Újhold a Bakban – 2022

2022 első újholdja január 2-án, helyi idő (Bp) szerint 19:34′-kor született meg, a jegy 12°20′-án. Az elmúlt hetek hullámvasutazásaihoz, és az előző évek Bak újholdjaihoz képest némi túlzással egészen kellemesnek is nevezhető. A „képest” persze igen fontos szócska 🙂

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Mint sokszor szó volt róla, az újholdak 28 napos ciklusok kezdőpontjai, az ilyenkor elindult folyamatok teliholdkor, jelen esetben január 17-én tetőznek. A Szaturnusz uralma alatt álló Bak újholdakról általában véve elmondható, hogy valami módon szakmai, egzisztenciális témákkal, felelősségeinkkel, struktúráinkkal állnak összefüggésben, az elkövetkező 28 nap alatt ezek kerülnek érdeklődésünk középpontjába. (Egyéni szinten az az életterület kerül fókuszba, ahova az újhold esik).



Jelen helyzetben, mivel a Vénusz és az Uránusz tolat, a Vízöntőbe pedig éppen csak belépett Merkúr két hét múlva hátraarcot vág, nem vadonatúj kezdetekről, inkább a régi struktúrák megújításáról van szó.

Újhold a Bakban, 2022 január 2, Bp 19h34′




Az újítás, változtatás, korszerűsítés már csak azért is fontos fogalom itt, mert a két fővilágító trigont képez az Uránusszal. (A Nap-Uránusz trigon az év első napján pontosult be, így erőteljesen érvényesül befolyása. Ez a kedvezőnek tekintett fényszög nagy érték, hiszen valamennyire ellensúlyozza, kezelhetővé teszi a Szaturnusz-Uránusz kvadrát (l. Általános tudnivalók, Jessica Davidson, Charlie Obert írásai) hatását. Csodákat persze nincs értelme várni, de már azzal is sokkal beljebb vagyunk, ha rálátunk, milyen gazdasági, társadalmi változásokat katalizál ez a fényszög. Az elmúlt év folyamán megtapasztaltuk a legszélsőségesebb hozadékokat és a valamivel kevesebb, de azért létező pozitívumot, és e tudás birtokában készülünk a jövőre.




A Bakról, és uráról, a Szaturnuszról az a hír járja, hogy inkább hagyomány-párti, az újításokért nem rajong különösebben. Kedvezőtlen esetben annyira mereven áll ellen a változásnak, hogy az már magát az életet is veszélyezteti, így az új elemek kénytelenek robbantással utat törni maguknak. Ennek persze az a kockázata, hogy az élet fenntartásához szükséges struktúrákat is lerombolja: magának a Szaturnusz- Uránusz kvadrátnak is ez az egyik alapproblematikája.

Szerencsésebb esetekben azonban a Bak és komor ura is nyitott a változásokra, sőt még együtt is működik velük, ha úgy látja, hogy a régi elemekből nem csupán megtarthatja a használható darabokat, hanem akár egy jobb, működőképesebb egészbe is rendezheti őket. (Persze, ilyenkor is van pár keresetlen szava, de farfekvésből legalább önként fordul fejjel előre).




Jelen újholdnál nagyjából ilyesmire számíthatunk.

Bak Hold/Nap – Bika Uránusz trigonnál a változtatás nem első felindulásból, hanem óvatosabban, de a trendek figyelembevételével, gyakorlati eredményekre törekedve történik. Így nagy törések helyett kisebb áttörések is lehetségesek. Például, muszáj repülővel utazzunk, de csak egy olyan járgány áll rendelkezésünkre, amely 50% valószínűséggel lezuhanhat, másik 50% esély pedig arra van, hogy viszonylag problémamentesen célba érjen. Ez a Szaturnusz-Uránusz kvadrát 🙂 Nos, ha mondjuk, mégis zuhanni kezd a repülő, de felszállás előtt gondosan tanulmányoztuk  a terepet, ahol ez bekövetkezhet, megtanultuk kezelni az ejtőernyőt, esetleg előrelátóan tájékozódtunk arról, hogyan élhető túl a legnagyobb eséllyel egy ilyen katasztrófa, sőt még pár bungee-jumping leckét is vettünk, reménykedhetünk, hogy nagyjából egy darabban, a megfelelő helyen érünk földet. Ez is valami.

Nyilas Marssal a megvalósítóerő korlátozott, és inkább látomások, mint a Bak mércének megfelelőbb kézzelfogható eredmények vannak, de a még mindig meglévő Mars-Szaturnusz szextil még így is több realitásérzéket ad, mint a 11-én bepontosuló Mars-Neptun kvadrát.

A még mindig érvényesülő Vénusz-Plútó együttállás miatt a változások szükségszerűségéhez vezető felismerések komorak, a veszteségek számottevők lehetnek, de a metamorfózist túlélő értékek időtállók.

További pozitívum, hogy a fővilágítók a Bak 12°40′-en levő Nunki állócsillaggal is konjunkciót képeznek. Ez a Ptolemaiosz szerint Jupiter-Merkúr természetű állócsillag őszinteséget, optimizmust, vallásos elmélyedésre való hajlamot ad.




Legjobban talán akkor profitálhatunk ebből az újholdból, ha önként szakítunk az improduktív régi irányokkal és kezdünk új fejezetet. Az új fejezetek valószínűleg apró lépésekkel – esetleg e lépések mibenlétének megállapításával kezdődnek, nem pedig látványos szaltókkal.

Konkrét és átvitt értelemben rendet lehet rakni, számba lehet venni milyen használható értékek vannak a raktáron, megjavítgatni, jobb, védettebb helyre tenni a menthetőket, napvilágra hozni az érdemtelenül mellőzötteket, jobban kiaknázni a parlagon heverőket vagy nem eléggé kihasználtakat, és kiselejtezni a már teljesen használhatatlan darabokat. Nagyberuházások helyett filléres újítások (bolhapiac, adományboltok, további, újrahasznosított termék-lelőhelyek), esetleg saját magunk készítette eszközök, kiegészítők a nyerők. Fel lehet hagyni egy káros szenvedéllyel, ha más tényezők is ebbe az irányba mutatnak, ki lehet lépni egy mérgező családi/ szerelmi vagy szakmai kapcsolatból, stb.




Uránusz trigonnál nem annyira valószínű mint az erőpróbáló fényszögeknél, de azért nem is kizárható, hogy a kilépés nem annyira a mi tudatos közreműködésünkkel történik, hanem inkább nekünk mondanak fel, velünk szakítanak, vagy kerülünk másfajta, tovább már nem tartható patthelyzetbe.

Bár a saját kezdeményezésű irányváltásoknál jobb kivárni a Vénusz ( jan 29), Merkúr (február 4) direktbe fordulását, Mars Bakba lépését, ha a fentebbiekhez hasonló kész tényekkel szembesülünk, nem érdemes a status quo visszaállításán erőlködni. El kell fogadni, hogy olyan típusú „akarattalan kihívásokról” van szó, amelyekben a Szaturnusznak, sőt a Plútónak is benne van a keze, és ki kell várni, míg új utak bontakoznak ki a láthatáron. És persze, addig is eltöprengeni, mit is akart üzenni a jelenlegi szituáció…



Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2022A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!