Újhold és hibrid napfogyatkozás a Kosban – 2023 április 20

Az április 20 kora reggeli (helyi idő 6h13) Kos újhold és hibrid napfogyatkozás az első a Kos – Mérleg tengely mentén létrejövő eklipszsorozatból. Európából, így Magyarországról sem volt látható, csupán Dél-Kelet-Ázsiából, Ausztráliából, a Csendes-óceánról, az Indiai-óceánról és az Antarktiszról. A 129-es Saros sorozatba tartozik, időtartama 5 óra 25 perc volt, így ptolemaioszi időkulcs szerint nagyjából öt és fél éven keresztül nyöghetjük a hatását.

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon.

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet), erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

Hogy így van-e vagy sem, megoszlanak a vélemények. A leglazább becslések szerint egy eklipsz befolyása 6 hónapon keresztül, a következő fogyatkozásig érvényesül, a témákat pedig az adott tengelyek mentén végbemenő későbbi eklipszek folytatják. A jelenlegi sorozat utolsó napfogyatkozására 2024 október 2-án kerül sor Mérleg 9°-on. A nap-és holdfogyatkozások legerőteljesebben a láthatóságuk helyszínein, és a jegy alá tartozó területeken fejtik ki befolyásukat. Így jelen esetben Dánia, Anglia, Németország, részben Lengyelország (főleg Krakkó), Svédország, Szíria, Izraelből Júdea és Szamária a leginkább érintettek. Tapasztalataim szerint azonban kisebb mértékben, erőteljes újholdakként és teliholdakként világszerte beazonosíthatók az analógiák, és a fogyatkozás láthatóságától függetlenül különösen nagyot ütnek azokon, akiknek születési képletéhez, szolárjához, progressziós horoszkópjához kapcsolódnak.




Az április 20-i hibrid napfogyatkozás részben folytatta és lezárja a március 21-i Kos újhold témáit, de a jegy 29, anaretikus foka tovább mélyíti a válságot. A hagyományok szerint a 29. fok a “sorsszerű eseményekkel” áll kapcsolatban, mind globális, mind személyes szinten. Gyakran érezhetjük, hogy valamilyen szempontból egy út végére értünk. Ez szakasz a válsághelyzetekhez, a fordulathoz, a lezáruló ügyekhez kapcsolódik, és a határok valamilyen fajta feszegetése is előfordulhat. Néhány további szempont a teljesség igénye nélkül, rábökésszerűen:




Általában véve a tüzes jegyekben bekövetkezett napfogyatkozások : „marhák és juhok pusztulásával, száműzetéssel, bebörtönzéssel vagy fogsággal, illetve valamely király, tekintélyes személy vagy nagy uralkodó meggyilkolásával fenyegetnek. Nagy elégedetlenség és széthúzás a nép körében. Seregek mozgása, harcok, tűzvészek, lázas betegségek, dögvész és a föld terméseinek szűkössége, különösen a napfogyatkozás által érintett régiókban”. Raphael Mundane Astrology/ Mundán asztrológia – 182 old. A Kos harmadik dekanátusában bekövetkezett napfogyatkozás „bánatot és szomorúságot hoz a halandókra, magas rangú nők halálát, jószág pusztulását jelzi”. (u.ott)

A 12-es ház, amelyben az eklipsz létrejött, tovább ront az összképen. „Napfogyatkozás esetén szerencsétlenség, bánat, lejáratás vagy hátrány érheti az országot, az uralkodót, a felsőbb osztályokat vagy a kormányt; a kórházak, dologházak és jótékonysági intézmények megsínylik, a titkos bűnözés pedig növekedhet. Az ország titkos ellenségeskedéssel találkozhat külföldön.” Raphael, Mundane Astrology

A Nap és a Hold egy Alrisha nevű, Merkúr és Mars természetű állócsillaggal, a Csomóval képez együttállást, amely zavart, változékony elképzeléseket és meggondolatlan cselekedeteket hoz.




Bár a Nap-Plútó kvadrát csak 4 órával az eklipsz után, a Nap jegyváltását követően pontosult be, a fővilágítók már napok óta szoros 90°-os fényszögben álltak a Plútóval. Ezekről az aspektusokról nagyon sokszor volt már szó a blogon. (Ld A traumaAz apa halálaErőpróbáló Hold-Plútó fényszögekA dráma varázsaA családok sötét oldala). Szakítópróbák, válságok, kiélezett helyzetek társulnak hozzájuk, és persze manipuláció, hatalmi harcok és játszmák, karaktergyilkosságok meg a pszichoterror többi kelléke, fájdalmas veszteségek, lezárások. A vér és az erőszak szűkebb- tágabb környezetben is reális hozadék: balesetek, brutális bűncselekmények, terrorcselekmények, katonai akciók, hatalmi túlkapások vagy alvilági üzelmek, stb.

A jelenlegi eklipsz előtti 10 napból számos ilyen példát lehetne felsorolni, és gyaníthatóan a közeljövő sem lesz híján az analógiáknak. Emblematikus eseményként én mégis az oroszok által lefejezett kárpátaljai katona tragédiáját említeném  . Az áldozat 30 éves volt- ez az első Szaturnusz-visszatérés időszaka. A bestiális gyilkosság ellentmond annak a new-ages szemléletnek, miszerint az ilyen sorsforduló alig nagyobb krízis egy influenzánál. Hazai kontextusban erősen hiányolom az orosz nagykövet behívását némi enyje benyjére – ha már az amerikait folyamatosan csesztetik, Brüsszel pedig minden rossz forrása. Vagy egy kárpátaljai magyar halálánál fontosabb, hogy ne bántsuk meg országos cimboránkat? Egyébként, mint tudjuk, madarat tolláról, embert barátjáról…Apropó, ruszkisimogató psziichopatákat gondolkodás nélkül jelentek és tiltok, legjobb, ha magánszorgalomból takarodnak az oldalról, love and light!




A Magyarországra kiszámított eklipszképletben az aszcendens ura a Vénusz, a 2 ház csúcsán áll, kvadrátban a Szaturnusszal. Anyagi szempontból ez nem ígér különösebben rózsás kilátásokat, bár ilyen prognózisokhoz semmi szükség asztrológiára. (Ha „csak” újholdképletként nézzük sincs túl sok ok a bizakodásra, különösen a tavaszi napéjegyenlőségképlettel összevetve.) A Vénusz a 6-os ház társura is: munkaerőpiaci, közegészségügyi szempontból szintén alaptalan az optimizmus. Mondtam valami újat? A Vénusz hatásán elvileg javít valamennyit az Aldebaran állócsillag; a túlzott kockázatvállalásra való hajlam miatt azonban ez viszonylagos jótétemény. A Szaturnusz a X ura: a problémáknak lehet tán’ némi köze az ország vezetéséhez is. A 12-es házba zárt fővilágítókat nyomorgató X.házas Plútó további nüanszokkal gazdagítja ezt a megállapítást. A Szaturnusz a 9-es háznak is ura, a Plútó meg a VII házé, a Szaturnusz a 11-ben áll, ami sokat elárul jó hírünkről a nagyvilágban. Az országimázs egyre inkább országblamázs, de ugyebár ehhez sem kell túl nagy asztrológiai éleslátás.

A fent újra teljes összhangban van a lenttel, akkor is, ha földi halandó mércével ez rohadt nagy szívásnak tűnik. Mozgástér nem sok, a barátok nem tolonganak, kulisszák mögött lehetnek olyan titkos megállapodások, amelyek valamelyest a felszínen tartanak, kérdés milyen áron. Az ún „titkos ellenségek” nem is annyira titkosak, de sajnos a kormány gyengítését célzó műveletek nem eléggé hatékonyak egy egyre gátlástalanabbá váló diktatúra megfékezéséhez, alternatíva pedig különben sincs. Az ellenzék rossz vicc, ehhez sem kell asztrológia.

Az eklipsz által közvetlenül érintett térségekben sem igérkezik felhőtlennek ez az időszak, teljes összhangban a gazdasági-társadalmi mélyrepülés sokkal hosszabb távú, világviszonylatban érvényesülő trendjeivel. Mi csak azt a bizonyos eperszemet kapjuk belőle a habostortán. Magyarország önsorsrontó bukóspirálja egyébként sem most kezdődött, és nem is mostanában fog véget érni: vannak a pokolnak a jelenleginél sokkal mélyebb bugyrai is. A jelenlegi eklipsz, akár annak tekintjük, akár “csupán” a tavaszi napéjegyenlőségképlet egyik mérföldkövét képező újholdnak,  már alig számít a végkimenetelt illetően.




Az Uránusszal gyakorlatilag együtt álló Merkúr még kiszámíthatatlanabbá teszi a helyzeteket. A sokkoló, vagy jobb esetben csupán meghökkentő váratlan hírek a legkülönbözőbb területekről is érkezhetnek: lehetnek gazdasági jellegűek, pénzpiacokat, bankokat érintők, földdel, mezőgazdasággal, élelmiszerellátással kapcsolatosak, vagy az időjárás szélsőségeiről, természeti csapásokról, pl földrengésekről vagy tornádókról szóló tudósítások. (Bővebben: Nap-és holdfogyatkozások tematikus oldalaSorsfordulók hírnökei)

A Merkúr egyébként az eklipsz másnapján, 21-én kezdte meg május 15-ig tartó tolatását. Recepciós helyzetben van a Szaturnusszal kvadrátot képező, 2-es ház csúcsán álló Vénusszal. Így a biztonsággal, pénzügyekkel és értékekkel kapcsolatos válsághelyzetek még inkább borítékolhatók. (Akinek lesz még kedve, majd tanulmányozza a mélyrepülés olyan állomásait, mint a május közepi Mars-Plútó-Jupiter fix T kvadrát, vagy a nyári napfordulótól kezdődő időszak, amikor a Mars a Vénusszal karöltve besétál az eklipsz-képlet, majd a tranzit Uránusz kvadrátjába. Aztán, a tolató Vénusz hozza a repetát is augusztus közepe felé, aztán direktben haladva majd, őszi napéjegyenlőségkor jön az újabb Uránusz-kvadrát, de akkor már, ha lúd, legyen kövér, a Jupitert is bevonva.

Asztrológiai zsargont kevésbé értők kedvéért: idő sem lesz felállni az egyik padlóról, jön a másik, teljes összhangban a tavaszi napéjegyenlőség -jelezte trendekkel. Akik fokozni akarják a mazochista tripet, és megvan a következtetések levonásához szükséges tárgyi tudásuk is, vessék egybe mindkét képletet Magyarország horoszkópjával. Az asztrológia működik- a mi életünk sokkal kevésbé fog, de ez a kozmoszt nem biztos, hogy érdekli.




Végül, de nem utolsó sorban: a Mars, a fogyatkozást szenvedő fővilágítók ura szintén ramaty állapotban van. A Rákban fallban, a Merkúrral és az Uránusszal való szextilje jó esetben arra elegendő, hogy buzgón kapálózva, egy-egy elkapott ágba kapaszkodva éppen csak megússza a fulladást.

A régi idők asztrológusai nem voltak még ennyire sem optimisták: William Lilly szerint például ezt a jegyhelyzetet ingerlékenység és hangulatingadzás jellemzi, amely sérülésekhez, balesetekhez, igazságtalansághoz vezethet. A hármas házas helyzet közlekedési, különösen vasúti balesetek veszélyére figyelmeztet -és az eklipszet megelőző héten láthattunk is pár csúnya balesetet. A sorozat valószínűleg a következő hetekben is folytatódni fog.

A részben szintén a 3-as ház analógialáncába tartozó közéleti pengeváltásokhoz, sajtócsatákhoz semmi szükség eklipszekre – eddig is volt belőlük bőven. Ha nagyon erőltetem a pozitívumokat, talán annyit magyarázhatok bele a képletbe, hogy tudatos erőfeszítésekkel, kitartással érvényesíthetjük állspontunkat, ehhez találhatunk szövetségeseket. Néha egy asztrológusnak is kell vigasztalnia magát valamivel…




Kapcsolódó

Áprilisi előrejelzés – 2023

2023 asztrológiai mérföldkövei

Eklipszek tematikus oldala

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!