Vénusz – Szaturnusz szextil tranzitként | Planets in Transit

A személyi horoszkópok Szaturnuszát érintő Vénusz szextil valamint a Vénuszt érintő Szaturnusz szextil értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living  ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik. Természetesen, az amit a „receptekről” már annyiszor elmondtam, most is érvényes: az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. Az egyik tipikus probléma: hogy a harmonikus hatások valóban jók-e, a diszharmonikusak pedig ténylegesen rosszak -e, az egyidejűleg érvényesülő befolyásoktól függ.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Vénusz – Szaturnusz szextil

A Vénusz gyors mozgású bolygó, kb 225 nap alatt tesz meg egy kört a Nap körül. Így tranzitjai is gyorsan múló hatásokat jeleznek; kb 3 -4 napig tartanak. (Ha a Vénusz retrográd, akkor hosszabb távon érvényesül a hatás) A bepontosulás napján a legintenzívebb a befolyás. A Vénusz tranzitok önmagukban nem túl jelentős indikátorok (kivéve amikor más hatásokkal kombinálódnak: ezért sem lehet a „recepteket” bárkire, bármikor alkalmazni). Társulásokkal – különös tekintettel a párkapcsolatokra, a szerelmi élettel, társasági eseményekkel, értékrenddel, pénzügyekkel, biztonságérzettel kapcsolatos témákkal vannak összefüggésben – ford megj

Ez a tranzit a szó jó értelmében irányítja rá figyelmed azokra a feladatokra és kötelességekre, amelyeknek meg kell felelned társulásaidban. Ezek nem esnek túlságosan nehezedre, ugyanis sok örömöd is származik abból, hogy szeretteid szolgálatára lehetsz. A csoport normái és ideáljai ma fontosabbak lehetnek számodra, mint a sajátjaid, és még akkor is azon leszel, hogy ezeket képviseld, ha jelentős engedményeket kell tenned a sajátjaid kárára.

Érzelmi kapcsolataid valóságos mivolta nagyon fontos számodra. Mivel valóságos kapcsolatokat akarsz, ez a tranzit jó alkalom számodra, hogy szeretteiddel és tudatosan törekedjetek annak megértésére, mit vártok el egymástól. Ezt tisztázhatjátók is egymással. Egy kapcsolat rámehet arra, ha a felek nincsenek tisztában egymással szemben támasztott igényeikkel és követeléseikkel. Ma oly módon egyértelműsítheted ezeket szerelmeddel és barátaiddal, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsd a problémaforrásokat kapcsolataidban.

Mivel most megkülönöztetett figyelmet tulajdonítasz a gyakorlati valóságnak, e tranzit legtöbb üzleti ügyed számára szerencsés lehet. Különösen igaz ez, ha műtárgyakkal, vagy más szép holmikkal kereskedsz.

Ha kreatív vagy, ez a tranzit minden olyan alkotótevékenység számára kedvez, amelyben oda kell figyelned az apró részletekre. Befolyására igen fegyelmezetten és alaposan végzed munkádat.

Baráti kapcsolataidat illetően idősebbekhez vonzódhatsz vagy olyanokhoz, akiktől úgy érzed, útmutatást kaphatsz. Kérd is tanácsukat, hiszen ebben az időszakban sokat profitálhatsz belólük. Egy jelen tranziit idején kialakult szerelmi kapcsolattban is lehet korkülönbség: vagy ő idősebb, vagy te.

Robert Hand: Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója), 201 old


Figyelem ! A tranzitok fontossága és minősége a személyi horoszkóp adottságain és a párhuzamosan érvényesülő többi tranziton kívül az egyidejűleg érvényesülő direkcióktól függ. Ezek szintén ugyanolyan egyén -specifikusak, mint az ujjlenyomat. Azt pedig egy pillanatra se felejtsük el, hogy a tradicionális asztrológiában először direkciókat nézünk, a tranzitokat ezek kiegészítéseként, velük összefüggésben értékeljük. Klasszikus asztrológia esetében szintén ez a helyzet, de még ha egyes iskolák előnyben is részestíjük is a tranzitot, a direkció legalább annyit nyom a latban, a kettő együtt értékelendő. Az említett, együttesen érvényesülő hatások komplex rendszert alkotnak. Ez kizárólag horoszkópelemzés keretén belül értelmezhető, nem pedig szakácskönyvszerűen összeollózott „receptek” segítségével, “ránézésre”. Értelemszerű, hogy a lassú mozgású bolygók tranzitjai sokkal jelentősebbek , mint a gyorsabbaké.

Szaturnusz – Vénusz szextil

A Szaturnusz sokkal lassúbb a Vénusznál, 29 év és 167 nap alatt kerüli meg a Napot. Így a horoszkóp személyi bolygóit érő hatása is jelentősebb és sokkal tovább tart. Aspektusai háromszor pontosulnak be: amikor direktben halad, amikor retrográd és amikor újra direktbe vált. A hatás ilyenkor is bepontosuláskor a legerősebb. A Szaturnusz -tranzitok, az ún. harmonikusakat is beleértve, gyakran jeleznek sorsszerű változásokat azzal a bolygóval és életterülettel (házzal) kapcsolatos témákban, amelyekkel kapcsolatba kerülnek. Harmonikus fényszögeknél – szextilekkel és trigonoknál rendszerint könnyebb együttműködni a sorssal, mint erőpróbálók esetén  (együttállásfélkvadrát, kvadrátkvinkunxszembenállás) – ford megj

Ebben az időszakban igen gyakorlatiasan fogod kezelni társulásaidat. Tisztában vagy azzal, milyen bánásmódban szeretnél részesülni és kapcsolataidban mindaddig nyitott vagy a másik igényeire, amíg ő is hasonlóan viszonyul hozzád. Életednek e szakaszában nem vagy különösebben idealista.

A szakmai és üzleti kapcsolatok tökéletesen tükrözik e tranzit szimbolikáját. Mindkét fél odafigyel az egymás irányában támasztott elvárásokra, és mindketten hajlandók tartani magukat megállapodásukhoz. Lén yeges érdekkülönbségek esetén kiegyenlítésükön fogsz dolgozni, nem pedig csak ülsz ölbetett kézzel arra várva, hogy maguktól megoldódjanak.

E tranzit se nem támogatja se nem gátolja a romantikus kapcsolatokat, leszámítva azt, hogy ilyenkor kevésbé valószínű, hogy tisztán naiv idealizmusból menj bele egy kapcsolatba. Fel fogod mérni, melyikőtüknek mit nyújthat ez a kapcsolat. Egy ilyenkor kezdődő szexuális kapcsolat esetén jelentős korkülönbség lehet köztetek. Az idősebb partner egy fajta szülő- tanár figuraként viselkedhet a fiatalabbal. Egyaránt lehetsz a fiatalabb és az idősebb partner. Társulásotoknak akkor is lehet valami szülő- tanárszerű jellege, ha nincs korkülönsbség. Általában véve túlságosan komoly vagy ebben az időszakban semhogy maradéktalanul engednéd kifejeződni a Vénuszt. A szerelem, a romantika és az érzelmek alárendelődnek a valós és praktikus igényeknek – bármelyek legyenek is ezek számodra.

Horoszkópod Vénusza utal kreativitásodra is. E tranzit lehetőséget ad számodra, hogy olyan kreatív projekteket dolgozz, emelyek nagy pontosságot követelnek és nagyon oda kell figyelned a részletekre. Főleg a nagyfokú alaposságot követelő területek jönnek szóba. Most alkotott kézműves termékeid valószínűleg gyakorlatias célokat szolgálnak.

Mindent egybevév e valamennyi társulásod stabilabbá válhat ebben az időszakban . A kapcsolatok végső soron csak akkor tarthatók fenn, ha képesek kielégíteni az érintett felek igényeit. Ennek most nagyon is tudatában vagy és e szempontok szerint veszed górcső alá kapcsolataidat. Minél valóságosak társulásaid jelenleg, annál nagyobb eséllyel vészelik majd át azokat a kríziseket, amelyek majd akkor köszöntenek rád, amikor a Szaturnusz kvadrátot vagy együttállást képez Vénuszoddal.

Robert Hand : Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója), 338 old



Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a „receptkönyveket” fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.

Az asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok számára egyaránt hasznos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.





Kapcsolódó

Ajánlott szerzők : Robert Hand

Szaturnusz – Vénusz fényszögek: karmikusan terhelt kapcsolatok ?

 Az önbecsapás eszköztárából : “karmikus” kapcsolatok

Ikerlángok, lélektársak és hasonlók

Illik hozzám a párom?

Valóban szereted magad ?

 

Könyvajánló

Robert Hand : Planets in Transits; Life Cycles for Living

A könyv letölthető, pdf változata a Scribd- tagok számára németül elérhető : Robert Hand – Das Buch der Transite

Erin Sullivan – Howard Sasportas: A Szaturnusz tanításai

Liz Greene : Szaturnusz – egy ősi démon új megvilágításban

Bil Tierney: Twelve Faces of Saturn

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!