Újabb kaotikus napok

Június első heteit ingerültség, irracionális viták, kaotikus állapotok jellemzik -erről a havi előrejelzésben már volt szó. A feszültség e hét végén tetőzik. Később valamelyest javul a helyzet, de ha lehet, a fontos döntéseket, pénzügyi tranzakciókat, megbeszéléseket jobb máskorra halasztani. Ami még így is jó hír: az oly sok zavaros helyzetet előidéző energiák egészséges mederbe is terelhetők. Legalábbis egyéni szinten…

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A júniusi előrejelzésben külön – külön mutattam be a hónap főbb bolygóhatásait. Ez, mint már többször is felhívtam rá a figyelmet, kényszermegoldás, hiszen valójában összeadódva érvényesülnek – de egy blogbejegyzésben felsorolva áttekinthetőbbek. (A születési képlet egyéni adottságai, a tudatossági szint, szabad akarattal hozott döntések pedig átszínezik őket. Így nem mindenkinél érvényesülnek ugyanúgy.)

E héten könnyű elveszíteni a fonalat: együttesen érvényesül a hét végén egzakttá vált Ikrek Nap – Halak Mars közötti kvadrát , a jún 11-én bepontosuló Nap – Neptun kvadrát, és június 13-án bepontosuló Mars – Neptun együttállás hatása. E bolygókapcsolódásokból egy is elég lenne ahhoz, hogy elveszítsük  az arány- és irányérzéket, túltoljuk, a lényegesebb dolgokra kevesebb, a hiábavalóságokra több időt fordítsunk. Pozitívum, hogy a Mars a Jupiterrel és a Plútóval való szextiljei felé közeledik (ezek június 18 -19-én pontosulnak be): egyáltalán nem szükségszerű tehát, hogy életünket elborítsa a káosz. A Halak és a Neptun energiái teremtő képzeletünknek is nagy lendületet adnak, az pedig, megfelelő mederbe terelve még a látszólagos passzivitásban is csodákra képes. Álmaink, belső képeink, fantáziáink mindennapjaink kezeléséhez is fontos támpontokat nyújthatnak – feltéve hogy nyitottak vagyunk üzeneteikre.


Naaagy kérés kleptomániás félig- sem- barátaimhoz 😈 Sajnálatos módon az oldalamon levő másolásvédő dacára is még mindig nagyon sokan „inspirálódnak” ( = gátlástalanul lopják a tartalmakat) innen. Igen, ezt a tevékenységet akkor is LOPÁSNAK nevezik, ha már nem tudják olyan könnyen szó szerint lemásolni, “csak” összefoglalózzák, esetleg más igényes blogokról, YouTube-csatornákról összemazsolázott tartalmakkal kombinálva) . Amennyiben Te magad is azon „kollégák” cseppet sem tisztelt csoportjába tartozol, aki tárgyi tudása mélyítése helyett kizárólag oldala marketingezésével, és azon platformok tallózásával foglalkozik, ahol igényes tudásanyagokból lopkodhat ( többek között pl  az én oldalamat is e céllal követed, ahogy teszitek sajnos elég sokan), kérlek, a változatosság kedvéért most tegyél kivételt. Nagyon sok munkám van  az ilyen típusú összefoglalókban, akárcsak az oldalamon elérhető fordításokban, meg a többi posztban is. Ezért, ha merítesz  belőlük, kérlek jelöld meg a forrást ÉS csatold a cikkemre mutató linket !!! Ez az egyik olyan fontos gesztus, amely megkülönböztet a  tartalomtolvajoktól. Nagyon jó lenne, ha ez szokásoddá válna, és nem csak az én írásaimat illetően, hanem akkor is, amikor a többi hiteles tudással rendelkező, posztjaikba, videóikba komoly munkát fektető asztrológus- társam oldalain „tallózgatsz” ( = nézel lenyúlnivaló tartalom után).

Június 11 – Nap – Neptun kvadrát (Ikrek – Halak 20°55)

Az erőpróbáló Nap – Neptun aspektusok tranzitként zavaros időszakokat jeleznek. Erőpróbáló fényszögeiről sok bejegyzés van a blogon ( Nap – Neptun diszharmonikus fényszögekNap – Neptun fényszögek a horoszkópban, Münchausen báró és társai, Liz Greene: Nap-Neptun aspektusok). Itt dióhéjban csak annyit teszek hozzá, hogy e bolygókapcsolat hatására a tisztánlátás jelentősen elhomályosul. A fényszöget kísérő kiábrándulás, csalódás legtöbbször annak tudható be, hogy elvárásaink, álmaink túlságosan elrugaszkodtak a valóságtól. Az alacsony energiaállapotok, megvalósítóerő, önérvényesítési készség hiánya szintén jellemzők lehetnek. Még az ún. zsigeri benyomások is csalókákká válnak: nehéz megmondani, hogy valóban ilyenekről van szó, vagy a vágyfantáziák hatnak elemi erővel. Így most akkor sem biztos, hogy jó ötlet komolyabb döntéseket hozni, ha erre erőteljes késztetést érzünk. Olyan intuitív alkatoknak is ajánlott most az egészséges kétely, akiknek egyébként jól működnek megérzéseik, és ösztöneik általában a helyes irányba terelik őket.

Rajtad is múlik, cápával vagy aranyhalakkal találkozol ezekben a napokban a neptuni varázserdőben…

A dolognak persze a fordítottja is igaz: tudattalan motivációink, sóvárgásaink, impulzusaink (Neptun) ölthetnek nagyon racionális (Ikrek Nap ) látszatot is, így az állítólagos józan ész nem először csap be bennünket. A tudatosságot (Nap) és a cselekvést (Mars) a két bolygó között még mindig fennálló kvadrát miatt egyébként is nehéz szinkronba hozni. Van pl egy koncepciónk arról, mi lenne az ésszerű, a hasznos, a praktikus, de az érzelmek, vágyak, belső képek más irányba visznek. Hogy melyik a „jó” és melyik a „rossz” irány, ezúttal sem könnyű eldönteni. Belső igazságaink követése fontosabb, mint pillanatnyi, ésszerűségen alapuló prioritásaink; valaminek a megtételére vagy éppenséggel elkerülésére ösztönző, intenzív késztetések fakadhatnak jó megérzésekből is. Persze az ellenkezője is igaz lehet: a hangulati hullámzás, koncentrálásra való képtelenség, kaotikus érzelmi állapotok valóban fontos és hasznos teendőkről is elterelhetik a figyelmet.




Június 13 – Mars – Neptun együttállás (Halak 20°56)

Egy Mars – Neptun együttállásról, akár születési képlet állandó elemeként fordul elő, akár ideiglenes tranzithatásként érvényesül, (Ld. Mars – Neptun együttállás a horoszkópban és tranzitként, Liz Greene: Mars – Neptun aspektusok, Mars – Neptun tranzitok : a mámor) szintén elmondható, hogy általában irracionális cselekedetek jellemzik. Ezeket a tudattalanból érkező impulzusok motiválják, a józan ész, ítélőképesség nem mindig tud rájuk befolyást gyakorolni. Ezekben a napokban pl. valószínűbb, hogy nem: a Halak Mars és ura, a jegyben otthon levő Neptun özönvizének sodrása sokkal erősebb az Ikrekben levő bolygók (Nap, Vénusz) racionális próbálkozásainál. Az Ikrek ura, a Merkúr ráadásul szintén vizes jegyben, a Rákban áll. Az érzelmeknek, emlékeknek, hangulatoknak, sejtelmeknek (valós megérzéseknek és képzelgéseknek egyaránt) jóval nagyobb szerepük van a racionális, tudatos álláspontnál. Ez nem feltétlenül rossz, csupán egy más fajta energia. De ahhoz, hogy értünk dolgozzon, ne pedig ellenünk, a karakterének megfelelő mederbe kell terelni, a karakterének megfelelő eszközökkel.

Az elragadtatottságnak jó esetben lenyűgöző művészeti alkotások (pl. festmények) vagy mély vallási/ spirituális élmények lehetnek a gyümölcsei. Ezt előmozdítandó érdemes a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítani belső világunkra (pl a meditáció, jóga, taichi, különböző változatai révén) és azokra a kreatív tevékenységekre, amelyeket e foglalatosságok inspirálnak. Pl. jegyezzük le álmainkat (ez életre szóló foglalatosságként is nagyon hasznos lehet), dolgozzuk ki részletesen az ott felmerülő képeket.(Festés, agyagozás, faragás, gyöngyhímzés – vagy bármi más, egyéniségünknek megfelelő módon.) Az ihlet más forrásokból is érkezhet, csak nyitottság kérdése. Például, ha belső világunkból még nem merülnek fel spontán mandalák álmok és meditációs gyakorlatok során, ilyen témájú könyvekben (pl Rüdiger Dahlke A Mandalák világa  című munkája a linkre kattintva ingyenesen elérhető), vagy akár a Pinteresten rengeteg olyan mandala – mintát találhatunk, amelyen dolgozva akkor is rendet teremthetünk magunkban, ha odakint mindent elborít a káosz.

Rüdiger Dahlke A Mandalák világa

 

E tevékenység másik pozitívuma, hogy addig is belső világunkra figyelünk, a neptuni energiák magasabb szintjével keressük a kapcsolatot, ezáltal pedig spontánul elterelődik a figyelem a kevésbé megváltott síkoktól. Ezek az aspektusok ugyanis rendkívül fogékonnyá tehetnek a kollektív trendekre, felszín alatti áramlatokra. Ez különösen érvényes azokra a napokra, amikor a Hold is ugyanebben a jegyben tartózkodik és első holdnegyedkor, 13-án együttállásba kerül a Marssal, Neptunnal, a Nappal pedig kvadrátba. (A Hold június 11-én 11:30′-kor lépett a Halakba és június 13-án, 23:03-kor vált jegyet.) Kosba lépése ( június 13-án 23:03 – június 16-án 11:36) azért húzós, mert önmagában is forrófejú pozíció; a szélsőségeket pedig majd Jupiterrel, Plútóval és végül a Vízöntő legelején tolató Szaturnusszal képezett kvadrátjai is fokozzák. Utóbbi szempontból Bikába lépésének eleje, június 16 sem túl kiegyensúlyozott, főleg, hogy 17-én kora reggel még az Uránusszal is együttállást képez. A kiegyensúlyozottabb másfél nap, amikor a Marssal és a Neptunnal szextilt, a Jupiterrel és Plútóval trigont képez, csak ez után következik, aztán június 19 déltől újra borulhatnak a dolgok. Egyéni szinten ezt persze sokkal könnyebb megelőzni, mint kollektíve.




Ezek az aspektusok azonban, kár tagadni, konkrét vagy átvitt értelemben vett ámokfutásra is ösztönözhetnek. Elsőre meglepőnek tűnhet, hogy az általában passzívnak tartott Nap – Neptun, Mars – Neptun kapcsolódások tehetnek nagyon aktívvá is: féktelenségre, kicsapongásokra hajlamosíthatnak. Egy kis dionüszoszi tombolással önmagában még nincs semmi baj, de a jelenlegi hatások mellett könnyű eltéveszteni az egészséges mértéket. A konkrét vagy átvitt értelemben vett öntudatvesztésnek súlyos következményei is lehetnek. Az erőszakos cselekedetek motivációi nem mindig világosak, még maguk az elkövetők számára sem. A célok körvonalazatlanabbak, a kivitelezés következetlen. (Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a Mars – Neptun aspektusok nem csupán áldozatokat, hanem az agresszorok sajátos típusait is jelölhetik. Mint más bejegyzésekben már volt szó róla, bizonyos feltételek mellett a Mars – Neptun fényszögek éppen úgy utalhatnak szadista bántalmazóra, mint a Mars- Szaturnusz/Uránusz/Plútó erőpróbáló aspektusai.)

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni. Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak. Tehát amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

A Mars Halak-beli tranzitja miatt a nyílt támadásoknál valószínűbbek az alattomos, övön aluli módszerek, a passzív agresszív technikák . Így  a manipuláció, a hazudozás, rágalmazás, intrika, lopás, csalás, plágium szintén része lehet az arzenálnak. Az események alakulásába a hisztéria (tömeghisztéria), szuggesztibilitás, pánik, paranoia (kollektív szinten a konteók) is belejátszik.

A fentebb felsorolt nehéz aspektusokra jellemző egyik módszer, amikor az elkövetők áldozatként tüntetik fel magukat, és bűntudatkeltéssel, az érzelmi zsarolás más formáival igyekeznek jogtalan előnyökhöz jutni. Az ideológiai/ morális alapot önmaguk áldozatként való beállítása (aminek persze lehet valóságalapja, pl. hogy a múltban azok voltak, vagy egyes csoportjaik/egyének bizonyos szempontból mai napig is azok) képezi, a fellépés pedig kifejezetten erőszakos is lehet. Mint a Merre tart Amerika ? –című bejegyzésben már részletesen rámutattam, kollektív szinten az Egyesült Államokban éppen egy ilyen eseménysorozatnak vagyunk tanúi.




Nem kívánok most részletesebben belebonyolódni, hiszen csak önismétlés lenne: az, hogy valakit, még ha büntetett előéletű is, szükségtelenül brutális rendőri intézkedés közben megölnek, jogosan kelt felháborodást. Az, hogy e tragédia nagyszabású fosztogatásokra, rombolásokra ad alapot, a helyzettel való masszív visszaélés kategóriájába tartozik. A legfrissebb fejlemények: az újabb szobordöntögetések ( 2017-ben, Charlottesville-t követően is volt), a történelem átírására irányuló törekvések (amelynek a kínai kulturális forradalom szellemiségét idéző módon irodalmi, művészeti alkotások, filmek is áldozatul esnek), a rendőrség eltörlésének követelése, a rend valódi őrei elleni atrocitások ( igen, Amerika egyes részein kimondottan vadásznak a rendőrökre)  ennél is aggasztóbb tendenciákra utalnak. 

Volt ám már kulturális forradalom a világban (Mandiner)

A Neptun / Halak jelezhet a társadalom perifériáján levő elemeket is, az erőpróbáló Mars – Uránusz , Mars – Plútó aspektusok pedig, más hatásokkal kombinálódva szintén utalhatnak arra, hogy a tömegből könnyen válik csőcselék, a csőcselék pedig, bőrszíntől, politikai, vallási irányultságtól függetlenül borzalmas pusztításokra képes. A Nagy Francia Forradalom idején éppen úgy, mint a II. világháború folyamán és az azt megelőző években a hitleri propaganda uszítására, a modern neonácik ugyanúgy, ahogy a “társadalmi igazságszolgáltatás” magántulajdont, történelmi, kulturális értékeket leromboló harcosai. A végeredményt illetően nincs különbség az inkvizitori terror, a náci terror, bolsevik terror, iszlamista terror, újfasiszta terror, polkorrekt terror között. Erre a tényre azért látom fontosnak többször felhívni a figyelmet, mert 2020 – 2021 folyamán más, a külső bolygók ún történelemformáló fényszögeivel kombinálódva (l. Szaturnusz – Plútó együttállás, Jupiter – Plútó együttállás, Jupiter – Szaturnusz együttállás, Jupiter – Uránusz kvadrát, Szaturnusz – Uránusz kvadrát) mindhárom aspektus képviselteti magát. Ebből kifolyólag a már zajló és a közeljövőben esedékes társadalmi átalakulásokat rendkívül brutális tömegjelenségek kísérhetik. Ezeknek sok valódi érték – a rengeteg emberéletet is beleértve – áldozatul eshet.



Hogy kollektív hatások ellen mit lehet tenni, jó kérdés. Remélhetőleg lesznek olyan kollektív erők is, amelyek képesek hatékony ellenállást kifejteni – bár ennek a folyamatnak is lesznek áldozatai. Egyéni szinten, ha egyáltalán van/lesz rá lehetőség, a legjobb fedezékbe vonulni. Mint Jung műveiben többször rámutatott ( a magyar nyelven 2019-ben kiadott A változó civilizáció című gyűjteményt különösen ajánlom ebből a szempontból) , a kollektív pszichózisokkal szembeni immunitás oly módon fejleszthető ki a leghatékonyabban, ha az egyén távolságot tart az ilyen időszakokban leginkább csőcselékként működő tömegtől. Ily módon van esély a saját, önálló ítéletalkotásra is. ( A történelem, pszichológia – a társadalmi folyamatokét vizsgálót is beleértve, a mitológia, asztrológia tanulmányozása -pl Liz Greene mundánasztrológiai munkái – segíthet az ismétlődő mintázatok és precedensek beazonosításában is.) A távolságtartás a virtuális térre is kiterjesztendő. E tekintetben is nagy tanítás, hogy a koronavírus elleni védekezés eddigi leghatékonyabb módja (hiszen egy mindenkinél működőképes gyógymódot még nem ismerünk, ahogy védőoltás sincs egyelőre) a távolságtartás. Az önkéntes karantén, a rendszeres, különös gonddal végzett takarítás, tisztálkodás átvitt értelemben is működik.

Ezek az aspektusok persze a fizikai egészségre sem hatnak túl kedvezően: például, a nyár ellenére – is hajlamosíthatnak megfázásos, lázas, gyulladásos betegségekre. A Neptun erőpróbáló fényszögei/ Halakban álló bolygók az immunrendszer gyengülésével, fertőzésekkel, mérgezésekkel is kapcsolatban állhatnak. A szervezet, mint többször volt róla szó, érzékenyebben reagálhat gyógyszerekre, alkoholra és más tudatmódosító szerekre. Ezek a balesetveszélyt is növelhetik (akárcsak a szétszórtság, figyelmetlenség, hangulatingadozás).  Mivel a Mars – Neptun kombinációk járványjelölők, a Plútó pedig, amelynek hatása járványindikátorként is jelentős, szintén erőteljesen képviselteti magát, a koronavírus -pándémiával kapcsolatban is lehetnek újabb fejlemények. Erről már szintén többször volt szó a blogon, de nem lehet elégszer felhívni a figyelmet: a veszély még nem múlt el. Ebben a tekintetben sem térhetünk vissza úgy, mintha mi sem történt volna, a régi kerékvágásba.





Kapcsolódó

Júniusi előrejelzés

Merre tart Amerika ?

Mars a Halakban 

Mars – Neptun fényszögek (Liz Greene)

Más oldalakról

Egy tömeghisztéria születése (A Spiked cikkét fordította Frank Füredi)

Martin Luther King forog a sírjában ( Seres László)

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!