A Neptunusz : menekülés a valóság elől

Az asztrológiában a Neptunusz többek között leírhatatlan szépséget, a mindennel való egység és a transzcendencia spirituális élményeit jelképezi. Noha ez csodálatosan hangzik, a bolygó által jelzett szárnyalást komoly hullámvölgyek követhetik. Transzendens tartományokban tett sétarepülésekre sor kerülhet  a szerelem szárnyain, drogok, intenzív álmok, fantáziák révén. A zuhanás szakításkor következik be, vagy amikor véget ér a kábítószeres trip, vagy ha egy csodálatos vakációt, egy spirituális elvonulást követően vissza kell térni a hétköznapok taposómalmába. (The Astrology Place Membership)

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Neptunusz a bűbájjal és a ragyogással is kapcsolatban áll. A „glamour” ( varázslat, bűbáj, ragyogás, fényesség, varázslatos báj, varázslatos szépség) kifejezést Sir Walter Scott honosította meg a köztudatban a XIX század elején. Az ősi skót kifejezés szó szerint varázslatot, bűbájt jelent. Létezéséről magunk is meggyőződhetünk, amint belelapozunk valamelyik népszerű divatlapba vagy női magazinba, amely híven tükrözi a Neptunusz bűvöletbe ejtő világát: modellek, akiknek sosem sértik fel lábait a magassarkú cipők, nincsenek olyan napok, amikor rosszul sikerül a frizura, soha nem fogy el a pénz, sosem ég oda a vacsora, a vörösbor pedig sosem loccsan ki a fehér ruhácskára. Ez a lét mentes minden erőfeszítéstől, a bőr feszes, a testek habkönnyűek, a ruhák olyanok, mintha viselőikre öntötték volna, a szerelem pedig igazi. [Liz Greene a blogon többször idézett The Astrological Neptune and the Quest for Redemption/ A Neptunusz az asztrológiában és a megváltás keresése című könyvében egy teljes fejezetet szentel a Neptunusz és a divat kapcsolatának. Az angol nyelvterületeken igen népszerű Glamour magazinnak jó ideje magyar változata is van , a modelleket pedig gyakran nevezik „glamour girls” -eknek, ami szó szerint bűbájos / elbűvölő lányokként fordítható – ford megj]

A Neptun a fájdalmas dolgok és a nehézségek minden formáját igyekszik kiiktatni. Esetében a legnagyobb kihívást az jelenti, amikor lezuhanunk az extatikus élmények mennyei magaslataiból – ugyanis ezek nem tarthatnak örökké. Mi történik azt követően hogy a Neptunusz – keltette varázslatos lila köd egyik percről a másikra szertefoszlik ? Egyáltalán: lehet-e beszélni tartós és a valóság szilárd talajában gyökeredző neptuni élményekről ? A ház, amelyben születési képletünkben a Neptun áll, talán az a hely, ahol, Charles Eisenstein író szavaival élve: „szívünk tudja, hogy egy sokkal szebb világ is lehetséges lenne.” A Neptunusz részben azért annyira fájdalmas, mert érezzük: sokkal tökéletesebbet is lehetne teremteni annál, mint ami van, de ennek megjelenése az anyagi világban lehetetlennek tűnik. Emiatt aztán csillapíthatatlanul szomjazunk ennek az anyagtalan erőnek a pótlékai után.




Arról, hogy mit jelképez a Neptunusz az emberi pszichében jelenlévő archetípusos késztetésként, nem lehetetlen világos fogalmakat alkotni. A nehézséget a ronda, régi paradoxon okozza: mikor kell ennek a transzpenszonális sóvárgásnak megadni a neki kijáró tiszteletet és akként értékelni, ami, és mikor van szó olyasfajta infantilis regresszióról, amellyel együtt érző realizmussal szembe kell szállnunk. És mikor áll fenn egyidejűleg mindkét eset ? Talán ez a neptuni szemfényvesztés valódi természete. A Neptunusz szimbolikus tartománya igen széles: a pszichés és fizikai szétesés szélsőségeitől a kinyilatkoztatások átalakító fényéig sok mindent magában foglal. Így gyakorlatilag lehetetlen kategorikusan megállapítani, mikor álcázza magát az egyik analógia a másikkal. A szellem és spiritualitás iránti mélységes, de tudattalan sóvárgás a függőség és a valóság elöli kilátástalan menekülés mimikrijében is megjelenhet. Egy úgynevezett „spirituálisan igen fejlett”, látszólagos felnőtt érzelmi érettsége pedig talán a kisbabák nárcisztikus szintjén van, az illető folyamatosan lázadozik a valós élet követelményei éllen és a világért sem hagyná ott Sohaországot.” Liz Greene, The Astrological Neptune, and the Quest for Redemption

Érzéseim szerint a Neptun nem arra való, hogy szembesítsük a teljes, brutális igazsággal, de nem is szabad teljesen becsapnunk magunkat a hatására. Ez a bolygó azokat az erőteljes pszichés önvédelmi mechanizmusokat jelképezi belőlünk, amelyek megakadályozzák, hogy valami fenyegető igazságot ismerjünk fel magunkkal kapcsolatban. És ha állítólag az egész élet illúzió, mi rossz lehet némi valóságelhárításban ? Természetesen az „önbecsapás” pozitív formáinak kéz a kézben kell járnia a tudatossággal, éberséggel és az önvizsgálattal. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk kezelni a valóságot, látomásainknak, ideáljainknak, fantáziáinknak, álmainknak ennek a talaján kell gyökerezniük. És akkor van a legnagyobb szükségünk a magunkkal szembeni őszinteségre, amikor brutálisan felelőtlenek vagyunk, valóságelhárításunkkal másoknak is magunknak is komoly károkat és sérüléseket okozunk. Ilyenkor sürgősen össze kell szednünk magunkat.



Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A Neptunusz jelzi legmélyebb sóvárgásainkat. Azokat az illúziókat, amelyek nyilvánvalóan hamisak, de amelyek igaznak tűnnek. Sóvárgása és szabadulásvágya egyaránt kihívást jelent. A Neptunusz varázslatos csillámlása mindannyiunkat bűvöletbe ejt: ez a nagy menekülés az öregség, az elmúlás, a valóság elől. Felülemelkedünk az időn, a tökéletességbe. Az igazat megvallva lélektani szempontból a Neptun valóban nehezen kezelhető princípium, hiszen sokunknak van szüksége bizonyos mértékű eszkapizmusra, de meg kell vonnunk a határt mielőtt még elveszítenénk kapcsolatunkat a realitások világával. A bolygó mellékhatásai igen zavarók: rémálmok, fájdalmas románcok, függőség, érzelmi menekülés, krónikus betegségek. A csalódás, megcsalatás és a csalás szintén részei e pókhálónak.

A diszharmonikus neptuni típusok könnyen esnek rossz értelemben vett transzállapotokba. Ezek nem csak olyan szokásos neptuni módokon nyilvánulhatnak meg, mint az élvezetek túlzott hajszolása, az alkohol-és drogfüggőség, érzelmi függőségek. Ide tartozik a túl sok tévézés, a céltalan, órákat, napokat felemésztő szörfözés a neten, a lázas semmittevés a közösségi médiában is. A jó fajta neptuni transzok (meditáció, alkotótevékenység – főleg festés, fotó, zenélés, tánc) során azonban felfrissülünk, feltöltődünk, és ezek jó hatással vannak kreativitásunkra is.

A Neptunusz időnként olyan éhes szellem (préta) módjára viselkedik, amelyet soha nem lehet kielégíteni. Legpozitívabb megnyilvánulási formájában azonban a szeretet és a boldogság óceánja is lehet.

 

Forrás : The Astrology Place Membership




Kapcsolódó

A Neptunusz szövevényes ösvényein

A neptuni problémák kezelése

A Neptun: veszélyes passzivitás

Merkúr – Neptun kapcsolatok (Liz Greene: A Neptunusz az asztrológiában és a megváltás keresése)

A lovagi szerelem problémás öröksége (Liz Greene: A Neptunusz az asztrológiában és a megváltás keresése)

Könyvajánló

Liz Greene, The Astrological Neptune, and the Quest for Redemption

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!