Merkúr a Bikában: 2019 május 6 – 21

Május 6-án jegyet vált a Merkúr: a zabolátlan, vállalkozó szellemű Kosból az óvatosabb és gyakorlatiasabb Bikába lép, ahol május 21-ig időzik. A Bika Merkúr megfontoltabb, lassabban hoz döntéseket, de ha már meghozta őket, ragaszkodik hozzájuk. Ez a bolygóhatás enyhítheti a jelenlegi időszakra egyébként jellemző szétszórtságot és forrófejűséget.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. BővebbenMire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek?Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Merkúr a Bikában karakteréhez képest kissé cammogós tempóban halad. Ez azonban most egyáltalán nem baj, hiszen impulzív döntések helyett van idő alaposan átgondolni a dolgokat, olyan stratégiákat kidolgozni, amelyek a gyakorlatban is megállják a helyüket. A jegy megfontoltsága, módszeressége és valóságérzéke azért is hasznos, mert közben folyamatosan érvényesülnek elhamarkodott érzelmi és pénzügyi döntésekre sarkalló bolygóhatások is. A kanyarok levágása helyett most is jobban tesszük, ha odafigyelünk a részletekre.

E földes jegyben a Merkúrt elsősorban az anyagiakkal, tulajdonnal, biztonsággal, társas viszonyokkal (és ezekben az adok- kapok arányával) kapcsolatos kérdések foglalkoztatják. E rövid tranzit jó lehetőség arra, hogy a május 5-i újhold környékén felmerült, stabilitással, anyagiakkal, túléléssel és gyakorlati dolgokkal kapcsolatos témákat végiggondoljuk. Mint földjegynek, a Bikának látható, kézzelfogható eredményekre van szüksége – így a feladat nem merül ki puszta elméleti fejtegetésben.




A gondolatok megfogalmazása talán időigényesebb, mint általában, ez azonban egyszersmind azt is lehetővé teszi, hogy világosan, érthetően, mások számára is elfogadható formában tálaljuk mondanivalónkat. A gyakorlatias földjegy azt is lehetővé teszi, hogy az előző hetekben kipattant isteni szikrákat konkrétan megvalósítsuk. ( Megvizsgálhatjuk pl. hogyan tehetjük pénzzé ötleteinket, szellemi termékeinket, hogyan működik egy találmány a hétköznapokban, stb.)

A szelekció is könnyebben működik most, mint korábban: pontosabban érzékeljük a különbséget a tetszetős, de nem sok hasznot produkáló gondolatsziporkák és a szó szoros értelmében kincset érő ötletek, az unaloműző fecsegés (akár a közösségi médiában akár személyesen) és a tartalmas beszélgetések között. Magától értetődő, hogy időt csak az utóbbiakra szánunk.

A testérzetek, érzéki benyomások formájában érkező üzenetek ebben a hetekben lényegesebb információkat továbbíthatnak valós közérzetünkről, a hasznos és káros interakciókról, tényleges teendőinkről, mint a tudatosan megfogalmazott gondolatok.



A tranzit állomásai:

Május 8 : Merkúr – Uránusz együttállás (Bika 3°23)

A május 8 -án bepontosuló Merkúr – Uránusz együttállás meglehetősen vegyes hatás. Annyi mindenképpen elmondható róla, hogy az Uránusz Bikában való tranzitja során egyetlen más, e jegyen áthaladó bolygó esetén sem lesznek 100%-osan alkalmazhatók a Bikához társítható olyan sztereotíp jelzők, mint a stabil, nyugis, békés, biztonságos, bőséges, türelmes, kiszámítható.

Az eredeti ötletek, gondolatsziporkák, frappáns megoldások (pl üzleti ötletek, pénzügyi stratégiák) mellett a Merkúr – Uránusz együttállásnak vannak kevésbé áldásos hozadékai is: nagyfokú feszültség, idegesség, szétszórtság, csapongás. Az elhamarkodott kijelentések, derült égből villámcsapásként kitörő perpatvarok, meggondolatlan döntések, az eredeti szándékok, álláspont megváltoztatása rengeteg kárt okozhatnak. (Vénusz – Szaturnusz/Plútó kvadráttal összeadódva egyaránt felmerülhetnek túlköltekezésből adódó problémák és a továbblépéshez nélkülözhetetlen tetemes kiadások is.

A Bika Uránusz önmagában is utalhat kollektív szinten zajló váratlan gazdasági, pénzügyi fejleményekre.) Ez a bolygókapcsolat balesetveszélyes is. Az Uránusz egyebek mellett a lázadások, forrongások, a szó szoros értelmében vett vagy szimbolikus robbanások jelölője is, így aztán szűkebb-tágabb környezetünkben továbbra is puskaporos marad a légkör.

Május 16 : Merkúr – Neptun szextil (Bika- Halak 18°22)

A Merkúr – Neptun szextil hatására képesek lehetünk kreatív formát adni elképzeléseinknek, fantáziánkat hasznos cél szolgálatába állíthatjuk. Vegyük komolyan a „véletlenszerűen” érkező üzeneteket (pl. a FB- hírfolyamunkból azokat az idézeteket, mémeket, amelyekről úgy érezzük, fontos mondanivalójuk van számunkra), jegyezzük le azokat a gondolatokat és felismeréseket, amelyek épp átsuhannak tudatunkon amikor felébredünk, vagy már- már álomba merülnénk. Mindez közelebb vihet ahhoz, hogy megértsük: merre tartunk, milyen döntéseket kell hoznunk, milyen fontossági sorrendet kell felállítanunk.

Május 16- 17 : Merkúr – Szaturnusz trigon ( Bika – Bak 20°21)

A Merkúr – Szaturnusz fényszög fegyelmezettebbé, összeszedettebbé tesz, lelkesedés, idealizmus mellett valóságérzékkel is felruház Ez a bolygókapcsolat, hozzásegíthet ahhoz, hogy a többi bolygóhatás által jelzett érzelmi zűrzavarban rendszerezzük gondolatainkat, felismeréseink és mondanivalónk letisztuljanak, a lényegest megkülönböztessük a lényegtelentől, és csak az előbbibe fektessünk energiát.

Május 16 – 17 : Merkúr – Jupiter kvinkunx (Bika – Nyilas 22 °21)

Sajnos, a Szaturnusszal képezett trigon hatását egy elkényelmesítő Jupiter kvinkunx is rontja. A Nyilas mozgékonysága, szellemi irányultsága, változatosság-igénye, kalandvágya nehezen egyeztethető össze a Bika statikusságával, biztonságigényével, a változásoktól való idegenkedésével és „földhözragadtságával”. Közös vonásaik is problémák forrásává válhatnak, például a mindkét jegyre jellemző életigenlés dőzsölésbe és lustaságba is átcsaphat.

Május 18 Merkúr – Plútó trigon ( Bak – Bika 23°01)

A Merkúr – Plútó kapcsolat azt jelzi, hogy ha ragaszkodunk álláspontunkhoz (és azt tényekkel is alátámasztjuk), a dolgok mélyére hatolunk, gondosan kielemezzük a terítéken levő ügyeket, hosszú távon is megbízható szövetségeseket nyerhetünk meg magunknak. E fényszöggel kapcsolatban azonban azt sem árt szem előtt tartani, hogy a jó kommunikációnak része a másik meghallgatása is. Ez nem mindig könnyű feladat, hiszen a Bika jegyében a Merkúr makacs is lehet, a Plútó pedig inkább rögeszmésségéről semmint rugalmasságáról híres. A Bika kedélyességét kihasználva lényegesen előbbre jutunk, ha humorral és empátiával kombináljuk mondanivalónkat.




Kép: A pásztorfiú megmutatja a Xinghua falu-beli fogadó felé vezető utat (Tang dinasztia korabeli kép nyomán)

 

Kapcsolódó

Májusi előrejelzés

Újhold a Bikában

A föld elem és a földes típus

A föld elem és a szellemi utak

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!