December – 2022

December zűrzavarosan kezdődik, és a felfordulásból ki is jut a hónap közepéig. Hogy a későbbiekben azért áll be viszonylagos nyugalom, mert valamelyest letisztultak a dolgok, vagy pedig csupán az elpufogtatásra alkalmas muníció fogyott el, az egyéni döntésektől is függ.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A novemberi előrejelzésben, és a 23-i Nyilas újholdról írt bejegyzésben már szó volt arról, hogy az újhold látszólag, vagy ténylegesen is jó lehetőségeket jelezhet. A november végi és a december elei bolygóállások azonban inkább a túlzásokat, téves helyzetértékelést, a sors felelőtlen kísértését valószínűsítik, mint az érett döntéseket. Ha a szélsőségek kibillenthetnek az arany középútról, az újhold által felcsillantott lehetőségek elfecsérlődhetnek.

A Nyilasban levő bolygók ugyanis sorra szembe kerülnek a Marssal, aztán a Neptunnal és a Jupiterrel is kvadrátot képeznek, borulékony változ T-kvadrátokat hozva létre. A Merkúr-Mars szembenállás november 29-én, a Vénusz december 1-én, a Nap pedig december 8-án, éppenséggel teliholdkor (miközben a Hold belefut a Mars tüskéjébe.) pontosul be. November 30-december 1-én a Merkúr és a Vénusz Marssal való civakodását még mérsékelni tudta a Szaturnusz, amely mindkét bolygóval szextilt, a Marssal pedig trigont képez. Utóbbi hatás kb december 6-ig, nagyon tág hatókörökkel dolgozva 8-9-ig érvényesül. Így a viták konstruktív jelleget is ölthetnek, az ellentétek összehangolhatók, a kockázatvállalás ésszerűséggel kombinálódik. Ez – mint a hírekből, és valószínűleg közvetlen környezetünkben is tapasztalhattuk, nem jelent automatikusan egy heves összecsapásoktól és zűrzavartól mentes időszakot, hiszen a Merkúr a Marssal való szembenállástól a Neptun/Jupiter kvadrát felé (bepontosulás december 2-6) tart, így a hónap végére-december elejére összeáll az első változó T-kvadrát, alaposan megzavarva az ítélőképességet. A 4-én bepontosuló Vénusz – Neptun kvadrát ködét az aznap direktbe váltó Neptun is fokozza.




Az elfecsérelt idő, szétszórtság, túlköltekezés, nem a megfelelő dolgokra kidobott pénz, szerelmi háromszögek, az elérhetetlen társ vonzereje, félreértések, trükkös lopások, online bűncselekmények szerves tartozékai az időszaknak. Civakodásban, műbalhékban és ténylegesekben, botrányokban, teatrális -és felesleges gesztusokban, hangzatos-és megvalósíthatatlan ígéretekben, nagyotmondásban sem lesz hiány. Ennek ellenére, a Szaturnusz visz még némi józanságot az egyenletbe, több esélyt ad a működőképes kompromisszumokra, összhangba hoz a napi valósággal.

További jó hír, hogy az elmúlt két és fél évet oly ingataggá tevő Szaturnusz – Uránusz kvadrát is felbomlóban van. Ez nem azt jelenti, hogy lapozhatunk, mert utórengésekre ebben a hónapban és valamennyire január elején is számítani kell, az elmúlt időszak történéseinek következményeivel pedig még sok évig együtt kell élni. De az átmeneti megkönnyebbülésnek is lehet örülni.

A hónap második hete borulékonyabb, de valamelyest enyhítő tényező lehet a Merkúr, a Mars ura december 6-i belépése a Bakba, amely több higgadtságot, gyakorlati érzéket ad a Nyilasnál. Azonban, hogy a visszafogottság mennyire fakad majd belső késztetésből, és mennyire szülik kényszerhelyzetek, jó kérdés. A Merkúr ugyanis már 10-én belép a retrográd zónába, hogy december 29-én megkezdje január 18-ig tartó tolatását. Az Ikrek és a Bak nem túl kompatibilisek, így december 16-i kvinkunxuk igencsak idegtépő lehet.




Telihold az Ikrekben: 2022 december 8 Bp 05:07

A zűrzavar a 8-i Ikrek telihold idején tetőzik. Az Ikrek Holdakra jellemző szájmenés most kifejezetten destruktív formát ölthet; az asztrológiai szakácskönyvek szerint a Hold-Mars együttállások izgágaságra, pletykálkodásra hajlamosítanak; amire a még érvényesülő Merkúr –Jupiter kvadrát tesz még néhány lapáttal. A Neptun ködösítő hatását sem tanácsos figyelmen kívül hagyni. A hírek valóságtartalmát még az eddigieknél is jobban meg kell kérdőjelezni, személyes szinten a ne szólj szám-nem fáj fejem a legjobb stratégia.

Persze, ezt könnyebb tanácsolni, mint betartani; az ugyanaznap bepontosuló Nap-Mars szembenállás ugyanis jónéhány hordó olajat önthet a tűzre. Erről az oppozícióról egyetlen igazán jó dolgot lehet elmondani: a Mars tolatásának félidejét jelzi. A meggondolatlan viselkedés (különös tekintettel ennek verbális és írásbeli formáira) mérsékléséhez erőt adhat az a tudat, hogy január 12-i direktbe váltásáig már csak egy hónap van hátra. (Ld : Mars az Ikrekben: 2022-2023)

Telihold az Ikrekben, 2022 december 8 Bp, 05h07





Bármennyire kényelmes is a „csillagokra” fogni, az eseményekkel való tehetetlen sodródás most sem törvényszerű. A Mars ugyan már elég távol van a Szaturnusz trigontól, de a Hold onnan érkezik, a Nap pedig a vele való szextilhez közeledik (12-én pontosul be), így, ha erőfeszítések árán is, kontroll alatt tarthatók a kedélyek, így pedig a lehetséges kimenetelekre is több hatásunk lehet. Mindez persze egyéni szint, mert hogy kollektíve is el fog gurulni a gyógyszer, szinte borítékolható. És még jó, ha csak néhány pirula, nem egy egész patikára való. (Ami az Egyesült Államok horoszkópját illeti, a Neptun 4-én a radixhelyzettel szemben állva váltott direktbe, ez a telihold a képlet Marsa és Uránusza közé esik, a Plútó pedig december 29-én tér vissza másodszor az államalapításkori helyzetére, Bak 27°33’-ra. Az első bepontosulásra február 22-én, két nappal az orosz –ukrán háború kitörése előtt került sor; persze lényegében az elmúlt két –három év is a Plútó-visszatérés szellemében zajlott az Újvilágban.)

A reflexből adott reakciók helyett jó alkalom lehet ez a telihold eltöprengeni a Mars tolatásának személyre szabott üzenetein is. Persze, sok részlet csak ez után fog kiderülni, és megint csak fontos az arany középút megtalálása is. A megrekedt energiát ugyanis valamilyen marsikus módszerrel, kiadós mozgással, edzéssel, fizikai igénybevétellel fel kell ugyan rázni, hogy ne belülről romboljon. Ehhez a pusztán intellektuális tevékenység még egy Ikrek Mars esetén sem elég. Eközben azonban az alacsonyabb energiaállapotot, fáradékonyságot is szem előtt kell tartani, különben megnőhet a balesetek, sérülések veszélye. (Nem véletlenül választottam a bejegyzés illusztrációjaként az elkerített kifutóban legelésző lovacskát. Megbéklyózásról szó sincs, akár szaladgálhat is, ha kedve tartja, de a határok is ki vannak jelölve. Amelyek az ő érdekeit is szolgálják, hiszen nem mehet olyan helyre, ahol baja eshet. A gyakorlatban nem tudom mennyire hatékony fegyelmezőerő egy ilyen alacsony kerítés, a macskáim biztos a tetejéről röhögnének szembe seperc alatt, de hátha egy ló szófogadóbb.)




A Nyilas utolsó fokán levő Vénusz másnap képez kvadrátot a Jupiterrel, de a fényszög a teliholdképletben is erőteljesen érvényesül. Általában véve, a kis-és nagy jótevő erőpróbáló aspektusait nem szokták túl vészesnek tartani, most azonban, a fentebbi hatásokkal összeadódva igencsak problémásak lehetnek.

Az ünnepi időszak „tiszteletére” még pofátlanabbul emelkedő árak olyan következmény, amelynek előrejelzéséhez nem kell asztrológusnak lenni. Az sem kizárólag az én megállapításom, hanem sok más kollégáé is, hogy ilyen időszakokban aránytalanabbul többet lehet költeni az áru tényleges értékénél, bóvli nagyobb eséllyel gyűjthető be, mint minőségi holmi, bevásárláskor pedig pénztárcára, bankkártyára is fokozottan oda kell figyelni. Ugyanez online tranzakcióknál is érvényes. Legjobb a bevásárlásokat elhalasztani; a 23-i Vénusz-Uránusz trigon már sokkal alkalmasabb, még ha kicsit késő is. Más jellegű beszerző-körutakat is jobb elnapolni.

10-én aztán a Vénusz átmegy a Bakba, ahol január 3-ig időzik; értékítélete itt már megbízhatóbb. Ha Nyilasban való vendégeskedése időszakában ellenálltunk a kísértésnek, és visszafogottan költekeztünk, mostantól jobban lehet majd gazdálkodni. A herdálásnak azonban szűkös időszak a következménye. A Nyilas hőzöngéseit követően érzelmi kérdésekben is józanabb, tárgyilagosabb döntések hozhatók.




A következő hetekben a destabilizáló, káoszt keltő hatásokat harmonikusabbak egyenlítik ki, így a szélsőségek jobb eséllyel kerülhetők el, mint a hónap elején. A 14-i Nap-Neptun kvadrát generálta ködöt pl a még érvényesülő, 12-én bepontosult Nap-Szaturnusz szextil hatása ellensúlyozza. Így, tudatos erőfeszítésekkel megelőzhető a szétesés, a fantáziák konstruktív mederbe terelhetők, az ötletek –ha kiállják a valóság próbáját – átültethetők a gyakorlatba.

A 16-án először bepontosuló Merkúr-Mars kvinkunx kutyaszorítójából a másnapi Merkúr –Uránusz trigon jelenthet kiutat. Jöhet valami váratlan segítség, szokatlan, de mégis a realitások talaján maradó megközelítésmód, egy új irány, amely más síkra terel egy meglévő konfliktust, bár egyelőre még nem tudja megoldani. (A kvinkunx másodszor január 16-án pontosul be, amikor mindkét bolygó direktben halad.)

Hasonló dinamika zajlik december 19-22 között, amikor a Vénusz képez 150°-os fényszöget a Marssal, az Uránusztól pedig a mentőövet kapja. E kombinációknak a párkapcsolatokra is hatásuk van. Akár egy alkati inkompatibilitás, akár az időszak jellege okozza a zsákutcát, tapasztalható lesz valamelyes megkönnyebbülés; ha másért nem, hát azért, mert valamelyik fél változtat hozzáállásán.




Jupiter a Kosban: 2022 december 20- 2023 május 16

A következő jelentős váltást december 20-án tapasztaljuk, amikor a Jupiter visszatér a Kosba. Ebben a pozitív, tüzes, férfias jegyben egész más energetika érvényesül mint a Halakban. A Kos bátor, magabiztos, spontán, pionírszellemű és célorientált, mely tulajdonságok összhangban vannak a Jupiter kalandvágyával és expanzív törekvéseivel. Nem tűri a korlátokat és a korlátozottságot, a virtus kedvéért is szívesen bocsátkozik harcba, veszélyérzete nincs, a pillanatnyi impulzusok hatása alatt áll, a következményekkel nem sokat törődik. Spontaneitása és intuíciója zseniális áttöréseket is eredményezhet, de van, amikor konkrétan és átvitt értelemben is fejjel megy a falnak. A türelem nem erős oldala: jönni, látni és győzni akar. (Bővebben: Kos Jupiter a horoszkópban – Stephen Arroyo)

Május 10 és október 28 között már ízelítőt kaptunk ebből a tranzítból. Akkor a Jupiter csak a Kos 8°-ig jutott el, most végigcsörtet a jegyen. Hogy finoman fogalmazzak, nem volt problémamentes, és most sem ilyennek ígérkezik. A Jupiter ura ugyanis, a Mars, jelenleg tolat, így a száguldás és a kezdeményezés akadályokba ütközik. (Mi több, a Mars ura, a Merkúr szintén hamarosan hátraarcot vág, amely tovább lassítja a tempót-és persze növeli a frusztrációt. A Merkúr ura, a Szaturnusz direktben halad, és a saját jegyében, de neki általában nem szoktak sietősek lenni a dolgok. A lassan járj, tovább érsz bölcsességét tehát jobb szem előtt tartani, mint a kanyarok levágására törekedni. Utóbbi ugyanis plusz köröket, tévutakat, veszteségeket eredményezhet. Nagyobb sebességre kapcsolni majd csak január végén lehet, amikor a Mars direktbe vált, és szextilt képez a Jupiterrel, bár a szeptember elejét lendületessé tevő fényszög nem fog újra bepontosulni).




December 21: téli napforduló

A Nap december 21-én , helyi idő szerint 22:49-kor lép be a Bak jegyébe. Ezzel asztrológiai értelemben is elkezdődik a tél. Mint már többször szó volt róla, a napforduló / napéjegyenlőség képletek igen jelentősek, hosszabb távú, időszakokra utalnak. Téli napforduló esetén a tavaszi napéjegyenlőségig hátralevő időintervallumról van szó .

Téli napforduló 2022 december 21 Bp, 22h49

Külön bejegyzésre nem tudom mennyire lesz időm. „Rábökésszerűen”, kedvezőbb képet mutat a tavalyinál, és az őszi napéjegyenlőségképletnél is; kár, hogy azzal együttesen, annak kontextusában kell értelmezni. A gazdasági helyzet talán egy fokkal jobb (vagy a zuhanórepülés lassúbb), a nemzetközi kapcsolatok talán nem annyira kiélezettek (de azért az őszi napéjegyenlőségképlet sugallta elszigeteltségről még nem lehet múlt időben beszélni). A pávatánc valószínűleg folytatódik, a kérdés, melyik partnert és mennyire érdemes megvezetni, közéleti húzd meg-ereszd megből továbbra sem lesz hiány. A másnap bepontosuló Nap-Jupiter kvadrát hatása erőteljesen érvényesül: törvénytelenségből, botrányokból, blöffből szintén kijut. A Vénusz-Uránusz trigon nyújtotta váratlan külföldi lehetőségeket meg lehet ugyan lovagolni, kérdés, mennyire lehet majd jól sáfárkodni velük, mire elegek.




December 23 : újhold a Bakban

 

A napforduló utáni újhold is tartalmazza ezeket a formációkat. A Szaturnusz uralma alatt álló Bak újholdakról általában véve elmondható, hogy valami módon szakmai, egzisztenciális témákkal, felelősségeinkkel, struktúráinkkal állnak összefüggésben, az elkövetkező 28 nap alatt ezek kerülnek érdeklődésünk középpontjába. (Egyéni szinten az az életterület kerül fókuszba, ahova az újhold esik).

Újhold a Bakban, 2022 december 23 Bp, 11h16

Jelen helyzetben, mivel Mars és az Uránusz tolat, a Merkúr pedig pár nap múlva hátraarcot vág, nem vadonatúj kezdetekről, inkább a régi struktúrák megújításáról van szó. Azonban, első házas, és a fővilágítókkal kvadrátot képező Jupiterrel a haladás, terjeszkedés igénye sokkal nagyobb lehet a tényleges lehetőségeknél. A Mars, a kivitelezés eszköze, pedig nemcsak tolat, hanem fényszöget sem kap. Így akkor is jó kérdés, mit sikerül megvalósítani és milyen hatásfokkal, ha a Bak bolygók több realitásérzéket és gyakorlatiasságot adnak, mint a Nyilas. A Szaturnusz és az Uránusz már elég távol vannak egymástól, így a túl szélsőséges megnyilvánulási módok lehetősége is csökken. Remélhetőleg.A Vénusz és a Merkúr viszont szextilt képez a Neptunnal, (december 25-én, ill 28-án pontosulnak be) amelynek révén, az „üresjáratok”, látszólagos tétlenség időszakában is kreatív mederbe lehessen terelni a fantáziát; az év végi szórakozásoknak sem kell szükségszerűen eldurvulniuk.




December 29: Merkúr –Vénusz együttállás; a Merkúr retrográdba vált

Teljesen biztosak azonban nem lehetünk az enyhébb forgatókönyvekben. A december 29 –i Merkúr-Vénusz találkozó, illetve a Merkúr aznapi hátraarca önmagában nem lenne túl nagy horderejű esemény, de sajátos módon rímel a 2021 december 25-i Merkúr-Vénusz-Plútó találkozóval. Akkoriban ez egybeesett a Szaturnusz-Uránusz kvadrát második bepontosulásával. Anno ezt írtam:

„Abban azonban majdnem teljesen biztos vagyok, hogy a Vénusz és a Plútó újabb együttállásával kombinálódva valami nagyon ütőssel kell számolni. Ez a második konjunkció, tehát a december 11-i találkozó témái megismétlődnek. Képbe kerül a Merkúr is, amely 29-én a Vénusszal, 30-án a Plútóval találkozik; aztán január 30-án, egy nappal az után, hogy a Vénusz direktbe váltott, az Isteni hírnök újra eléri a Plútót, február 12-én pedig már direktben haladva találkozik vele. Olyasmiről lesz tehát szó, amivel egész tél folyamán kell majd számolnunk, és nem biztos, hogy sok örömöt lelünk benne. Valamilyen szintű gazdasági lecsüccs borítékolható (e tekintetben tanulságos pl visszaolvasgatni a Vénusz november 5-i Bakba lépését kísérő híreket), a légkör tovább durvulhat, és lévén, hogy a Plútó nemcsak az átalakulás, hanem az elimináció princípiuma is, lehetnek bizony lezárások, gondok a kereskedelmi kapcsolatokkal, stb. Fegyveres konfliktusok ilyen állásoknál általában valószínűek, vannak is bármikor robbanásra kész lőporos hordók”.




Az azóta történtek azóta a történelem részét képezik, a szó szoros értelmében. Az orosz –ukrán lőporoshordó felrobbanása erősen érett, gondoljunk vissza 2021 forró őszi hónapjaira. Nem azonnal robbant, hanem majdnem két héttel a harmadik Merkúr-Plútó találkozó után, de a lehetőség egész télen a levegőben lógott. Most valamivel kedvezőbb a helyzet, ugyanis a Szaturnusz-Uránusz kvadrát már elég tág, a Vénusz pedig direktben halad. (Plútóval való, egyetlen együttállása január 1-én pontosul be.) A Merkúr uralma alatt álló Mars azonban tolat, és a Nappal 30-án kvinkunxot képez. Amely elvileg gyenge fényszög, de tud nagyon kellemetlen is lenni, főleg más hatásokkal összeadódva. Meglepetések tehát esélyesek. Ha idén már nem is feltétlenül, de február 10-11-én, amikor a Merkúr újra találkozik a Plútóval (a december 29-i együttállás nem pontos), vagy miután a Mars is direktbe váltott. (Bővebben: Általános tudnivaló a Merkúr retrográd időszakairól, Erin Sulliván: Retrográd Merkúr, Retrográd Merkúr föld jegyekben)





Fontosabb bolygóállások

December 1 : Vénusz-Mars szembenállás

December  2: Merkúr-Neptun kvadrát

December 2: Vénusz-Szaturnusz szextil

December 4 : Neptun direktben

December 4: Vénusz – Neptun kvadrát

December 6 : Merkúr-Jupiter kvadrát

December 6 : Merkúr a Bakban

December 7 : Nap – Merkúr kvinkunx

December 8 (vagy 9) : Nap – Mars szembenállás

December 8 telihold az Ikrekben

December 9 : Vénusz-Jupiter kvadrát

December 10 – január 3 : Vénusz a Bakban

December 12 : Nap- Szaturnusz szextil

December 14 : Nap – Neptun kvadrát

December 16 : Merkúr – Mars kvinkunx

December 17 : Merkúr-Uránusz trigon

December 19 : Vénusz – Mars kvinkunx

December 20 : Jupiter a Kosban

December 21 : Nap a Bakban

December 22 Nap-Jupiter kvadrát

December 22 Vénusz – Uránusz trigon

December 23 Újhold a Bakban

December 25 Merkúr – Neptun szextil

December 28 : Vénusz – Neptun szextil

December 29 : Merkúr-Vénusz együttállás

December 29 – január 18 : retrográd Merkúr

December 30:  Nap-Mars kvinkunx

December 31 vagy január 1 : Vénusz – Plútó együttállás

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!