Vlado Solc, George J.Didier: Sötét vallás – könyvajánló

Dark Religion: Fundamentalism from The Perspective of Jungian Psychology (Sötét vallás: fundamentalizmus a jungiánus pszichológia tükrében)

Vlado Solc és George J. Didier jungiánus analitikusok a vallási fundamentalizmus és fanatizmus pszichés dinamikájának és okainak feltárására vállalkoztak. A könyv mélyreható lélektani elemzést tartalmaz arról, mi történik, amikor az embert megszállják a Mély-Én (Self) tudattalan energiái.

 

Dark Religion ( Sötét vallás) című munkájuk Sötét vallás arra is rámutat, hogy a spiritualitás az emberi élet eredendő dimenziója és egyik leglényegesebb szükséglete. Csak akkor válik “sötétté”, ha megtagadja, figyelmen kívül hagyja tápláló gyökereit, vagy elvágja magát tőlük.

A szerzők a “sötét vallás” kifejezést a fanatikus, radikális és szélsőséges vallások valamennyi formájának leírására használják. Tanulmányuk bemutatja, hogy a sötét vallás hogyan vezet mélyreható konfliktusokhoz mind személyes, mind kulturális szinten – beleértve a terrorizmust és a háborúkat is.




Sajnos csak angolul érhető el, de fizetőképes kiadónak nagy örömmel fordítanám le.

„Az összeesküvés-elméletek a kulturális és politikai élet egyre nagyobb területeire szivárogtak be. Úgy tűnik, a konspiracizmus a fundamentalista vallási meggyőződéseket helyettesíti vagy egészíti ki, ugyanakkor politikai és ideológiai programok támogatására felhasználható anyagot is szolgáltat.Az összeesküvés-elmélet és a fundamentalista hitszemlélet közötti hasonlóságok a tudatszint csökkenésének és az ebből következő, az egónak a tudattalan “tartalmaktól való elárasztásának” dinamikáját tanulmányozva magyarázhatók meg. A numinózus energiák nem megfelelő és nem hiteles reprezentációi a tudatban akaratlanul is hozzájárulnak a figyelemre méltó mitológiai párhuzamokkal rendelkező struktúrák létrejöttéhez. Jung ezt a jelenséget a “pszichológia axiómájaként” emlegette, és magyarázatot adhat mind az összeesküvés-elmélet archetipikus jellegére, mind pedig a racionális korrekcióval szembeni ellenállására. A gondolkodás csak annyiban mentes az Én tudattalan befolyásától, amennyiben egyrészt képes felismerni a numinózus tartalmakat és azokhoz viszonyulni, másrészt pedig képes visszavonni a projekciókat a tárgytól.A szimbolikus perspektíva egyfajta, nem kirekesztő megértést kínál az összeesküvés-elméletekhez való erős ragaszkodás okairól. Az összeesküvés-elméletek szimbólumokként, nem pedig racionális konstrukciókként való tanulmányozása termékenyebb megoldásokat kínál jelenlegi társadalmi problémáinkra”.




(Ford, megj: ez nagyon klassz,  maximálisan egyetértek vele. A gyakorlatban, ezen az oldalon, mentálhigiénés és egyéb okokból a privátban konteókkal ( a földlaposnincsvírusbiligécccsipetteszaseggedbeazukránokmagukatlövikgyíkemberekanunakikszabadkőmüvesekchemtrail…f@szkivanveletek) alkalmatlankodó észkombájnokat AZONNAL TILTOM, JELENTEM ZAKLATÁSÉRT VAGY SPAMMELÉSÉRT, SŐT ADOTT ESETBEN, HA MÉG EZEK ELLENÉRE SEM KATTAN LE AZ ÉLETEMRŐL, FELJELENTEM !!!!!!)




Elérhetőség, elérhető áron (kb 4700 -5000 HUF)
Google Books (a megvásárolt könyv pdf-ben is letölthető, legalábbis amikor én anno megvettem, még le lehetett tölteni), Amazon Kindle

A papírkönyv ára sokkal húzósabb, a Bookdepositoryn 24773 Ft, ami egy kicsit túlzás. Az e-könyv ár viszont teljesen reális

Kapcsolódó

C.G.Jung: A nyugati és a keleti vallások lélektanáról

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!