Egy szerelmi gyilkosság margójára

Mint több más bejegyzésben is szó volt róla, a hosszúra nyúló Oroszlán Vénusz –tranzit nemcsak látványos műbalhékat, hanem véres tragédiákat is tartogathat. Az angyalföldi gyilkosság ezek tipikus példája. Türk Róbert karakterének elemzésébe nincs se időm se kedvem alaposabban belemenni; a  körözés miatt mindenki számára elérhető  adatokat néztem: 1987 december 2 Budapest. Mivel nem tudom a születési órát, déli 12-re számítottam a horoszkópot. És megint csak rábökések.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A Skorpió MarsPlútó együttállás már önmagában is erősen féltékeny alkatot jelez, amivel más kombinációban még talán nem lenne ekkora probléma.  Alkati sajátosság, amit lehet szeretni vagy nem szeretni. De, mint régebbi, a radix Skorpió Marsról szóló és Medeától Don Joséig című bejegyzéseimben már rámutattam, hogy egy ilyen karakternél létfontosságú az érdemi asztrológiai tudással megtámogatott önismeret . (Azaz:  legalább a modernizált klasszikus értelmezési módokban otthonosan mozogni. Alsó hangon Morin, Friedrich Schwickerték tolmácsolásában. De lehetőleg, apránként köszönőviszonyba kerülni a kora-újkori, középkori és a hellenisztikus asztrológiai hagyományokkal, aztán elmélyedni bennük. És ezek kiegészítéseképp a jó minőségű pszichológiai asztrológia). Ezek még 2008-2009-ben, különböző újságokba írt cikkek, amelyeket később, amikor a jelenlegi blogra is kitettem őket, kiegészítettem kevésbé bulváros részekkel. Egy-két apróságban azóta változott a véleményem, de meglátásaim nagy részét máig érvényesnek tartom. Persze ezeket sem receptszerűen, mechanikusan alkalmazva.Türk Róbert, 1987 dec 2 Bp

Mivel nincs az a pszichoterápia, amely az alkati diszpozíciót megváltoztathatná (asztrológiában ilyesmi még ennyire sem merül fel), jó ha tudom, mit vált ki belőlem a konkurencia puszta lehetősége (elementáris, mint a július 13-i gyilkosság példája mutatja –a szó szoros értelmében véve gyilkos indulatokat –főleg ha más tényezők is ebbe az irányba mutatnak), és ebből kifolyólag  milyen típusú kapcsolatokba nem megyek bele. Eleve nem, mert amikor már benne vagyok, sokkal nehezebb kijönnöm („gyakorolnom az elengedést”), mint élet-halál irányába elvinnem a konfliktust.
A valószínűleg Bikában álló Hold szintén erősen kötődik, a szeretett személyt többé-kevésbé tulajdonának is tekinti. Megint csak: önmagában nem lenne baj, a Skorpió Marssal- Plútó konjunkcióval szemben állva viszont már adja a brutális érzelmi húzd meg ereszd megek lehetőségét. (Olvasd össze Mars-Plútó együttállás, Erőpróbáló Hold –Mars kapcsolatok itt és itt, Erőpróbáló Hold-Plútó kapcsolatok itt, itt és itt.) Ezek adott esetben tettlegességig is fajulhatnak. Beleértve annak legdurvább formáit is. (Másfelől, a békülések olyan érzelmi/fizikai csúcspontok, amelyek kedvéért megéri újabb meg újabb drámákat generálni .)

A Holdhoz és a Skorpió bolygókhoz harmonikusan kapcsolódó Bak Vénusszal/Neptunnal Róbert akár még találhatott is volna magának egy olyan partnert, akivel még kezelhető keretek között élheti meg beállítottságát.
Azonban, és itt az igazi probléma, a bajkeverő/bajkereső Antaresszel együtt álló Nyilas Napja (és ezzel egy jegyben, bár konjunkciót nem képező) , önmagában is problematikus Szaturnusz (konjunkcióban a rosszindulatú Ras Alhague állócsillaggal)-Uránusz együttállása – itt és itt, és a velük trigonban levő Kos Jupiter erőteljes szabadságvággyal, vadászösztönnel,  a kihívásokra való igénnyel „ajándékozza meg”. Emiatt , ha egy túlságosan biztonságos kapcsolatban találja magát, benne éledhet fel a kalandvágy. És fordítva: önálló, a kötődésről és a szabadságról az övétől igen eltérő elveket valló partnerekbe szerethet, akikkel aztán nem tud mit kezdeni.
Elég a legártalmatlanabb apróság, a puszta gyanú (jelen helyzetben, mint kiderült, az olaszországi ex-el megmaradt a barátság, ennek felszín alatti áramlataira a Skorpió bolygóknak “beépített radarjuk” van, még ha nincs is konkrét, fizikai értelemben vett megcsalás)  és elszabadul a pokol. Minden erővel kontrollálni akarja a kontrollálhatatlant, amikor pedig nem megy, a görcsös igyekezet pusztító és önpusztító dühbe csap át.

Mindezekhez adott még a Nyilas amit szabad Jupiternek nem szabad a kisökrönek attitűdje is: nemcsak istent játszva úgy ítéli, hogy jogában áll elvennie egy másik ember életét, hanem még fel is menti magát tette következményei alól. (Bát telefonon értesítette a rendőrséget, nem adta fel magát, hanem megpróbált elmenekülni. És  még az öngyilkossághoz sem volt elég bátor, amit  egy Skorpió Mars-Plútó ilyen esetben  megtett volna.) A kettős mérce szintén jellemző lehet, a határok rossz fajta feszegetése, a kötődés, felelősség és a szabadság témájának összehangolása a Szaturnusz –Uránusz együttállás miatt eleve problematikus. (Ugyanakkor, ez egy generációs aspektus, nem könnyen kezelhető, de a képlet adottságaitól függően azért bőven vannak a harmonikus megélési lehetőségek is.)
A Szaturnusz-Uránusz és a Mars-Plútó együttállás önmagában is olyan, hogy a látszólag nyugodt, fegyelmezett maszk mögül akár egyik pillanatról a másikra is elemi indulatok törhetnek a felszínre, pusztító és önpusztító módon. (Az ilyesminek persze mindig vannak jelei; más lapra tartozik, hogy a környezet sajnos nem mindig hajlandó olvasni őket. Különösen Magyarországon nem. Még akkor sem, ha az áldozat már érzi a tragédia előszelét, és megpróbál segítséget kérni. Ld Bálint Natália: Robi megölte Petrát  ).
A Kos Jupiterrel való trigon jelen esetben inkább átok, mint áldás. Nem csak azért, mert a Jupiter a rosszindulatú Baten Kaitos állócsillaggal van konjunkcióban, hanem azért is, mert adott esetben, főleg a jelenlegi tranzitokkal nyakon öntve adta a muníciót a gyógyszer elgurulásához. ( A gyilkosságot megelőző hetekben az Oroszlán Mars, az Oroszlán Vénusz még mindig nagy tűztrigont képezett a Nyilas bolygókkal és a Jupiterrel.)

A gyilkosság délutánján? /estéjén?-ld  lentebb, időpontok a hírekben, július 13-án egy  Ikrek Hold-Szűz Mars-Halak Szaturnusz változó T kvadrát növelte Róbert a Napjával kvadrátot képező tranzit Szaturnusz, és az ebbe betársuló Szűz Mars- jelezte frusztrációt. Az Oroszlán Vénusz – Jupiter/Uránusz kvadrát közben a túlkapások, féltékenységből fakadó problémák, drasztikus válás esélyét fokozta. (A gyilkosság újabb példa arra, hogy egy tranzit nem biztos, hogy egzakttá válásának pillanatában konkretizálódik: a Mars június közepén, a Vénusz pedig szintén június második felében képezett egzakt kvadrátot a Marsával és a Plútójával. Az Uránusz még nem érte el a szembenállást Róbert Skorpió Merkúrjával, de a július 10-ig még Oroszlánban tartózkodó Mars, majd a Vénusz közvetítésével megvot az ítélőképességet nagyban csökkentő fix T-kvadrát. Ami persze impulzív, erőszakos cselekedetekre is hajlamosított; a Mars jegyváltását követően, a gyilkosság éjjelén még javában támadta a Merkúrt.  És az sem biztos, hogy az ún. harmonikus aspektusok, trigon, szextil, minden esetben könnyed, harmonikus megvalósulásra utalnak: az akadálytalan kivitelezésnek – jelen esetben a gyilkosság – nagyon tragikus formái is lehetnek.)

Az asztrológia nem diagnosztikai eszköz, de annyi bizonyos, hogy a borulékonyságra, szélsőséges , adott feltételek között igen destruktív viselkedésre, a személyiségen belül nehezen összehangolható ellentétekre „ránézésre” is vannak indikációk ebben a horoszkópban. Ha „vakhoroszkóp” formájában találkozom vele, azt mondtam volna, hogy olyan emberről van szó, aki nem biztos, hogy normálisan tud jelen lenni egy kapcsolatban. Ha tartós, biztonságos, maximálisan elkötelezett kapcsolatot akarok ugyanúgy elkerülöm, mint ha a tüzes, kalandos, szabadabb társulást részesítem előnyben. Asztrológiai ismeretek a másik fél számára is jól jöhettek volna, hogy képben legyünk, milyen alkatokkal nem kezdünk – de ez már sajnos utólagos okoskodás.
Az elhunyt horoszkópjával összevetve még több következtetést lehetett volna levonni akár „ránézésre” , de ezek az adatok egyelőre nincsenek meg, és ha meglennének sem biztos, hogy volna időm egy újabb posztra. Lehet abbahagyni a modern kori prüntyögést a szinasztriáról és az ő etikájáról, meg a nem ítélkező asztrológusról, aki szerint minden kapcsolatban van valami jó, csak dolgozni kell rajta… Bármennyire kedvelem is Liz Greene-t, ezzel az iskolája által markánsan képviselt nézettel rengeteg kárt okozott. Az asztrológusnak ugyanis, az elmúlt pár ezer év során, az utóbbi 50-70 évet leszámítva, éppen az volt az egyik feladata, hogy ÍTÉLJEN. És itt történetesen olyan helyzetről van szó, amikor egy, jó értelemben véve „ítélkező”, a hagyományos szempontokat legalább részben figyelembe vevő elemzés életet menthetett volna. Nem mondom, hogy feltétlenül, mert van sorsszerűség is, de az áldozatot például figyelmeztethette volna egy problémás kapcsolatmintára, illetve arra, hogy jobb, ha egyáltalán nem kezd ezzel az emberrel. A tettesét pedig a személyiségében rejlő csapdákra.

Ilyenkor persze továbbra is tartózkodni kell a halálra vonatkozó kijelentésektől, hiszen az asztrológus sem tévedhetetlen. A társulás erősen problematikus, sőt kimondottan veszélyes voltára azonban igenis fel lehet hívni a figyelmet. Ikerlángokról meg nagy karmikus egymásratalálásról, ledolgozandó közös feladatról való halandzsázás helyett – bár tény, hogy a Róbert és Petra kapcsolatához hasonló társulásoknál a karmikus elemek is adottak.  Csakhogy ilyenkor nem a még aközben is dolgozom rajta, amikor a másik éppen összever és feltrancsíroz a feladat, hanem a menekülés. Szerencsés esetben a megérzésekre hallgatva, máskor,  egy, a már meglévő balsejtelmeket megerősítő, kompetens elemzés hatására.

És felesleges az aggodalom: egy asztrológiai vélemény önmagában még nem fog felrobbantani egy stabil alapokon álló, tehebíró kapcsolatot, ha az valóban stabil alapokon áll és teherbíró. Sőt, még egy olyan diszfunkcionálisat sem, amelyet a beteges forgatókönyvek tartanak életben. De legalább gondolkozásra  inspirál-és ez is valami.  Arra pedig, hogy mennyi perspektívája lett volna jelen helyzetben a széplelkű, jóemberkedő elvárásoknak megfelelően mindkét érintett fél jelenlétében érdemi konzultációt folytatni, még szót vesztegetni is felesleges.

Kapcsolódó

 

Megszállott szerelem : Medeától Don Joséig

Mélységeink ösvényein: Skorpió Mars a radixban

Skorpió Plútó (AstroArena 12)

Szaturnusz-Uránusz aspektusok : realista fantaszták, épelméjű őrültek (Donna Cunningham)

Szaturnusz-Uránusz aspektusok a horoszkópban (Bil Tierney)

Veszedelmes viszonyok

Vénusz az Oroszlánban 2023 június-október

 

A sajtóból

Emberölés a XII kerületben

A BudaPestkörnyéke.hu írta meg, hogy egy fiatal nőt találtak holtan egy fővárosi lakásban, a feltételezett elkövető után pedig hajtóvadászatot indítottak a rendőrök. A rendőrség a közleményében azt írta, egy 13. kerületi lakásban július 13-án, csütörtök este 22 óra 30 perc körül találták meg a nőt.

A gyilkos hívta a rendőrséget

Lapinformációk szerint tette után maga a gyilkos volt az, aki a rendőrséget tárcsázta, majd a Metropol szerint még egyik barátjának is üzenetet küldött, melyben azt írta: borzalmas ostobaságot tett, amit nagyon megbánt, és nem tudja, hogy mit tegyen. A férfi ezután menekült el. A férfi ellen azóta is valóságos hajtóvadászat folyik, emberölés gyanúja miatt keresi a rendőrség

Nem tudjuk, mi történt, de olyan délután négy-öt körül [július 13] borzalmas ordibálás jött a lakásból, aztán pedig síri csend lett. (Metropol)

A hajtóvadászat eredményeként a 35 éves T. Róbertet a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói 2023. július 18-án 12 óra 50 perckor a III. kerületben fogták el, a férfi elszámoltatása jelenleg is tart (Bors)

Beismerő vallomást tett az angyalföldi gyilkos: magával is végezni akart, de nem tette meg (HVG; videó az elfogásról)

Bálint Natália : Robi megölte Petrát

Kriminálpszichológus az angyalföldi gyilkosságról: Ilyen esetben szó sincs szerelmi kapcsolatról

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!