Koronavírus – 2020 : a prognózis lehetőségei és korlátai

A blogon többször volt szó arról, hogy a Szaturnusz – Pútó együttállás húzós időszakot fémjelez. 2019, amikor még nem volt pontos a konjunkció, sem volt könnyű, 2020 pedig még nagyobb próbatételeket tartogat. A Jupiter – Szaturnusz nagy konjunkcióinak szintén korszakváltó jellegük van, és a váltást válságok, bizonytalanság kísérhetik. Természetesen ezúttal sem lehet egy aspektust kiragadni a kozmikus környezetből, hanem a többi, egyidejűleg érvényesülő hatásokkal kell értelmezni. Még biztos lesznek bejegyzések a témában; jelenleg a koronavírus-járványról és hozadékairól ( káosz, pánik, rendkívüli intézkedések) lesz néhány szó. A fejlemények a prognózis lehetőségeit és korlátait is szemléltetik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A blogon többször is említettem a Szaturnusz – Plútó együttálláshoz, meg az egyidejűleg érvényesülő, hosszabb távú hatásokhoz társítható analógiákat: gazdasági válság, tilalmak, korlátozások, határzárak, tömeges katasztrófák, az időjárás szélsőségei, természeti csapások, erőszakos cselekmények, háborúk. Az elmúlt egy év során volt is részünk ezekből, gondolok a Notre Dame leégésére, a 2019 nyári – majd a őszi és 2019 végi 2020 elei tűzvészekre, árvizekre és más környezeti katasztrófákra, háborús helyzetek eszkalálódására.



Bár éves előrejelzést még mindig nem volt időm készíteni 2020 -ról, arról többször volt szó, hogy a Szaturnusz – Plútó együttállás januári bepontosulásához és a márciushoz, áprilishez köthető események meghatározók lesznek az egész év szempontjából. (E poszt kelte óta írtam már egy összefoglalót 2020 főbb trendjeiről) . Olyan folyamatok indulhatnak el ugyanis (vagy a már meglévők eszkalálódhatnak), amelyek az év későbbi szakaszaiban általános leállást, gazdasági mélyrepülést, társadalmi instabilitást, kiélezett konfliktusokat idézhetnek elő. Ezekre nem lesz egyhamar megoldás, csak a feszültség halmozódik, viszont a Szaturnusz jegyváltását, a Nagy Konjunkciót követően 2021 elején- január – februárban (Vízöntő Jupiter, Szaturnusz kvadrátban a Bika Marssal, Uránusszal) kollektív szinten is nagy robbanásba torkollhatnak. Hogy forradalmi áttörés, vagy káosz és összeomlás várható, nagyon jó kérdés.

A januári előrejelzésben a Mars – Neptun kvadrát január 28-i bepontosulása kapcsán mellékesen megjegyeztem, hogy ha más tényezők is erre utalnak, akár járványok is felüthetik a fejüket. Ezt az állítást arra alapoztam, hogy a modern kori mundánasztrológiában a Mars – Neptun ciklusokat influenzaszerű járványokkal is kapcsolatba hozzák. (Bővebben Nicholas Campion, Michael Baigent, Charles Harvey : Mundane Astrology, részletek a blogon : Külső bolygók történelemformáló ciklusai I.rész, II rész ). Persze, nem egyedüli indikátorként. Akkoriban azonban bevallom, meg se fordult a fejemben, hogy világjárványról lesz szó.

Egészséggel, betegséggel kapcsolatos asztrológia -cikkek, elemzések semmiképp nem helyettesíthetnek egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Nem is ez a céljuk. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez. Ez fokozottan érvényes a jelenlegi, járvány-veszélyes helyzetre. További jó tanácsok : tartsd be a saját-és mások testi épségét szolgáló hatósági rendeleteket, fokozottan figyelj a higiéniára és erősítsd immunrendszeredet !





Kínát illetően – horoszkópja a Vízöntő újhold- Holdújév bejegyzésnél – inkább a titkolt gazdasági, társadalmi problémákat ( a tranzit Szaturnusz – Plútó éppen Kína horoszkópjának 12 házas Bak Jupiterén állomásozik), belpolitikai viszályokat, a hong-kongi demonstrációk második Tienanmen-tér jellegű vérbe fojtását tartottam valószínűnek. És hogy ezt a problémahalmazt már nem lehet leplezni tovább, mire a Szaturnusz kikerül a 12 házból, és a Vízöntőben  együttállásba kerül a képlet Holdjával és aszcendensével, majd fokozatosan halad 2021 -22 folyamán a VII házas Oroszlán Mars- Plútóval képezett szembenállás felé, miközben a tranzit Uránusz a 3 házból vet majd rájuk kvadrátot és a 9 házas Skorpió Vénusszal is szembenállásba kerül. Hogy a helyzet kb 2021 végén -2022/2023 folyamán fog robbanni és idéz elő mélyreható vátozásokat – esetleg a jelenlegi hatalmi struktúrák összeomlását. Ez persze még mindig elég valószínű forgatókönyv, ahogy az is, hogy a járvány nagy lökést ad ennek a folyamatnak. Azonban egy járvány a lehetséges katalizátorok egyikeként  nem merült fel bennem, amikor a hong -kongi lázadások és az 1989-es Tienanmen téri mészárlás kapcsán az ország képletét nézegettem. Gyanítom, hogy akkoriban más asztrológusokban sem; legalábbis 2019 tavaszán – őszén nem olvastam ilyen jellegű előrejelzéseket…

A januári előrejelzés írásakor járványként maximum a telente- koratavasszal végigsöprő influenzának láttam realitását, de azt sem specifikusan Kínához kötve. A mundán -asztrológiában vannak járványokkal kapcsolatba hozható formációk, de ezek egyidejűleg más eseményekhez is kötődnek. Illetve, hogy járvány, vagy bármiféle más, nagyobb formátumú esemény „legyen belőlük”, más hatásokkal is össze kell adódniuk. Az is nagyon valószínű, hogy a világ egyik táján betegségek, a másik részében más természeti csapások formájában nyilvánulnak meg, vagy egy régiót többféle megpróbáltatás is érhet nagyjából ugyanabban az időszakban. Ez függ attól is, hogy az adott országok horoszkópjában milyen területeken (házakban) érvényesülnek az egyes hatások. Kínában pl ott voltak a hong-kongi tüntetések, majd a járvány. Olaszországot 2019 őszén hatalmas árvíz sújtotta, amely a világörökség részeként nyilván tartott Velencében is jóvátehetetlen károkat okozott, most pedig járvány tombol a régióban. (Kalo Jenőnek van egy nagyon hasznos előadása arról, hogy miért éppen Olaszország. Ő az 1948 január 1-jén életbe lépett alkotmányt  veszi alapul – ez a “legbeszédesebb” – de az Olasz Köztársaság megalakulásának 1946 június 10 -i képlete , valamint a régebbi, Olaszország egyesülésének horoszkópja – 1861 febr 18 is tanulságos e tekintetben. )



A Szaturnusz – Plútó aspektusok egyebek mellett járványokkal is kapcsolatba hozhatók. A 2020-as koronavírus járvány összefüggéseiben azonban más szempontokat is figyelembe kell venni. Ezek egy részéről a Vízöntő újholdról szóló bejegyzésben már volt szó. A Neptun szintén fontos szerepet játszik a történetben ( káosz, pánik, hisztéria, rémhírek, álhírek) – az óvintézkedések pedig a Halakkal szemebnálló jegyként, Szűz karakterűek ( higiéniai előírások fokozott betartása, rend, rendszer). Az, hogy a Jupiter is részese az ütős Bak stelliumnak (Mars, Jupiter, Szaturnusz, Plútó) ebben az esetben nem feltétlenül javítja, inkább növeli a helyzethez köthető jelenségek intenzitását. (pl terjedés, reakciók, intézkedések) . A szaturnikus elemek egyebek mellett az alábbiakban érhetők tetten : szigorítások, karantén, hatósági fellépés, határok megvonása, határzár; a Plútó a tömegjelenségekkel (különös tekintettel a tömegszerencsétlenségekre, sokakat érintő katasztrófákra), járványokkal áll kapcsolatban, de összeesküvéselméletekre, manipulációkra is utalhat. A kontroll, biztonság a Szaturnusznak és a Plútónak is fontos témája; az ésszerű , praktikus óvintézkedések és a politikai , üzleti célokat szolgálók között már nem mindig könnyű különbséget tenni.

Ennek a bejegyzésnek nincsenek is ilyen szándékai –és ilyen jellegű kommenteket sem bátorítok. Pontosabban : AZONNAL TÖRLÖM ŐKET, SZERZŐIKET JELENTEM SPAMMELÉS MIATT ÉS LETILTOM. Ami teljes bizonyossággal elmondható: mindenki akkor jár a legjobban , ha maga és embertársai érdekében is betartja a biztonsági intézkedéseket. Vécépapírból, lisztből, cukorból nem túl bölcs ötlet raktárnyi készleteket felhalmozni, annál hasznosabb viszont megkülönböztetett figyelmet fektetni a higiéniára, erősíteni az immunrendszert, a hatósági rendeletek elleni lázadozás helyett az esetleges pozitívumokat is szem előtt tartani. Néhányukról a Roadster című oldalon lehet olvasni:




Li Edelkoort, egy 69 éves holland trendjelző szerint a járvány “olyan mértékű gazdasági hanyatláshoz vezet, amelyet még nem tapasztaltunk”, de végül “segíteni fog abban, hogy újraértelmezzük az értékeket”.
Szerinte a vírus a fogyasztási szokások karanténját is jelenti, melynek hatalmas kulturális és környezeti hatása lesz. Ahogy a vírus egyre nagyobb hatással van a globális szállítási rendszerekre és az utazásra, az emberek idővel elkezdenek együttélni azzal, hogy kevesebb tulajdonuk van, és kevesebbet is utaznak. ‘Megállíthatatlanul közeledik a fogyasztás karanténja. Ez pedig meg fog minket tanítani számos bölcs dologra: például arra, hogy egy egyszerű ruhával is boldogok legyünk, hogy újra megtanuljuk értékelni a régi dolgainkat, elővegyük egy kedves könyvünket, vagy épp elkészítsünk egy helyi alapanyagokkal dolgozó, hagyományos receptet.’

Hozzá kell tennem azonban azt is, hogy 2020 folyamán sajnos nem a járvány lesz az egyetlen probléma, ez csak afféle “beköszöntő”. A gazdasági károk már most is kézzel foghatók – az eddigi legszemléletesebb példa a március 12-i fekete csütörtök, amikor is az amerikai tőzsdék 1987 óta n em látott mélyrepülést produkáltak. A járvány által okozott károk (turizmus, vendéglátás, kereskedelem, könnyűípar, olajháború) és hozadékaik felmérhetetlenek; folytatás pedig  bőven lesz még. Mindez megteremti az alapot a későbbi hónapokban várható még nagyobb szabású krízishez. Az ehhez szükséges további „adalékok” azonban ez után következnek: becsléseim szerint augusztusig még legalább 3 -4 olyan kollektív eseményre számíthatunk, amelyeknek hosszabb távú és igen negatív hatása lesz a gazdaságra, társadalomra.



Kapcsolódó :

Szaturnusz és Plútó – nemcsak 2020

Jupiter – Szaturnusz együttállások – általános tudnivalók

Jupiter és Szaturnusz (Liz Greene)

A prognózis lehetőségei és korlátai (Liz Greene)

Járványok a mundán-asztrológiában

Külső  bolygók történelemformáló ciklusai, I részII rész

2020: Hogyan tovább ? Mi jöhet még ?

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!