Telihold a Rákban – 2022

A telihold január 18-ra virradóan, helyi idő (Budapest) szerint 00:48 -kor teljesedik ki a Rák 27°50-án. Az előző nap bepontosult Nap-Plútó együttállás, a Hold kötélhúzása az Alvilág Urával önmagában is érzelmi szakítópróbák, hatalmi játszmák, hullámvasutazások jelölője. Drámai lezárások és a szokásos húzd meg – ereszd megek intenzívebbé válása egyaránt lehetséges.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A teliholdak, mint már szó volt róla, az újholdaknál- jelen helyzetben a január 2-i Bak újholdnál kezdődött folyamatok beérésének, tetőzésének időpontjai. Aki az év első újholdjánál abban a hitben ringatta magát, hogy nagy lendülettel új fejezetet kezdhet, annak elég frusztrálóan alakulhattak az év első hetei. A december 19 óta tolató Vénusz, a nemrég, január 14-én hátraarcot vágott Merkúr alaposan lelassítják a tempót, miközben a Szaturnusz- Uránusz kvadrát a folyamatos detonációkról, a még mindig hadakozó Mars és Neptun a mellétrafálásokról, benézésekről, perspektívatorzulásról gondoskodik. A Merkúr a Szaturnusz együttállás közelében, az Uránusszal egzakt kvadrátban váltott retrográdba, és ez a hatás a teliholdképletben is érvényesül. Magyarul: a húr pattanásig feszül, a Szaturnusz vasmarokkal szorít, miközben az uránuszi izgágaság azonnali változásokat, továbblépést sürget. Az eredmény: idő előtt elpufogtatott muníció, szétforgácsolt energiák, még több agymenés, konfliktusok, amelyeknek nincs igazi nyertesük, destruktív formát öltő pótcselekvések.

Telihold a Rákban, 2022 jan 18, Bp 00h48A nagyvilágban, a közéletben és szűkebb környezetünkben is tapasztalhatjuk, amint a megrekedtség indulatos, manipulatív légkörrel, tömeghisztériával kombinálódik. Cunamikra, vulkánkitörésekre konkrétan is sor kerülhet: vegyük pl a január 15-i , a Csendes- óceán alatti vulkánkitörést követő tongai szökőárt , három nappal telihold előtt . A tengerrengés lökéshulláma Magyarországon is érződött . Volt terrorakció , szerencsésen likvidált túszejtővel, Oroszország és a Nyugat kötélhúzása folytatódik, most épp az orosz-amerikai kapcsolatok megszakadása  van a levegőben. Úgy tűnik, Moszkvát az sem érdekli, hogy egy kipattanó atomháborúnak még ő sem lehet igazi nyertese. Tombol az újabb járványhullám, világviszonylatban bukdácsol a gazdaság, növekszik az infláció (hazai szempontból persze a csirkefarhát árának maximalizálása nem mindennapi pénzügyi bravúr), intrikák, ködösítés, kipattanó titkok, botrányok és műbalhék, és nagyon is valóságos karaktergyilkosságok (ld JK.Rowling, a Harry Potter szerzője elleni, nem mostanában kezdődött boszorkányüldözés, érdemi elemzések magyarul itt, itt és itt) – a korábbi bejegyzésekben és az oldalon megosztott más cikkekben  taglalt trendek tehát folytatódnak. A következő napokra további szívások borítékolhatók.
Ide kívánkozik egy kis kitérő, visszatekintés is. Asztrológiában járatosabbak kattintsanak az Egyesült Királyság képletére  : a botrányok eszkalálódása (Boris Johnson, képlete itt ; András herceg, képlete itt ) teljes összhangban van a teliholdképlet tendenciáival.

A mundánasztrológiának, pontosabban a mundánasztrológiai előrejelzésekkel kísérletező asztrológusnak persze megvannak a korlátai is. A 2020 január 10-i, a január 12-i Szaturnusz-Plútó együttállással  nagyjából egy időben bekövetkezett Rák telihold és penumbrális holdfogyatkozás például szintén az Egyesült Királyság képletének IV (Bak) – X (Rák) házába esett. Így a már akkor is elég idős II Erzsébet királynő , képlete itt , lehetséges halálával hoztam összefüggésbe, illetve felvetettem, hogy akár férje, Fülöp herceg elengedésére kell felkészülnie. (Ld a Leslie Hale-től fordított elemzéshez írt kiegészítőmet ). Nos, II Erzsébet ma is él, Fülöp herceg, képlete itt  , pedig csak egy évvel később, 2021 április 9-én hunyt el.

Volt viszont egy másik, a királyi család egyik hölgyéhez köthető jelentős esemény, ami óriási megrázkódtatást jelentett a monarchiának. Ez viszont, mivel sztereotíp asztrológiai forgatókönyvekre voltunk ráállva, nem sokunknak jutott eszünkbe. Nekem biztos nem, pedig utólag belegondolva, már egy ideje benne volt a levegőben: Meghan Markle  ; képlete itt  és Harry herceg ; képlete itt éppen 2020 január 9-én,  egy nappal az ominózus telihold előtt jelentették be, hogy ez után a királyi családtól függetlenül szeretnék folytatni életüket. Ezt követően, a Plútó hatással teljes összhangban hetedhét országra szóló sárdobálás, szennyeskiteregetés, a vélt vagy valós sérelmekkel való revolverezés kezdődött, ami gyakorlatilag még ma sem ért véget.

A Brexitet követő gazdasági, társadalmi problémák szintén előrejelezhetők voltak, bár 2019 decemberében2020 januárjában a legtöbb asztrológus, így jómagam sem számolt azzal, hogy a koronavírus-járványnak mekkora szerepe lesz ebben. A Szaturnusz-Plútó együttállás, majd a Nagy Konjunkció és a Szaturnusz-Uránusz kvadrát által körvonalazott trendek érzékelhetők voltak, a velük kapcsolatba hozható külső események kevésbé.
A jelenbe visszatérve: a Procyon (Rák 26°05) állócsillag szomszédsága még morcosabbá teszi a Holdat, váratlan erőszakos megnyilvánulásokkal, hiperaktivitásal tetézve az egyébként sem rózsás helyzetet.

Egyéni szinten is megnőhet a szélsőséges érzelmi konfrontációk veszélye. Azok a fojtogató helyzetek, amelyekből eleve nehéz jól kijönni, még fullasztóbbá válhatnak.

A bűntudatkeltés, féltékenykedés, elhagyással való fenyegetés, fizikai és/vagy lelki megfélemlítés kombinációival rávenni a másikat valamire – típusú fogások nem csak szerelmi kapcsolatokra lehetnek jellemzők. A jelenlegi Rák teliholdnál az otthon sok mindennek nevezhető, csak biztonságos, oltalmat adó, szeretetteljes fészeknek nem: a családok sötét oldala igencsak megmutathatja magát, a csontvázak kipotyogó üzemmódban vannak abból a bizonyos szekrényből. Eközben a státus, egzisztencia, hivatás, karrier is bőséges kihívást tartogathat: a válság-kísérte átstrukturálódás, átmeneti megrekedés, utána “jobb mint valaha”-formában történő újjászületés a kedvezőbb forgatókönyvek közé tartozik. De áttörések helyett összeomlások is lehetségesek. (Természetesen ezek az analógiák nem mindenkinél érvényesülnek ebben a formában, de az meglehetősen valószínű, hogy a kritikus tranzitok által érintett életterületeken nagy feszültséget tapasztalunk.)

A családi erőszak klasszikus változatai mellett bőven találunk olyan változatokat is, amikor a gyenge, a beteg a valódi agresszor, ő az, aki tényleges vagy nem is annyira sanyarú helyzetével zsarolja családtagjait. Hol félig-meddig tudatosan, mert annyira mégsem korlátozott az ítélőképessége, hogy ne érezne rá az ilyen játszmák előnyeire, hol pedig a felállásból adódóan válnak elviselhetetlenné a körülmények. Az övéiket agyonterrorizáló súlyos betegek, az időskori demencia agresszív változataiban szenvedők,  a gyakran szüleikre is fizikai veszélyt, akár életveszélyt is jelentő problémás gyerekek, öngyilkossággal zsaroló, ezzel meggyőzően kísérletező, vagy azt akár végre is hajtó szerettek csak néhány példa azokra a tabutémákra, amelyekről nem illik beszélni, de ettől még nagyon is létező gondok.

Az ilyenkor beálló patthelyzeteket nem kell bemutatni: emberségből, kötelességtudatból, szeretetből – vagy éppenséggel valamilyen egzisztenciális egymásrtautaltságból kifolyólag – nem hagyjuk sorsára az illetőt, de viselkedésének tolerálására már a mi testi – lelki épségünk, egészségünk, életünk, forrásaink – a lista tetszés szerint bővíthető – mennek rá. Illetékes szakember, intézmény bevonására nincs keret és/ vagy a kínálat nem megfelelő -ld példák itt és itt , -, kisétálni a színpadról nem mindig – vagy csak nagyon súlyos ár ellenében lehetséges, amelynek megfizetése helyett talán a maradás is jobb. Így, miközben egyre növekszik a nyomás, marad az eredeti felállás, míg így vagy úgy nem robban. Vagy, amíg mégis annyira kiéleződik a helyzet, hogy hajlandó vagyunk megfizetni a szabadság árát, bármi legyen is ez, és aztán, hosszú ideig, akár halálunkig együtt is élni vele.

Az irreális elvárásokat támasztó, akár felnőtt gyerekeik felett is zsarnokoskodó anyák, anyafigurák, a problémás szülőfiguráról (felnőttként sem) leválni tudó fiúk -lányok, a házastársak háborújában az egyik vagy másik szülő ellen kijátszott gyerekek, valóban megtörtént és kitalált bántalmazások áldozatai további variációk a témára. A tettes(ek) és az áldozat(ok) között ilyenkor meglehetősen képlékeny a határ.
Egy asztrológusnak nagyon nehéz a dolga ilyenkor. És nem csak azért, mert nem tud és nem is akar tuti recepteket adni.

Hanem elsősorban amiatt, mert a sorsszerűség szinte tapintható e felállásoknál, de felismerését és elfogadását az instant megoldásokat kínáló ezogagyi-áradat sokkal nehezebbé teszi, mint valaha. (Hozzáteszem, eleve nehezen vagy nem is igazán feldolgozható szitukról van szó, amelyekből egészséges ösztön kiutat keresni. Azzal szembesülni, hogy ez vagy nem könnyű, vagy adott esetben egyenesen lehetetlen, letaglóz.)

Az olyan, nem éppen pályakezdő asztrológusok, akik már maguk is átéltek néhány hasonló helyzetet, meg mások életéből is láttak egyet-mást, persze nagyon jól tudják, hogy ilyen felállások igenis léteznek. És nincs az a karmaoldás, hókuszpókusz, ami felülírná sorsszerűségüket. Akkor sem, ha a gondolkoggyápozitívan ha beledöglesz is newages megközelítésmódok csak a best case scenariokat ismerik. Végső soron akkor is kicseszettül jó, aggyá hálát a zuniverzumnak te kis mázlista, amikor épp beledöglesz- vagy konkrétan/átvitt értelemben már bele is döglöttél. (Ez is csak azért történhetett mert nem voltál elég pozitív. Vagy mert nem használod elég hatékonyan a szabad akaratodat – elvégre minden ennek kérdése. Ahogy a befőtt is elteheti a nagymamát, ha úri kedve…és szabad akarata úgy diktálja. )

Megsúgom: a jelenlegi állások utalhatnak olyan szitukra, amikor éppen nincs megoldás. Vagy nincs a szánk íze szerint való megoldás. Vagy nincs azonnali megoldás. Vagy nincs kiszámítható megoldás. Vagy csak nagyon nagy áldozatok árán van megoldás. Így jártunk. A való világban rengeteg ilyen helyzet van, pszeudo-spiri Disneylandben hírből sem ismerik. Ilyenkor az elviselés, a kivárás, az érdemi önismereti munka – amelynek eredményeként, hosszú idő múlva alternatívák is felderenghetnek („megváltozik a sors” ?!?) a szóba jöhető megoldások.
Persze, a felvázoltaknál lightosabb forgatókönyvek esetén is  fokozódhat elviselhetetlenné a nyomás, feszülhet pattanásig a légkör, sőt akár robbanhat is. Hogy ez a megfelelő lépés, vagy némi tudatossággal más lehetőségek is adódtak volna, helyzete válogatja. Én általában azt javaslom ilyen időszakokban, hogy aludjunk egyet -többet mielőtt hetedhét országra szóló földrengést csinálnánk – de impulzív alkat lévén nekem sem mindig megy. Vannak helyzetek, amelyeket nem lehet, és nem is kell tovább konzerválni. Az, hogy mennyire tarthatatlanok is valójában, csak az ilyen, a fonákságokat még jobban megmutató hatásoknál derül ki – és akkor jön a nem feltétlenül békés lezárás. Elvégre a Plútó analógialáncába a konkrét és az átvitt értelemben vett halál is beletartozik. És ez a halál nem mindig „szép”.

Jelenleg azonban, két retrográd bolygóval és egy, még mindig érvényesülő Mars -Neptun kvadráttal talán mégis szerencsésebb némi szünetet iktatni az impulzus és a cselekvés közé. Részben azért, mert bármennyire ésszerű is a váltás, nem jó ötlet addig felégetni egy hidat, amíg nem látszanak az alternatív útvonalak. Márpedig most nem látszanak, vagy amelyek annak tűnnek, nem biztos, hogy ténylegesen azok. A Vénusz-Uránusz trigon, bár nem egzakt, akár arra is utalhat, hogy még az elátkozottnak tűnő felállásokból is kihozhatók értékek, vagy lehetnek olyan, meglévő pozitívumok, amelyeket jelenlegi feldúltságunkban nem ismerünk fel.)

Másfelől azért, mert saját tudattalanunk is tréfát űzhet velünk kivetítések, rögeszmék formájában. Vagyis: nem véletlenül támadnak éppen azokkal a személyekkel gondjaink ilyenkor, akikkel gondjaink támadnak 🙂 Ez természetesen nem azt jelenti, hogy benne is kellene ragadnunk a destruktív interakciókban, neadj’Isten testi-lelki bántalmazást, kizsákmányolást tolerálnunk. Azonban, ha átgondoltabb, jobban felépített a kijövetel, ha tisztába jövünk, mi az bennünk, ami ilyen helyzeteket és kapcsolatokat hív életünkbe, a visszacsúszás megelőzhetőbb, a leválás pedig valamennyi érintett fél számára méltóságteljesebb lehet.

Kapcsolódó

Újhold a Bakban 2022

Szaturnusz – Uránusz kvadrát (Charlie Obert)
Szaturnusz – Uránusz ciklusok (Jessica Davidson)
Szaturnusz – Uránusz kvadrát: néhány fontos tudnivaló

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2022A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!