Szinkronicitások: a szép halál…

Az október 26 -án bepontosult a Nap – Jupiter együttállás (Skorpió 3°)  egzakt Vénusz – Plútó kvadrát szinkronicitásaként egy remek HVG- interjút olvastam a halálhoz való viszonyulásról. Az interjú alanya Lakházi Zsolt boncmester, aki egy új halottkezelési eljárással készíti fel az elhunytakat utolsó útjukra. Életvitele, amelynek része a jóga, meditáció, vegetarianus életmód, segít neki egészségesen viszonyulni a földi élet utolsó állomásához. Öt gyerekét is ebben a szellemben neveli.

Mint már szó volt róla, a Skorpió jegye a halállal és a hozzá kötődő fizikai és szellemi/lelki folyamatokkal is kapcsolatban áll. A Jupiter hozzásegít, hogy megtaláljuk a dolgok magasabb értelmét, rálátást ad, könnyebben elviselhetővé teszi a sötétebb, nehezebben kezelhető dolgokat is. A Nap egyebek mellett a tudatosság jelölője, valamely jegyben/ házban haladva, adott bolygóval együtt állva annak témáira irányítja a figyelmet. A kozmetikumok, kozmetikázás a Vénusz/Mérleg analógialáncába tartozik, míg a Plútó a Skorpió tartományaival rezonál. Kettőjük erőpróbáló kapcsolata sajátos kombinációban hozta felszínre ezeket a témákat. És ki más osztotta volna meg a cikket, ha nem egy barátnőm, akinek több bolygója áll a Skorpióban 🙂

 

Tabukról tabuk nélkül 1. rész

Tabukról tabuk nélkülLakházi Zsolt több mint 20 éve jógázik, ezzel tartja fenn a belső egyensúlytát. Elmondása szerint 30 év boncmesteri munka és több mint 10.000 emberi test felboncolása után, talán nincs is olyan eset, amivel ne találkozott volna, még sincs semmi, ami nyomasztaná a lelkét. Nincsenek rémálmai, vagy káros szenvedélyei, családjában is nyíltan beszélnek a halálról és a munkájáról. Náluk ez nem tabu. Hiszi, hogy ez a szakma tanította meg őt igazán az élet szeretetére és tiszteletére. Tabu 1. rész: A halál Tabukról tabuk nélkül 1. rész: A halál Premier Október 27. péntek 22:00 – megszakítás nélkül

Közzétette: Spektrum – 2017. október 25.

Néhány idézet a cikkből:

„A halálhoz kapcsolódó hagyományainkat egyre kevésbé tartjuk. Nehezen tudunk szembesülni a véggel. A tagadást mutatja, hogy elkezdünk rohanni a kórházba a 90 éves nagyszülővel, mert tudjuk, hogy meg fog halni – csak ne otthon. Ha mégis otthon éri a halál szeretett családtagunkat, akkor minél előbb el akarjuk szállíttatni a testet, hogy minél rövidebb ideig kelljen ezzel szembesülni. Korábban ez nem volt így: természetes volt otthon meghalni, az elhunytat pedig a házban ravatalozták fel a családtagok”
(…)

Szinte elképzelhetetlen, hogyan tudja valaki fenntartani a belső egyensúlyát, aki több mint tízezer testet felboncolt. Sokan azt hiszik, hogy csak alkoholos befolyásoltság alatt végezhető ez a munka, de a szakember erre rácáfol. Nem iszik, nem dohányzik, viszont minden nap jógázik és meditál.
(…)
„Nem voltak rémálmaim. Még mielőtt valaki azt gondolná, hogy hú, micsoda egy perverz alak, elmondanám, hogy húsz éve vegetáriánus vagyok, hogy ne kelljen egyetlen állatnak sem meghalnia azért, hogy én ehessek. A halált mint az élet körforgásának részét természetesen elfogadom.”
(…)

A szakember családjában egyáltalán nem tabu a halál, nyíltan beszélnek a munkáról. Elmeséli, hogy öt gyermeke van, közülük mindenki járt már a boncteremben. „Nyolcéves koruktól kezdve úgy beszélgetek velük itt, mint most önökkel. Nálunk teljesen természetes a halál jelenléte. Nem mindennapi téma, nem beszélünk erről többet, mint mások, vagy arról, hogy mi lesz apával, anyával, mikor meghalunk, de a halál ténye nem tabutéma.”

Forrás: HVG




Jóllehet a HVG-ről az utóbbi időben megvan a véleményem, ez az írás kellemes meglepetés volt. Több is kéne ebből a műfajból modern társadalom nemcsak az elmúlással, hanem semmiféle, a komfortzónából kizökkentő, szellemi erőfeszítést igénylő dologgal nem akar szembesülni. És, ami a legrosszabb, hogy a különböző szellemi utak is, amelyek eredetileg éppen a valóságérzékelés fejlesztésének eszközei voltak, most pont  ennek elkerülése célját szolgálják. Éppen ezért szimpatikusak azok a gyakorlók, akik – mint Lakházi Zsolt is teszi – hétköznapjaiba építi a szellemi praxist. Oly módon, hogy az összhangban legyen a Bak Plútó által megkövetelt fejlődési irányokkal. És  itt a megvalósítás fokmérője: hogy nem “kell” alkoholistává válnia, mint annyi más, hasonló szakmában dolgozónak. Ez számomra hitelesebb megvalósítási szint, mint amikor ilyen olyan gyorstalpaló tanfolyamokon, cuki mémek, fellengzős cikkek útján népszerűsítik ezeket az utakat. Erre a különbségre hívja fel a figyelmet a Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ? c. bejegyzés, amit sokszor szoktam belinkelni más írásokhoz is




 

 

Kapcsolódó:

 

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?

Hozd ki a legtöbbet a Skorpió Jupiter tranzitból !

Szinkronicitások : könyv a Jupiterről 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!