Vénusz a Skorpióban – 2021

2021 szeptember 10 – október 7

Szeptember 10-én a Vénusz a Skorpióba lép, ahol október 7-ig időzik.  Az egyidejűleg érvényesülő bolygóhatások ismeretében önmagában is húzós tranzitnak ígérkezik. Részletesebb összefoglalót azért érdemel, mert ízelítót ad az október-novemberi, a Skorpió Nap, Merkúr, Mars, Vízöntő Szaturnusz, Bika Uránusz részvételével kialakuló T-kvadrátok jelezte borulásból. Mondhatni: a demo-verzió következik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Vénusz egyebek mellett  a szeretet és a szerelem, a vonzalom, a harmónia, a szépség, művészi érzék, a társas élet, kapcsolódás, a kellemes és a szép dolgok ( pl. művészet, zene, tánc, a finom szórakozások) princípiuma. Hatása alatt állnak a fiatal nők, a női érosz, a nőiség szexuálisan vonzerő szempontjából. Az értékekkel, értékrenddel, pénzügyekkel is kapcsolatban van. A hagyományok szerint a Skorpióban nem érzi jól magát, nem tud karakterének megfelelően működni, száműzetésben van.

Ez korántsem jelenti azt, hogy csupán negatívumai lennének ennek a pozíciónak. A többi bolygókapcsolattól függően személyi horoszkópban és tranzitként is lehetnek nagyon pozitív megnyilvánulási módjai. A Skorpió Vénusz horoszkópbeli sajátosságaival A boszorkány, a kurtizán és a lélekvezető című bejegyzés foglalkozik részletesen. Problémás oldalait a Medeától Don Joséig című, régebbi cikk taglalja, az ott írtak azonban érvényesek lehetnek más, problémás Skorpió bolygókra, Plútó, 8-as házas kapcsolódás témákra is.
Átmeneti hatáskor, tranzit esetén a radix Skorpió Vénusznál bemutatott dinamikák lesznek többé-kevésbé jellemzők.

Egyéni szinten :Ez a jegy a teljes elkötelezettségről és hitelességről szól: ha nem tesz maradéktalanul boldoggá megválsz tőle. Nincsenek túl súlyos titkok. A szerelem abszolút, és magában foglalja a partner hibáinak, titkainak és árnyékának az elfogadását is. Amit sokan sötétnek, csúnyának vagy tabunak tekintenek, szép lesz, mert bármi kívánatos, ami a határokat feszegeti. A rejtett források, okkult tartományok megtapasztalása, titkos kapcsolatok is a tranzit témakörébe tartoznak. A szerelem az egymásba olvadásról, megszállottságig fajuló szenvedélyről és a folyamatosan árulást sejtő gyanakvásról szól. Mindig van egy még mélyebb réteg, és az hordozza az igazságot. A Skorpió őszintesége kényelmetlen lehet, ugyanis az árnyék birodalmába lépünk és olyan dolgokkal szembesülhetünk, amiket nem szívesen ismerünk be” . Nadia Gilchrist

Előnyös adottságait azonban jelen helyzetben több okból is sokkal nehezebben kamatoztathatja, mint általában.

Részben azért, mert a Mars, a Skorpió régi ura 15-én belép a Mérlegbe, ahol száműzetésbe kerül. Az asztrológiai hagyományok szerint recepciós helyzetben vannak, hiszen mindkettő a másik jegyében uralkodik: a Vénusz a Mérlegben, a Mars a Skorpióban. Ezekben a jegyekben állva működnek karakterüknek megfelelően. A recepciót általában kedvezőnek tekinti az asztrológia, azonban, mihelyt a Mars a Mérlegbe kerül, mindkét bolygó száműzetésben  lesz a másik otthonában, így torzult formában érvényesül befolyásuk, a lehető legrosszabbat hozva ki egymásból. Ez akkor is igaz, ha nem képeznek fényszöget egymással. Lévén mindkettő párkapcsolati, szerelmi, szexuális jelölő – tranzitjuk újabb érzelmi viharokat valószínűsít személyes szinten. A pénzügyi instabilitás is jellemző lehet.

További probléma, hogy a Vénusz ráadásul a Szaturnusszal és Uránusszal is erőpróbáló aspektusokat képez, így jön létre az ősz újabb fix T-kvadrát sorozatának első darabja, ami még jelentősebb destabilizáló erőt képvisel. Ezzel egy időben a Mérleg Mars a helyzetekre való aktív ráhatás esélyét minimalizálja.

A többi bolygóval képezett fényszögeit illetően azonban a Mars szerencsésebb helyzetben van a Vénusznál,  legalábbis szeptember folyamán. A Szaturnusszal alkotott trigonja például azt sugallja, hogy a közvetlen konfrontáció, túlerővel való szembemenés, tabutémák feszegetése, árnyék előpiszkálása helyett most szerencsésebb belesimulni a mainstreambe. Minél kevesebb feltűnést keltve, minél  diplomatikusabban úszni az árral. Ez ugyan semennyire sem Skorpió Vénusz specialitás, de a túlélés érdekében bevethető, sőt, bevetendő mimikri. Nagy drámák, érzelmi hullámvasutazások helyett okosan, taktikusan, és kissé távolságtartóan kezelni a helyzetet. Tartózkodni a kedélyek felesleges provokálásától – még akkor is, ha a Skorpió Vénusz radarjai halálpontosan képesek bemérni szituációkat, trendeket, embereket. Csakhogy ennek a fajta tisztánlátásnak más korokban is boszorkányégetés volt a jutalma, a modern inkvizitorok száma pedig napról – napra gyarapszik.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A Vénusz jegyváltása szerves részét képezi a viszonylagos stabilitást tükröző, szeptember 7-i  Szűz újholdat követő szétesési folyamatoknak.

A tranzit jelentősebb fényszögei:

szeptember 17 : Vénusz – Szaturnusz kvadrát, Skorpió-Vízöntő 7°20
szeptember 23: Vénusz – Uránusz szembenállás, Skorpió – Bika 14°19
szeptember 29 : Vénusz – Neptun trigon, Skorpió – Halak 21°22
szeptember 30 : Vénusz – Jupiter kvadrát , Skorpió-Vízöntő 22°49
október 2 : Vénusz- Plútó szextil; Skorpió- Bak 24°19

A Vénusz – Szaturnusz kvadrát szeptember 17-én, a Vénusz – Uránusz szembenállás 23-án pontosul be, tehát egy laza T kvadrátot kapunk, amely nagyjából a szeptember 15 – 25-i időszakra van befolyással. Mivel a hagyományok szerint a Vénusz jóindulatú bolygó, a kis jótevő, elvileg nem lesznek túl nagy amplitudójú hullámvasutazások.  Ráadásul, mivel direktben mozog, viszonylag gyorsan el is múlik az instabil időszak. Hogy a valóságban mennyire igazolódik be ez a feltételezés, mihez képest enyhe az enyhe, majd kiderül. Egyéni szinten a horoszkóp más tényezőítől, kollektíve az egyidejűleg érvényesülő hatásoktól is függ. (Bővebben: Szeptemberi előrejelzés). Ami vitathatatlan tény, hogy az október végétől – november folyamán összeálló Skorpió Nap/Merkúr/Mars – Vízöntő Szaturnusz – Bika Uránusz fix T kvadrátoknál sokkal erőteljesen borul az egyensúly. A jelenlegi sorozatnál elindulhatnak akkorra felerősödő folyamatok, vagy esetleg ezek előjelei mutatkozhatnak meg. Érdemes figyelni ezeket a szinkronicitásokat személyes életünkben és kollektíve is.

A 2021- 2022-es Vízöntő Szaturnusz – Bika Uránusz kvadrát témái természetesen maradnak, de új nüanszokkal fognak gyarapodni. Ezekről az időszakokról már sokszor szó volt a blogon, van egy Szaturnusz- Uránusz ciklusokat bemutató tematikus oldal is,  így csak pár kulcsszót említek: nagyszabású gazdasági-társadalmi átstruktúrálódás. Az ezzel járó összeomlás, bizonytalanság, kiszámíthatatlanság. A hagyományos és az új irányok összecsapása, a két oldal végletes, szélsőséges formában van jelen.
Jelen helyzetben a Skorpió – Vízöntő, Bika- Skorpió, Bika-Vízöntő típusú konfliktusok veszik át a nyári, Oroszlán-Vízöntő-Bika dinamikák helyét. (A jegyek analógialáncait és témáit ld: Liz Greene: Skorpió, Bika, Vízöntő, ill a saját: A nem is olyan ördögi Skorpió, Bonyolult kombinációk: Skorpió-Vízöntó c írásaim)

Mivel Joe Biden képletében (1942 november 20) több bolygó is a Skorpióban és a 12 házban áll (az összes jófej Skorpió nevében szégyellem magam, hogy hozzá hasonló példány is akad körünkben 🙂 ) , gyanítható, hogy az elkövetkező, Skorpió bolygók részvételével kialakuló T-kvadrátok hatással lesznek életére. Egészségi állapotának romlása ? Még több elmebaj? Még több, végzetesen rossz intézkedés ? (Ehhez persze nem csak az elnök, hanem teljes kormánya szükséges. Nem mintha Trump jobb lett volna, az elhülyült ország egykori, flúgos   és jelenlegi, szellemileg leépülti vezetője  között nincs minőségi különbség. Ezt a problémát a 2020-as elnökválasztások és Joe Biden beiktatása kapcsán írt bejegyzéseimben már  untig körüljártam.). Funkciójára való alkalmatlanságának elismerése, ezt követő lemondás ?Az eddigi rossz döntések még rosszabb következményei ?  Ezek inkább késő őszi trendek, de lehet, hogy már a Skorpió Vénusz tranzit időszakában is lesznek előjelek.
A Szeptemberi előrejelzésben külön, részletesen vannak összefoglalók a Vénusz-Szaturnusz kvadrát, Vénusz- Uránusz szembenállás, Vénusz- Neptun trigon, Vénusz- Jupiter kvadrát, Vénusz – Plútó szextil sajátosságairól.

A konkrét történések ezúttal is nehezebben jelezhetők előre, mint az analógiák. A prognózisok lehetőségei és korlátai mellett most még a bolygóhatások természetéből fakadó  kiszámíthatatlansággal is számolni kell. Így NEM VÁLLALKOZOM ELŐREJELZÉSEK  KÉSZÍTÉSÉRE!  Az infláció, gazdasági problémák borítékolhatók. Ezek eddig is terítéken voltak, de lehetséges a folyamat felerősödése. A drágulás, a pénz elértéktelenedése rendszeres újsághírek, de többségünk  a napi bevásárláskor is érzi.

A Vénusz- Szaturnusz kvadrát valamilyen típusú korlátozásra utal. Ez, az erősödő járványhullám mellett kollektív méreteket is ölthet, de napi szinten is érvényesül. A források korlátozottsága például a gyakorlatban oly módon nyilvánulhat meg, hogy ember jobban megnézi mit, hol vásárol, mennyit költ, igyekszünk tartalékolni. Kiköltekezés után a szokásosnál nehezebb újratölteni.

Személyes szinten, az ilyenkor szokásos érzelmi problémák kerülhetnek újra felszínre. Ezekről is nagyon sok szó volt a Vénusz-Szaturnusz kvadrát, Vénusz-Szaturnusz: Karmikusan terhelt viszonyok ? című bejegyzésekben.  Az ilyenkor szokásos szerelmi agóniák (sok esetben nem érdemlegesen lekötött, kreatív energiák-okozta pótcselekvések) mellett komolyabb, súlyosabb gondok is jelentkezhetnek-pl saját és mások halandóságának megtapasztalása bennünket vagy szerettünket érő súlyos betegség, haláleset,  bevételforrások elvesztése -és emiatti életveszélyes helyzetek felmerülése formájában.  Jó esetben megtanulni egészséges határokat vonni– vagy ha már nagyjából megy, csak most újra dolgozni kell a témákkal. Ki kell mondani a boldogító nemet. A vizes szubjektivitás helyett a levegősebb objektív szemléletmód felvétele. (Skorpió személyi bolygókkal nehéz, de tanulható, fejleszthető készség.) Ha valami nem szolgálja a javunkat, nem megyünk bele. (Interakciók, helyzetek). Egészségtelen szokásokkal, káros szenvedélyekkel is fel lehet hagyni, nem tápláló, önbecsülésünkre rossz hatással levő kapcsolatokból ki is lehet lépni.
A Vénusz- Uránusz szembenállásról szintén vannak bejegyzések. (Vénusz- Uránusz szembenállás a horoszkópban, tranzitként; Vénusz- Uránusz tranzitok). Kollektív szinten nem túl jó, hogy ez az oppozíció éppen az őszi napéjegyenlőség utáni napon pontosul be. Analógiái: a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság, kemény gazdasági problémák, pusztuló értékek, robbanásra kész lőporoshordók a nagyvilágban végigkísérnek a következő hónapokon is. Járhatnak vele nagyarányú (váratlan) károk: a Szaturnusz- Uránusz kvadrát egész évben hozta pl a kiberbűnözés erősödését, példátlan hackelési hullámot, és az ebből fakadó jelentős veszteségeket. A természeti katasztrófák valószínűleg továbbra is tetemes károkat fognak okozni. A nők bántalmazása, a civilizáció értékeinek pusztítása Afganisztánban újabb szinteket léphet ( a népirtás máris elkezdődött). A szobordöntögető eltörléskultúrába, píszí őrületbe fulladó  Nyugaton tapasztalható szélsőségek, az erősödő politikai iszlám- beleértve az atombombától már milliméterre levő Iránt, az orosz, kínai diktatúrák erősödése és e rezsimek és trendek által támogatott a neofeudális kurzus mifelénk- szintén értékromboló, melyik milyen módon.

A járványhullám erősödése világszerte tény, Magyarországon a nyári-őszi tömegrendezvények, a már most is ramaty állapotban levő egészségügyből érthető okokból hanyatt homlok menekülő szakemberek kombója nem sok jóval kecsegtet, ennek megállapításához asztrológusnak sem kell lenni. ( Az okkal népszerűtlen keleti vakcinák tukmálása a szintén nem mindenható, de biztonságosabb nyugatiak rovására, tovább ront a hazai összképen. )

Személyes szinten is lehetségesek a traumatikus elválások ( a koronavírus-halálozások a hirtelen és nagyon fájdalmas veszteségek prototípusai voltak már az előző hónapokban is), nagyarányú anyagi veszteségek- akár túlköltekezésből, rossz befektetésekből, akár az újabb gazdasági hullámvölgy miatt. A szerencsésebb megélési módok: megbarátkozni a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság tényével, nem hosszú távra tervezni, hanem az itt és mostban és csakis abban gondolkozni, önként leválni a kinőtt, javunkat már nem szolgáló kapcsolatokról, helyzetekről. A már nincs és a még nincs közötti űr elviselése, anélkül, hogy pánikszerűen mindegymivel/ lehetőleg ugyanolyannal akarnánk helyettesíteni.
A Vénusz – Jupiter kvadrát, Vénusz – Neptun trigon veszélyes kombó, ugyanis a diszkomfortot enyhítendő túlköltekezésre, túlevésre, túlivásra hajlamosíthat. A Vénusz- Neptun tetszetős légvárai, vágyfantáziái kézzelfogható veszteségekkel járhatnak.

Jobb esetben gyógyító belső képek, ezek kreatív megmunkálása tarthatja elviselhető, kezelhető mederben a szenvedést, aktiválhatja belső erőforrásainkat. Ezeknél a kedvező forgatókönyveknél (létrejöttükhöz a tudatos erőfeszítések nélkülözhetetlenek) veheti át majd a stafétabotot a Vénusz – Plútó szextil, megkönnyítve a továbblépést, regenerációt. Elvégre, ami nem öl meg, az megerősít. Feltéve persze, ha nem ölt meg 🙂

De ez még csak a demo-verzió.

Élesben, teljes adásban majd novemberben….

Kapcsolódó

Szeptemberi előrejelzés

A boszorkány, a kurtizán és a lélekvezető

Medeától Don Joséig

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!