Nap – Neptun fényszögek: Münchausen báró és társai

Nagyotmondásból jeles

Ez durva poszt lesz. De az asztrológia nem csak cukiságokból áll, hanem pontos képet nyújt a személyiség kevésbé rokonszenves tartományairól is. És ezekkel sem árt foglalkozni időnként, hogy átláthassuk: milyen hatással vannak életünkre. Természetesen nem minden neptuni férfi hazudozó. Sokan vannak köztük, akik nagyon édesek, érzékenyek, artisztikusak, stb. De ez a cikk olyan nőknek és férfiaknak szól, akiknek rossz értelemben vett neptuni társuk van. Arról olvashatsz benne, hogyan nyilvánulnak meg ezek a tulajdonságok. ( Forrás: The Astrology Place Membership)

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Fordítói megjegyzések: A klasszikus asztrológiábanNap és fényszögei férfihoroszkópban magát a szülöttet, női képletben az apát és a férjként/ komoly kapcsolatként szóba jöhető férfitípust jelzik). Bár a bejegyzésben írtak erőpróbáló Nap – Neptun fényszögekre (együttállás bizonyos típusai, félkvadrát, kvadrát, kvinkunx, szembenállás) vonatkoznak elsősorban, ilyen jellegű problémák ún. „jó” fényszögeknél (bizonyos típusú együttállások, szextil, trigon) is felmerülhetnek.

Nap – Neptun fényszögekkel rendelkező nők bevonzhatnak a cikkben bemutatotthoz hasonló társat, de saját viselkedésük is mutathat ilyen sajátosságokat.

Nap – Neptun fényszöggel rendelkező férfihoroszkópban a leírtak a születési képlet tulajdonosát jellemezhetik. De nem szükségszerű e tulajdonságokat felmutatniuk;  lehet, hogy oly módon élik meg, hogy rendszeresen hazudozó, megbízhatatlan, csalódást okozó partnereket találnak. Ez különösen akkor lehet valószínű, ha a Neptun Holdjukkal és Vénuszukkal is kapcsolatban van.

Természetesen, mint a Neptunusz szövevényes ösvényein című tematikus oldal bejegyzései hangsúlyozzák, ha túl sok Münchausen báróba és bárónőbe futunk bele a külvilágban, saját valóságérzékelésünkkel is nagyon komoly gondok lehetnek. Lehet, hogy „csak” magunknak hazudunk folyamatosan – de ez is rengeteg probléma forrása lehet.  A valóság-érzékelést szenvedélybetegségek is károsan befolyásolhatják. Ezeknek nem kell mindig olyan látványosan rombolóknak lenniük, mint pl. az alkoholizmus, kábítószerfüggőség. Már a dohányzás is erőteljesen felülírja a külvilágból érkező benyomásokat, és a módot is, ahogy reagálunk rájuk.





Kérdés : a pasimnak Nap – Neptun kvadrátja van. Folyamatosan átver, megcsal, hazudik, mint a vízfolyás. Valakinek valami ötlete ?

A szomorú igazság, hogy ez a fényszög (akárcsak a Neptun többi erőpróbáló aspektusa) hajlamot mutat a csalásra és a tisztességtelenségre. Azoknak a hazugságoknak a kezelése, amelyekkel egy neptuni férfi traktál, veszélyes lehet egy nő önbecsülésére. (És fordítva: erőpróbáló Nap – Neptun fényszögekkel rendelkező férfiak is bevonzhatnak hazudozó partnereket.) Egy férfi-szirénnel élni azért is frusztráló, mert folyamatos erőfeszítéseket kell tenned, hogy megkülönböztesd egymástól a szándékos, égbekiáltó valótlanságokat azoktól a kijelentésektől, amelyeket csak azért tesz, mert figyelmen kívül hagyja a tényeket. Állandó munkát ad neked azzal is, hogy tanulmányoznod kell azokat a manipulációkat és csalásokat, amelyek megakadályozzák, hogy felgöngyölítsd az igazságot.

Gyakran fordul elő, hogy nem tudod elérni ? Megengedi, hogy belenézz bankszámla-kivonataiba? Gyakran keveredik ellentmondásba, amikor elmesél valamit ? Ha sok időt töltesz egy zavaros figura társaságában, úgy érezheted, nem is vagy méltó arra, hogy megtudd az igazságot. Mi több, szellemi képességeidet is megkérdőjelezik, hiszékenynek, könnyen átverhetőnek tekintenek és nagy reményeid is sérülnek. Egy Nap – Neptun fényszög instabil, képlékeny, változékony személyiségre utalhat. Egy neptuni partnernél igen nehéz elérni, hogy lehorgonyozzon a földön. Ezt az embert illetően szembesülnöd kell azzal, hogy életének egy része félrevezető vagy teljes valótlanság.

Egy Nap – Neptun férfit könnyen elsodornak a külső befolyások és gyakran tűnik gyengének. Általánosságban, túlságosan is fogékony, könnyen elcsábul, hangulatainak a játékszere és önsorsrontásra hajlamos. A Neptun hajlamossá tesz az érzelmi vagy fizikai távolságtartásra, így részed lehet egy olyan partnerben is, aki „köddé válik”. Az élet elfecsérlődik, az ivás, nők hajkurászása, a depresszió, a betegségek, az ismétlődő pénzügyi mélypontok szétforgácsolják az energiákat. Egyes neptuni férfiak folyamatosan hazudoznak és mindig megússzák. A Nap – Neptun fényszög tulajdonosa gyakran gondolja úgy, hogy megmenekülhet a felelősségre vonástól, ha azt a benyomást kelti, hogy megváltozott, vagy ha úgy tűnik, jó útra tért, vagy azt az érzést kelti, száznyolcvan fokos fordulatot vett és most olyan, mintha teljesen más ember lenne.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A neptuni alkatok mélységesen felelőtlenek lehetnek, és a velük töltött idő sokszor nem más, mint puszta fantázia és illúzió. Ilyenkor nem árt feltenned magadnak a kérdést: még mennyi időt, pénzt és energiát óhajtasz rá pazarolni ? Hányszor de hányszor csapolt már meg és okozott neked csalódást ? Ne engedd magad újra meg újra meggyőzni csak azért, mert valami jól hangzik. Míg te jóhiszeműen meg akarsz bízni a másik jó szándékaiban, a diszharmonikus neptuni alkatok olyan ígéreteket és kijelentéseket tehetnek ködös nyelvükön, amelyek valójában semmi különöset nem jelentenek. A Neptun tudja hogy kell meggyőző képet festeni – sok -sok rózsaszín árnyalattal – jövőbeli közös életetekről, egyszersmind azonban nem képes elfogadható magyarázatot adni tetteire.

Egy ilyen neptuni férfi esetén fokozatosan meg kell szabadulni attól az elvárástól, hogy folyamatosan paradicsomi örömökben legyen részed. Ez a kísértés ugyanis nagyon nagy, amikor elkezdünk foglalkozni magával a neptuni árnyékkal. Egy ilyen férfi jellemző vonásai a nagy fokú melankólia és elveszettség, egy másik dimenzióba való visszatérés utáni sóvárgás. Azt a benyomást kelti, mintha az egyik lába mindig kilógna a praktikus valóság tartományaiból, fél szemével pedig folyamatosan valami megfoghatatlan, rendkívüli dolgot bámulna, amit nehezen tud kifejezni. Ez a fajta elveszettség bizonyos mértékig gyerekkori tapasztalataiból táplálkozik. Valószínű ugyanis, hogy valami feloldhatatlan bánat érte, és emiatt felnőttként is igen fogékony mások boldogtalanságára. Lehet benne némi önfeláldozásra való hajlam is, amely könnyen ötvöződik isteni realitások iránti sóvárgásával, amelyekben feloldódhat.

Stephen Arroyo szerint ilyen esetekben „gyakran tapasztalhatók az önbecsapás tendencia, a világos én-tudatosság hiánya. Nehézséget okoz az is, hogy a szülött realisztikus nézőpontból szemlélje magát.” A problémás Nap – Neptun állások olyan férfire is utalhatnak, aki megbízhatatlan, tünékeny, gyanús, nehezen megfogható. Határozottan úgy érezheted, nem kapsz tőle támogatást, nem számíthatsz rá, és azon kapod magad, hogy egy elbűvölő, de megbízhatatlan és manipulációra hajlamos pasival keveredtél szerelmi viszonyba. Lehet benne valami különös passzivitás, és olyan könnyedséggel bújik ki világi kötelezettségei alól, hogy sokszor kelti azt a benyomást, hogy jóllehet fizikai testben lakik, mintha nem élne igazán ebben a világban. Más szavakkal, annyira szétesett és elérhetetlen időnként, mintha valódi személyisége alámerült volna az óceánban. Egész lényét az az erőteljes sóvárgás hatja át, hogy maga mögött hagyja a világot és visszavonuljon valahová, valami magasabb vagy mélyebb tartományba.

A Nap – Neptun fényszögek adnak valami különös fantasztikumot a személyiségnek. A szülött folyamatosan arra vágyik, hogy haza menjen – és ez a haza valami más, mint a konkrét valóság világa. A tudattalanra való természetes nyitottság és egy olyan, magasabb rendű forrás utáni sóvárgás, amelyben feloldódhat, sajátos kettősséget ad életének. Érzéseinek kreatív formába öntése nagy segítség lehet számára, ugyanis egy érzékeny, tehetséges és nagy képzelőerővel megáldott lélek, akinek ahhoz, hogy képes legyen megbirkózni az időnként kiismerhetetlen külvilág kihívásaival, muszáj erőt merítenie abból, hogy életének magasabb értelme is van. Nos, ez valóban működhet, de kizárólag az ő döntésétől függ. És az is jó kérdés, visszaépíthető-e valaha a lerombolt bizalom.



Megjegyzés

Münchausen báró – egy legendás Nap – Neptun alkat

a mocsárba esett báró parókája copfjánál fogva húzza ki magát az ingoványból”

Münchausen báró a valóságban is élt. Az alábbi összefoglalót a dunaújvárosi József Attila könyvtár honlapján találtam :

A történelmi Münchausen báró portréja

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró (1720 május 11 Bodenwerder – 1797 február 22 ) , német katonatiszt volt, akinek neve a nagyotmondással és a lódítással forrt össze. Münchhausen alsó-szászországi nemesi családból származott, tizennyolc évesen Moszkvába került a braunschweigi fejedelem kíséretében. A törökök és a svédek elleni háborúkban kapitányi rangig emelkedett, de 1750-ben kegyvesztett urával együtt neki is távoznia kellett. Előbb Rigában telepedett le, majd hazatért hannoveri birtokára. A katonatiszt egy-egy vadászat után esténként valószínűtlen történetekkel szórakoztatta társaságát. Nagy elbeszélői tehetséggel adta elő a távoli vidékeken vele történt (avagy nem történt) kalandokat, így egy idő után több vándormotívumot is az ő nevéhez kapcsoltak.

A neki tulajdonított 17 kaland 1781-ben név nélkül jelent meg először, majd 1785-ben – természetesen az öregúr tudta nélkül – Londonban adta ki egy lopás miatt elcsapott, majd Angliába szökött volt könyvtáros, Rudolf Raspe. Ezt fordította vissza németre és dolgozta át három év múlva Gottfried August Bürger, további 13 történettel toldva meg a gyűjteményt. A Münchhausen báró csodálatos utazásai és kalandjai címmel megjelent könyvben szerepelnek a legendás Münchhausen-mesék, például az, amelyben a mocsárba esett báró parókája copfjánál fogva húzza ki magát az ingoványból. Szegény bárót élete végéig bosszantotta kétes hírneve, nem vágyott a “lódítós báró” melléknévre sem, amely a sírig elkísérte.


Münchausen báró horoszkópja – 1720 május 11 Bodenwerder. Forrás: Astro – Seek .Bár a pontos születési óra és perc nem ismert, a Nap – Neptun- Merkúr együttállás, ráadásul szemben a Szaturnusszal önmagáért beszél. A képlet más sajátosságai is utalnak túlzásokra. Lehet, hogy mégsem alaptalanul tartották nagyot mondónak ? A bolygókapcsolat természetéből persze következik az is, hogy nem lehet pontosan megállapítani, mennyi igazság volt történeteiben és mennyit költött hozzá, mennyi volt saját termés és mennyit tettek hozzá rajongói és ellenségei. A mendemondák, pletykák szintén jellemzőek a Nap – Merkúr – Neptun fényszögekre, akárcsak a színes fantázia, jó elbeszélőképesség is.

Érdekesség:

Richard Asher brit pszichológus 1951-ben publikált egy cikket, amely három pszichológiai zavarban szenvedő kóresetét mutatta be. Ezek a betegek, akárcsak Münchhausen báró, kitalált betegségeikkel jártak orvostól orvosig, érzékletesen ecsetelve tüneteiket, amelyeknek okát a vizsgálatok nem tudták kimutatni. A Münchhausen-szindrómában szenvedők olykor rengeteget utaznak, gyakran váltanak orvost, kórházat, és vállalják az időnként komoly fájdalommal járó vizsgálatokat is. Ennek ritkább formája az ún. „helyettesítő” Münchhausen-szindróma, ahol a beteg a szeretteinek (gyakran a szülő a gyermekének) okoz sérüléseket, hogy ezzel felkeltsék az orvosok figyelmét és a körülöttük lévők szimpátiáját.”




Könyvajánló

Münchausen vidám kalandjai

Gaál Mózes: Münchausen (Magyar Elektronikus Könyvtár)

Kóros szeretethiány, hazudozás: A Münchhausen-szindróma (hazipatika.hu)

Saját bejegyzések

A Neptunusz szövevényes ösvényein

Nap – Neptunusz fényszögek: a kaméleon

Erőpróbáló Nap – Neptun fényszögek

Nap – Neptun aspektusok (Liz Greene)

 

A bejegyzés llusztrációja: Gottfried Franz (1846-1905) grafikája Münchausenről

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!