Hogyan szoktam le a dohányzásról ?

Egy saját történet arról, hogy a dohányzásról leszokva miként nyertem vissza életerőmet, nem csak erőpróbáló Vénusz/Jupiter/Neptun tranzitok idejére…

A Vénusz és a Jupiter Szaturnusszal, Neptunnal, Uránusszal, Plútóval képezett nehéz fényszögeit, tranzitban és radixban egyaránt, általában anyagi veszteségekkel, szerelmi csalódásokkal és más jellegű érzelmi próbatételekkel szokták kapcsolatba hozni. Mi tagadás, gyakran jelezhetnek is ilyen jellegű élményeket. A rossz tapasztalatok ilyenkor általában a lehetőségek túlértékeléséből, torzult valóságérzékelésből, mértéktelenségből, a komfortzónához való ragaszkodásból, pazarlásból fakadnak. Megélhetők azonban másképp is. Ebben a tudatosságnak, az önkéntes  áldozathozatalnak kulcsszerepe van.

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Legjobb ötlet olyasmiktől megszabadulni ilyenkor, melyek „elvesztése” nem csupán régóta időszerű és hasznos, hanem komoly erőfeszítéseket igényel, a folyamat bizonyos szintű frusztrációval jár. Az analógiák ismerte is fontos, ugyanis akkor a leghatékonyabb a munka, ha az adott kozmikus elvhez tartozó témákkal kezdünk dolgozni. Az olyan szenvedélybetegségek, mint a túlzott evés – ivás, a dohányzás, vásárlási kényszer, kapcsolati függőség pl. tipikusan e princípiumokhoz tartozó analógiák. Persze, a hangsúly eltolódik ennek vagy annak az őselvnek az irányába: a Jupiter a túlzásokból, mértéktelenségből, lustaságból fakadó problémákat jelképezi, ételfüggőségnél, vásárlási kényszernél vénuszi- jupiteri hatásokat érdemes keresni, nikotinfüggőség esetén a Vénusz mellett a neptuni befolyás is szembetűnő, alkoholizmus, drogfüggőség esetében a Neptun még nagyobb szerepet kap, de a vénuszi hatások is megmaradnak, stb. Mint a szerelmi háromszögekről szóló cikkben már részletesen szó volt róla, a különböző típusú függőségekre való hajlam nem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző, de az asztrológia eszközeivel beazonosítható kombinációról van szó. Ezek a horoszkóp egyéni sajátosságaitól függően változnak.Más bolygókombinációkat – pl. a Szaturnusz, Plútó, Uránusz fényszögeit – szintén figyelembe kell venni. Utóbbiak nem csupán a beteg minta meglétét jelezhetik, hanem annak megtörése, és egészséges alternatívákkal való helyettesítése lehetőségéről is felvilágosítást adhatnak. A Hold, többek között mint az érzelmi háttér, a napi szokások, zsigeri reakciók, érzelmi minták, a Nap a tudatosság, rálátás, a Merkúr a gondolkozás, a csere, a Mars, az akaraterő, a vitalitás – nagyon gyakran a más bolygóformációk által elnyelt vitalitás -jelölője szintén nagyon fontos szerepet játszik. Tehát, mint már annyiszor, most is ott tartunk, hogy az adott minta mibenlétéről, az egészségesebb megoldások keresésének mikéntjéről kizárólag egy átfogó horoszkópelemzés adhat felvilágosítást.
Nagyon gyakran fordul elő az is, hogy a minta megtörésére egy-egy erőpróbáló tranzit ( általában Szaturnusz, Uránusz, Plútó ill. ezek személyi bolygókkal képezett kombinációja) hatására érzünk késztetést. Ilyenkor valamilyen formában -pl. betegség, baleset, komolyabb anyagi veszteség, kapcsolati probléma – szólít fel változtatásra a sors. Jó esetben még az események bekövetkezte előtt sikerül olvasni a jeleket: az asztrológiai ismeretek ebben sokat segítenek, de az álmok is figyelmeztetnek, gyakran már hónapokkal, sőt évekkel a konkrét történés előtt – ami meglehetősen nagy játékteret ad a szabad akarattal választott forgatókönyveknek. Természetesen ilyenkor is komoly a nyomás, a fogékonyabbak világosan érzik, „ultimátumot kaptak”, így nem mindegy, mennyi idő alatt, milyen hatékonyan kerítenek sort az irányváltásra. (Itt teszem hozzá, hogy az olyan pótcselekvésszerű megoldások, amikor látszólag teljes gőzzel, adott esetben komoly anyagi ráfordítással dolgozunk a problémán – pl. különféle new ages terápiák igénybevételével – feltéve, ha ezáltal elkerüljük a valódi szembesülést és a tényleges lépéseket – mindig-mindig visszaütnek.)Saját történetem

Fentebb leírtakat illusztrálandó álljon itt saját történetem arról, hogyan segítettek ezek a megfontolások 2004 áprilisában abbahagynom a dohányzást.

Egy Szűz Jupiter tranzit idején történt. Akkoriban a Jupiter 2003. augusztus 27 – 2004. szeptember 24. között haladt ebben a jegyben. Annak az időszaknak a történései jól szemléltetik, milyen típusú javítások eszközölhetünk életünkben egy- egy ilyen tranzit folyamán. [Persze más bolygóhatások is ugyanilyen remek apropókat adhatnak a szenvedélybetegség – minta megtöréséhez. Minél előbb kerítesz rá sort, annál jobb 🙂  ] 2003 augusztus 27-i belépése a Szűz jegyébe egy jelentős sorsálommal ajándékozott meg, amelyet mai napig is egyik tájékozódási pontomnak tekintek. (Természetesen aprólékosan lejegyeztem, illusztráltam és más szinteken is feldolgoztam. Időről – időre most is előveszem; a terítékre került témák egy része ugyanis életre szóló).

2004.ápr 10.de.10 – az utolsó cigaretta 🙂 Ilyenkor persze a radix, a szolár és a direkciók vizsgálata is elengedhetetlen, de képletem közzétételét inkább kihagynám

2004 áprilisában, amikor végre felhagytam a dohányzással, a Jupiter már jócskán benne járt a jegyben. 2004. április 10-én, amikor az utolsó cigarettát elnyomtam, már közeledett a Bak Napommal és Bika Szaturnuszommal képezett trigonjához. (Születési uralkodómat, a jegy végén álló Plútót koraősszel érte el, amikorra már sikeresen túljutottam a leszokás első, legnehezebb időszakán.) A tartós ösztönző erőt az akkoriban a 8. házamban haladó Szaturnusz jelentette, amely egyszersmind radix Holdammal, a 8. házam társurával képezett kvadrátja felé tartott. A nehéz Hold- Szaturnusz tranzitoknak van valami “leszoktató” jellegük is, ugyanis különösen keményen bánnak a nem hatékony vagy egyenesen romboló szokásokkal. Az akkori Szaturnusz – tranzit  egyfelől az egyre nyilvánvalóbb egészségi kockázatokra figyelmeztetett, de azt sem hagyta szőnyeg alá söpörnöm, hogy egy gyárkémény módjára füstölő életvezetési tanácsadó enyhén szólva is hiteltelen.
2004 tavaszán/koranyarán más jelentős befolyások is érték a 8-as házamat. A Mars 2004 március 22-én lépett az Ikrekbe (tüdő, légzés), a Vénusz április 4-én, és május 17-én megkezdett tolatása miatt a szokásosnál sokkal hosszabb ideig , augusztus 7-ig tartózkodott ott. 2004 április 10-én, amikor az utolsó szál cigit elszívtam, a dolgokat aktiváló Mars, egyszersmind tradicionális születési uralkodóm, éppen csak belépett a 8-as házamba. Akkor még nem volt egzakt az Ikrek Vénusz – Nyilas Plútó szembenállás ; a későbbi hetekben viszont, amikor meg kellett harcolnom az elvonási tünetekkel, már igen. A május 17-én retrográdba váltó Vénusz miatt ez a szembenállás ráadásul a szokásosnál tovább is tartott, egy darabig, április végétól május elejéig a Mars-Plútó oppozícióval is nyakon öntve. Az elvonási tünetek június végétől, a Vénusz direktbe váltását követően enyhültek. A cigi letételének napján a Hold együtt állt a Plútóval – ld fentebbi képlet.)
Mentségemre szolgál, hogy ez még 2003 őszén elkezdett praxisom leges-legelejéről való történet. Mellesleg hasonló mondható el a jelentős súlyfölösleggel, kapcsolati függőséggel, alkohol-és kábítószer problémákkal vagy más szenvedélybetegséggel küszködő segítő foglalkozásúakról is. Ilyenkor természetesen nem az kifogásolható, hogy az illetőnek élete korábbi szakaszában ezekkel a témákkal akadt feladata. Éppen attól válik hitelessé, alkalmassá arra, hogy a hozzá hasonló cipőben járóknak is támogatást nyújtson, hogy ő maga sikeresen megbirkózott a feladvánnyal. Egész más a helyzet azonban akkor, amikor életét még mindig ilyen jellegű bonyodalmak hatják át, ő pedig ahelyett hogy saját háza táján rakna rendet, a mások portája előtt kezd el söprögetni. Ilyenkor alapos a gyanú, hogy nem annyira hivatása gyakorlása, mint inkább az önmaga elöli menekülés, a saját realitásaival való szembesülés kerülése a tényleges motiváció. (Természetesen az, hogy egy  tanácsadó élete bizonyos szakaszaiban arra az időszakra jellemző problémákkal szembesül, azoknak tudatában van és legjobb tudása szerint igyekszik is kezelni őket, eközben pedig a mindennapi megélhetését biztosító praxisát is folytatnia kell, nem ez a kategória.)

Tisztában voltam a dohányzási mintámmal, valamint a háttérben levő problémámmal is. E kettő tudatosítása elengedhetetlen bármilyen fajta függőségtől való megszabaduláshoz, önmagában azonban nem elég. Az akaraterő, kitartás, tudatos erőfeszítések, a beteg minta behelyettesítése a vele azonos analógialáncba tartozó egészséges tevékenységekkel ugyanennyire fontosak.

2004. április 10-én festett kép

Az első fecskefarkú lepkét (ld fentebbi kép) aznap festettem, amikor elszívtam az utolsó cigarettát. A festés szintén a vénuszi – neptuni analógialáncba tartozó tevékenység, az a tény pedig, hogy az álomképeket, a tudattalan legkézzelfoghatóbb produktumait festem, még inkább bevonja a Neptunt és a Holdat is.  Maga a motívum számos korábbi álmomban is felbukkant, amelyek egyre egyértelműbben jelezték: komoly bajba kerülök, ha nem szánom rá magam erre a lépésre. Lepke analógiái dióhéjban: lélek, megújulás, újjászületés. Gyakori átalakulás – szimbólum, a mély én üzenetének közvetítője. Álmaim fontosabb szereplőit az előtt és azt követően is rendszeresen papírra vetem, ez ugyanis, mint álommunkával foglalkozó bejegyzéseimben már többször szó volt róla ( Párbeszéd álmainkkal, Az elnyelt életerő visszaszerzése) jó hatással van ébrenlétem eseményire is.
A leszokás első, mi tagadás, kínkeserves hónapjaiban azonban a rajzolásnak más szerepe is volt. Ahhoz ugyanis, hogy ne akarjak folyamatosan rágyújtani, és szabaduljak egy furcsa, bizsergető ízületi fájdalomtól, amely az első, füstmentes hónapokban folyamatosan kínzott, el kellett foglalnom a kezeimet. A képek aprólékosan megmunkált (Szűz) részletei pedig sikeresen terelték el figyelmemet arról, hogy itt volna a következő cigaretta ideje, egyszersmind segítettek huzamosabban koncentrálni is (ami, az első nikotinmentes időszakban nagyon- nagyon nehezemre esett)

fecskefarkú lepke, 2009

Később,2009-ben, szintén álmok hatására újra megfestettem a fecskefarkú lepkét. Akkor már 5 éve nem gyújtottam rá, elvonási tüneteim réges-rég elmúltak, egyetlen porcikám se kívánta a cigarettát, sőt kifejezetten rosszul éreztem magam dohányosok társaságában. ( Ez mai napig is így van). Bár a modell mindkét esetben ugyanaz volt, egy fecskefarkú a Búvár zsebkönyvekből, engem is megdöbbentett a két kép közötti különbség. Ugyanabban az évben, majd 2010 folyamán más és más okokból még néhányszor megfestettem a képet. (Ugyanannak a pozitív álommotívumnak a többszöri megfestése az egészséges minta rögzüléséhez, más jellegű gyógyító, transzformációs folyamatok elindításához is hozzájárul. Ennek mikéntje egyéni foglalkozások témája.)

Csak akkor tudatosult bennem igazán, hogy még ez az alkoholhoz, drogokhoz képest ártalmatlannak tartott szer is milyen mértékben folyásolja be, tompítja az érzékelést. Bár elvileg korábban is tisztában voltam azzal, hogy a „stresszoldó”rágyújtás – akárcsak az igyunk meg/ kapjunk be valamit típusú pótcselekvések – valójában leblokkolják az életszerű reakciókat – most ezt a gyakorlatban is megtapasztalhattam. Ezzel a témával részletesen foglalkozom Az elnyelt vitalitás visszaszerzése című bejegyzésemben:

Ilyenkor ugyanis csak látszólag oldódik a feszültség, de a reflexek is eltompulnak, “eltömődünk” és így azok spontán, zsigeri impulzusok sem állnak többé rendelkezésre, amelyek, anélkül hogy a tudat, a racionális logika tisztában lenne működési mechanizmusukkal, már röpítenek is a megoldás irányába. A nikotin egyszersmind idegméreg is, a toleranciát már  biokémiai szinten is növeli, így egyre nagyobb dózisú tarthatatlansághoz alkalmazkodunk.(A gyakorlatban ezt úgy tapasztalhatjuk meg például, hogy agyonelemzünk egy problémát, de egy milliméterrel sem kerülünk közelebb a megoldáshoz, valamiképpen megrekedtnek, cselekvésképtelennek érezzük magunkat, kifolyik kezünk közül a konkrét megoldásokra fordítandó idő.) Eközben a felszín alatti feszültség egyre növekszik, és hol indokolatlan dühkitörésekben, hol totális depresszióban, hangulati hullámzásban nyilvánul meg, illetve valamiféle körülírhatatlan, nehezen értelmezhető zaklatottságban, elégedetlenségben. Okozhat egy fajta általános nyugtalanságot, alvás – zavarokat, rémálmokat- vagy az álmok teljes hiányát mikor mégis, valahogy összetörten, kimerülten ébredünk. Felmerülhetnek megmagyarázhatatlan indulatok, „üldözési mániák”, hiszen érezzük a zavart- de nem tudjuk megnevezni, sem ösztönösen, célirányosan, jól időzítve reagálni rá”. ( Bővebben : Elnyelt vitalitás)

egy másik fecskefarkú lepke 2009 – ből

Az önmegfigyelés – szintén a Szűz Jupiter adománya más tekintetben is a segítségemre volt ebben az időszakban. (Persze, más tranzitok ugyanennyire jók kifejlesztéséhez).Tanulságos volt pl. megtapasztalni, mi mindenre érzek késztetést, illetve életem milyen apró részleteit (szintén Szűz motívum) kell megváltoztatnom ahhoz, hogy óráról órára, nap mint nap kibírjam cigaretta nélkül. (Az első hat hetet – két hónapot követően persze ez egyre könnyebben ment, végül már napok is elteltek anélkül, hogy egyáltalán eszembe jutott volna, hogy rá kéne gyújtani). Az egyik, szinte azonnal érzékelhető nagy változást étkezési szokásaimban (szintén Szűz analógia) tapasztaltam. Bár azelőtt alig fogyasztottam zöldséget, gyümölcsöt, jóformán már az első, cigaretta nélkül töltött nap sóvárogni kezdtem utánuk. Kilószámra faltam a narancsot, almát, salátákat. Néhány korábbi kedvencemre – pl. a majonézre – azonban rá se bírtam nézni, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárút pedig sokkal szívesebben fogyasztottam a fehér lisztből készülteknél.
Egy év múlva késztetést éreztem a tisztító léböjtkúrák elkezdésére is. Először, 2005-ben csak két rövidebb, 12- 12 naposat tartottam, 2006 -ban azonban, tavasszal és ősszel egy- egy 21 naposat is sikeresen végigcsináltam. (Akkoriban a Jupiter már a Skorpióban, első házamban haladt, ahol egyébként radixomban is tartózkodik – élő cáfolataként annak az asztrológiai “receptnek”, hogy egy ilyesfajta tranzit automatikusan súlygyarapodással jár. ) Az első 21 napos böjtöt követően mindenfajta erőfeszítés nélkül felhagytam a húsfogyasztással. ( A 2005 -ös böjtöket követően már lényegesen kevesebb húst ettem, mint korábban, de totálisan kiiktatni étrendemből csak a 2006 -os böjtöket követően sikerült.)

Itt nagyon gyorsan hozzátenném: makk egészségesek –és CSAKIS ŐK !!! – egyedül is nyugodtan kipróbálhatják az 1- 3 napos böjtkúrákat, hosszabb lélegzetű vállalkozásoknál azonban mindenképp kérjék ki egy böjtorvos, témában saját tapasztalatokkal és lehetőleg orvosi szakképzettséggel rendelkező wellness szakember, természet gyógyász tanácsát. Én nem vagyok orvos, ilyen jellegű tanácsokat senkinek nem áll módomban adni. A böjtkúrákra saját felelősségemre, hosszas előzetes tájékozódást követően, komoly belső késztetés hatására vállalkoztam, mert asztrológiai alkatomat, életvitelemet, akkori erőnlétemet megfelelőnek találtam rá. Életemnek abban a szakaszában sokat is segítettek, hozzájárulva testi, lelki, szellemi, energetikai regenerációmhoz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki által automatikusan követendő és járható útról lenne szó.

újabb fecskefarkú lepke, 2010 január

A másik nagy változás a rendszeres mozgás beiktatása volt. Amikor sétáltam (a futástól kezdetben kifulladtam, így akkoriban szóba sem jött) vagy úsztam nem éreztem olyan erős kényszert arra, hogy rágyújtsak, mint amikor a négy fal között ücsörögtem. Így aztán jó nagy sétákat (Jupiter) tettem a friss levegőn. A légzőgyakorlatok, a légzés figyelése ugyanilyen eredményesen csökkentették a nikotinéhséget. Az étkezési szokások átalakításának és a több mozgás beiktatásának köszönhetően könnyebb volt megszabadulni a dohányzás abbahagyását követően felszedett kilóktól is.

Bár a kezdeti ingerlékenység nekem is, környezetemnek is nagyon kellemetlen volt, ez később határozott cselekvéssé szelídült. A korábbinál sokkal gyorsabban tudatosítottam, ha egy helyzet / személy irritált, ahogy rövidebb ideig tartott ráéreznem a kívánatos haladási irányokra is. Intuícióim és cselekedeteim között is nagyobb lett az összhang, és sokkal hamarabb, sokkal kevesebbet vacillálva követtem a gyakorlatban is belső felismeréseimet.

A sikeres leszokást követően, bár egy fillérrel sem kerestem többet, pusztán azzal jelentős bevételtöbbletre tettem szert, hogy nem vettem meg a napi két – három csomag cigarettát. Ennek jó részét régóta időszerű könyvek- elsősorban asztrológia, pszichológia – megvásárlására, illetve különféle regenerációs-és tisztítókúrákra fordítottam. További Szűz analógia (de nem csak az, hanem általánosságban is igaz), hogy a dohányzás abbahagyása hosszabb távon is jó hatással volt egészségemre, állóképességemre, energiaszintemre
 

Kapcsolódó:

 

Az elnyelt vitalitás visszaszerzése

Párbeszéd álmainkkal

Csak tudnám, miért nem tudom abbahagyni az evést ?

Medeától Don Joséig (megszállott szerelem, kapcsolati függőség)

Az örök háromszög

Jupiter a Szűzben: a sártól az alkimiai aranyig

 

Könyvajánló

Rüdiger Dahlke – Margit Dahlke: A dohányfüst pszichológiája

A könyv szerzőpárosa koncepciókat dolgozott ki, melyek segítségével minden dohányostípus megtalálja a nikotinfüggőségből a kivezető utat.
Az egyéni dohányzási magatartásból, az előnyben részesített cigarettamárkából, a helyzetekből amelyben az érintett a legtöbbet dohányzik, kirajzolódik az illető dohányzási mintaképe. ennek ismeretében lényegesen könnyebbé válik a leszokás.

Rüdiger Dahlke: Függőleges világkép

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!