Engedjük vissza a halált…| Charlie Obert

Charlie Obert az Egyesült Államokban, Minneapolisban élő asztrológus. A tradicionális (hellenisztikus és középkori) asztrológia művelője, így a modern, transz-szaturnikus bolygókat nem használja. Jelenlegi, szeretett felesége halálát a Szaturnusz -hatások összefüggéseiben tárgyaló visszaemlékezését 2015-ben írta. Akkoriban még nyoma sem volt a koronavírus -járványnak, az a fajta New Ages valóságelhárítás viszont javában tombolt, amely jelen helyzetben még nehezebbé teszi a megmásíthatatlan elfogadását.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Charlie Obert az Egyesült Államokban, Minneapolisban élő asztrológus. A tradicionális (hellenisztikus és középkori) asztrológia művelője, így a modern, transz-szaturnikus bolygókat nem használja. Bak Aszcendensű, X házas Szaturnuszú szülöttként a Szaturnusz rendkívül fontos szerepet játszik életében. Student of Astrology című blogjának több posztját is ez a téma inspirálta, Saturn Through the Ages című könyve pedig egyaránt tanulságos lehet a hagyományos és a modernebb asztrológiai irányzatok iránt érdeklődőknek.

Jelenlegi, szeretett felesége halálát a Szaturnusz -hatások összefüggéseiben tárgyaló visszaemlékezését 2015-ben írta. Akkoriban még nyoma sem volt a koronavírus -járványnak, az a fajta New Ages valóságelhárítás viszont javában tombolt, amely jelen helyzetben még nehezebbé teszi a megmásíthatatlan elfogadását. (Ez a beállítódás-beli  probléma nagy, de nem az egyedüli baj. Azt azonban, hogy a helyi aktuálpolitika miként járul hozzá a pánik, a káosz és az áldozatok számának növeléséhez itt-ott-amott a nagyvilágban, most inkább ne firtassuk. Azt sem, hogy miként tették még nehezebben kezelhetővé a helyzetet a járványtagadó konteós s@ggfejek. Ez nem közéleti blog. Amennyiben maradnál az oldalon, Te se tedd, privátban pedig még úgyse zaklass!!!). A tradicionális asztrológia olvasatában a Szaturnusz szoros kapcsolatban van a halállal, bár pozitívabb analógiái is ismeretesek voltak.

A félreértések elkerülése végett: a szerző nem azt szorgalmazza, hogy halállal kapcsolatos előrejelzéseket készítsünk. Ő sem teszi. Én sem, és nem is fogom. Gondolatébresztőként azonban a cikk aktuálisabb, mint valaha.Már csak azért is, mert a Szaturnusz éve van…(Ford. megj)


A modern asztrológia, akárcsak modern kultúránk nagy része úgy általában, nem szívesen beszél nyíltan a halálról. Sokszor még maga a szó is tabunak számít.

Soha ne hozd szóba a halált horoszkópelemzés közben – egyes asztrológusok erkölcstelennek találják puszta említését is. Az obszcén talán találóbb kifejezés lenne.

Mondj mindig valami pozitívat!

A halál erős szó, érzelmektől telített téma, és igen, óvatosan és körültekintően kell eljárnunk, amikor beszélünk róla.

De ha kihagyod a beszélgetést a halálról, kihagyod azokat is, akik egyik szerettük halála miatt foglalkoztak vele, vagy éppen foglalkoznak.

Mindenkinek sajog a szíve a fájdalomtól, akinek nem engedik meg, hogy beszéljen róla, és ez az elszígeteltség tölti el, sőt, akár a tisztátalanság érzetével is.

E napló régebbi bejegyzéseiben – például a két Szaturnusz -visszatérésemről írtban, említettem, hogy feleségem 2009 novemberében rákban elhunyt, így közvetlen tapasztalatokat szereztem erről a fájdalomról és elszigeteltségről.

Itt, nyilvánosan kell beszélnem a Halálról.

*

Azt mondják, hogy az emberek tovább lépnek. Vagy átmennek. Vagy elmennek. Vagy hazamennek.

És még sok minden egyebet is, ahelyett hogy egyszerűen kimondanák, meghaltak. Halottak.

Mindent megtesznek, hogy letagadják azt a hideg, halott testet.

Emlékszem arra az éjszakára, amikor a feleségem meghalt. Korábban úgy döntött, hogy testét orvosi kutatás céljára adományozza. A halálát követően néhány órán keresztül még az ágya mellett üldögéltem, aztán felhívtam az iskolát, és megkértem, jöjjenek el a holttestért.

Hajnali három kürül két nagyon kedves, udvarias és komoly, viharkabátos fiatalember állt meg a házam előtt, egy jókora kisteherautóval. Valamiért a Blues fivérek (The Blues Brothers ), 1980-ban bemutatott kultuszfilm) jutottak róluk eszembe. Isteni küldetést teljesítettek.

Rendkívül tapintatosan és kedvesen viselkedtek, egyszersmind nagyon hatékonyak voltak. Amint megerősítették a rigor mortis  beálltát, és hogy a teste hideg és merev, ráhajtogatták testére a lepedőt, és gyengéden egy, a hordágyra helyzett hullazsákba fektették.

És amikor felhúztták a cipzárt arra a hullazsákra, valami felüvöltött bennem.




*

A pozitív gondolkodás a modern asztrológia félresiklása.

Menj fel időnként a Facebookra – én éppen tegnap próbáltam -és láttam egy posztot, amelyben az állt, hogy a Merkúr hátraarcot vág a héten – de mi Pozitív Hozzáállást tanúsítunk, és ettől megváltoztnak a dolgok. Ez valami új !

Ez a „valami új”bevált közhely lett az elmúlt 50 év folyamán a modern asztrológiában.

Abban a régi, gonosz, eseményorientált asztrológiában a Szaturnusz rossztevő volt. Milyen csúnya, ósdi szó! Most Valami Újat fogunk csinálni, és Pozitívként tekintünk a Szaturnuszra !

Az utóbbi mondat, vagy nagyjából hasonló értelmű körülírása a hatvanas és az az után következő évek óta számos, fősodorbeli asztrológiakönyvben lelhető fel. Klisé, ahogy a mondatban szereplő „Új” szó is része ennek a klisének.

*

A feleségem halálakor fontosnak éreztem, hogy találjak valamit, ami tükrözi képletemben az engem ért hatalmas veszteséget. A tradicionális asztrológia módszereihez és szabályaihoz kellett visszanyúlnom ahhoz, hogy rátalálhassak.

Ami azonnal és a leginkább szemembe ötlött, hogy a primer direkció módszerét használva, direkciós Szaturnuszom a feleségem halálát követő néhány héten belül eléri hetes házam csúcsát.

A 7 ház a fontos kapcsolatok jelölője, a Szaturnusz szektán kívüli rossztevő  a képletemben. A Szaturnusz, a fekete köpenyes, csuklyás, kaszás öregember, vagy időnként egy kaszát tartó csontváz.

Halál.

Amikor láttam, hogy a primer direkciós Szaturnusz betalált, elsírtam magam, de ebben a sírásban benne volt a felismerés megkönnyebülése is. Beleillettem egy tágabb mintázatba, és irónikus módon úgy éreztem, megértenek és elfogadnak.

*

Kérlek, ne beszéljetek úgy a Szaturnuszról, mintha mindig valami pozitív lenne.

Van, amikor asztrológusként a legtöbb, amit elmodhatsz, hogy beismered, hogy a Szaturnusz , egy rossztevő , nem más, mint egy rossztevő.

Stephen Forrest úr ( ford megj: az ezogagyi hírhedt amerikai képviselője, valamennyi kompetens, hiteles asztrológus számára szitokszó a neve), megértem, hogy Pozitív akarsz lenni és Választási Lehetőséget szeretnél kínálni, de kérlek, szó sincs ilyesmiről, amikor a Szaturnusz a Tanító vagy a Trükkmester szerepét tölti be. Amikor ezt mondod, a halál-okozta veszteséget és fájdalmat trivilaizálod.

Igen, a Szaturnusz néha tanító, és a Szaturnusz néha Trükkmester.

És a Szaturnusz időnként Halál.




*

Volt egy email-beszélgetésem az egyik asztrológus-barátommal. Mindketten túl vagyunk második Szaturnusz-visszatérésünkön. Nekem rákban hunyt el a feleségem, neki a lánya halt meg cisztás fibrózisban  (CF), és mindkét szülőjét is elvesztette.

A következő néhány bekezdés olyan, tőle származó idézet, amelyben asztrológusi közösségében szerzett élményeiről mesél.

„A halál és az asztrológia. Egyik helyi asztrológiai csoportom, beleértve…..-t (egy konferencián vett részt), sem volt hajlandó beszélni velem, amikor a lányom meghalt, Mindegyiküknek azért volt rám szüksége, hogy kényelmesebbé tegyem életüket. A bennem élő anya szeretett volna így tenni, a bennem lévő önmagam azonban egyszerűen elkerülte egy darabig ezeket a havi összejöveteleket.”

„Nem sok ember keres meg. Azt hiszem, nem tudják, mit mondjanak. Pedig a humorérzékem még mindig a régi. És még mindig önmagam vagyok. Az emberek félnek a haláltól, és még jobban félnek beszélni róla.”

Ez durva; olyan, mintha érzelmi szempontból leprás lennél. Tisztátalannak érzed magad, olyan, mintha valami szégyenletes vagy elmondhatatlan lenne abban, amin keresztül mész.

*

Amikor egy ilyen súlyos halálesetben van részed, olyan, mintha beavatást kapnál egy zártkörű klubba.

Olyan emberek számára tartod fenn jelzéseidet, akik már keresztül mentek ezen a tapasztaláson, olyan embereknek, akikkel tudsz beszélni, olyan embereknek, akik osztoznak fájdalmadban, veszteségedben és szeretetedben. Olyan embereknek, akik nem fogják lehajtani fejüket és nem fognak félrenézni, hogy aztán megpróbáljanak témát váltani..

*

Valami más dolgot találsz: amikor elfogadod a halált és képes vagy róla beszélni, egy merőben új módon válsz szeretetteljessé és nyitottá.

Igen, a halál borzasztó, de van valami különös szépség abban, ha nyíltan szembenézel vele, és azoknak az embereknek, akik erre képesek, bámulatra méltó erejük van és csodálatosan gyengédek; egy fajta fény ragyogja körül őket.

Érdemes túllépni a félelmen.

*

Azt hiszem ennek az elmélkedésnek részben az a célja, hogy megkérjem asztrológus barátaimat, minden barátomat – hogy amikor olyan emberekkel találkoztok, akiknek foglalkozniuk kell a halállal, kérlek, ne forduljatok el, ne kerüljétek el tekintetüket és ne nézzetek félre.

Kérlek, legyetek képesek elismerni a halált;és sok mindent fogtok megtudni a szeretetről.

*

A befejező mondatokat átengedem asztrológus barátomnak, aki cisztás fibrózisban elhunyt, csodálatos lányáról beszélt.

„Sok időt töltött mások tanításával, és azzal, hogy támaszt nyújtson a fiatal családoknak. Azok a városunkbeli spanyolajkú családok, akiknek cisztás fibrózisos betegük volt, könyörögtek, hogy szólaljon fel az összejöveteleiken, akkor is, ha egy szót sem beszélt spanyolul, hiszen még tolmácson keresztül is adott számukra némi reményt. …Sosem fogok másként emlékezni életére, mint úgy, hogy csodálatos volt. Annyira hiányzik.”

 

Az eredeti bejegyzés:  Letting Death Back In





Kapcsolódó

A Szaturnusz tanításai az akarattalan kihívásról (Erin Sullivan)

A rossztevők kezelése (Robert Hand)

Egy posztmodern asztrológia felé (Robert Hand)

Szaturnusz-visszatérések tematikus oldala





A szerzőről

Charlie Obert az Egyesült Államokban, Minneapolisban élő asztrológus. Modern asztrológiai alapokról indult, a XIX-XX századi klasszikus, és a pszichológiai, kortárs irányzatokat is ideértve. Jelenleg inkább a tradicionális (hellenisztikus és középkori) asztrológia művelője, így a modern, transz-szaturnikus bolygókat általában nem használja. (Van, amikor figyelembe veszi őket, illetve korlátozottabban veszi őket figyelembe. A jelenlegi Szaturnusz- Uránusz kvadrátot a kollektív hanyatlási folyamat fontos állomásának tartja, de pl az azt megelőző 2019 – 2020-as Szaturnusz – Plútó együttállást nem tekintette mérföldkőnek. Helyette a tradicionális asztrológiában mindig is figyelembe vett Vízöntő Jupiter-Szaturnusz Nagy Konjunkció kontextusában gondolkozott.)

Bak Aszcendensű, X házas Szaturnuszú szülöttként a Szaturnusz rendkívül fontos szerepet játszik életében. Student of Astrology  című blogjának több posztját is ez a téma inspirálta,Saturn Through the Ages: Between Time and Eternity című könyve pedig egyaránt tanulságos lehet a hagyományos és a modernebb asztrológiai irányzatok iránt érdeklődőknek.

A leírtak más  írásaira is érvényesek. Szeretem a munkáit, bár van amiben nem értek egyet vele, de ez egyébként is elég sokszor előfordul velem…:-)

A fordítások szempontjából azonban az volt a döntő szempont, hogy sok, jelenleg égető fontosságú kérdést nagyon is hasonló módon látunk. Például azt, hogy a túlzott pozitív gondolkodás károsan hat a valóságérzékünkre és problémamegoldó képességünkre, hogy a felhígított new age ezotéria mérhetetlen károkat okoz az autentikus spirituális utaknak, és a progresszív baloldal és a woke mozgalmak hihetetlenül romboló hatásúak. (A nyugati PC-őrület és a kultúrharc nagyon is valós problémák. Még akkor is, ha Magyarország sajátos félfeudális politikai kapitalizmusa, a kormány olyan puszipajtásai és példaképei, mint Oroszország, Kína és más hasonlóan ocsmány diktatúrák képviselik jelenleg a nyilvánvalóbb veszélyt az országban élő magyar állampolgárok számára).

Tradicionális asztrológia tankönyvei olyan, modernebb irányzatokat képviselő asztrológusok számára is hasznosak, akik ebben a műfajban is el szeretnének mélyedni.

Könyvei pdf formátumban is elérhetők a szerző blogján, mellékelem a linkeket. Ez sokkal praktikusabb, mint a papírformátum, mert azonnal elérhető (további pozitívum: nem kallódik el szállítás közben), fele annyiba kerül (nekünk, kelet európai olvasók többségének ez egyáltalán nem elhanyagolható szempont), a könyvek árát pedig közvetlenül a szerző kapja meg.

Könyvei:

Intro to Traditional Astrology

The Classical Seven Planets

Saturn Through the Ages: Between Time and Eternity

Using Dignities in Astrology

Cycle of the Year: Traditional Predictive Astrology

The Lots of Fortune and Spirit





In  English: Charlie Obert is an astrologer living in Minneapolis, USA. He has a modern astrological background, including 20th-century classical astrology as well as the later, psychological approach. At present, he is more of a practitioner of traditional (Hellenistic and medieval) astrology, so he does not generally use the modern trans-Saturnian planets.  (Sometimes he takes them into account; sometimes, he takes them into account to a lesser extent. He considers the current Saturn-Uranus square an important milestone of the collective decline process, but he did not regard the preceding Saturn-Pluto conjunction of 2019-2020 as a marker. Instead, he focused on the Aquarius Jupiter-Saturn Grand Conjunction, which has always been considered a major turning point  in traditional astrology.)

As a native with a Capricorn Ascendant, Xth house Saturn, Saturn plays a pivotal role in his life. Many of his posts on his blog Student of Astrology have been inspired by this theme, and his book Saturn Through the Ages: Between Time and Eternity could be illuminating for those interested both in traditional and more modern astrological trends.

The same applies to his other writings. I do greatly value his work, although there are some points where we are not quite on the same page. These are not always astrological issues, but rather those of approach to life and worldview. This, of course, happens to me quite often in the case of other authors as well 🙂

However, what was decisive in the translation was that we see many issues currently of burning importance in very similar ways. For example:

  •  excessive positive thinking is detrimental to our sense of reality and problem-solving ability
  •   watered-down new age esotericism is doing immeasurable damage to authentic spiritual paths
  • the incredible destructiveness of the progressive left and the woke movements. (Western PC madness and the culture war are very real problems. Even if Hungary’s peculiar semi-feudal political capitalism, the government’s kissing buddies and role models like Russia, China, and other similarly nasty dictatorships are right now the more obvious threat for the Hungarian citizens living in this country).

Charlie Obert’s textbooks on traditional astrology are also useful for astrologers with a background in modern astrology who wish to delve into this field.

His books are also available in pdf format on the author’s blog, I enclose the links. This format is much more practical than the paper version, because it is immediately available (another plus: it does not get lost during shipping), costs half as much (for most of us Eastern European readers this is not a trivial factor) and the author gets the price of the books directly.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!