Menu
Egy különleges, zöld üstökös: a ZTF
2023-02-04 mundán asztrológia

2023 január vége- február eleje egyik legizgalmasabb égi eseménye a ZTF-üstökös látogatása. Utoljára 50000 éve járt ennyire közel (42-44 millió km-re volt bolygónktól február 1-én, amikor földközelben tartózkodott) hozzánk; életünkben nem fogunk vele találkozni többé.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A régi idők asztrológusai nem voltak túl jó véleménnyel az üstökösökről. Természeti csapásokat, szélsőséges időjárást, járványokat, háborúkat társítottak hozzájuk. Blogomon elérhető egy részlet Kim Farnell témával foglalkozó könyvecskéjéből, amelyben összefoglalja az üstökösök értelmezési szempontjait. Ennek segítségével, illetve a vele kapcsolatos tudósításokból elérhető paramétereket felhasználva lehet sillabizálgatni üzenetét.




Január 12-i perihélionja egybeesett a Mars direktbe váltásával. Legközelebb, 42-44 millió km-re február 1-2-én került bolygónkhoz. Február 6-án másfél fokra lesz az Auriga csillagkép legfényesebb csillagától, a Capellá-tól, február 10-ről 11-re virradó éjjelen pedig másfél fokra közelíti meg a vörösen fénylő Marsot, 13-15 között a Bika csillagkép Hyádok halmaza előtt vonul el. (SZTE)

A C/2022 E3 (ZTF) pályája erősen dőlt, a bolygók keringési síkjával 71°-os szöget zár be, keringési iránya pedig ellentétes a bolygók keringési irányával. Januárban déli irányba mozog, és február 12-én fog áthaladni az ekliptika síkján. (Időkép)

Nekem nincs gyakorlatom az üstökösök értelmezésében, így nem biztos, hogy igazam van, de az alábbi következtetésekre jutottam. Ez csak egy felületes összefoglaló, a Kim Farnell könyvecskéjében szereplő horoszkópokat nem készítettem el; talán majd lesz időm mélyebben is belemenni.

Leonard üstökös, kanadai tél 2021, @op




Kimondottan zöld üstökösre vonatkozó leírásokkal nem találkoztam; a kékes és a zöldes árnyalatúakat viszont a Merkúrhoz és a Szaturnuszhoz sorolják. (Színre és alakra is nagyon hasonlít egyébként a 2021 decemberében feltűnt Leonard üstököshöz- ld fentebb, legalábbis nekem úgy tűnt. Így talán témáik között is lehetnek átfedések.) Merkúri jelleget ad többszínűsége is. (Elszálltabbak egyből a szívcsakrához rendelték és a béke hírnökeként üdvözölték. Én ezt már csak a kozmikus környezete miatt sem tartom túl valószínűnek, ld a lentebb bemutatott többi bolygóhatást. Alak szerint Dominus aschone (Merkúr), Lampadias, “szakállas” csillagra tippelnék. Egy ideig még hajnali; majd este is látható lesz, így azt hiszem, a vele kapcsolatba hozható események egy része gyors lesz, mások lassabban bontakoznak ki, hosszabb távú következményekkel.




Ikrek jellegűnek találom; angolosok itt olvashatnak részleteket azokról az állócsillagokról, amelyek közelében elhalad. Sajátos szinkronban mozog az Ikrek Marssal. Például január 12-én került napközelbe, amikor a Mars direktbe váltott; és akkor kaptunk hírt arról, hogy a Noé állatvédő alapítványnál madárinfluneza miatt rengeteg mentett madarat altattak el a hatóságok. (Hogy tényleg indokolt volt az ilyen szintű hatósági szigor, vagy az emberi életeket sem túl nagyra értékelő magyar ugaron szokásos barbarizmus egyik megnyilvánulásáról  volt szó, inkább ne menjünk bele.) Ez hátborzongatóan rezonál az Ikrek üstökösökhöz társított madarak lemészárlásával. Február 1-2-án került földközelbe; a Mars 30/31-én képezett együttállást az Aldebarannal. Ikrek típusú üstökösökhöz erős szélviharokat társítanak; február 3 –án, 4-én a világ több táján, köztük Magyarországon is nagy szélviharok tombolnak. (Ehhez a február 5-i teliholdnál összeadódó hatásoknak; Vénusz-Mars kvadrát, Nap-Hold-Uránusz T-kvadrát szintén közük lehet) Február 10-ről 11-re virradó éjjelen szinte együttállásba kerül a Marssal, ekkor vöröses színezetet kap, ami kimondottan háborús ómen. Ugyanezen a napon pontosul be a Merkúr-Plútó együttállás is. Mint a 2022 decemberi előrejelzésben szó volt róla, 29-én a Merkúr közvetlenül az előtt kezdte meg tolatását, hogy együttállásba került volna a Plútóval (a Vénusszal egy-két nappal előtte képezett konjunkciót. Ezt akkoriban párhuzamba állítottam a 2021 decemberi Merkúr-Vénusz-Plútó együttállással, azzal a különbséggel, hogy akkoriban a Vénusz tolatotta Bakban. Ez a kombó pedig az orosz-ukrán háborúval is kapcsolatban állt).



A ZTF nem fő tényező, de sajátos nyomatékot ad az éves előrejelzésekben írtaknak. Akár világháborúvá, vagy a jelenleginél kiterjedtebb fegyveres konfliktusokká eszkalálódó helyzetek, felgyorsuló hatalmi átstruktúrálódások nem lepnének meg. Nem örülnék neki, de mint más bejegyzésekben folyamatosan utaltam rá az elmúlt hónapok során, (pl itt ) benne van a pakliban, hogy a háború kedvezőtlen fordulatot vesz (persze a Kreml pszichopatái és beteglelkű rajongóik számára ez a kívánatos forgatókönyv, de ez más lapra tartozik) és az oroszok erőre kapnak. Ha tényleg Ikrek üstökösről van szó, meglehetősen szerencsétlen előjel az Amerikai Egyesült Államoknak. (Persze, az analógiák a hosszúra nyúlt Ikrek Mars tranzitból is levezethetők – hiszen az Egyesült Államok horoszkópjában is Ikrekben áll a Mars. Az üstökös ebben az esetben  csak az eperszem lenne azon a bizonyos tortán. A február 10-i Merkúr-Plútó együttállás sajátos nyomatékot ad a Plútó visszatérés másodszori bepontosulásának az Egyesült Államok képletében).

 





Kapcsolódó

Az üstökösök asztrológiai jelentősége (Kim Farnell)

Mars az Ikrekben : 2022 augusztus 20- 2023 március 25

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *