Menu
Újhold a Vízöntőben
2018-02-14 aktuálasztro

Gondolatok – nem csak Valentin – nap alkalmából

A február 15-i újhold, amely egyszersmind részleges napfogyatkozás is, a Vízöntő 27°7′ -án (Bp. 22:05 ) születik meg. Az eklipsz Magyarországról nem lesz látható, csak az Antarktisz, az Atlanti-és a Csendes Óceán fölött, Dél Amerika déli részén – pl. Argentína, Chile, Paraguay, Uruguay egyes településeiről, Dél – Afrikából, Ausztráliából. Legutóbb 1999. február 16 -án került sor napfogyatkozásra a Vízöntőnek ezen a szakaszán. Felidézve az akkori eseményeket ráérezhetünk a jelenleg aktuális témákra és feladatokra is.

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Mint a korábbi bejegyzésekben már szó volt róla (bővebben Eklipszek tematikus oldala), napfogyatkozás újholdkor jön létre, amikor a Hold a Föld meg a Nap közé kerül, mintegy „beárnyékolva” a Napot. Részleges napfogyatkozás esetén az újhold 15 – 21 fok távolságra van a felszálló vagy a leszálló csomóponttól, teljes napfogyatkozáskor pedig 0 – 9 fok 55’-ra.

Az újhold kedvez a megújulási folyamatoknak, különféle projektek elindításának. Egy napfogyatkozás esetén azonban vagy arról van szó, hogy a terv, kezdeményezés, kialakult kapcsolat, valamilyen fajta folyamat, stb. nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, a fogyatkozás intenzitásától és a részt vevőfényszögek természetétől függően teljes, vagy részleges kudarcba fullad, nem hozható ki belőle annyi, mint amennyire elvileg lehetőség lenne, vagy pedig valamilyen kényszerhelyzet, frusztráció hatására változtatunk bejáratott forgatókönyveinken. Ily módon persze a legemberpróbálóbb sorshelyzetek is hatalmas fejlődési esélyeket tartogathatnak.

Az asztrológiai hagyományok szerint az eklipszek azon a földrajzi területen fejtik ki a legerőteljesebben a hatásukat, ahonnan láthatók. A tapasztalatok szerint azonban többé – kevésbé hatással vannak a képletek azon életterületeire is, amelyekkel kapcsolatba kerülnek. Ez a személyi horoszkóp adottságaitól függően egyénenként változik, de általánosságban elmondható, hogy a jegy témái, amelyben a fogyatkozás bekövetkezik, kollektív szinten is nagyobb jelentőséget kapnak.



A Vízöntő a 11. ház ura, így többek között a kollektívet, a barátokat és támogatókat, különböző csoportosulásokat, ügyeket, reményeket, kívánságokat, vezérlő eszméket (…és rögeszméket) uralja.

A jelenlegi fogyatkozás a leszálló holdcsomópont szomszédságában jön létre, így a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kapnak az elengedésre, vagy minimum átalakításra szoruló témák. Előfordulhat pl., hogy túl sok időt szenteltünk egy ügynek, önkéntes tevékenységnek, egy eszmének, egy ideálnak, egy csoportnak, baráti körnek és mostanában derül ki, jól tettük-e vagy hiábavalóságokkal fecséreltük időnket.

Barátságaink, ügyek, csoportok iránti elköteleződésünk természetesen többször is különböző intenzitású változásokon mehetnek keresztül életünk folyamán. Az ilyen típusú átalakulások jellemző módon olyan sorsfordulókhoz kötődnek, mint az első (kb.28 – 29 éves kor) és a második ( kb.58 – 59 éves kor) Szaturnusz – visszatérés, az élet dele nagy tranzitjai (38 – 45 éves kor között), stb. Persze, a képletek egyéni adottságaitól függően ennél gyakrabban is sor kerülhet rájuk, más alkatokú szülöttek pedig jóformán akár egész életükön át kitarthatnak barátságaik, elveik, az általuk képviselt ügyek  mellett.

Egy- egy ilyen eklipsz folyamán azonban e témák óhatatlanul górcső alá kerülnek, és mint a „fogyatkozás” neve is mutatja, bizonyos fokú szelekcióra is sor kerül. Kapcsolataink ugyanis, még ha ennek nem is vagyunk mindig tudatában, változnak, kinőjük őket vagy fordítva: ők nőnek túl rajtunk. Az adok – kapok aránya is változhat, pl. egyszer csak már nem tudjuk tovább hárítani a felismerést, hogy többet adunk beléjük, mint amennyit visszakapunk. Bár ilyenkor gyakran még mindig erős a kötődés, a szálak elvágása életmentő lehet.

Sokszor ugyanis csak a leválást követően eszmélünk rá, milyen arányú (időben és pénzben is mérhető) energialeszívást okoznak ezek az ál-kapcsolatok, fontosnak tűnő pótcselekvések, milyen értékes tevékenységeket szorítanak ki életünkből. Arról már nem is beszélve, mennyire rombolóan hat az önértékelésre, amikor olyan „barátaink” vannak, akik nem sokra tartanak, csak azt nézik, mi haszon származhat a velünk ápolt kapcsolatból. Persze az életerő-szivárgás oka nem mindig egyértelmű: az is időbe telik, míg az ember rájön, csak azért érzi magát rosszul a bőrében, mert túl sok időt tölt társaságukban, így anélkül hogy tudatában lenne, az ő szemüvegükön keresztül kezdi látni, értékelni magát. Bár az ilyesfajta leválásokat átmenetileg fájdalom, düh, magányérzetet követheti, hosszabb távon pusztán az a tény, hogy ezek a “jóakarók” többé már nem életünk szereplői, látványosan javíthat közérzetünkön, megnöveli életerőnket, önbizalmunkat.



Egy eklipsz – ha még olyan gyenge is, mint a jelenlegi – automatikusan bevonja a vele szemben levő jegy témáit is. Az Oroszlán – vonatkozások ( szerelem, szexualitás, vállalkozás, hobbik, szórakozás, szerencsejáték, kockázatok, gyerekek, stb) most azért is aktuálisak, mert a január 31-i, Magyarországról is látható teljes holdfogyatkozás éppenséggel ebben a jegyben zajlott. Az egyidejűleg ható, a blog cikkeiben részletesen kivesézett bolygóhatások (l. Februári előrejelzés; Nap – Jupiter kvadrát: nyerni mindenáron, Merkúr – Jupiter kvadrát, Nap – Uránusz szextil: üres szavak, világkép – féltés, hitviták, Mars – Neptun kvadrát: elszivárgó energia, intrikák, titkok, botrányok) nem kifejezetten kedvezők érzelmi szempontból.

A helyzet különös pikantériája, hogy ezek a fényszögek éppenséggel Valentin- nap környékén a legerőteljesebbek – így aztán jó eséllyel mondható el, hogy a szerelmesek hivatalos ünnepnapja sok mindennek ígérkezik, csak békésnek és romantikusnak nem. (Ha egy kapcsolat egyébként jó, ha a két ember összeillik, legrosszabb esetben is csak egy múló hangulatingadozás várható, drámáról szó sincs.) Az aktuális – e szembesülési folyamatokat felerősítő -bolygóhatásoktól függetlenül persze egyébként is igaz, hogy a társulásokon belüli ellentétek akkor szoktak igazán felszínre törni, amikor valamilyen hagyomány, szokás azt írja elő, hogy az érintett feleknek éppen aznap kell jobban szeretnie egymást, mint az év többi napján. (Ezért is pattannak ki olyan gyakran és olyan intenzíven konfliktusok Karácsony és Hanuka idején, születés-és névnapok, házassági évfordulók meg a többi hivatalosan előírt „szeressük-egymást-gyerekek” – megemlékezés alkalmából.)

Valentin -nap alkalmából természetesen szép és jó dolog meglepni valamivel párunkat – akárcsak az év másik 364 napján is. De minél nagyobb ilyenkor a felhajtás, az elvárásrendszer, minél inkább szeretnék ebbe az egy alkalomba sűríteni mindama  gyengédséget, figyelmet, ami év közben kimaradt, annál nyilvánvalóbb, hogy nagyon komoly kapcsolati problémák vannak a háttérben. Bármennyire káprázatosra sikeredik is az ünneplés, a műromantika nem mindig tudja elfedni a kapcsolat tényleges minősége és a kapcsolati elvárások között tátongó szakadékot. Amennyiben az egyik fél „meg is feledkezik” a nagy alkalomról, vagy ünneplés közben beüt valami malőr, a számonkérés is dühödtebb, ami persze még nagyobb távolságtartást válthat ki az egyébként is vészkijáratot kereső partnerből.



Kapcsolódó:

 

Februári előrejelzés

A szív igazságai: telihold és teljes holdfogyatkozás az Oroszlánban

Nap – Jupiter kvadrát: nyerni mindenáron

Merkúr – Jupiter kvadrát, Nap – Uránusz szextil: üres szavak, világkép – féltés, hitviták

Mars – Neptun kvadrát: elszivárgó energia, intrikák, titkok, botrányok

Mars a Nyilasban: kezdődhet a vágta ?

Illik hozzám a párom ?

Az örök háromszög

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *