Intenzív, eseménydús napok

2019 január 15 – január 21: tűzijátékban nem lesz hiány: Nap – Uránusz kvadrát, Vénusz – Mars trigon, Merkúr – Plútó együttállás

Néhány, ugyanazon a napon bepontosuló fényszög szokatlan intenzitást ad január 18- nak. (Természetesen ezek a befolyások, mint a januári előrejelzésben részletesen szó volt róluk, már az előző-és következő napokban is érvényesülnek, ill. más, markáns hatásokkal is kombinálódnak.). A jó és rossz forgatókönyvek között a horoszkóp egyéni adottságai mellett a tudatossági szint, a szabad akarattal hozott döntések jelenti a különbséget.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. BővebbenMire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek?Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre kerülnek…

Bepontosul a Nap – Uránusz kvadrát (Bak – Kos 28°39′)

Ez a fényszög tulajdonképpen január 19-én pontosul be, de már az előző 4 -5 nap folyamán is érződött, ahogy az azt követő 4 -5 napot is átszínezi. Igen kiszámíthatatlan tranzit: derült égből villámcsapásként bekövetkező változások, forradalmi hangulat, újító szellem jellemzi. Jó esetben felráz, arra inspirál, hogy elszakadj szokásos sztereotípiáidtól, inkább önmagad légy és a saját utadat járd semhogy egyéniséged kifejezését gátló kompromisszumokban, élethelyzetekben, kapcsolatokban rekedj meg. A régi problémák újszerű megközelítése csodálatos áttöréseket hozhat. A jó ötletek, eredetiség megújíthatja önkifejezési stílusodat. (Ennek akkor veszed leginkább hasznát, ha valamilyen kreatív területen dolgozol)

Azonban még a legkedvezőbb forgatókönyvek esetén sem szabad megfeledkezni arról, hogy egy zabolátlan, impulzív energiaformáról van szó. Jelezheti azt is, hogy minden különösebb külső ok nélkül idegeid pattanásig feszülnek, izgágaságodtól nem csak környezeted, hanem még te magad is besokallhatsz. Képes lehetsz egy pohár vízben is vihart kavarni, és sokszor csak azért mész szembe a forgalommal, hogy a világért se csináld úgy, mint a többiek. (Születési képleted egyéni adottságaitól függően mások részéről is tapasztalhatsz hasonlót). Legjobban akkor kezeled ezt a hatást, ha rugalmas hozzáállást tanúsítasz, nyitott maradsz a változásokra, de azért nem csinálsz túl nagy felfordulást. (Jobb ha tisztában vagy vele: a túl féktelenre sikeredett buli nyomait – vagy inkább romjait – egyedül kell eltakarítanod) . Bővebben: Nap – Uránusz kvadrát a személyi horoszkópban és tranzitként, Nap – Uránusz fényszögek: a kísérletMars – Vénusz trigon (Kos – Nyilas 11°53′)

Mars – Vénusz trigon január 18 -án pontosul be, a Kos és a Nyilas 11°53′-en. Ennek az igen kellemes fényszögnek a hatása már napok óta érződik és a hónap végéig elkísér. A légkör szerelemtől és romantikától vibrál, a tüzes jegyekre jellemző lelkesedés és idealizmus még a prózaibb alkatokat is áthatja. A Mars és Vénusz harmonikus tranzitjait hagyományosan kedvezőnek tartják a flörtölésre, illetve ha más hatások is alátámasztják, komolyabb szerelmek is születhetnek, vagy a meglévő kapcsolat minősége javul.

Általánosabb értelemben ilyen időszakokban cselekedeteink összhangban vannak vágyainkkal, könnyebb megszereznünk, elérnünk azt, amit szeretnénk. A Mars önérvényesítő képessége a mások igényeire és szükségleteire való vénuszi fogékonysággal párosul. Ez a tranzit a művészi tevékenységekre, és általában a kreativitásra is kedvező hatással van.

A Vénusz – Mars trigon jelenléte egyfelől kész jótétemény, hiszen sokat enyhíthet a Nap – Uránusz kvadrát robbanékonyságán és a többi erőpróbáló aspektusét is szelídíti (l. januári előrejelzés). A vénuszi befolyásnak köszönhetően akkor sem feltétlenül szükségszerű sáros csizmával a másik lelkivilágába gyalogolnod, ha lelked mélyén meg vagy róla győződve: nála lehetetlenebb alakot nem hordott a hátán a Föld.

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Másfelől azonban a fényszög árnyoldalai is megmutatkozhatnak. A kockázatvállaló, rámenős Kos Mars a kalandvágyó, idealista Nyilas Vénusszal kombinálódva még csak kellemesen izgalmassá tenné ezeket a napokat. A Vénusz azonban vészesen közeledik Neptunnal képezett kvadrátjához, miközben majd a Jupiterrel is együttállást képez. Erőteljesen érződik még a Jupiter – Neptun kvadrát hatása is. Ezzel a hosszabb távú fényszöggel egy két részes bejegyzés foglalkozott (I. rész, II. rész) Ez a kombináció már önmagában is arra figyelmeztet, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az biztos nem igaz, a nagy szárnyalás nagy padlót fogással végződhet. (Bővebben: Erőpróbáló Vénusz – Neptun fényszögek: Szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged van, Vénusz – Neptun kapcsolatok : Elérhetetlen Uraság).

Ugyanezt a tendenciát erősíti, csak más módon a bepontosuláshoz közeledő Mars – Szaturnusz kvadrát. Ebben az esetben is szinte biztos, hogy a túlságosan szabadjára engedett marsikus impulzusok (vágyak, ösztönös késztetések) a szaturnuszi frusztráció korlátaiba fognak ütközni.

A Nap – Uránusz fényszög egyidejűleg érvényesülő hatása mellett azonban nem könnyű önmérsékletet gyakorolni. Ez a fényszög felfokozza a lázadó szellemet és a szabadságvágyat, így aztán az elkötelezettség és felelősségvállalás kívánatos és szükséges formái is túl terhesnek tűnnek. E bolygóhatások együttesének különösen gubancos viszonyok lehetnek a hozadékai – beleértve a szerelmi háromszögeket is.

Annak eldöntésével, hogy a pillanatnyi impulzusok hatására kilépj vagy benne maradj egy kapcsolatban nem árt néhány hetet vagy akár hónapot is várni. 

Ezzel kapcsolatban érdemes hozzátenni, hogy a Hold január 17, 18 -án az Ikrekben jár, 18 -ra virradóan kvadrátot képez a Neptunnal, szembenállást a Vénusszal és a Jupiterrel. Így egy változó T- kvadrát jön létre. A labilis formáció előrevetíti azt az áprilistől nagyjából június végéig tartó időszakot, amikor a Mars, a Merkúr, a Nap és a Vénusz lesz része ugyanennek . Az Ikrek Hold ugyan mozgalmasságot,  színes társasági életet sejtet, egyszersmind felületességre, szétaprózódásra is hajlamossá tehet. Tükrözhet egy olyan helyzetet is, amikor az agyalás, a dolgok túlbeszélése, a késztetés, hogy mindenáron kezdeni akarj valamit  a helyzettel elszigetel megérzéseidtől. A Hold – Vénusz/ Jupiter szembenállás szintén érzelmi válaszutakat sugall, a Neptunnak mindhármukkal képezett kvadrátja pedig cseppet sem könnyíti meg a döntést. Amellett, hogy a háromszögek egyik klasszikus formációi, az ilyen fényszögek  igen hajlamossá tehetnek a valóság felülírására is. Az önbecsapásban ilyenkor egyaránt partner a rendkívül ésszerűnek tűnő magyarázatokat gyártó intellektus, az ideologizálás, valamint az emóciók és vágyfantáziák összemosása a valósággal összhangban levő megérzésekkel.

A Vénusz és a Jupiter a pénzügyi jelölő is. Az eredetiség, a kreatív ötletek megvalósítása, az új utak kipróbálása, nagyobb önbizalom anyagi értelemben is kifizetődő lehet. A fentebb bemutatott hatások azonban túlságosan is megnövelik a kockázatvállalási kedvet, a poharat akkor is félig telinek láttathatják, amikor már az utolsó cseppek is elpárologtak az aljáról. Így a túlköltekezés vagy más okokból bekövetkező anyagi veszteségek veszélye is nagy. (Arról se feledkezzünk meg, hogy január 21-én teljes holdfogyatkozás lesz, és az eklipszek finoman szólva se a legkedvezőbb forgatókönyveknek kedveznek.)
Merkúr – Plútó együttállás (Bak 21°11′)

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy szintén január 18-án találkozik a Merkúr is a Plútóval a Bak 21°11′ -én. Ez az ún. „detektív – tranzit” érzékenyebbé tesz a tudattalan tartományokból érkező üzenetekre. Pozitívuma, hogy az intellektus, a logika a szokásosnál készségesebben működik együtt az intuícióval, és ennek a gyakorlati életben, pl. szakmai területeken, pénzügyekben is nagy hasznát vehetjük. Könnyebb ráéreznünk és tudatosítanunk saját magunk és környezetünk mélyebb motivációit, fogékonyabbá válhatunk a titkokra és eredményesebben tárjuk fel azokat. Ez néha kellemetlen felismeréseket és beszélgetéseket, tabutémák érintését is szükségessé teszi.

A paranoia, a manipuláció, a rögeszmés – kényszeres magatartásformák, hatalmi játszmák a Merkúr – Plútó kapcsolatok árnyoldalai. A jelenleg, egyidejűleg érvényesülő bolygóhatások miatt még könnyebb ilyen szélsőségekbe esni.

Az Áruló, az Elárult és az Árulás Eszköze

Paolo és Francesca – Jean Auguste Dominique Ingres festménye

A sokféle befolyás olyan összetett belső folyamatokat jelez, hogy nem is vagyunk mindig képesek a személyiségünkben munkálkodó ellentétes erőkként azonosítani őket, hanem kivetítve, más embereken keresztül érzékeljük őket. (Pl., nagyon durván leegyszerűsítve, a szerelmi háromszögek klasszikus szereposztásában az „Elárult” – esetleg gyanakvó, nyomozó, bizonyítékok után kutató partnert a Merkúr- Plútó játékos, a stabil kapcsolat kötöttségei ellen lázadozó felet, az „Árulót” a Mars – Szaturnusz/ Nap – Uránusz játékos , míg az Árulás Eszközét a Vénusz/Jupiter – Neptun játékos személyesíti meg. Az előítéletekkel ellentétben utóbbi nem tekinthető automatikusan a markába nevető harmadiknak, hanem ugyanannyira lehet áldozat is, mint az Elárult vagy maga az Áruló. E szerepek átjárhatóságának gazdag pszichológiai irodalma van, asztro – pszichológiai vonatkozásait a blogon Liz Greene : Az örök háromszög című írása tárgyalja.

Természetesen e hatások a  horoszkóp egyéni adottságaitól függően nagyon sok más módon is megnyilvánulhatnak : van, amikor szakmai, üzleti területeken, családi, baráti kapcsolatokat illetően merül fel a szabadság és a kötöttség, a meghozott áldozat, befektetett energia és a nyereség dilemmája. Az egyéni vágyak és igények követése, a beteljesedés jogos igénye és a kötelességek is fájdalmasan ütközhetnek. A Szaturnusz és a Plútó jelenléte ilyen esetekben arra figyelmezhet: ezek nem dobhatók le tetszőlegesen, kívánságműsor- szerűen a vállunkról, a kizárólag örömelvű , minél többet minél kevesebb befektetéssel (Nyilas Vénusz , Jupiter – kvadrátban a Neptunnal) megközelítésmódoknak a lufik kidurranását követő padlót fogás a „jutalma”. Azonban az egyéni igények, álmok, szükségletek, szabadságigény szaturnikus elnyomása sem lehet megoldás.

Egyelőre azonban, bármennyire nehéz is, el kell viselni a nyomást. A követendő irányok még nem elég markánsak ahhoz, hogy egyik vagy másik út mellett kötelezzük el magunkat. Az önmegfigyelés, motivációinkkal, valódi szükségleteinkkel való szembenézés, a tudomásulvétel, érlelés, kivárás kifizetődő stratégiák. Később, 2019 folyamán lesz majd esély olyan megoldások eszközlésére is, amelyek révén új struktúrák alakíthatók ki a régi hidak felégetése nélkül is.Kapcsolódó

Januári előrejelzés

Az örök háromszög

Illik hozzám a párom ?

Veszedelmes viszonyok

Vénusz – Neptun fényszögek: szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged van

Elérhetetlen Uraság: miért buknak egyes nők a foglalt pasikra?

Nap – Uránusz kvadrát a személyi horoszkópban és tranzitként

Nap – Uránusz fényszögek: a kísérlet

Merkúr – Plútó kapcsolatok (Ami Stephen Arroyo Asztrológia, karma és átalakulásából kimaradt)

Mars – Szaturnusz kvadrát

A Jupiter és Mr Hyde

Jupiter – Neptun kvadrát I. rész, II. rész

Jupiter a Nyilasban

Szaturnusz a Bakban

Nap – és holdfogyatkozások tematikus oldala

Holdfogyatkozások : érzelmi átértékelések, lezárások, sorsfordulók

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!