Május – 2024

Májusban jó lehetőségek adódhatnak tető alá hozni dolgokat, végre észbe kapni és egészségesebb irányokba váltani, de nagy lendülettel, mindent egy lapra feltéve, egetverő baromságokat is lehet csinálni. Egyeseknek a két véglet kombinációja is összejön 🙂

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A hónap első három hetében a Vénusz és a Mars is a saját jegyében, a Bikában és a Kosban halad. Ez önmagában is pozitívum, az árukapcsolásokat leszámítva. A hónap, az 1-én bepontosuló Vénusz – Plútó kvadráttal meglehetősen feszülten indult; a légkört a Plútó 2-i retrográdba váltása tette még fojtogatóbbá. Eközben az április 30 óta a Kosban haladó Mars szextilt képezett az alvilág urával. Sokféle megnyilvánulási módja van ennek a kombónak; az életmentő, bár fájdalmas műtétek az egészségesebb analógiák közé tartoznak. A kíméletlenül őszinte szembesüléseket, mérlegkészítést jó esetben megfelelő következtetések levonása és irányváltás követi. Nyilvánvaló, hogy az ilyen folyamatok nem mindig kellemesek, és sokkal hosszabb időt vesznek igénybe annál a pár napnál, ameddig e fényszögek tartanak. Aha-élményekhez és az első lépések megtételéhez azonban épp megfelelő időszak.


Kollektív szinten pozitív szinkronicitás volt, hogy amint a Mars otthonába lépett, a rendőrség szétkergette a Gázával szolidaritást vállalás ürügyén intifádát követelő, amerikai zászlókat égető terrorista-palántákat. (Bővebben: Rohamrendőrök pucolták ki az antiszemita csőcselék által elfoglalt Columbiát   , Amit az Egyesült Államokban látunk, arra nem volt példa a modern kori történelemben  ).  Persze, érdemi erélyről szó sem volt; a hisztériahullám tovább gyűrűzik a nagyvilágban; már az ausztráliai campusokon is tombol az őrület, Németországban egyenesen kalifátust követeltek   az iszlamista tüntetők; hamarosan cifrább dolgokat is látni fogunk. Május 5-én a Kosban haladó Merkúr elérte az április 8-i Kos napfogyatkozás fokát, a Nap pedig, szintén 4-5-e körül a Bika közepén volt, ahol az eklipsz idején az Ördög Üstököse tartózkodott. A hírek bőségesen szolgáltatták az analógiákat.

Egyéni szinten, legalábbis a hónap első heteiben elvileg több esély van konstruktív mederbe terelni az energiákat. Hogy gyakorlatilag is, jó kérdés. A 7-én bepontosuló Nap-Szaturnusz szextil a 8-i újholdképletben is markánsan jelen lesz. Némi tudatos igyekezettel tehát konszolidálhatók az eddig elért eredmények, és/ vagy hosszabb távon is életképes kezdeményezések születhetnek. Eközben azonban a kiszámíthatatlanság-elem is erőteljesen képviseli magát.

Újhold a Bikában 2024 máj us 8 Bp 03h21m47s

Részben azért, mert a Plútóval alkotott, május 3-i szextiljét, és a Holddal időnként képezetteket leszámítva, Kos Marsnak nincsenek főfényszögei. Születési képletekben, tranzitban létrejöhetnek kedvező vagy kevésbé kedvező kapcsolatai, így lesznek, akiknek karikacsapásként fognak haladni az ügyei, és lesznek, akiknek nagyon nem. Általában véve azonban azt hiszem, egy nagyon erőteljes, és nagyon nehezen irányítható energiáról van szó, ami valahogy önálló életet él, ezért a dolgok könnyen kifuthatnak a kontroll alól.



A kockázatot tetézi a 13-án bepontosuló Nap-Uránusz együttállás is, amely szintén jelen van az újholdképletben. Mint az általános sajátosságokkal foglalkozó bejegyzésben szó volt róla, ehhez az aspektushoz is nagy adag kiszámíthatatlanság, lázadó szellem kapcsolódik, és a muníció is adott az erőteljes robbanásokhoz. Ez nem feltétlenül probléma, mert van, amikor éppen ezek szükségesek egy konstruktív áttöréshez. A szintén 13-i Vénusz – Szaturnusz szextil akár a kiszámított kockázatoknak is kedvezhet. Látszólag váratlan, és az előzményekhez képest igen merész váltások is szóba jöhetnek ennél az újholdnál, amelyek során azonban nem öntik ki a gyereket is a kád vízzel.

De mindezt feltételes módban írom. Mert kollektív és egyéni szinteken is létezhetnek sokkal rosszabb forgatókönyvek. Ezeknél meglévő, de már nem túl hosszú ideig tartó viszonylag konszolidált feltételekből kiindulva történhetnek extravagáns, vagy nem eléggé átgondolt, megérlelt kezdeményezések. Amelyek talán nem lennének rosszak önmagukban, de menet közben, szinte egyik napról a másikra változhatnak a feltételek, szűnhetnek meg az őket tápláló források, minimum egy évig tartó megrekedéseket eredményezve. Ezek némelyike pár hónap múlva akár halálos csapdának is bizonyulhat. Az újholdkor a rosszindulatú Capulustól a még rosszabb Algol állócsillag felé tartó Jupiter (éppen 10-13 között lesz egzakt a konjunkciójuk, a hónap végére pedig az Uránusz éri el a Capulus állócsillagot) valószínűsítheti a rosszul végződő kalandokat.



Május 15-én egy újabb váltás jön; a Merkúr a Bikába lép, ahol június 4-ig tartózkodik. Minden “földhözragadtsága” ellenére ez általában kedélyes tranzit; a 17-én bepontosuló Merkúr-Plútó kvadráttal nem biztos, hogy annyira az lesz. Április 1-én, még a Kosban, az isteni hírnök a Plútó kvadrát szomszédságában kezdte meg tolatását. Személyes és kollektív szinten is több, befagyott konfliktust is láthattunk. Ez korántsem békés gyűlölködést jelentett, inkább olyan elkeseredett húzd meg ereszd megeket, amelyeknek nem volt egyértelmű győztesük. Most új lendületet vesz a szkanderezés és a mérkőzés eredménye is körvonalazódik. Ha a végeredmény nem is, az adott fordulóé jó eséllyel.


Két más fontos hatás is érvényesül nagyjából ugyanezidőtájt: a Vénusz-Uránusz együttállás a Bika 23°23-án, a Nap – Jupiter együttállás Bika 28°18’-en pontosul be; mindkettő május 18-án. Ez tehát lényegében egy kozmikus csomag (sőt, a május 19-i Nap-Neptun szextilt, meg a május 20-i Mars-Északi holdcsomópont együttállást, Kos 14°56 is nyugodtan ide vehetjük).

A folyamatok nagy lendületet és váratlan fordulatot vehetnek; hogy a Nap-Jupiter találkozó szerencsés áttöréseket jelez-e vagy olyan őrült kalandokat, amelyekért súlyos árat (Vénusz-Uránusz együttállás) kell fizetni, nagyon jó kérdés. A tétek srófolása, abbahagyni nem tudás, az enyém legyen az utolsó szó, ha beledöglök is könnyen eredményezhet olyan mérkőzéseket, amelyekben minden érintett fél rosszul jár. A felszálló holdcsomóponton tartózkodó Mars bőségesen szolgáltatja a muníciót; hogy ahhoz-e, hogy bátraké legyen a szerencse vagy a sulyok elvetéséhez, szintén majd menet közben derül ki. Az is kétesélyes, hogy a Nap-Neptun szextil által inspirált látomások értékes fejlődési folyamatokat eredményeznek-e vagy ámokfutást. (A Halak utolsó fokán a rosszindulatú Scheat állócsillaggal képez hosszabb távú konjunkciót a Neptun: nem túl jó ómen. Láthattuk az április legvégi, Mars -együttállással nyakon öntött találkozónál elszabadult folyamatokat – a szélsőbaloldal térnyerése szintén része az analógialáncnak – , a véreskezű tomeggyilkosokból áldozatokat csináló fake news-dömpinget.)


Május 20-án újabb váltás tapasztalható: a Nap az Ikrekbe lép, így elkezd járni a levegő, helyzetek kimozdulhatnak a holtpontról, megélénkül a kommunikáció. Plútóval való 22-i trigonja nagy projektek sikeres tető alá hozatalát, hatékony érvelést, belső erőforrásokhoz való hozzáférést is jelezhet, azt azonban nem mutatja, hogy ez kik számára és milyen céllal történik. Az AI korában a deepfake és más manipulációs lehetőségek korlátlanok, a következmények beláthatatlanok.


Asztrológiai szempontból 23-án annyi minden történik, hogy még felsorolni is szédítő. Bika 29°23-án bepontosul a Vénusz-Jupiter együttállás. A Kis-és Nagy Jótevő találkozóihoz vérmes reményeket fűznek az asztrológiai szakácskönyvek. Most, a jegy anaretikus fokán nem biztos, hogy automatikusan hozza a lottó ötöst. A két bolygó egyszersmind a Neptunnal is szextilt képez; a Jupiter és a Neptun 60°-os fényszögével az alábbi bejegyzés  foglalkozik részletesebben. Legutóbb 2020-ban jött létre ilyen aspektus az akkor Bakban tartózkodó Jupiter és az akkor is a Halakban levő Neptun között. Akkoriban három bepontosulás volt, az első 2020 február 20-án, a második július 27-én, a harmadik pedig október 12én, idén csak egy. Elvileg jó lehetőség arra, hogy álmainkat, látomásainkat a gyakorlatban is kamatoztathassuk; a Vénusz egyidejű jelenléte különösen a művészeknek kedvez.

Telihold a Nyilasban 2024 május 23 Bp, 15h52s44m

Nem sokkal e fényszögek bepontosulását követően, a Nyilas 2°54’-en kiteljesedik a telihold. (Bp 15:53). Megint csak, jó kérdés, hogy a Bika Jupiter tranzit jutalomjátékának vagyunk-e tanúi, amikor a szűkösség időszaka előtt még utoljára elhalmoz búcsúajándékokkal, vagy pedig nagyvonalú gesztusokkal szórjuk szét a túlélőkészletet, égetjük fel a hidakat.


A Vénusz még ugyanaznap átlibben az Ikrekbe, kedélyes könnyedséget adva az interakcióknak, esetleg még a pénz kezelésének is.  25-én bepontosuló trigonja a Plútóval talán még inkább elhiteti, hogy most már olajozottan fognak működni a dolgok. Nyélbe üthetnek rövid távon nagyszerű üzleteket, bonyolult problémákra is érkezhetnek frappáns, de túlságosan egyszerű válaszok, és a hamarosan tagadhatatlanná váló buktatók most még keveseknek fognak feltűnni. A Mars május 24 -25-én jut el a Kos 19°24-re, az április 8-i eklipsz fokára. Bizonyára lesznek majd analógialáncba illő hozadékok; emlékeztetőül idézzük fel az áprilisi napfogyatkozás általános, és amerikai vonzatairól írtakat.


Május 26 – 2025 június 9 : Jupiter az Ikrekben

Az idei év egyik legnagyobb energiaváltására 26-án kerül sor, amikor a Jupiter elkezdi utazását az Ikrekben. Legutóbb 2012. június 11. és 2013. június 26. között tartózkodott itt; érdemes felidézni az akkori eseményeket. A Nagy Jótevő rosszul érzi magát, száműzetésben van ebben a Merkúr uralma alatt álló jegyben. Ez önmagában még nem jelentene automatikusan rosszat, szakácskönyvek szerint – és időnként  a valóságban is ötletek, kommunikáció, utazás, oktatás révén köszönthet ránk a szerencse.

A június 2-én bepontosuló Jupiter – Plútó trigon még rá is erősíthet erre a trendre. A gond mindössze annyi, hogy ez az aspektus egyetlen egyszer lesz egzakt; az utána következő Jupiter – Szaturnusz kvadrát azonban háromszor (utoljára már 2025 folyamán, amikor a Jupiter a Rákban, a Szaturnusz a Kosban  lesz). Ennél a 90°-os fényszögnél pedig, hogy úgy mondjam, a jupiteri terjeszkedési igényt a szaturnikus valóságtesztek korlátozzák. Kollektív szinten ez súlyos gazdasági, politikai válságok, igazságtalan törvények, tisztességtelenség formájában szokott bekövetkezni, de az egyéni megélési módok sem sokkal vidámabbak. Gazdálkodni az eddig megszerzett értékekből kell, a status quo megtartása óriási nehézségekbe ütközik, ha lehetséges egyáltalán.


A május végi Merkúr-Szaturnusz szextil/ Uránusz együttállás (Bika 24°07) talán ad annyi paraszti eszet, hogy vitorlánkba fogjuk az e hónapban még talán kedvező széljárást. Ez szerencsés esetben gyakorlati érzékkel társuló újító ötleteket, kiszámított kockázatokat jelent. A következő hónapokban a képlékenység, bizonytalan helyzetek, kiszámíthatatlanság, levegőben lógatottság lesznek a biztos „kapaszkodók”. Ilyen körülmények között a rugalmasság, tanulékonyság, sokoldalúan alkalmazható készségek lehet a talpon maradás biztosítéka. A Merkúr egyszersmind összeköti a csak 2025/26-ban bepontosuló Szaturnusz-Uránusz szextilt is, amely sokkal elviselhetőbb módon kombinálja majd a két bolygó energiáját, mint a 2020 tavaszát, a teljes 2021-et, és 2022-őt is oly emlékezetessé tevő kvadrát.


Fontosabb bolygóhatások

 

Május 1 : Vénusz – Plútó kvadrát

Május 2 : Plútó retrográd stac Vízöntő 2°06

Május 3 : Mars – Plútó szextil

Május 7 : Nap -Szaturnusz szextil

Május 8 : újhold a Bikában 18°02

Május 13 : Nap-Uránusz együttállás, Bika 23°06

Május 13 : Vénusz – Szaturnusz szextil

Május 15 – június 4 : Merkúr a Bikában

Május 17 : Merkúr – Plútó kvadrát

Május 18 : Vénusz-Uránusz együttállás Bika 23°23

Május 18 : Nap-Jupiter együttállás Bika 28°18

Május 19 : Nap-Neptun szextil

Május 20 : Mars együtt áll az Északi csomóponttal Kos 14°56

Május 20 –  : Nap az Ikrekben

Május 22 : Nap – Plútó trigon

Május 23 : Vénusz-Jupiter együttállás Bika 29°23

Május 23 : Vénusz – Neptun szextil

Május 23 : Telehold a Nyilasban 2°55

Május 23 – június 18 : Vénusz az Ikrekben

Május 23 : Jupiter – Neptun szextil

Május 25 : Vénusz – Plútó trigon

Május 26 – 2025 június 9 : Jupiter az Ikrekben

Május 28 : Merkúr – Szaturnusz szextil

Május 31 : Merkúr – Uránusz együttállás Bika 24°07

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!