Mars a Bakban – 2022

A Mars idén 2022 január 24-től március 6-ig tartózkodik a Bak jegyében. Az önérvényesítés, tetterő, agresszió princípiuma jól érzi magát, erőben van ebben a Szaturnusz uralma alatt álló jegyben, így a cselekvés és a lendület gyakorlati érzékkel, módszerességgel, kitartással, fegyelemmel párosul. Legutóbbi, Bak Jupiter -Szaturnusz-Plútó együttállással kombinálódó, 2020 tavaszi tranzitja meglehetősen húzósra sikeredett az első koronavírus-járványhullám berobbanásával és hozadékaival. Jelenleg, főleg február folyamán, harmonikusabb hatások érvényesülnek, mint két éve, így a folyamatoknak elvileg nem kell annyira elszabadulniuk. Kivéve ha mégis…

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtakaki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Általános sajátosságok

A blog régebbi bejegyzései a Bak princípiumát mutatják be (itt és itt), illetve azt, hogyan működik a Bak Mars a radixban, a születési képlet állandó szereplőjeként. A Mars archetípusáról és a földies típusú agresszió, asszertivitás megnyilvánulási módjával foglalkozó cikkeket szintén érdemes elolvasni. Tranzit – időszakos hatás – esetén a megállapítások szintén sok szempontból érvényesek. Hacsak nem tolat, a Mars átlagosan hat hetet tölt egy jegyben és két évente tér vissza.




Legutóbbi tranzitok:

  • 2020 február 16-tól március 30 ; a Bak Jupiter -Szaturnusz-Plútó együttállással kombinálódva, ld koronavírus-járvány és hozadékai.
  • 2018-ban, retrográd időszaka miatt a szokásosnál hosszabb ideig vendégeskedett a jegyben: először 2018 március 17-től május 15-között, aztán augusztus 14 – szeptember 11 között újra visszatért.
  • 2016 szeptember 27 – 2016 november 9 között.
    Ezeknek az időszakoknak témáit és eseményeit felidézve képet kaphatunk a közeljövőbeliekről is.

Az asztrológiai hagyomány szerint a Mars jól érzi magát, erőben van a Bak jegyében. Ez talán kissé furcsának tűnhet, a Bak ura a Szaturnusz, az aktív, asszertív sőt agresszív Mars pedig nehezen viseli a fékeket és a korlátokat. Mint egy régebbi bejegyzésben már szó volt róla, a két bolygó a legjobb indulattal sem nevezhető országos cimborának. Ebben az esetben azonban a szaturnikus fegyelem kifejezetten jót tesz neki: célorientálttá, hatékonnyá válik. Pontosan tisztában van erősségeivel és gyengéivel, a rendelkezésére álló tartalékokkal és eszközökkel, a folyamatok időigényességével – így aztán gyakorlatiasan, jó ütemben valósítja meg elképzeléseit. Nem valami gyors: ne felejtsük el, hogy föld jegyről van szó, ráadásul a Szaturnusz uralma alatt, így az anyag – adta lehetőségek és korlátok között kell cselekednie. Ezzel együtt jó hatásfokkal, energiáit jól beosztva tevékenykedik.

Problémás oldala, hogy magát is másokat is hajlamos lehet túlhajszolni, túlságosan eredménycentrikus, az empátiás készség pedig nem kimondottan erőssége. Emiatt magával és másokkal szemben is kíméletlenné válhat; machiavellista mottója: a cél szentesíti az eszközt. Ilyenkor fegyelmezett, rideg, céltudatos lépésekkel masírozó hadseregre emlékeztet, vagy azokra a harckocsikra, amelyek a szó fizikai értelmében is földbe döngölnek minden ellenállást. Az államgépezetek kíméletlen, húsdaráló típusú formái, a törvény szellemét semmibe vevő, azt betű szerint kérlelhetetlenül végrehajtó bürokraták és fegyveres testületek szintén párhuzamba állíthatók vele. Ezek az analógiák idén is különösen fontosak.



Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. 

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

Az idei kozmikus környezet

Akiknek elegük volt a Nyilas Mars Neptun kvadráttal színesített ködevéséből, örülhetnek, hogy végre rájuk köszönt a célirányos cselekvés, megfogható eredmények produkálásának ideje. (Persze, ebbe az is belejátszik, hogy a Vénusz január 29-én abbahagyja december 19 óta tartó tolatását, a Merkúr pedig február 4én vált direktbe.)

Januári előrejelzés nem volt, de más posztokban, pl a Vénusz- Plútó együttállásról, 2021 decemberéről, 2022-es kártyavetésről, 2022-es Bak újholdról, Rák teliholdról írtakban szó volt róla , hogy miközben a retrográd bolygók mindent lelassítottak, a decemberben és januárban még erőteljesen érvényesülő Szaturnusz – Uránusz kvadrát bőszen robbantgatott. Ebben a környezetben az egyébként sem valami hatékony Nyilas Mars csak halandzsázni tudott; a január nagy részét beterítő Neptun- kvadrátjának időszaka a szájkarate, ködboxolás szellemében telt. Persze, a decemberben a Bak Plútó együttállástól az Uránusz kvadrátig-Szaturnusz-együttállásig haladó, jelenleg pedig ismét a Plútó felé tolató Merkúr gondoskodott a befagyott konfliktusokról, nem csak átvitt értelemben robbanékony légkörről. Hozadékaival, a végtelenített, anyázó üzemmóddal, sárdobálással, karaktergyilkosságokkal, nemzetközi szinten pedig egyre nagyobb tétekre menő egymás sakkban tartásával nap mint nap szembesülünk.

A Vénusz és a Merkúr direktbe váltásával a jégnek elvileg meg kellene törnie, valamilyen értelemben ki kéne mozdulni a holtpontról. Ez kétségtelenül meg is fog történni, de jó kérdés, milyen irányban. A Plútó együttállás szomszédságában direktbe váltó Merkúr február 14-én lép át a Vízöntőbe, február 25 körül éri el újra az Uránusz kvadrátot, és március 2-án találkozik, a jegy 18°-án a Szaturnusszal. Eközben a Bakon végigmasírozó Mars 2020-as tranzitjához képest egy sor harmonikus fényszöget képez: szextilt a Jupiterrel, trigont az Uránusszal, találkozik a Vénusszal, szextilbe kerül a Neptunnal, majd március elején, tranzitja végállomásán együttállásba kerül a Plútóval. Külön- külön, a Plútó együttállás kivételével enyhülést, valamelyes kontrollt, szerencsés forgatókönyveket sugalló hatások. Viszont, a direktbe váltó bolygókkal még mindig túl sok energia lendül mozgásba, a Mars- Uránusz, Plútó kapcsolatok pedig még harmonikus változatukban is elég vehemensek semhogy teljesen ki lehessen zárni az eszkalálódó konfliktusok lehetőségét. És ami azt illeti, az ún „jó fényszögeknek” tartott trigonok, szextilek részéről is érhetnek bennünket meglepetések.




Itt elsősorban arra gondolok, ne legyen igazam, hogy mégiscsak robban az ukrán -orosz lőporoshordó, felgyorsulnak az események és seperc akár egy világháború előszobájában is találhatjuk magunkat. Magyarországot illetően, nem lesz akkora szerencsénk, mint a délszláv háború idején. Többé-kevésbé passzív nézőközönség helyett akkor is aktív résztvevői és kárvallottjai leszünk az ukrán-orosz konfliktusnak, ha valamilyen csoda folytán a mi területünkön nem dördülnek el fegyverek. (“Érdekesség”:  a Kijevi forradalom a Majdanon 2013 novemberében kezdődött, és 2014 telén polgárháborúvá eszkalálódott. Ebben az időszakban is Bakban tartózkodott, illetve tolatott a Vénusz, a feszültséget egy retrográd Mérleg Mars és az Uránusz- Plútó kvadrát fokozta. Nyilván, a Vénusz önmagában nem hozott volna ilyen fordulatokat, ahogy a jelenlegi helyzeteket is más, markánsabb bolygóhatások “formálták”.).  Aki részletesebben akar tájékozódni, az alábbi, teljesen evilági forrásokból teheti meg.

Mi lesz, ha háború robban ki Magyarország szomszédjában? (Portfolio) 2014-15 óta nem látott feszültség éleződött ki Oroszország és Ukrajna közt. Az elmúlt hetekben több mint százezer orosz katona vonult fel a határra, a Nyugat szerint minden készen áll a támadáshoz, Putyin elnöknek csak a menetparancsot kell kiadnia.  A helyzet olyan forró, hogy egyes országok már elkezdték hazaküldeni a követségi személyzetüket. Még mindig van remény, hogy a racionalitás győz és elkerülhető a nyílt orosz-ukrán háború, hiszen egy ilyen eszkalációval mindenki rosszul járna: Ukrajna teljesen destabilizálódna, az orosz gazdaság összeroppanna a nyugati szankciók súlya alatt, Európa pedig energiaválságba sodródna. De még ha a legrosszabb forgatókönyvre is kerül sor és nyílt támadást indít Oroszország, Magyarország valószínűleg kimarad magából a katonai konfliktusból, bár a politikai és gazdasági következményeket mi is megérezhetjük.

Ezt nem fogjuk úgy megúszni, mint a délszláv konfliktust (Szele Tamás) Nem tudjuk, mi lesz, Ukrajnában most a világ sorsa dől el – és a miénk is. Kellemetlen közelségben: ezt a háborút, ha kitör, már nem a fotelből fogjuk végignézni.Ez házhoz jön, ha nincs különösen nagy szerencsénk.Ez már a kert végében van. Reméljük a legjobbakat.

Ha Putyin hidegháborút akar, megkaphatja (Seres László) Mint minden bántalmazó, Moszkva is önmagát állítja be provokált áldozatnak, aki nem tehet mást, védi magát. A Nyugat felelőssége, hogy ezt a státust ne adja meg neki, készüljön fel egy tartósan feszült viszonyra, és főleg emlékezzen: Münchenre, 1938-ra.

Ilyen forgatókönyvek egyébként egész évben valószínűek: a március elejétől április közepéig tartó Vízöntő Mars-tranzit (nomeg a Szaturnusz – Uránusz kvadrátot újra összehozó pengeváltása az Uránusszal a tavaszi napéjegyenlőség környékén, hogy a szívásból hosszabb távra is jusson, majd rövidesen találkozója a Szaturnusszal), a fejjel a falnak menő május végi Kos Jupiter – Mars együttállás, a július-augusztusi újabb fix T kvadrátok a Bika Mars, Uránusz, Oroszlán bolygók között, majd a retrográd Ikrek Mars tranzit (kvadrátban a Neptunnal) sugallta nagy leállás, és maga az egész őszt végigrobbantó újabb Szaturnusz-Uránusz kvadrát -hogy csak a leglátványosabb problémaforrásokat említsük.

A magam részéről, „optimista forgatókönyvként” azt tartom elképzelhetőnek, hogy a Bak Mars tranzit első kétharmadában, az említett kiegyensúlyozottabb tranzitok idején még talán-talán lehetségesek működőképes kompromisszumok. A pokol csak a későbbi hónapokban szabadul el majd istenigazából. Ha még ennyi haladékot sem nyertünk a sorstól, tévedtem. Nem először és nem utoljára életemben. ( A Vénusz tolatásának időszakában hátast dobott gazdaság is csak átmenetileg, tüneti szinten javulhat, az igazán nagy lufit majd az április Jupiter-Neptun együttállás környékén fogják felfújni. Iszonyatosat fog szólni majd, amikor, legkésőbb a Mars Ikrekben való tolatásának időszakában kidurran. Én szóltam… )




A tranzit fontosabb állomásai

A február 4-én bepontosuló Mars-Jupiter szextil, a február 8-i Mars- Uránusz trigon, a 16-i első Vénusz-Mars együttállás szoros kapcsolatban van a február 16-án bepontosuló Jupiter – Uránusz szextillel. Ez a jótékony fényszög egész februárban és valamelyest március elején is érezteti befolyását. Az asztrológusok, köztük jómagam is, azt várják tőle, hogy tompítsa a Szaturnusz- Uránusz kvadrát szélsőségeit. A tavalyi Vízöntő Jupiter- Uránusz kvadrát, mint emlékszünk rá, inkább fokozta őket. Csodákra azonban nem képes ez a 60°-os fényszög, de talán emberi léptékekben kezelhetőbb, joviálisabb módon áramlik majd az uránikus energia.

A Bak Mars, Vénusz  velük való kapcsolatainak az lenne a feladatuk, hogy kézzelfogható, magunk és mások számára is értékes formába öntsük újító ötleteinket. Egyéni és kollektív szinten is sok minden ellen lehet lázadozni, de most talán nemcsak azt lehet megfogalmazni, hogy mit nem akarunk, hanem azt is, hogy mit igen, hogyan, milyen formában, és mennyi idő alatt óhajtjuk kivitelezni. Mi több, a kezdő lépéseket is meg lehet tenni. Hogy meddig sikerül velük eljutni, és fel lehet-e tenni a pontot az i-re egyáltalán, majd a történelem eldönti.

Én nem tudom a választ.

Ne írogass rám privátban, hogy téged vajon hogyan érint. Gőzöm sincs, és nem is érdekel különösebben, az oldalról viszont garantáltan kiváglak 🙂

Prognózisokat sem vállalok.




Február 4 : Mars – Jupiter sextil ( Bak-Halak 8°02)
Robert Hand a Mars-Jupiter szextil tranzitokról:
„Az üggyel kapcsolatos céljaid és szempontjaid világosabbak, mint általában, ami lehetővé teszi, hogy nagyon intelligensen tárgyalj a többiekkel és a számodra lehető legkedvezőbb alkut kösd.. Egyszersmind minden cselekedetedet kedélyesség és optimizmus hatja át, ami szintén kedvez a sikernek. De annyira azért mégsem viszed túlzásba az optimizmust, hogy figyelmen kívül hagyd a bármiféle vállalkozás sikerre viteléhez szükséges részleteket.
Nagyon kedvező időszak ez hivatalos ügyek intézésére is; a hatóságok ugyanis nyitottak lesznek ötleteidre és könnyen a magad oldalára állíthatod őket. Jogi érdekeidet is sikeresen érvényesítheted.
Fizikailag is magas energiaállapotban vagy, valószínűleg jó egészségnek örvendesz és jó a hangulatod. Mivel e bolygókombináció az izomtónussal is kapcsolatban van, ez a tranzit a sport valamennyi fajtája számára kedvező. A rendszeres edzések még egészségesebbé tesznek”.

Február 8 : Mars – Uránusz trigon (Bak – Bika 11°)
A Mars- Uránusz kapcsolatok a két bolygó meggondolatlansága, kockázatvállalási hajlama, adrenalinéhsége miatt általában veszélyeseknek számítanak. Trigon esetén azonban energiájuk könnyebben terelhető harmonikus mederbe, ráadásul mindketten óvatos, praktikus földjegyekben állnak. A Bakról is, Bikáról is nehezen képzelhető el, hogy az izgalom és változatosság kedvéért a kád vízzel a gyereket is kiöntsék; a meggondolt, a gyakorlatban is beváló újítások azonban annál valószínűbbek. Azonban, a 2020-as Bak Mars tranzit tanulságait levonva, a földrengések sem teljesen kizárhatók,,,, Optimális esetben ez a fényszög a teljesítményt hatékonyabbá tevő új eszközök, új készségek, új megközelítésmódok alkalmazásának is kedvez; egyéni szinten legalábbis. (Ld: Mars- Uránusz trigon tranzitként, Uránusz – Mars tranzitok)




Első Mars-Vénusz együttállás- február 16
Idén egy szokatlanul hosszú együttállás jön létre a Vénusz és a Mars között: februártól nagyjából április elejéig tart. A Bakban kezdődik, ez a konjunkció február 16-án jön létre, közvetlenül telihold előtt. A két bolygó egyszersmind trigont képez az Uránusszal, a Jupiterrel pedig szextilt. Van egy drámaibb, bár nem egzakt találkozójuk is március 3-án, amelyben a Plútó is részt vesz. A második, ímmár a Vízöntőben létrejött egzakt konjunkció március 6-án jön létre.

A Vénusz – Mars együttállásokról a konyhaasztrológia művelőinek „azon” a bizonyos aktuson kívül semmi más nem jut eszükbe, akárcsak a viccbeli Mórickának. Nyilván, van egy párkapcsolati, szexuális vonatkozásuk is, de az analógiák nem merülnek ki ennyiben.

Hogy egy együttállás „jó”-e vagy „rossz”, az egyidejűleg érvényesülő más bolygóhatásoktól is függ. Ez Vénusz – Mars konjunkciók esetére is érvényes.

Kedvező esetben a Vénusz – Mars találkozók hozadéka, hogy hatékonyan tudunk abba az irányba haladni, amelybe szeretnénk, vágyaink és tetteink összhangban vannak egymással. A lényeges feladatokra és kapcsolatokra koncentrálva pozitív folyamatokat indíthatunk el, felismerjük, megragadjuk vagy kimunkáljuk lehetőségeinket.
Kedvezőtlen kombinációknál, a vágyak, érzelmi motivációk éppenséggel akadályozhatják a hatékony cselekvést vagy olyan túlzásokra hajlamosíthatnak, amelyek már középtávon sem válnak javunkra. A rivalizálás nem csak szerelmi-, hanem más fajta társas kapcsolatokra is jellemző lehet.

Február 23 . Mars – Neptun szextil (Bak – Halak 22°12)
Általánosságban véve ez a fényszög segíthet ráérezni a megfelelő irányokra. A kreatív tevékenység, az álmokkal végzett munka hosszabb távon kedvező irányba terelheti azokat a folyamatokat is, amelyekre most látszólag nem vagyunk hatással. újabb löketet ad teremtő képzeletünknek, segíthet a gyakorlatban is kamatoztatni megérzéseinket. Belső képeink kreatív megmunkálása révén elhárulhat néhány blokk, jobban átlátjuk helyzetünket, ráérzünk az alkalmazandó stratégiákra, több empátiával, hatékonyabban kommunikálunk.
A jelenlegi szextil pikantériája, hogy éppenséggel a 2020 január 12-i Szaturnusz-Plútó konjunkció fokán jön létre. A Mars ugyebár aktivátor, így nagy valószínűséggel aktiválni is fogja. Majd meglátjuk, milyen következményekkel. A magam részéről erősen kétlem, hogy a bőség és a világbéke kitörésének szignifikátora lenne.

Az érdekesség kedvéért: előtte egy nappal, február 21-én tér vissza a Plútó pontosan az Egyesült Államok képletében elfoglalt helyére. A konjunkció másodszorra július 11-én, harmadszorra pedig december 28-án pontosul be; a Plútó együttállás hatáskörén belül tartózkodó Mars megint csak az aktivátor szerepet tölti be. Mivel a Plútó lassú bolygó, 240 év alatt tesz meg egy teljes kört, visszatérése is egy komplexebb folyamat. Az előjeleket már 2008 után a Bakba lépését követően tapasztalhattuk, 2016-ban került a konjunkció hatókörébe,  a 2020 tavaszi Bak Szaturnusz-Jupiter-Plútó (Mars) pedig szintén lényeges mérföldkő volt. Persze nemcsak az Egyesült Államok, hanem az egész világ számára. Amerika elsötétülését a blog számos cikke tárgyalja, egyelőre a mundánasztrológiai gyűjtőoldalon vannak, ha lesz időm, lesz külön tematikus oldaluk is. Az egzakt Plútó – visszatérésről is elkezdtem egy posztot, remélhetőleg még saját Plútó-visszatérésem előtt befejezem.)





Március 3 : Mars-Plútó együttállás, Bak 27°50

Március 3-án a Mars a Plútóval is találkozik a Bak 27°50′-án (a Vénusz szintén része a kombónak.)  Ha eddig olajozottan működtek volna a dolgok, amiben e sorok írásakor, 2022 január 28-án semennyire sem vagyok biztos, az egyöttállást megelőző és követő napokban újra kezdenek bedurvulni. Az újabb adag masszívabb szívás a Mars Vízöntőbe lépésekor várható, de ne szaladjunk ennyire előre az időben. Elvégre ez még a Bak Mars tranzitról szóló poszt 🙂

A két bolygó konjunkciója egyfelől aktiválhatja belső tartalékainkat, megnöveli teherbírásunkat, teljesítményünket – de ezt teheti valamilyen válság kirobbantása formájában is. (A Plútó működésének egyik legjellemzőbb vonása, hogy ezáltal, ilyen vagy olyan formában kikényszeríti a helyzet megoldását. A végeredmény persze nem mindig az ego kedvére való. Ha ugyanis nem sikerül kielégítő választ adni a kihívásra, akár a korábbi struktúra/ létforma megsemmisülését is jelentheti. Ebben az esetben, mivel úgy a Plútó mint a Mars föld jegyben állnak, az alkalmazott stratégiáknak a gyakorlatban is meg kell állniuk a helyüket.) A dolgokat hajlamosak lehetünk túltolni, a testi – lelki erőszak, manipuláció, a pszichoterror különböző fáltozatai szintén jellemzők erre a kombóra. ( Ld: Mars- Plútó együttállás tranzitként, Mars- Plútó: a benned lakozó fenevad, Mars – Plútó : az átalakító tűz)




Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2022A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!