Menu
Hogy bírod a gyűrődést ?
2018-03-07 álmok

Fogadni mernék, hogy vizsgaidőszakok és más megmérettetések kellős közepén nem a legjobban. De valahogy majd csak túl leszel rajta- biztatod magad. Hát igen –csak az nem mindegy mi módon.

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Főleg ha magánéleted sem feszültség mentes ez idő tájt. Mit ad Isten, pont most szakítottál szívszerelmeddel (vagy találtad meg az Igazit- ezért aztán a hátad közepére kívánod a magolást), vizsgahelyzet elé állít az élet is, mert pl most kaptad meg azt a munkát, amiről mindig is álmodoztál, beteg lett valaki a családban és most helyette is tartanod kell a frontot – egy szóval nem dobhatod be a törölközőt…

Nem csoda, ha mire kikeveredsz a viharból, hetekbe- hónapokba is beletelhet, hogy elérd szokásos formádat. Pedig ennek nem kéne így lennie. James R. Loehr amerikai pszichológus ( a Lelki állóképesség című, magyarul is olvasható könyv egyik szerzője) szerint még a legnagyobb zűrök közepette is feltornászhatod magad a mélypontról.



Mr. Loehr szerint négyféle energiaállapotban morzsolgatjuk napjainkat :

Passzív pozitívban ejtőzünk, amikor szépen süt a Nap, probléma mentesen tengünk lengünk, a világot pedig kifejezetten szeretetre méltó helynek találjuk, bár nem is teszünk túl sokat az emberiségért. Igazi formánkat azonban aktív pozitívban érjük el. Ilyenkor csupa jót vonzunk magunkhoz: ég a kezünk alatt a munka, szokatlanul hatékonyak és kreatívak vagyunk, megismerkedünk életünk nagy szerelmével, Nobel díjra jelölnek bennünket, vagy legalábbis sikerül kihúznunk a vizsgán azt az egyetlenegy tételt amit véletlenül megtanultunk. Passzív negatív formánk leginkább a három napos esős időre emlékeztet. Csendes apátiába merülve utáljuk az egészet, nem tudunk mit kezdeni sem magunkkal sem másokkal, és vészesen közeledünk ahhoz az állapothoz, amikor mindent egyformán rossznak találunk. Igazán lepadlózni viszont csak aktív negatív állapotban fogunk majd. Ilyenkor ahova lépünk, szörny terem, vagy magunk válunk azzá. A legendás pechsorozatok, nagy összeveszések, jóvátehetetlen malőrök ennek a szintnek az ismertetőjegyei.

A közönséges halandó látszólag kiszolgáltatottan és véletlenszerűen sodródik e négy energiaszint között. Mások, pl. hivatásos sportolók, menedzserek megtanulnak „csatornát váltani”. Ha nincsenek is mindig aktív pozitívban, hiszen ilyen bravúrokra még ők sem képesek, legalább azt sikerül elérniük, hogy még a legstresszesebb időszakokban se kerüljenek túl hosszú időre az alacsonyabb szintekre. Vagy, ha már ott vannak, mielőbb feltornázhassák magukat.



Gyakran a szó szoros értelmében, hiszen főleg az aerob mozgásformák (futás, intenzív gyaloglás, úszás, aerobik, egyes táncok) önmagukban is képesek magasabb energiaállapotba emelni. Ha tehát totális mélyponton vagy, idegpályáid pedig már zárlatosak lettek a nagy- és ez idáig terméketlen- agyalásban, indulj kocogni egyet. Nemsokára azon kaphatod magad, hogy újra a régi formádat futod.

Bármennyire feszült, kimerült vagy is, kerüld a túlzott kávé fogyasztást. Feszültségedet pláne ne oldd dohányzással vagy alkohollal. Az átmeneti feldobottság után ugyanis sokkal hirtelenebbül és tartósabban fogsz padlót, hangulatodat pedig majd újabb, egyre nagyobb adagokkal kell stabilizálnod. A jóga gyakorlatok, különösen a fordított tartások, pl. fejenállás, gyertya, stb. sokkal jobb hatásfokkal élénkítenek, „rájuk szokva” pedig már egyre kevesebb késztetést érzel majd, hogy rágyújts.

Tartózkodj minél többet a friss levegőn. Még a legnagyobb feszültség közepette is megnyugszol, ha légzésedre figyelsz és nem a gubancforrásra. Ne kényszeríts rá semmilyen ritmust, és ne is agyalj rajta, csak kísérd figyelemmel ahogy ki-be áramlik orrlyukaidon a levegő. Ha már ragaszkodsz a részletekhez, inkább a kilégzésre összpontosíts, a belégzés úgyis jön magától. Ha rendszeresen gyakorlod, előbb –utóbb ráhangolódsz saját stílusodra, ritmusodra, és valahogy ösztönösen jobban kezded kezelni problémáidat.

Egyébként sem árt, ha tudatosságodat más életterületeidre, tevékenységeidre is kiterjeszted. Ily módon például azt is megtanulod beazonosítani, épp melyik energiaállapotban tartózkodsz. Idővel már nem is kell kivárnod míg nyakig merülsz valamelyik nem- szeretemben. Közeledtét már apró jelekből is megérzed és ideje korán munkálkodni kezdhetsz a szintváltáson.


Próbálj lazítani a szó szoros értelmében.
Engedd el végtagjaidat, minden porcikádat. Beiratkozhatsz relaxációs, meditációs tanfolyamra, beszerezhetsz ilyen témájú könyveket, CD-t, videót. Vagy egyszerűen figyeld a macskádat, hogy csinálja.

Figyeld álmaidat. Éjszakai tudatunk, zsigereink néha jobban tudják a megoldást intellektusunknál. Már puszta lejegyzésük is feszültség oldó lehet, de ha megpróbálod megérteni képi nyelvüket, még könnyebben ráébredhetsz, mit is vár el tőled az adott helyzet ( az isten szerelmére, nehogy álmoskönyvet használj, az olyan kiadványok, mint az oldalra is belinkelt Szimbólumtár, C.G. Jung és munkatársai: Az ember és szimbólumai sokkal alkalmasabbak).

 

Kapcsolódó

 

Az állóképesség növelése öt lépésben

Párbeszéd álmainkkal

Az elnyelt életerő visszaszerzése

 

A cikket eredetileg 2008 – ban közöltem a Rébusz c. ifjúsági magazinban



 

Lelki állóképesség – Az élsportban alkalmazott sikertechnikák adaptálása az üzleti és politikai életre

James E. Loehr – Peter J. Mclaughlin

Bagolyvár könyvkiadó, 2008

A személyes hatékonyságnak igen nagy az értéke az emberi kapcsolatokban. Az önbizalom, hogy merjünk dönteni, méghozzá a megfelelő sebességgel és spontaneitással, hogy merjünk hallgatni a tapasztalatainkat sűrítetten tükröző megérzéseinkre: nemcsak tudást és készséget, hanem kiegyensúlyozott érzelmi állapotot is igényel.
A jó közérzet — a lelki egyensúly fenntartása — életer
őt, motiváltságot, ambiciózusságot, a konfliktusok kezelésének a képességét feltételezi. A szellemi és érzelmi kapacitás, másképpen a lelki állóképesség nem ajándék, nem talált tárgy, hanem kitartó önfejlesztő munka eredménye. Olyan teljesítmény, amely az életvitel harmóniájában mutatkozik meg.
A valahogy “megbirkózni” a dolgokkal — a kezd
ők szintje. A lelki állóképesség a sikeres profik megkülönböztető vonása! — írják a Szerzők, akik világos módszerek és gyakorlati példák sorával adnak útmutatást ennek a profizmusnak az eléréséhez. Bízvást ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik erre törekszenek!”

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *