A szabadság perspektívái

Nap, Vénusz a Vízöntőben

Január 18-án a Vízöntőbe lépett a Vénusz, január 20-tól pedig a Nap is ebben a jegyben halad. Akik túlságosan fojtogatónak találták január első harmadának Bak- stelliumát, most fellélegezhetnek: kicsit járni kezd a levegő. A Vízöntőt a Szaturnusz mellett az Uránusz uralja, így az egyéniség kibontakoztatása, a szabadság, önmegvalósítás, valamilyen közösségi ügy szolgálata is témakörébe tartozik. Óriási különbség van azonban az egészséges individualizmus és a különcködés, a tényleges elnyomás elleni lázadás és az öncélú, pótcselekvésként űzött felforgató tevékenység között. Az árnyalatokkal nem csak ebben az időszakban jó tisztában lenni.

Nadia Gilchrist, a Ruby Slipper blog szerzője röviden így foglalja össze a leglényegesebb tudnivalókat.

2018 január 20-án a Nap a Vízöntőbe lép. Ez az egyéniségek és a kívülállók időszaka.

Jóllehet a Vízöntőt a függetlenséggel és a lázadással azonosítják, általában többet jelent, mint egyszerűen önmagad lenni. Sokak számára a forradalom fogalma kimerül ennyiben. És valóban, nagyon nehéz akkor önmagadnak lenni, amikor a csoport nem ért egyet veled vagy nem szeret. Ez a magány.

Ez az az időszak, amikor fel kell tenned magadnak a kérdést, ki vagy és mit képviselsz. Ironikus módon a Vízöntő a csoportokkal is kapcsolatba hozható. Hogyan viszonyulsz a kollektívhez ? Összhangban van-e például a közösségi médiában felvett szereped a virtuális téren kívüli önmagaddal ?

A fentebbi kérdésekre nincsenek „helyes” válaszok. A Vízöntő nagyrészt arról szól, mi működik a számodra.

Mint később még visszatérek rá, a nem-kötődés fontos Vízöntő-téma. E jegy híres logikája és hűvös elfogadása csak bizonyos szintű érzelmi távolságtartás révén valósítható meg. Ha egy csoport része vagy, gondolkozz el, milyen szerepet töltesz be abban a csoportban. A jövő jegyeként a Vízöntő arra szólít fel, hogy engedd el a múltat. Persze nem tagadhatod meg a teljes múltadat, de egész biztos vannak benne olyan energiarabló személyek és helyzetek, akikhez ragaszkodsz. A múltad tett azzá, aki vagy ma, de rendelkezel azzal a szabadsággal is, hogy felülemelkedj rajta. Nem vagy a foglya.

Ne feledd, a Vízöntő fix jegy ( ragaszkodik ahhoz, hogy bizonyos módon csináljon dolgokat), ami azt jelenti, hogy kizárólag a magad módján vagy hajlandó haladni – és ebben nem tűrsz kompromisszumot – vagy sehogy. De a Vízöntő fix természete gyakran nyilvánul meg esztelen, öncélú lázadozásban, vagy megkeseredett kívülálló lesz belőle. Ezért olyan fontos eltöprengeni rajta, mit képviselsz és miért.



Január 18-án a Vízöntőbe lépett a Vénusz. Ebben a jegyben már nem az számít, mi a társadalmilag elfogadható és mi nem, így a Vénusz témái ( társas viszonyok, értékek, pénz, önbecsülés) felszabadultabb jelleget öltenek.

Vizsgáld meg értékeidet: valóban a tiédek, vagy csak azonosultál a nyáj által képviseltekkel ? Ha egy csoport részeként mész szembe a fősodorral, még mindig nem önmagad, hanem csupán egy csoport része vagy. Ha ugyanazokat az értékeket képviseled mint ők, remek. De gyakran könnyebb a „forradalmárokkal” tartani azért, mert úgy tűnik, jó ügyet képviselnek, ellenvetéseidnek pedig nem mersz hangot adni, nehogy az áruló benyomását keltsd.

A jól működő Vízöntő Vénusz nem a lázadás kedvéért lázadozik. Ő azokat az értékeket képviseli, amelyeket a legfontosabbnak tartasz, függetlenül attól, mit szólnak hozzá a többiek. A jelen pillanathoz sem kötődik, hiszen már túllépett rajta; a Vízöntő a jövő jegye. Ebből kifolyólag e tranzit ideális időszak a kísérletezésre. Változtatni szeretnél a megjelenéseden? Vagy szerelmi életed szorul frissítésre (még a legegészségesebb kapcsolat is befülledhet egy kicsit) ? A Vízöntő Vénusz arra szólít fel, próbálj ki azokat az új dolgokat, amelyeket mindig is szerettél volna – persze csakis oly módon, hogy se magadnak se másoknak ne árts vele.

A Vízöntő Vénusz mindenekelőtt az individuum szépségéről szól. Nem azért vonzó, mert mindenki szereti, hanem azért, mert néhány embernek éppenséggel szeszélyei és nem-kötődése tetszik. És a nem-kötődés itt kulcsfogalom. Csodálatos barát lehet, mert nem ítélkezik és nem akaszkodik rád. Mindenkire kíváncsi, de némi távolságtartásra is szüksége van, hogy a saját útját járhassa.

Ebből kifolyólag ez a tranzit arra bátorít, hogy kicsit távolódj el azoktól a személyektől és dolgoktól, akikhez/amelyekhez a legjobban kötődsz. Ez nem azt jelenti, hogy elmész (hacsak nem ez a célod), csupán egy kicsit más nézőpontból tekintesz rájuk. Tanulmányozd párkapcsolatodat, vállalkozásodat, másokhoz való viszonyulásodat egy kívülálló szemszögéből. hogy néznek ki.

A Vízöntő Vénusz így új perspektívát adhat azokat a dolgokat illetően, amelyeket el szeretnél érni vagy amelyeket szeretsz.



A Nadia Gilchrist által írottakat jól szemléltetik az  alábbi, a klasszikus és a progresszív liberalizmus közötti  szakadék példái:

A vaginák forradalmát ünneplő, Me Too -kampány típusú műbalhék kreálásában jeleskedő „nőjogi aktivisták” remek analógiák a torzultan működő Vízöntő Vénuszra. Jóllehet utóbbi során gyalázatos dolgokra is fény derült, mint Brigitte Bardot és Catherine Deneuve is megfogalmazta, a vádak túl messzire mentek, a férfiak ellen folytatott “feljelentéskampány” jelenlegi formájában pedig éppenséggel a legkonzervatívabb erkölcscsőszök és vallási szélsőségesek malmára hajtja a vizet.

Még nagyobb kontrasztra hívja fel a figyelmet az a tény, hogy ez a díszes társaság, aki bűntényt vizionál a makacs vagy ügyetlen flörtölésekben is, semmi kifogásolnivalót nem talált abban, amikor a december végi – január elei iráni lázadások során a forradalmi gárda pribékjei kegyetlenül összeverték, letartóztatták, eltüntették azokat a nőket, akik hidzsábjukat letépve és összetaposva tiltakoztak az iszlamista elnyomás ellen.

Nem véletlen, hogy ez a sajátos ellentmondás az iráni származású Aynaz Anni Cyrust is felháborította és számos posztjában szóvá is tette. A Teheránban született, jelenleg az Egyesült Államokban élő emberjogi aktivista kitűnő példa a harmonikusan működő, valóban fontos ügyek érdekében szót emelő Vízöntő karakterre. (Jóllehet Nyilas napja van – 1983 december 8 – ez együtt áll az Uránusszal, Holdja pedig a Vízöntőben áll.)

Linda Sarsour, Madonna, Scarlett, all Leftist feminist… where the hell are you all???This is what a warrior looks…

Közzétette: Aynaz Anni Cyrus – 2018. január 3.

Aynaz Anni Cyrus: “Linda Sarsour, Madonna, Scarlett, és az összes többi balos feminista, ilyenkor hol a pokolban vagytok ???? Így néz ki egy harcos…egy szabadságharcos…egy nő…” (A hatóságok az utcán tüntetőket verik Alborzban, egy iráni kisvárosban)

Aynaz Cyrus szegény sorsú iráni családból származik. Szülei olyan házasságba kényszerítették, ahol a férj rendszeresen megerőszakolta és naponta, minden ok nélkül megverte. (Iszlamista törvénykezésű országokban teljesen elfogadott így bánni a nőkkel). A rendőrség is megerőszakolta. ( A fogság és a szexuális bántalmazások e szélsőséges formáit jelzi a képletében levő Skorpió Vénusz Plútó együttállás). Szerencsére nagyon fiatalon sikerült kijutnia az Egyesült Államokba. Jelenleg a Jamie Glazov Gang csatorna Az ismeretlen (The Unknown) c. műsorának házigazdája. A szomáliai származású Ayaan Hirshihez hasonlóan világhírű aktivista, aki rendszeresen felhívja a figyelmet a nőket sújtó valódi problémákra (gyerekházasságok, az iszlám teret hódításával a nyugati világban is baljós gyorsasággal terjedő rituális csiklócsonkítás, nők bántalmazása, becsületgyilkosságok).

Mondani sem kell, hogy tevékenysége fölöttébb népszerűtlen a fotelharcos „jogvédők” körében. Az ő pótcselekvéseikkel ellentétben Aynaz rendkívül fontos munkássága ráadásul életveszélyes is, hiszen a fanatikus iszlamisták a szó szoros értelmében hajtóvadászatot folytatnak ellene.




 

Kapcsolódó:

Januári előrejelzés

Liberálisok, akik ellentmondásba keveredtek magukkal

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!