Menu
Szinkronicitások : könyv a Jupiterről…
2017-10-27 általános asztrológia

…És, az előzőhöz képest  egy vidámabb Skorpió Jupiter – szinkronicitás: az október 26-i Nap – Jupiter együttállás (Skorpió 3°) alkalmából egy, ezzel teljes analógiában levő asztrológiakönyvvel gyarapodtam. Stephen Arroyo : A Jupiter felfedezése: a fejlődés, bőség, potenciál asztrológiai kulcsa (Exploring Jupiter: Astrological Key to Progress, Prosperity & Potential ) című munkájával. Szinte biztos voltam benne, hogy ezen a napon érkezik meg, mert október 18 -án, a Jupiter – Merkúr együttállás bepontosulásakor adták fel.

Jóllehet, nem csak a tanulók, hanem szakmájukat gyakorló asztrológusok számára is alapmű, a könyv magyar nyelven mai napig sem érhető el. Jómagam nagyon hasznosnak találtam, amikor évekkel ezelőtt olvastam. Az a fajta munka, amelyet nem árt időről – időre elővenni. Fellengzősnek tűnő címe ellenére sem a „gondolkodj pozitívan és minden megoldódik” típusú ezogagyi kategória, és az asztroreceptek műfajához sincs köze. Igényes elemzés, sok példával, Arroyo szokása szerint hasznos idézetekkel megtüzdelve.

A szerző ezt a könyvét teljes egészében a Jupiternek szenteli. Körüljárja benne a bolygó jelentéstartalmát, támpontokat ad a horoszkópban elfoglalt pozíciójának (pl. jegyekben, házakban), az ún jupiteri személyiségtípusoknak a megértéséhez. Összehasonlítja más bolygókkal, pl. kitér a jupiteri (intuíció, megértés, elvond, jövőbeli) és a merkúri (logika, ismeretek, konkrét, jelenvaló) megismerési folyamatok közötti különbségre, valamint arra is, hogyan működik együtt a kettő. Ugyanígy von párhuzamot a Kis – ( Vénusz ) és a Nagy Jótevő (Jupiter) megnyilvánulási módja között, valamint rámutat arra is, hogyan egészítheti ki egymást két látszólag annyira ellentétes őselv, mint a Jupiter és a Szaturnusz.

Ez utóbbi különösen fontos rész. Már csak azért is, mert a komfortzónájukba hülyült fogyasztói réteg kiszolgálására specializálódott ezogagyi – guruk úgy tesznek, mintha a kozmoszban kizárólag a Jupiter – princípium működne. Erre alapozva helyeznek kilátásba pozitív energiadömpinget, főnyereményt, szerencsenapokat – angyalüzenetekkel, ál-tanítók és unalomig lejáratott igaziak minthabölcsességeivel és közhellyé silányított nagy igazságaival öntve nyakon őket.

Az olyan apróságok azonban totál hidegen hagyják az instant – jólét/ boldogság receptjeinek e neppereit, hogy egy erős Szaturnusz nélkül, pusztán a Jupiter nem ad garanciát tartós anyagi/üzleti sikerekre. Ha ugyanis a Szaturnusz nem egyensúlyozza ki egy horoszkópban az olyan jupiteri szélsőségeket, mint a túlzott élvhajhászás, arrogancia, túlzott (és alaptalan) magabiztosság, dőzsölés, kockázatvállalás, szerencsébe vetett vakhit, a nagy dorbézolást nagy koppanás követi.




Stephen Arroyo (1946 október 6, Kansas City, Missouri) magyarul elérhető munkái:

Asztrológia, pszichológia és a négy elem

Asztrológia, karma és átalakulás

Kapcsolatok és életciklusok

A horoszkóp értelmezése

A horoszkópszintézis módszerei

Kapcsolatok asztrológiája





Megjegyzés:

Életem Jupiter – visszatérései (Skorpió, I. ház) egyébként rendszeresen összekapcsolódtak önismereti tanulmányokkal. Ezeket később mindennapjaimban, illetve munkám során kamatoztattam. Az első jógakönyv 12 évesen került hozzám. Nagyon megfogott, kipróbáltam néhány ászanát, de csak kamaszkoromban kezdtem jobban érdeklődni iránta. 1993 decemberében egy asztrológiakönyveket vettem, mert akkor már biztos voltam benne, hogy komolyabban akarok vele foglalkozni és C.G. Jung ill. Marie – Louise von Franz munkáival kezdtem ismerkedni. 1994 februárjában beiratkoztam a Baktay Ervin Asztrológiai Intézet alapozó tanfolyamára, amit ősszel maga az iskola követett. 2005 októbere, amikor a Jupiter ismét a Skorpióban járt, egy újabb tanulási ciklus kezdetét jelentette. Ennek 2006 koratavaszán egy 21 napos léböjt -kúra is része volt (ami már önmagában is ellentmond annak „receptnek”, hogy az I. házas Jupiter tranzit automatikusan súlygyarapodást hoz. Abban az időszakban kimondottan aszkétikusan éltem, a belső növekedésre helyezve a hangsúlyt.) Jelenleg jó pár asztrológiai és pszichológiai témájú könyv vár elolvasásra/ feldolgozásra és jóga témája is képben van.



 

Kapcsolódó

 

Hozd ki a legjobbat a Skorpió Jupiter tranzitból !

A Jupiter általános jelentéstartalma

Szinkronicitás: a szép halál…

Merkúr – Jupiter együttállás a Skorpióban

 

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *