Menu
A pszichoterror természetrajza – 5.
2017-11-25 Asztrológia

A kontroll visszaszerzése

Konkrét lépések, amelyek révén megszabadulhatsz az áldozat -szereptől. Hogyan segíthet ebben az asztrológiai tanácsadás ?

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

1.Nyerd vissza az ellenőrzést !

Azért érzed úgy, hogy pszichoterror áldozatává váltál, mert valaki ellenőrzést gyakorol fölötted. A gyógyuláshoz vezető út első lépése a kontroll visszaszerzése.

Ismerd fel, hogy ami veled történik – pszichoterror, és hogy valójában annak a személynek vannak problémái, aki bántalmaz téged. E problémákat vetíti ki rád.

Azoknak a bírálatoknak és állításoknak, amelyek látszólag rólad vagy teljesítményedről szólnak, és amelyek időnként tartalmaznak egy csipetnyi igazságot (de csak egy csipetnyit) semmi közük a személyedhez vagy a teljesítményedhez. Ne dőlj be ennek a csipetnyi igazságnak, nehogy elhidd, hogy a kritikáknak és az állításoknak van létjogosultságuk ! Nincs. A kritika célja az ellenőrzés; semmi köze a teljesítmény javításához. (Angolul értőknek: a Bullyonline  munkacsapata segít olyan stratégiákat kidolgozni, amelyek segítségével e hamis állítások előnyödre fordíthatók)

A kritikák és a [negatív] állítások a notórius piszkálódó (bully) saját gyengeségeinek, hiányosságainak, kudarcainak és alkalmatlanságának kivetülései. Minden ilyen kritikával vagy kijelentéssel a bántalmazó saját hibáit vagy mulasztásait ismeri be, olyasmiket, amiket ő követett el, vagy éppenséggel amikkel kudarcot vallott.

Nem vagy egyedül. Felmérések szerint az Egyesült Királyságban ez a probléma nagyjából 14 millió munkavállalót érint, az EU tagállamok munkahelyein egyes mérések szerint 2–15 százalék között van.

Talán zavarban vagy, szégyenkezel, bűnudatot és félelmet érzel – ami teljesen normális, ámde teljesen helytelen és nem a valós helyzethez illó reakció. A bűntudat – és félelemkeltés az ellenőrzés közismert technikái. Így ellenőrzi és hallgattatja el áldozatait valamennyi bántalmazó (beleértve a gyerekeket zaklatókat is).

Ha azon töprengsz, miért éppen veled történik, kattints a Miért pont én ?  linkre

Nem biztos, hogy egyedül is képes vagy kezelni egy olyan szituációt, amelyben módszeresen akarnak kicsinálni. A pszichoterror elkövetői a csalás, az etikátlan magatartás és a hatalommal való visszaélés eszköztárához folyamodnak. Kérj segítséget. Ebben nincs semmi szégyellnivaló. A bántalmazó ugyanis cinikus, megtévesztő, nehéz elkapni, manipulatív – és csal. Gyakran úgy viselkedik, mint egy pszichopata vagy mint aki valami más személyiségzavarral küzd. Ha pszichopatával van dolgod – becsléseim szerint minden harmincadik személy szociopata személyiségvonásokkal rendelkező sorozatbántalmazó – ne feledd: legnagyobb ellenséged a naivitás. Fel kell ismerned a személyiségzavart a maszk mögött és rá kell jönnöd: a sorozatos bántalmazó gondolkodásmódja teljesen más, gyakran nem is fog megváltozni, ha csak úgy nem, hogy tökéletesíti technikáit, hogy még ügyesebben manipuláljon, csaljon és csússzon ki a felelősségre vonás alól.



2. lépés: az akcióterv

Tudj meg mindent, amit csak lehet a pszichoterrorról. Nagyon fontos, hogy mielőtt konkrét lépésekre szánnád magad, rágd át magad néhány, a témával foglalkozó könyvön és tematikus websiteon. A teljesség igénye nélkül:

J. Schwickerath – M. Holz:   Mobbing – a munkahelyi pszichoterror (magyarul)

Tim Field : Bully in Sight. How to Predict, Resist, Challenge and Combat Workplace Bullying

Andrea Adams Bullying at Work: How to Confront and Overcome It

további olvasmányok (angolul)

A tájékozódás abban is segít, hogy megszabadulj az olyan tévhitektől, melyek pl. összetévesztik a pszichoterrort a keménykezű vezetéssel




3. Tegyél konkrét lépéseket !

Míg a nyugati EU-tagállamokban, Angliában és az Egyesült Államokban nagyon komolyan veszik a pszichoterror problematikáját (beleértve annak munkahelyeken zajló változatát is), Magyarországon sajnos még mindig nehéz jogi útra terelni az ilyen jellegű atrocitásokat. Ez munkajogászoknak és pszichológusoknak is egybehangzó véleménye.

„Felmérések szerint az esetek kevesebb, mint 20%-ában számíthat az áldozat a munkatársak, a munkahelyi vezetők és/vagy az emberi erőforrás osztály támogatására. Az esetek közel felében a szemtanúk, a vezetők, a HR osztály semmit nem tesz, sőt nagyon gyakran ellenségessé válnak az áldozattal szemben vagy magára hagyják őt.” Csiby Ágnes pszichológus

„Annak ellenére, hogy a felmérések egyértelműen igazolják, a mobbing hatalmas gazdasági és kulturális károkat okoz, hogy a jog és a törvény eszközeivel, intézményesített formában még mindig rendkívül nehéz tenni a munkahelyi pszichoterror megfékezéséért, a helyzet mégsem reménytelen.” (Jogászvilág  )

A munkahelyi mobbing kezelésének jogi vetületei 

Mobbingstop ( régebbi, magyar site, tájékozódásra jó, de nem aktív)

A jogi lépések megtétele során felmerülő rengeteg frusztráció, akadály ellenére is vannak helyzetek, amikor érdemes megpróbálni. Ez sok tényezőtől függ, melyek elemzése nem tartozik az asztrológiai tanácsadás hatáskörébe. (A sorozatban elérhető lesz néhány, magyarországi realitásokra is alkalmazható tipp arra vonatkozóan, hogyan lehet releváns tényanyagot gyűjteni, melyek bizonyítékként használhatók fel a tervezett jogi lépésekhez)

Azonban, akár jogi eljárást választasz a probléma megoldásához, akár úgy döntesz, hogy egymagadban / szűk támogatói kör segítségével nézel szembe a kihívással, ahhoz, hogy eredményesen oldd meg a feladatot, és elkerüld, hogy a helyzet a jövőben is megismétlődjön, önmagaddal is dolgoznod kell.

Az asszertivitás-tréningek, pszichoterápia az alábbiakban segíthet:

1.Az önbizalom felépítése

2.A határozott, magabiztos fellépés elsajátítása

3.Az érzelmek megfelelő kifejezésének elsajátítása

4.Megtanulni visszautasítani mások jogtalan igényeit (nemet mondani tudás).

5.Megtanulni kezelni a (jogos) kritikát.

A testi -/lelki állóképesség kombinált módszerekkel erősíthető. Az asztrológiai alkat azonosítása ezek összeállításában sokat segíthet.

Asztrológiai tanácsadás, mint kiegészítő módszer:

Továbbá, az asztrológia eszköztára alkalmas pszichoterror eszköztárához folyamodók és a potenciális áldozatok azonosítására (tehát van-e valami alkati oka annak, ha valaki ismételten ilyen helyzetekbe kerül), valamint azokéra az időszakokéra is, amikor ilyen típusú események a szokásosnál gyakrabban következhetnek be. A horoszkópelemzés segíthet a pszichoterror kezelésére ajánlott általános lépéseket személyre szabott módszerekkel kombinálni, így módon pedig kilépni a mérgező helyzetekből. Utóbbi általában környezetváltást is jelent (pl. munkahely -, iskolaváltás, költözés, kapcsolat megszakítása adott közösséggel.

A képlet adottságaitól függően a javasolt megoldási lehetőségek is különböznek. Pl. vannak akik bizonyos, független, nonkomformista, introvertált, kreatív személyiségrészeik miatt nem csapattag-típusok. Így jó eséllyel hamarosan fekete báránnyá válnak valamennyi közösségben, ahol megfordulnak. Nyilvánvaló, hogy őket nem arra kell bátorítani, hogy alapbeállítottságukon erőszakot téve próbáljanak mindenáron alkalmazkodni, hanem arra, hogy szabadúszóként, vállalkozóként, a tipikus munkahelyi környezeteket elkerülve építsék újra magukat. Ez remélhetőleg elegendő egészséges kihívást adna azoknak a személyiségrészeiknek is, amelyek eddig mobbing – bullying helyzeteket vonzottak be a külvilágból. Más alkatok esetén elegendő kilépni az adott munka-/iskolai közösségből, családi körből, lakókörnyezetből, és egy elfogadóbb, képességeiket többre értékelő közeget keresni.)

(folyt)




Kapcsolódó

A pszichoterror természetrajza (teljes sorozat)

1.rész.Mi a pszichoterror, kiket érint, hol és hogyan zajlik ?

2.rész.A bántalmazó (bully) lelkialkata

3.rész.Miért pont én?

4.rész.A munkahelyi pszichoterror

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *