Disztópikus lidércnyomás – az asztrológia tükrében

Először csak egy , a koronavírus – pándémiáról, és más asztrológiai ciklusokkal összefüggő járványokról szóló cikket akartam lefordítani az Astrology Critics oldalról. A szerzővel sok tekintetben egyezik a véleményünk. Bár a bolygóhatásokat nem mindig azonosítja pontosan, úgy találtam, hogy ha itt-ott helyreigazításokat eszközlök, jól kiegészítheti saját, járványokról és asztrológiai ciklusokról írt bejegyzésemet. A felvetett téma kapcsán azonban rájöttem, hogy más, a közelmúltban az „evilági” mainstream híroldalakon olvasott közlések is igen releváns, az asztrológiai hatásokkal összecsengő analógiákat tartalmaznak. Ezekre szintén fontosnak láttam felhívni a figyelmet. Így aztán sajátos egyveleget sikerült összeraknom. Az idézett cikkek mindegyike fősodorbeli, legitim hírforrásokból származik, nem pedig kattintásvadász, kétes hátterű oldalakról .

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
 mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni. Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak. Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

Astrology Critics : „ A koronavírus világjárvány és az asztrológiai ciklusok. Ebben a bejegyzésben a járványok történetét és asztrológiai ciklusokkal való kapcsolatukat fogom bemutatni. E tekintetben a Szaturnusz – Plútó és az Uránusz – Plútó ciklusok a legjelentősebbek, de látni fogjuk, hogy a Neptun, a Jupiter és a Mars is fontos szerepet játszik. Jelen időszakban, 2020 márciusában teljes erővel tombol és rohamos gyorsasággal terjed a nagyvilágban az új koronavírus járvány – a COVID 19 -es pándémia. A betegség egyértelműen kapcsolatban áll a Szaturnusz – Plútó ciklussal – a konjunkció 2020 január 12-én pontosult be. Március folyamán a Jupiter és a Mars fokozza a hatást.

A COVID 19 és a 2020-as Szaturnusz – Plútó ciklus
A Covid 19-es járvány 2020 elei terjedése a jelenlegi Szaturnusz – Plútó ciklushoz köthető: a Szaturnusz – Plútó együttállás 2020 január 12 -én, a Bak 22°46′-en pontosult be. A Jupiter akkor a Bak 10°-on állt. A hamarosan bepontosuló Szaturnusz – Uránusz kvadrát és az Uránusz – Neptun félkvadrát szintén része az egyenletnek, de ne bonyolítsuk túl a dolgot.



A Mars februárban lépett a Bakba és március folyamán, a jegy végén csatlakozott a Jupiterhez, Szaturnuszhoz és a Plútóhoz.
Március folyamán a vírus a világ majdnem minden országában elterjedt, a fertőzöttek száma 300.000 fölé emelkedett és több mint 14.000 halálos áldozatot követelt.

Ami a közeljövőt illeti, április elején a Mars elhagyja a Szaturnusz – Plútó együttállást. Április 5-től, amint kilép a Szaturnusszal képezett konjunkciója hatóköréből, tapasztalni kezdhetjük a helyzet enyhülésének első jeleit. A hatóságok – legalábbis egyes területeken – elkezdik visszanyerni a kontrollt a helyzet felett. A vírus leggyorsabb terjedésének időszaka lezárul. De a Jupiter, a Szaturnusz és a Plútó még mindig közel vannak egymáshoz, így ha csökken is a vírus terjedési sebessége, a helyzet továbbra is súlyos marad”.

Saját észrevételek:  A jelent illetően (a bejegyzést 2020 március 26 -27-én írtam),  beszédes szinkronicitás, hogy Magyarországon a kijárási tilalom bevezetése egybeesik a Mars – Szaturnusz együttállás hatásának intervallumával. ( A nem túl könnyen kezelhető aspektus  március 31-én pontosul be, de befolyása az előtte és az utána következő 4-6 napban is érezhető). A távolabbi jövővel kapcsolatban több más, a szerzőéhez hasonló vélemény is van. Részben magam is osztom őket, attól függően, hogy a világ melyik részeiről van szó. Azt azonban nem hiszem, hogy látványos enyhülés lesz; magyarországi vonatkozásokat illetően még erősebb kételyeim vannak. És nem csak azért, mert a hivatalos álláspont szerint (március 26) is ugrásszerűen fog nőni a fertőzések száma; a járvány tetőzése nyárra várható. 

Április folyamán a Vízöntő Mars- Uránusz kvadrát, Szaturnusz – Uránusz kvadrát; a Kos Nap, Merkúr erőróbáló kapcsolatai a Jupiterrel, Plútóval, majd az Uránusszal együtt álló, a Szaturnusszal pedig kvadrátot képező április 23-i  Bika újhold szintén nehéz időszakot sejtet. Ennek a váratlan, erőszakos cselekmények is részei lehetnek; pl abból a már most is meglévő problémából fakadók, hogy az emberek nem viselik valami könnyen a bezártságot és a korlátozásokat. (Ennek ellenére, bármennyire nehéz is,  muszáj.  Magyarországon pl, mint dr Svéd Tamás aneszteziológus, a Magyar Orvosi Kamara titkára is rámutatott, egy egyenetlen és kiegyensúlyozatlan, sok szempontból demoralizált, széthulló, békeidőben is számos hiátussal és szervezetlenséggel terhelt egészségügyi rendszernek kell szembeszállnia egy olyan járvánnyal, amely végletekig fogja feszíteni mindannyiunk teljesítőképességét. Így nem csupán az őszinteség, hanem a megelőzés is fontos. Egyéni szinten ugyanannyira, mint közösségek esetén. Ennek egyelőre a járványbiztonsági intézkedések betartása a legjobb módja.)

Az Associated Press március 22-i összefoglalója józan ésszel felfoghatatlan felelőtlenségekről számol be: Németországban koronavíruspartikat tartanak, Franciaországban önfeledten strandolnak, Spanyolországban, ahol Olaszország után a legsúlyosabb a helyzet , illegális szabadtéri rendezvények vannak. A bulik a tengeren túlon, pl Floridában is dübörögnek . Különféle eszelős “koronavírus-challenge”-ek is terjednek: az egyik, nyilvános WC-ülőkéket nyalogató nagyokos már össze is szedte a fertőzést. (Egy korábbi bejegyzésben már volt szó róla, milyen EGÉSZSÉGES KIHÍVÁSOKKAL lehet hasznosan tölteni az időt.) Az idő teltével még súlyosabb kihágások is lehetségesek:  március 25-i hír pl, hogy egy bécsi kórházban egy koronavírus gyanújával felvett beteg megkéselt egy ápolót, a magyarországi ifjúsági otthonokban már most nehezen kezelik a kijárási tilalmat,. A rosszul kezelt nyomással összefüggésbe hozható erőszakos bűncselekmények száma valószínűleg a későbbiekben tovább növekszik majd.

Szintén számolni kell az olyan „járulékos” bűncselekményekkel is, amelyek már most is gondot jelentenek. A szervezett bűnözés és a terrorizmus növekedése pl. kimondottan a Jupiter – Plútó ciklusokhoz kötődik – és most éppen egy ilyen kezdetén tartunk. Az Iszlám Állam például kihasználná a Nyugaton a járvány miatt eluralkodó káoszt és félelmet és terrorcselkedetek elkövetésére  buzdítja híveit, a járvánnyal kapcsolatos biztonsági intézkedéseket nem minden városrészben könnyű betartatni, arról pedig külön bejegyzésben is volt szó, hogy a kijárás egyébként szükségszerű korlátozása kedvez a családi erőszak különböző változatainak. A maffiának a világválságok mindig is hatalmas lehetőségeket adtak -és ez most is így van, Kínától Olaszországig. Fehérgalléros műfajban már jelenleg sem szabad megfeledkezni a járványhoz köthető nyerészkedések különböző típusairól – pl. védőfelszerelések árusítása irreális összegekért, különféle „gyógymódokat”, állítólagos oltóanyagokat kínáló webshopok, helyenként az élelmiszerek és más fontos termékek túlárazása, trükkös lopások, csalások -pl. idősekhez bekopogó járványügyi szakembereknek álcázott rablók, stb.

Az elmúlt hetekben – hónapokban azt is láthattuk, hogy egyes régiókban a járvány kitörése előtt vagy azzal egy időben más természeti csapások is pusztítottak: Ausztráliában pl ősz és tél folyamán a bozóttüzek , Olaszországban árviz, a Szaturnusz jegyváltása, Mars- Jupiter – Plútó együttállás bepontosulása napjaiban földrengések Görögországban, Horvátországban, másutt ítéletidő tombolt. Érdekes “ómen” a 2019 decemberében felfedezett Atlas üstökös is, az elmúlt 13 év legfényesebb ilyen objektuma, amely 2020 április és május eleje között fényviszonyoktól függően, távcső nélkül is látható lesz. (Az üstökösök- vagy “szakállas csillagok” a régi idők asztrológiájában háborúkat, járványokat és más csapásokat jeleztek.) 

Utólagos kiegészítés: az Atlas végül napközelbe kerülve megsemmisült, helyette a Neowise jött júliusban, a látványos égi jelenséggel az alábbi posztok foglalkoznak:  A Neowise -üstökös (The Astrology Junkie), A Neowise -üstökös (Astrology King). Az üstökösök egy részének felbukkanása csak 1-2 hónappal az esemény előtt jelezhető előre. Az asztrológiában csak a szabad szemmel látható üstökösök bírnak jelentőséggel.

A sajátos sorozat teljesen evilági beállítottságú filozófusoknak, íróknak, újságíróknak, tudósoknak, gazdasági szakembereknek is feltűnt. Pelle János például március 26-i publicisztikájában rámutat, az egész helyzet disztopikus lidércnyomásra kezd hasonlítani: biztonságban hittük magunkat, úgy véltük, fölényesen uraljuk a természetet, de továbbra is ki vagyunk szolgáltatva erőinek. Bármennyire súlyos is tehát a járvány miatt kialakult helyzet, viszonylag szerencsésnek mondhatja magát a világ, ha nem kell még ezzel egyidejűleg további, más jellegű katasztrófákkal is számolnia.




Astrology Critics: „A második fontos dátum azt hiszem május 15 körülre tehető, amikor már mindhárom bolygó, a Plútó, a Szaturnusz és a Jupiter retrográd lesz. Ez lesz talán az az időszak, amikor elkezdhetjük visszaszerezni ellenőrzésünket a helyzet fölött és a vírus visszahúzódik. Május 15 után már nem tartok valószínűnek további, a vírussal kapcsolatos fejleményeket; vagy legalábbis a gyógyulások száma meghaladja a megfertőzöttekét.

Ezt követően jön néhány hónap a betegek ápolásával, a sokkból való éledezéssel, várakozással, habozással töltött nehéz időszak. Lesznek még fertőzöttek és nagyon súlyos gazdasági következményekkel kell számolni. A gazdasági tevékenység megsínyli, anyagi problémák, recesszió, munkanélküliség várható”.

Saját észrevétel: ez az időszak egybeesik a Vénusz Ikrekben való tranzitjával és retrográd időszakával. Ehhez a Neptunnal képezett kvadrátja által jelzett káosz is hozzátartozik. Ennek ellenére remélhetőleg valóban lesz enyhülés, és “csak” a gazdasági hozadékokkal kell számolni. Bár, ha a járvány Afrika egyes országaiban is gyorsan terjed, újabb,  elég sajátos helyzet állhat elő. 

Az enyhén szólva sem kedvező gazdasági vonzatokat 2020 – mi jöhet még ? című bejegyzésemben magam is felvetettem. Ezoterikus érdeklődéssel a legjobb indulattal sem vádolható források többfelől is megerősítik ezeket az aggályokat. (ld: Miért más ez mostani világgazdasági felfordulás, mint a korábbiak ? –  Origo, Figyelmeztettek: 1931 óta nem látott válság köszönthet a világra– Portfolio, Olyan recesszió kezdődhet el, amilyet még az életben nem láttunk  – Pénz . Optimista becslések szerint a zuhanás után lendületes felemelkedés is lehetséges, már persze, ha nyárig sikerül megállítani a bukóspirált és nem történnek további, nagy formátumú katasztrófák. Magyarországi vonatkozásokban pl a Liga Szakszervezetek úgy véli, a nyár második felében egymásra omolhatnak a vállalkozások, ha nem leszünk túl a víruson – Infostart . ( A hazánkat érintő egészségügyi vonatkozásokról már fentebb szó volt.)  Asztrológiai szempontbol is megalapozott, hogy a június vízválasztó lehet a koronavírus szempontjából, hiszen a Vénusz akkor hagyja abba tolatását.

Hozzá kell tennem azonban, hogy azok számára, akik  eddig is egyik – napról a másikra éltek, nem mindig bejelentett alkalmi munkákból vagy éppen csak vegetáló vállalkozásaikból fenntartva magukat, MÁR MOST is az átlagosnál súlyosabb  krízishelyzet van.  Nekik ugyanis nincsenek tartalékaik. A szerencsésebbek közülük talán két hétre- sőt akár egy hónapra be tudtak vásárolni -sokuk azon az áron, hogy nem fizette be közüzemi számláit, havi lakbérét. (Az ugye megvan, hogy albérletben élők többsége számára utóbbi “megoldás” sem opció ?)  Magyarországon hivatalos becslések szerint minimum 500.000  érintettről van szó, a valóságban sokkal többen lehetnek.  Ők sokkal hamarabb fognak a szó-szoros értelmében éhezni, és tömeges utcára kerülésükre is van esély .  Magyarországon legalábbis, ahol már eddig is hatalmas lyukak tátongtak a szociális hálón, ilyen forgatókönyvek nagyságrendekkel valószínűbbek, mint a nyugati országokban. Akkor is, ha egy darabig még tart a kilakoltatási moratórium.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Astrology Critics: A harmadik fontos szakasz a Mars 2020 júliusától 2021 január elejéig tartó tranzitja lesz a Kosban. Ebben az időszakban (2020 aug- dec között ford megj) kvadrátot képez majd a Bakban levő bolygókkal, ami sok konfliktust, feszültséget és más problémákat jelez. Ezeket talán a vírus okozza majd, de valószínűbb, hogy az általános egészségügyi és gazdasági helyzetből fakadnak: pl fegyveres összetűzések, háborúk, zavargások. A felgyülemlett feszültség felszabadul”.

Saját észrevétel: Erre az időszakra magam is többször felhívtam a figyelmet régebbi bejegyzéseimben. A Mars – Plútó kvadrátról és Bak Jupiterről szólót még jóval a koronavírus járvány kitörése előtt írtam, a 2020 : mi jöhet még ? címűt már ennek tudatában. Vannak ettől független, bármikori robbanásra (vagy az eddigieknél is nagyobb detonációkra kész lőporos hordók), de a járvány lehetséges hozadékairól sem szabad megfeledkezni.




Yuval Noah Harari, a világhírű történész a Financial Timesban megjelent, részleteiben a Mandinerben
 magyarul is elérhető publicisztikájában pl azt fejtegeti, hogy a vészhelyzetek természetükből fakadóan felgyorsítják a történelmi folyamatokat. „Olyan döntéseket, amelyeket békeidőben évekig fontolgatnánk, órák alatt meghozunk. Kiforratlan és akár veszélyes technológiákat is szolgálatba állítunk, mert a semmittevés még nagyobb kockázattal jár. (…) „Ma, az emberi történet során először, a technológia lehetővé teszi azt, hogy mindenkit állandóan megfigyelés alatt tartsunk. Ötven éve a KGB nem tudott 24 órán át követni 240 millió szovjet állampolgárt, és arra sem volt lehetősége, hogy hatékonyan feldolgozzon minden megszerzett információt” (…)„A kormányok ma viszont bízhatnak a mindenhol jelenlévő szenzorokban meg a hatalmas algoritmusokban a hús-vér spiclik helyett”. „Amikor a lehetőségek közül választunk, nem csak azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy miként győzzük le a közvetlen fenyegetést, hanem azt is, hogy milyen világban fogunk élni, amikor elmúlik a vihar. Mert igen, a vihar el fog múlni, legtöbbünk még életben is lesz – de egy másik világban fogunk élni.”

Jó kérdés tehát, hogy rendőrállamok alakulnak -e ki vagy többé-kevésbé megtarthatjuk állampolgári szabadságunkat ? Elég nyilvánvaló ugyanis, hogy az alapvető emberi jogokat sértő intézkedések közvetlen krízishelyezten túl való tartósítása tömeges tiltakozásokat válthat ki, melyekre tömeges megtorlás lehet a válasz. Az adok-kapok könnyen polgárháborúkba torkollhat. És ez csak egyike azoknak a forgatókönyveknek, amelyek egyre jobban eldurvulhatnak.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a fentebbi veszéllyel egyidejűleg bőven adódhatnak olyan társadalmi problémák, amelyekkel szemben igen erélyesen kell fellépni. Ezekben az esetekben jogos és szükséges a karhatalmi szigor. A korábban már említett terrorveszély és más erőszakos cselekmények például ilyenek. A pánikvásárlásoknak egyelőre semmi alapjuk, hónapokra elegendő készleteket értelmetlen felhalmozni. Ha azonban elhúzódik a járvány, illetve más jellegű csapások is bekövetkeznek, a fosztogatások, és más jellegű, a kollektív katasztrófákhoz kapcsolódó erőszakos bűncselekmények is gyakoribbá válhatnak. (Olaszországban például, mint  egy március 29-i cikkben is szó volt róla,  az egy hónapja tartó karantén miatt sokan kifogytak a pénzből és az élelmiszerekből, így a türelem kétségbeesésbe csapott át. Hozzáteszem:  én valahogy nem tudom a kriminalitás kategóriájába sorolnii, ha valaki azért kezd el fosztogatni, mert nincs mit enni adjon a gyerekeinek…)

Ahol tömegeknek kell karanténba vonulniuk – pl Indiában  – már ennél hamarabb is milliókat fenyeget a korlátozások miatt éhezés, netán éhhalál. Mint a Portfolio  felhívja a figyelmet, vannak elemzők, akik szerint szabályos társadalmi felkelést hozhat Indiában az országos karantén, de nincs más módja annak, hogy a rossz higiéniai körülményekkel rendelkező országban egy még nagyobb katasztrófát elkerüljenek.

Sajnálatos módon a Jupiter, Szaturnusz, Plútó kvadráttal fűszerezett Kos Mars tranzit időszakába ilyen forgatókönyvek is beleférnek. A retrográd periódus különösen erőszakosan is alakulhat.




„Végül, a Jupiter – Szaturnusz együttállás bepontosulásakor ( 2020 december 21, Vízöntő 0°39), az építkezés új ciklusa kezdődik”. – bíztat az Astrology Critics szerzője. Efelől nekem sincs kétségem, hiszen nemcsak a Jupiter – Szaturnusz konjunkció, hanem a Szaturnusz – Plútó együttállás és a Jupiter – Plútó együttállás is  az új ciklus irányba mutat. Csupán az a kérdés, MIKORTÓL és MILYEN JELLEGŰ ? Ugyanis, mint nálam sokkal okosabb szerzők (pl André Barbault, Charles Harvey, Nicholas Campion, Michael Baigent – hogy csak néhány világhírű mundánasztrológust említsek) rámutattak, az összeadódó bolygóciklusok által fémjelzett korszakváltásokat mindig súlyos krízisek kísérik. És ezek nem  szoktak megoldódni egyik napról a másikra; építkezésekről csak sokkal később kezdhetünk el beszélni.

Mint a 2020 : Hogyan tovább ? Mi jöhet még ? című bejegyzésben rámutattam , túl korán aligha számíthatunk stabilizálódásra, hiszen a Nagy Konjunkciót követő 2021 -es Jupiter – Uránusz, Szaturnusz – Uránusz kvadrát (ez utóbbi 2022-be is átnyúlik) inkább a meglévő struktúrák szétverődéséről fog szólni. Nagy esély van rá, hogy ennek a folyamatnak bizonyos szakaszai hirtelen és/vagy kiszámíthatatlan fordulatokban bővelkedve zajlanak majd. Az Uránusz és a Vízöntő jellegéből adódva a szélsőséges megnyilvánulási formák sem lesznek ritkák. Más bejegyzésekben szó volt arról, hogy meglehetősen széles a skála, a szélsőjobb és a szélsőbal, az ókonzervatív és a túlságosan szabados végletek egyaránt képesek lehetnek nehezen elviselhető új világot teremteni. Attól tartok, hogy a hétköznapokban is élhető egyensúly, arányok, új, a jelenleginél egészségesebb értékrend kialakulásához több időnek kell eltelnie.





Kapcsolódó

Szaturnusz és Plútó – nem csak 2020

Jupiter és Szaturnusz (Liz Greene)

Jupiter – Szaturnusz együttállás – általános tudnivalók

Mars a Bakban – 2020 : Mars, Jupiter, Szaturnusz, Plútó – ütős kombináció

Koronavírus 2020 : az előrejelzés lehetőségei és korlátai

Járványok asztrológiai indikátorai

Szaturnusz a Vízöntőben – beharangozó

Szaturnusz a Vízöntőben : Fay’s Astrology

Külső  bolygók történelemformáló ciklusai, I részII rész

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?

A prognózis lehetőségei és korlátai

Mikor értelmetlen és mikor hasznos  felkeresni az asztrológust ?

Napéjegyenlőségek, napfordulók időpontjai 2018 -2025 ezen a linken letölthető

Karanténban : önmagunk kellemetlen társasága

2020 : hogyan tovább ? Mi jöhet még ?

Miért lett ilyen a világ ? – (Mundánasztrológia, társadalom)

 

Könyvajánló:

Charles Harvey, Nicholas Campion, Michael Baigent : Mundane Astrology

Green, Raphael, Carter : Mundane Astrology

Más oldalakról

Robert Hand :  Szaturnusz – Plútó és a koronavírus (AstroNovum, ford.Velencei Móni)

 

 

Kiemelt kép forrása: Ruptly

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!