Szeptember – 2023

Az előző hónapokhoz képest szeptember, legalábbis az első fele kimondottan kellemes lehet. Továbbra sem lehet turbó-fokozatra kapcsolni, viszont töltődésre, erőgyűjtésre kiváló. Azonban, akiknek sürgősen tető alá hozandó teendőik vannak, idegtépőnek fogják találni. Mivel októberben sokkal több instabilitással kell számolni, a csigatempó ellenére is meg kell próbálni haladni.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A hónap biztatóan kezdődik: 4-én a Vénusz abbahagyja július 23 óta tartó tolatását és az Oroszlán 12°12’-en direkt stacionáriusba vált. Még pár napot egy helyben toporog mielőtt előre indulna, ráadásul az uralma alatt álló Jupiter , a Bika 15°34-on ugyanaznap vág hátraarcot, miközben trigont képez a szintén retrográd Merkúrral.

Így inkább „sűrű”, intenzív, semmint mozgalmas hó-kezdettel kell számolni. A „semmi különös” inkább kellemes; egyesek számára kimondott sikerélményt nyújthat a korábbi erőfeszítések megtérülése. Lehet, hogy valami, ami eddig a sokadik nekifutásra sem mozdult, egyszer csak megoldódik, sikerül elérni valami régen vágyott célt, összeérnek a szálak, vagy „csak” enyhül az előző hetek feszültsége. A gond, hogy ezek a hatások el is kényelmesíthetenek, az élek annyira lecsiszolódhatnak, hogy a felszín alatti morajlások ellenére is úgy tűnhet, mintha a lehető legolajozottabban mennének a dolgok. Vagy, ha nem is teljesen, most már csak kis idő kérdése, és kisimulnak.
Jóllehet nem egzakt, a Vénusz-Jupiter kvadrát a kiapadhatatlan bőségszaru illúziójában ringat. A Vénusz uralma alatt álló Mérleg Mars egyébként is a munka könnyebbik végét fogja meg, és bár távolodik a Szaturnusszal való kvinkunxtól, energiái még mindig meg vannak csapolva. A motiváció és a cselekvőerő tehát szintén nem jellemző erre az időszakra, akiknél pedig mégis igen, valószínűleg rajtuk kívül álló okokból nem fognak tudni jól haladni.

A Vénusz-Mars szextilje, bár nem egzakt, majdnem egész hónapon keresztül érvényesül, így talán a nyár folyamán oly sok feszültséget okozó párkapcsolati mizériák is enyhülhetnek. Ha érdemben orvosolni nem is sikerül őket, a szőnyeg alá söprés elviselhető szinten tartja őket. (Meglepetések azért így is érhetnek; mint az augusztus 17-i Oroszlán újholdnál szó volt róla, a Vénusz tolatásának időszakai, különösen a Nappal való találkozót követő szakaszok, nem mindig békések. Prigozsin furcsa, augusztus 23-i „balesete” az augusztus 13-i Vénusz-Nap együttállást és a 16-i Oroszlán újholdat követően ennek ikonikus példája, de más analógiákat is lehetne sorolni. Ez a megfigyelés vonatkozik a Vénusz direktbe váltása körüli napokra/hetekre is.)
A  szeptember 6-i Nap-Merkúr találkozó segíthet tudatosítani az isteni hírnök tolatásának főbb feladatait és tanulságait. Mivel mindkét bolygó trigont képez a Jupiterrel, a felismerések meglehetősen kedélyes keretek között zajlanak. Bár a Merkúr is, Jupiter is tolat, megbeszélésekkel, ügyintézéssel az ilyen időszakokban szokásosnál jobban lehet haladni – vagy a fennakadások nem annyira idegesítők. De éppen a retrográd időszak miatt új vállalások helyett a régebbi fonalak felvétele ígér több sikert. Az ismeretek felfrissítése, meglévő, különösen publikálással kapcsolatos projektek befejezése nagyon eredményes lehet; a régi ismerősök, barátok felbukkanása lendületet adhat az ügyeknek (bár ez valószínűleg csak a hónap második felében válik érzékelhetővé).
Újhold a Szűzben

Foto: Ghita Pascalau

 

A szeptember 15-i Szűz újhold (Bp. 03:39) szintén az eddigi eredményekre épülő kezdetekkel függ össze. Az őszi betakarítás eredményes lehet, akár valamelyes stabilitás is teremthető belőle, amelynek révén a mostohább időszakok is átvészelhetők. A Jupiterrel és az Uránusszal hadakozó Vénusz hatására azonban a költséges extravaganciák alaposan leapaszthatják a tartalékokat. (Az önhibán kívüli váratlan károk, nagyarányú kiadások szintén benne lehetnek a pakliban).

Újhold a Szűzben, 2023 szeptembe 15 Bp 03h39

Ugyanezen a napon a Merkúr is direktbe vált, így valamelyest felpörögnek majd a dolgok. A régi-új projektek mostantól lendületet vesznek, más tényezők viszont rövidesen összekuszálhatják a szálakat.

A 16-án bepontosuló Nap-Uránusz trigon, amely az újholdképletben is érvényesül, még hozhat váratlan, jó megoldásokat. Ennél a kombónál újító ötletek a gyakorlatban is kivitelezhetők, a kalandvágy, függetlenségigény a realitásokra is tekintettel van, a kiszámított kockázatok megtérülnek.
17-én azonban harmadszorra, utoljára  pontosul be a Vénusz-Jupiter kvadrát, a túlzásokat, soha meg nem valósuló nagy ígéreteket, pazarlást erősítve. A 19-én egzakt Nap-Neptun szembenállás ideális feltételeket teremt a zavarosban halászáshoz; váratlan, és nehezen értelmezhető fejlemények újrateremthetik a már-már enyhülni látszó káoszt.  A témák valamelyest az augusztus 22-én egzakttá vált második Vénusz-Jupiter kvadrát, Mars-Neptun szembenállás folytatásai; a 21-én bepontosuló Nap –Plútó trigon remélhetőleg segít meghittebb kapcsolatot ápolni a valósággal. A túlélőkészletek ezúttal a józan ész formájában kapcsolhatnak be. Kevésbé szerencsés, ha a szélsőségeket fokozza.
A koraőszi idillbe egy messziről jött vendég is belerondíthat: szeptember 13 -18 között elvileg egy szabad szemmel is látható üstökös tűnik fel az északi égbolton, a nemrég felfedezett  Nakamura.

Annak ellenére, hogy gyönyörű látványt nyújtanak ( a Neowiseről, 2020 nyarának sztárjáról az Asztropressz FB-oldalán is megtekinthető egy válogatás), az asztrológia hagyományos irányzatai nincsenek jó véleménnyel az üstökösökről. Háborúkat, járványokat, éhínséget, természeti katasztrófákat társítanak hozzájuk.  A közelmúltban meggyőződhettünk róla, hogy nem teljesen alaptalanul.

2020 Neowise – koronavírus

2021 decembere – Leonard : a járványhullám folytatása az év elején, aztán az orosz-ukrán háború kitörése.

2023 január/február –  C/2022 E3 (ZTF) . Itt nem voltak olyan látványos , az egész világra kiterjedő következmények mint az előzőknél, „csak” a meglévő válsághelyzetek mélyültek. A magyarországi madárinfluenza-járvány, amely miatt a Noé Állatmenhely tollas védenceit is el kellett altatni, azonban tökéletesen illett az analógialáncba.Őszi napéjegyenlőség

Őszi falevélmandala, Laurence Winram

A Nap szeptember 23-án, helyi idő szerint 8:50’-kor lép át a Mérlegbe, és a napéjegyenlőséggel csillagászati, asztrológiai értelemben is elkezdődik az ősz. mint már sokszor szó volt róla, a napéjegyelőségek és a napfordulók képletei egy hosszabb időszak trendjeiről adnak felvilágosítást.

Mivel a tavaszi napéjegyenlőség-képlet aszcendense fix jegybe, a Skorpióba esett, az egész, jövő napéjegyenlőségig terjedő asztrológiai időszakot meghatározza. Az őszi kvartálhoroszkóp egy ezen belüli, a téli napfordulóig terjedő intervallumról adhat kiegészítő információkat.

Őszi napéjegyenlőség, 2023 szeptember 23 Bp 8h50

Mint az elmúlt hónapokban megtapasztalhattuk, a tavaszi napéjegyenlőség-képletben bemutatott, nem éppen kedvező hatások hozták  a formájukat. Ezen belül a nyári napforduló is kitett magáért: csak kapkodtuk a fejünket a közéleti és más fajta botrányokon. Az öszi napéjegyenlőség képlete adott keretek között valamelyest kedvezőbb helyzetet mutat; persze az eddig történteket nem lehet egy varázsmozdulattal felülírni, a cselekvési szabadság pedig meglehetősen korlátozott.
A közéleti botrányok tovább tépázzák az ország presztízsét, és jóllehet a jachtozás nyári sport, biztos adódik majd pár olyan rongyrázás, amely, a lecsúszók egyre szélesebb tömegeivel párhuzamba állítva még bicskanyitogatóbb. Annak a lehetősége azonban, hogy a gyakorlatban is kinyílnának ezek a bicskák, elenyésző. A kimerültség és a biztonságigény ennél sokkal nagyobb, ezért aki teheti, csendben sütögeti a kis pecsenyéjét. A tűz közelében ülők egész nagy darabokat. (A meglehetősen tág Bak Hold-Szűz Merkúr – Bika Jupiter nagy trigon elég közérzet-javító hatású)

A gazdasági helyzet talán valamivel jobb, mint az elmúlt hónapokban, csodákra azonban nincs miért számítani. A munkaerőpiaci viszonyok sok kívánnivalót hagynak maguk után, az egészségügy terén  sincs javulás. Remélhetőleg a Mars október 4-5-i találkozója a még 12-es házban levő, de már az Aszcendenssel együtt álló Déli Holdcsomóponttal, majd az október 14-i, az Asc közelében, de még a 12-es házban végbemenő teljes napfogyatkozás nem tartogat semmi extra szívást, pl egy újabb járványhullámot, vagy valami az ország egészét érintő, kulisszák mögötti kavarást (a gyíkemberek és a gaz imperialisták helyett én a ruszkikat tartom reális problémának), gazdasági nehézségeket. Azért, reményeim szerint a 25-én újra bepontosuló, és a képletben is érvényesülő Merkúr-Jupiter trigonnak köszönhetően a Brüsszel elleni szabadságharcot a pragmatikus szempontok tompítani fogják, így a konszenzusra törekvés tendenciái is érvényesülni fognak. Ha mégsem, akkor tévedtem- asztrológusoknál is belefér.

Első nekifutásra ennyi; ha lesz kedvem és időm egy külön napéjegyenlőség-poszthoz, majd folytatom. Nem hiszem azonban, hogy olyan újdonságokkal tudnék bevirítani, amelyek asztrológiai ismeretek nélkül is evidenciák.

A szeptember 25-én újra bepontosuló Merkúr-Jupiter trigon kimondottan kedvező ügyintézéshez, tárgyalásokhoz, utazásokhoz.  Már megkezdett projekteket, korábbi, levegőben lógó megállapodásokat talán érvényesíteni lehet a jóvoltából. Meg kell ragadni, és kihozni belőle amit csak lehet, mert utána a borulás, bizonytalanság tendenciái kerülnek előtérbe. A következő napokban a Mérleg Mars önmagában is rossz hatásfokát övön alatti ütések és váratlan fordulatok fogják gyengíteni.
Telihold a Kosban

 

A szeptember 29-i Kos telihold (Bp 11:57) fényénél talán eldőlhet néhány, már hónapok óta húzódó dilemma. Ugyanaznap pontosul be ugyanis harmadszorra a Vénusz-Uránusz kvadrát (ld itt, itt és itt); meglepő vagy nem is annyira meglepő irányváltásokat jelezve. Vele egyidejűleg azonban egy Merkúr-Uránusz trigon is érvényesül, így a döntések remélhetőleg nem lesznek túlságosan impulzívak, az egyik fél érdekei összehangolható a másikéval, a spontaneitás és a kalandvágy a gyakorlati kritériumokkal ötvöződik. Talán a hidak felégetése helyett ezek fontosságát is sikerül belátni. Hogy ez szerelmi háromszögek esetében egy végleges döntést jelent egyik vagy másik fél javára, vagy annak fenntartását anyagi, biztonsági szempontok miatt, jó kérdés. Annyi azonban bizonyos, hogy drámákban ezekben a napokban sem lesz hiány. (A meglévők talán újabb felvonásokkal bővülnek, a műbalhék mellett lehetnek tényleges gondok is, és persze ezek variációi).

Telihold a kosban, 2023 szeptember 29 Bp 11:57

Más helyzetekben remélhetőleg sikerül a hasznos és fontos elemek megőrzése mellett megújítani a korábbi struktúrákat. A tartalékok felelőtlen égetését, eszement hazardírozást remélhetőleg egészséges kockázatvállalás váltja fel, így pedig talán viszonylag jó hatásfokkal használhatók ki az időszak lehetőségei. Érdemes erre törekedni, mert szeptemberben, zökkenőkkel együtt is több áll belőlük rendelkezésre mint októberben.

Fontosabb bolygóállások

Szeptember 4 : Vénusz direkt Oroszlán 12°12’

Szeptember 4 : Merkúr R trigon Jupiter R S

Szeptember 4 : Jupiter R S, Bika 15°34

Szeptember 6 : Nap-Merkúr R együttállás Szűz 21°58

Szeptember 8 : Nap – Jupiter trigon

Szeptember 15 : Újhold a Szűzben

Szeptember 15 : Merkúr SD,

Szeptember 16 : Nap – Uránusz trigon

Szeptember 17 : Vénusz –Jupiter kvadrát

Szeptember 19 : Nap – Neptun szembenállás

Szeptember 21 : Nap – Plútó trigon

Szeptember 23 : Nap a Mérlegbe

Szeptember 23 : Vénusz – Chiron trigon

Szeptember 24 : Mars – Chiron szembenállás

Szeptember 25 : Merkúr – Jupiter trigon

Szeptember 29: Telihold a Kosban

Szeptember 29 : Vénusz – Uránusz kvadrát

Szeptember 30 : Merkúr – Uránusz trigon

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2023A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!