életét újraélje. Ez kétségtelenül fúzió, és a gyerek súlyos árat fizet érte, hiszen felnőttként nem fogja magát valóságosnak érezni és magányos lesz a folyamatos érzelmi megerősítés nélkül. A Hold – Neptun áldozatkész tendenciái időnként a fúzió korai állapotának újrateremtésére szolgáló eszközökké válnak. Súlyosabb kifejeződési formáikban a Hold – Neptun aspektusok kábítószer- vagy alkoholfüggőséggel, valamint evési rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók. Ez nem is annyira meglepő, ha az ilyen anyagok iránti éhséget egy feltétel nélkül szerető, tápláló anya utáni sóvárgásként értelmezzük.

A Hold – Neptun éhségének kényszeres elemei azt sejtetik, hogy stabil személyes anya helyett az illető egy rendkívüli emocionális erővel bíró archetipális alakon keresztül részesült egymás kölcsönös táplálásának élményében. A Hold – Neptun aspektusok egy – nagyon gyakran „rossz” férje miatt – szenvedő anya élményét is jelezhetik. Ez a szenvedés olyan időnként személytelen problémáknak is betudható, mint a háború vagy szegénység, vagy annak, hogy a szülött kisgyerekkorában fizikai vagy érzelmi értelemben beteg volt. Bármi volt is a helyzet gyerekkorban, az archetipális áldozat – megváltó, aki egyszersmind Tiamat tengeranya is, elhomályosíthatja a személyes anya valós identitását és jellemét. A felfalatás és az „önzetlenül” szeretettség e kombinációjából mélységes bűntudat fakadhat – a Hold – Neptun belső világának egyik legnagyobb problémája. Ezt a bűntudatot minden olyan „önző” cselekedet ki fogja majd váltani a felnőtt gyerekből, amelynek velejárója, hogy anyja vagy anya-pótlékai helyett saját magát helyezi előtérbe. A Hold – Neptun aspektus nem arra utal, hogy az anya „rossz” szülő. Általában a legrosszabb, ami elmondható róla, hogy pszichológiai értelemben véve maga is gyerek volt, és a gyerekek, legyenek bármennyi idősek is kéthetestől nyolcvan éves korig, hajlamosak nagyon nehezen kezelhetőkké válni, ha igényeik nem elégülnek ki. Nem adhatjuk meg gyerekeinknek azt, amivel mi magunk sem rendelkezünk, és ha felnőtt korunkban még mindig az Édenkertet keressük, valószínű, hogy gyerekünkön keresztül próbáljuk majd megtalálni.




De egy Hold – Neptun aspektussal rendelkező gyerek esetén, aki annyira érzékeny mindenfajta, másokban zajló érzelmi változásra, az anya boldogtalansága mitikus méreteket ölthet; és arra ösztönzi az illetőt, hogy megváltsa szenvedéseitől. Felnőttként a Hold – Neptun aspektus tulajdonosa legjobban a homályos, de makacs bűntudat érzésétől szenved, amely mindig eltölti ahányszor valamilyen módon kifejezésre juttatja érzelmi függetlenségét. Az anya idealizálása mögött gyakran mély düh rejtőzik, a Hold – Neptun aspektus tulajdonosa ugyanis úgy érzi, nem látják, nem táplálják és a végtelenségig manipulálják. A Hold – Neptunnak nagyon fontos megtanulnia nemet mondani. Ehhez hozzátartozik saját, szélsőséges emocionalitásának megzabolázása is, amely mindig eluralkodik fölötte, valahányszor szeretetet vagy szerelmet érez. A Hold – Neptunnak előszor is Holdnak kell lennie, belátva, hogy elsősorban a saját fizikai – érzelmi jóléte fontos, és csak ez után veheti vállára mások szükségletei kielégítésének felelősségét is.

Az empátiáskészség és fogékonyság mellett a Hold- Neptun aspektusra rendkívül kifinomult érzékiség is jellemző lehet. Nagy fontosságot tulajdonít az érintéseknek, illatoknak, ízeknek, színeknek, mozdulatoknak és hangoknak is. Ha a horoszkóp többi tényezői is megerősítik, ezek valamelyikét vagy mindegyikét különféle kreatív tevékenységek révén kamatoztathatja. Túlérzékeny fizikumuk miatt a Hold – Neptun aspektusok az allergiák különböző típusaira való hajlamra – főleg ételallergiákra – is utalhatnak. A Paradicsomkerten kívüli világ talán túlságosan durvának és érdesnek bizonyul, a tőle való viszolygás érzelmei pedig a testen keresztül fejeződnek ki. Az allergiák és a függőségek ugyanazon neptuni dilemma két dimenzióját képviselik. Ha valaki elég gondoskodó belső anyát képes kifejleszteni magában annak a rendkívüli sérülékenységnek az ellensúlyozására, amelyet a Hold – Neptun a világ durvaságával szembesülve átél, az allergiás reakciók legalább részben leküzdhetők. De az érzékenység mindig megmarad. A Hold – Neptun aspektus kifinomultsága rendkívül elbűvölővé, tapintatossá, gyengéddé teheti a szülöttet. E tulajdonságok a társasági érintkezések különböző formáiban, mindenfajta segítő- vagy tanítással kapcsolatos tevékenység révén kifejezhetők. A Hold – Neptun aspektus személyes történetében talán túl sok lehetett az anyából és túl kevés az anyai gondoskodásból. De e személyes dilemma mögött egy mélyebb emberi dilemma rejlik: az eredendő elszigeteltségé, az olyan családtagok között létező abszolút egymásra utaltságé, akiket megsebzett az élet, akik rettegnek attól, hogy elhagyák őket és akik egymásban keresik az Édent. A Hold – Neptun minden más bolygókombinációnál mélyebben érti az emberi magány tragédiáját.

 

Forrás: Liz Greene – The Astrological Neptune and the Quest for Redemption, 416 – 420 old





Liz Greene: The Astrological Neptune and the Quest for Redemption

 

Az asztrológiát tanulók számára egyik alapműnek számító kiadvány Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.

Liz Greene : A Neptunusz az asztrológiában és a megváltás keresése című, terjedelmes művének megjelenése (1996) nagy eseménynek számított a világ asztrológusai körében. A szerző munkássága, aki egyszersmind jungiánus analitikus is, asztrológusok egész nemzedékeire hatással van. Hogy sokrétű megnyilvánulási módjait érzékeltesse, Greene ebben a könyvében a tőle szokásos részletességgel járja körül a Neptunusz témáit az irodalomban, a vallásban, politikában, divatban, művészetben. Eközben enciklopédikus műveltségéről is tanúságot tesz. Mélyére hatol az olyan, részben vagy teljes egészében a neptuni analógialáncba tartozó kérdéseknek is, mint a csalódás, az illúziók, függőségek, lemondás, áldozat, karmikus -és előszeretettel annak címkézett vonzatok, kreativitás, szerelem, kapcsolatok, stb.

Asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok valamint a szimbológia iránt érdeklődők egyaránt érdekesnek találhatják a könyv nagy témáit: Neptunusz a mitológiában (Fons et Origo), A Neptunusz pszichológiája (Hysteria Coniunctionis), A Neptunusz és a kollektív (Anima Mundi)A Neptunusz szakácskönyve (Ferculum Piscarium). Az asztrológiát tanulóknak valószínűleg tetszeni fognak a példahoroszkópok, a Neptunusz házak, fényszögek szerinti -, valamint a szinasztriában, kompozit- képletekben játszott szerepének bemutatása. Akik nem jártasak az asztrológiában, de érdeklődnek az egyetemes szimbólumok iránt, szintén hasznosnak találhatják, hiszen képet kaphatnak arról, hogyan hatja át a Neptunusz kreatív energiája életünket, illetve milyen destruktív megnyilvánulásaival kell nap mint nap szembesülni.

A Scribden e- könyv változatban is elérhető . Az elektronikus könyvtár tagdíja 10 dollár/hó)





Kapcsolódó

A Neptunusz tematikus oldala

Erőpróbáló Neptun – Hold kapcsolatok : csalóka érzelmek

A lunáris és a neptuni típus

A 12. ház – hasznos idézetek

A 12 ház és az elmebetegségek

A 12 ház és a kreativitás vizei

Hold a Halakban

A Halak (Liz Greene)

Halak, sellők, melúzinák (Liz Greene)

További részletek a könyvből:

Nap – Neptun aspektusok

Merkúr – Neptun kapcsolatok

Vénusz – Neptun aspektusok

Mars – Neptun aspektusok

Jupiter – Neptun aspektusok

Neptun az I házban

Neptun a IV házban

A lovagi szerelem problémás öröksége

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!