Menu
Robert Hand : Planets in Transit
Nap – Neptun szembenállás | Robert Hand
2021-09-13 Ajánlott szerzők

A személyi horoszkópok Neptunját érintő Nap szembenállás, valamint a Napot érintő Neptun szembenállás értelmezése tranzithatásként  Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Nap – Neptun szembenállás

A Nap lárszólag egy év alatt tesz egy kört az Állatövön ( valójában – remélem nem kell külön kitérni rá – a Föld kering a Nap körül az ekliptikán) . Az én-tudat, életerő, autoritás, kreativitás jelölőjeként a Nap tranzitjai nagyon fontosak, és annak a bolygónak/ háznak a témáira irányítják a figyelmet, amellyel kapcsolatba kerülnek. Ezeket remélhetőleg tudatosabban fogjuk kezelni, a tanulságokat pedig a későbbiekben is megőrizzük. a hatás kb egy hétig tart. A szerző kisebb hatóköröket használ. – ford megj.

Nagyfokú zűrzavar és bizonytalanság napja lehet. Másfelől viszont új tudatosságra és érzékenységre tehetsz szert a többi ember és szükségleteik iránt, és hogy ezek hogyan kapcsolódnak a sajátjaidhoz. De több buktatóra is figyelj oda.

Mai találkozásaid demoralizálóak vagy zavarosak lehetnek. Az egó energiái nem tengenek túl, és nem vagy önérvényesítő hangulatban az erőteljes versengéshez. Ha valaki agresszívan közelít feléd, ma ösztönösen a konfrontáció kerülésére hajlasz. Lehet, visszavonulsz, vagy úgy teszel, mintha egyetértenél az illetővel, csak hogy elkerüld a viszályt. Attól tartasz, hogy nem sokra mész az önérvényesítéssel, és ez a félelem arra csábíthat, hogy inkább titokban cselekedj, mint nyíltan. Ezt azonban kerüld el, mert még jobban demoralizálna.




Ugyanez az energiaminta arra is késztethet, hogy megadjuk magunkat egy másik személynek, még akkor is, ha nyomós okunk van szembeszállni vele. Kerüld el, hogy e befolyás hatására belecsússz az áldozat vagy a mártír szerepébe. Ha úgy érzed, hogy most nem tudsz érvényesülni, halaszd el a konfrontációt addig, amíg nem lesz időd átgondolni a dolgot. Addigra ez a tranzit elmúlik. Használd ki ezt az időt arra, hogy elgondolkodj az életeden.

Másokkal való kapcsolataid zavarosak lehetnek, sőt, akár megtévesztés is áldozatává is válhatsz. Ez az időszak biztos nem alkalmas tárgyalásokra vagy szerződéskötésre. Egyszerűen nem vagy eléggé tisztában a saját igényeiddel ahhoz, hogy ésszerűen járj el.

Kapcsolataid talán olyan oldalalat tárhatják fel – vagy a partneredét -, amelyet ebben az időszakban nagyon nehéz megértened. Ahelyett, hogy most próbálnád megfejteni, inkább gondolkodj el azon, amit megtudtál, és idővel majd elkezdenek értelmet nyerni a dolgok.A legjobb esetben e tranzit csodálatos spirituális élmények és tápláló,elmélyült lelkiség megtapasztalását hozhatja kapcsolatodban. Partnereddel nagyfokú szimpátiát és megértést éreztek egymás iránt, és valódi “lélekegyesülés” lehetősége nyílik meg előttetek. Legjobb lenne azonban, ha ma még nem köteleznéd el magad egy ilyen kapcsolat mellett, mert a tranzit elmúltával előfordulhat, hogy másképp látod majd. Lehet, tényleg olyan jó, mint amilyennek most tűnik, de az is lehet, hogy nem. Ítélőképességed az ilyen ügyekben ma nem a legjobb.

Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) 83 – 84 old

 

Figyelem ! A tranzitok fontossága és minősége a személyi horoszkóp adottságain és a párhuzamosan érvényesülő többi tranziton kívül az egyidejűleg érvényesülő direkcióktól függ. Ezek szintén ugyanolyan egyén -specifikusak, mint az ujjlenyomat.  Klasszikus asztrológia esetében először a direkciókat nézzük, de még ha egyes iskolák előnyben is részestíjük is a tranzitot, a direkció legalább annyit nyom a latban, a kettő együtt értékelendő. Az említett, együttesen érvényesülő hatások komplex rendszert alkotnak. Ez kizárólahoroszkópelemzés keretén belül értelmezhető, nem pedig szakácskönyvszerűen összeollózott receptek” segítségével, “ránézésre”. Értelemszerű, hogy a lassú mozgású bolygók tranzitjai sokkal jelentősebbek , mint a gyorsabbaké.





Neptun – Nap szembenállás

A Neptun sokkal lassúbb a Napnál: 164 év és 280 nap alatt kerüli meg a Napot. Így a horoszkóp személyi bolygóit érő hatása is jelentősebb és sokkal tovább tart. Aspektusai háromszor pontosulnak be: amikor direktben halad, amikor retrográd és amikor újra direktbe vált. A hatás ilyenkor is bepontosuláskor a legerősebb, és kb 5-10 hétig tart. A Neptun lassú mozgása miatt a fényszög másfél éven belül háromszor pontosul be, de ezt megelőzően és követően kb 5° távolságnyira is érvényesül a hatása. Így, mindent egybevéve egy kb 3- 4 éves hatástól függ, az időtartam a horoszkóp adottságaitól és az egyéni érzékenységtől is függ. – ford megj

E tranzit alatt nagyon óvatosnak kell lenned. Először is, a fizikai vitalitásod nem lesz olyan remek, mint lehetne. Ha nem vigyázol, különböző bántalmak gyengíthetik le szervezetedet. Ne kockáztasd egészségedet, és ha lehet, ne használj semmiféle gyógyszert, se vényköteleset, sem másfélét. Győződj meg arról, hogy a megfelelő ételeket fogyasztod, és tartózkodj az olyan étrendektől, amelyek filozófiai okokból egy bizonyos ételfajtáról való lemondást írnak elő. Sajnos a tested nem filozófián él! A vashiány vagy hasonló gyengítő állapotok nagy veszélyt jelentenek ebben az időszakban.

Kapcsolataidban feltétlenül győződj meg arról, hogy a lehető legvilágosabban és legegyértelműbben képviseled magad. Ne hagyj kétséget az emberekben a szándékaidat vagy az álláspontodat illetően semmilyen kérdésben. Ha a többieknek bármilyen okuk van arra, hogy félreértsenek, akkor félre is fognak, és valószínűleg áskálódni fognak ellened; a félreértés ugyanis könnyen torkoll félelembe vagy bizalmatlanságba. Ugyanemiatt óvakodj attól, hogy alattomos vagy fondorlatos tervekben vállalj részt, mert valószínűleg bajod származik majd belőlük.




Csak olyan emberekkel dolgozz együtt, akikben megbízhatsz és akikkel tudsz kommunikálni, hogy ha véletlenül félreértések adódnak, akkor te és ők is tisztázni tudják ezeket anélkül, hogy gyanakodni kezdenétek egymásra. Mindenkinek, aki most lép be az életedbe, adj bőven időt, hogy bebizonyítsa, tisztességes, mielőtt túl nagy bizalmat szavaznál neki.

Ilyenkor az a gond, hogy a másoktól elszenvedett vereségek szokatlanul gyengítőek lehetnek. A csüggedés és a hiábavalóság érzései nagy veszélyt jelentenek, és arra késztethetnek, hogy feladjuk, ami még rosszabb dolgokat eredményezhet. Ha nem vigyázol, nagyon rossz érzésekkel kerülhetsz ki ebből a tranzitból.

Légy óvatos az életedben megjelenő új elemekkel, óvakodj például attól, hogy teljesen átadd magad egy új mozgalomnak vagy szervezetnek, vagy kritikátlanul elfogadj egy új életszemléletet vagy egy új filozófiát. Szokatlanul hajlamos vagy az önámításra ebben az időszakban. Mielőtt elköteleznéd magad mellettük, hagyj időt, hogy megbizonyosodj afelől, mennyit is érnek valójában ezek az eszmék, ötletek vagy mozgalmak.

Ezen óvintézkedéseket betartva, e tranzit az élet egy mélyen spirituális dimenzióját tárhatja fel előtted. Mélyebb tudást szerezhetsz az élet értelméről, mint valaha. A gond csak az, hogy e megértéshez vezető út tele van csapdákkal és téveszmékkel, amelyeken óvatosan át kell lavíroznod magad.

Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) 437 – 438




Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a „receptkönyveket” fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.





Kapcsolódó

Nap- Neptun aspektusok a horoszkópban (Liz-Greene)

Nap – Neptun fényszögek: a kaméleon 

Nap-Neptun fényszögek: Münchausen báró és társai

A tranzitáló Neptun jelentősége

A Neptunusz szövevényes ösvényein

Ajánlott szerzők

Ajánlott szerzők: Robert Hand

Könyvajánló

Stephen Arroyo: Asztrológia, karma és átalakulás

Liz Greene : The Astrological Neptune and the Quest for Redemption

Bil Tierney: Alive and Well with Neptune

Robert Hand : Planets in Transits; Life Cycles for Living

A könyv letölthető, pdf változata a Scribd- tagok számára németül elérhető : Robert Hand – Das Buch der Transite

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *