Általános tudnivalók a Mars retrográd időszakairól

Amikor a Mars  retrográdba vált, egy fajta törés áll be a szokásos megnyilvánulási módjában. A Mars jelképezi belő tüzünket – életkedvünket és életerőnket – így amikor látszólag hátrafelé mozog, gyakran mi is arra kényszerülünk, hogy lassítsunk, eltöprengjünk mennyire vagyunk képesek kiállni magunkért, sikeresen érvényesítjük-e érdekeinket, hol vittük esetleg túlzásba a terjeszkedést és újraértékeljük, hogyan használjuk energiánkat.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem ! 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Mars retrográd mozgása csillagászati értelemben

Abban, hogy megértsük mit jelent a Mars tolatása számunkra a Földön, segíthet, ha megértjük mi történik ilyenkor csillagászati értelemben.

Amikor valamelyik bolygó retrográdba vált, a Földről nézve úgy tűnik, mintha megtorpanna, hogy aztán hátrálni kezdjen, újra bejárva az állatövnek azt a szakaszát, amelyen már egyszer végighaladt. A Mars esetén ez akkor történik, amikor a Föld, amely a Marsnál közelebb van a Naphoz, utoléri a Marsot és a Nap és a vörös bolygó közé kerül. Nagyjából 10 hétnyi hátráló mozgást követően a Mars látszólag újra lelassít, megáll, aztán elkezd előre haladni, újra bejárva az állatövnek azt a szakaszát, amelyen már egyszer végighaladt.

A Mars retrográd mozgása idején közelebb van a Földhöz, mint bármikor máskor és fényesebben ragyog az égen. Ebben az időszakban sokkal személyesebb és közvetlenebb tapasztalatokat szerzünk a Mars princípiumáról, mint általában. Ezek a tapasztalatok azonban egyszersmind el is térnek a megszokottól, hiszen a Mars nem azt teszi, amit általában – amikor látszólag előre halad. A Mars kétévente vág hátraarcot, retrográd mozgásának időszakai pedig a legkülönlegesebbek és vitathatatlanul a legjelentősebbek a [belső] bolygók retrográd mozgásai közül. A Mars rendszerint nagyjából két hónapot tölt a jegyekben, de tolatásakor ez az időszak 19 – 20 hetet is felölelhet.

A Mars analógiái

A Kos ura és a Skorpió tradicionális uraként a Mars a nyers szenvedély és erő princípiuma. A rómaiak által a háború istenének tartott Mars analógiái: konfliktus, düh, agresszió, elválás, motiváció, cselekvés, hősiesség, vezetőszellem, versenyszellem, libido, férfiasság és a férfiak általában. A Mars uralja a tüzet, a fémeket, fegyvereket, szerszámokat, és az olyan fémből készült éles, szúrásra, vágásra alkalmas eszközöket, mint a kések és a tőrök. A Marshoz társítják a tűzzel és fémekkel dolgozó embereket is, pl. a kovácsokat, sebészeket és a katonákat. Bővebben: A Mars princípiuma, Az archetipális Mars – Linda Reid



A Mars a horoszkópban

Születési képletünkben a Mars jelképezi belső harcosunkat, mutatja meg, mi módon érjük el azt, amit szeretnénk, mitől jövünk tűzbe és mi bosszant fel bennünket, hogyan fejezzük ki dühünket és hogyan védjük meg magunkat.

Ha egészséges kapcsolatban vagyunk belső harcosunkkal, céltudatosak, motiváltak, asszertívek vagyunk, majd’ kicsattanunk az életerőtől. Bűntudat nélkül ismerjük fel igényeinket, szándékainkat magabiztos tettek követik. Nem félünk kinyúlni az után, ami jogosan megillet és megvédeni azt, sem pedig kiállni magunkért és azokért a dolgokért, amelyekben hiszünk. És tétovázás nélkül védelmükre kelünk azoknak, akik nem tudják magukat megvédeni.

Ha nem vagyunk egészséges kapcsolatban a Mars princípiumával, folyamatosan megkérdőjelezzük, mit akarunk elérni az életben, illetve hogy megtehetjük-e. Félelemből, szégyenkezés miatt, az önbizalom vagy az önértékelés hiányából kifolyólag folyamatosan visszafogjuk magunkat és háttérbe szorítjuk igényeinket. Kerüljük a konfliktust és nehezünkre esik, hogy megvédelmezzük magunkat, ami folyamatosan kitesz annak a veszélynek, hogy uralkodni akarnak rajtunk vagy erőszak áldozataivá válunk. De áteshetünk a ló másik oldalára is: azért, hogy megvédelmezzük magunkat a támadásoktól és megtarthassuk dominanciánkat, túlságosan agresszívekké is válhatunk vagy túlságosan is törekszünk a mások fölötti uralomra. Egy blokkolt vagy sérült Mars irritációk, neheztelés, türelmetlenség, impulzivitás, düh, erőszak, destruktivitás, kiégés, cselekvésre való képtelenség, depresszió forrása lehet.



Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtakaki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a retrográd Marsból?

Amikor a Mars (vagy bármely más bolygó) retrográdba vált, egy fajta törés áll be a szokásos megnyilvánulási módjában. A Mars jelképezi belő tüzünket – életkedvünket és életerőnket – így amikor látszólag hátrafelé mozog, gyakran mi is arra kényszerülünk, hogy lassítsunk, eltöprengjünk azon, hol vittük túlzásba a terjeszkedést és újraértékeljük, hogyan használjuk energiánkat. Kevésbé vagyunk motiváltak, asszertívek, magabiztosak mint általában és valószínűleg a szokásosnál ritkábban cselekszünk ösztönösen. Talán energia szintünk is kiszámíthatatlanul váltakozik: az egyik pillanatban magas energiaállapotban lendülnénk akcióba, a következőben azonban már az is nehezünkre esik, hogy feltápászkodjunk az ágyból.

A Mars tolatásának időszakai alatt dühünk befelé irányulhat, ami nehezteléshez, frusztrációhoz, néha depresszióhoz vezet. Míg néhányan a szokásosnál gyakrabban válnak alattomossá és sunyivá ebben az időszakban, hogy elérhessék, amit akarnak, mások szabad folyást engednek dührohamaiknak, sőt akár az erőszaktól sem riadnak vissza. De függetlenül attól, hogy milyen tapasztalatok érnek bennünket, a tolatás hónapjainak feladata, hogy tüzetesen megvizsgáljuk: hogyan „valósítjuk meg” a Marsot életünkben. És ha önérvényesítésünk szokásos módjai nem működnek, sort kell kerítenünk a szükséges helyreigazításokra.

Ezekben az időszakokban a szokásosnál is fontosabb  gondoskodnunk  arról, hogy egészséges levezető szelepet találjunk felgyülemlett dühünknek, frusztrációnknak . Ez különösen olyan esetekben életbevágó, amikor a tolató Mars ráadásul nehéz fényszögeket is képez ún. rossztevő bolygókkal, a Szaturnusszal, Uránusszal, Plútóval. (Persze, a receptszerű általánosítás kerülendő, hiszen egy erőpróbáló Mars – Jupiter fényszög is problémás lehet, ha nem sikerül egészséges mederbe terelni a felgyülemlett energiát.) Ily módon akár komoly egészségi problémák, balesetek is megelőzhetők.




A Mars tolatásának fontos egészségi vonzatai is lehetnek. Az életerő pangása a szervezet legyengülését, amennyiben más körülmények is közrejátszanak , megbetegedését is jelezheti. Jóllehet a Mars általában akut, azaz hirtelen fellépő és gyorsan el is múló egészségi problémákkal (pl gyulladások, lázas betegségek), illetve balesetekből, sérülésekből (főleg vágás, szúrás, égés, forrázás) adódókkal hozható összefüggésbe, retrográd időszakában krónikusak is megjelenhetnek. Ezek főleg egy eleve legyengült szervezet esetén jellemzők, de meglévő panaszok is kiújulhatnak/ felerősödhetnek. A haladás mindenáron való erőltetése szintén rossz hatással lehet az egészségre, akár azért, mert az ilyen időszakokban eleve csökkentett üzemmódban működő szervezet annyira kimerül, hogy hosszabb sztrájkba kezd, vagy azért, mert balesetek állíthatnak kényszerparkolópályára.

Egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.

Mondani sem kell, hogy a Mars tolatásának időszakai nem alkalmasak műtétekre sem más sebészeti beavatkozásokra. Amennyiben még erőpróbáló aspektusokat is képez más, ún. rosszindulatú bolygókkal, a Szaturnusszal, Uránusszal, Neptunusszal, Plútóval, ez a megállapítás fokozottan érvényes. Ezeket persze nem mindig lehet elkerülni a gyakorlatban, hiszen egy több mint két hónapos intervallumról van szó. Időzíthető orvosi beavatkozások esetén azonban bölcsebb olyan időpontokra áttenni őket, amikor a Mars abbahagyta tolatását és lehetőleg kijött a retrográd árnyékból is. (Vagy pedig hátraarca előtt sort keríteni rájuk, lehetőleg olyankor, amikor még nincs retrográd árnyékban).

Mivel a Mars retrográd  időszakai fokozottan balesetveszélyesek (főleg ha közben más nehéz hatások is érvényesülnek), a baleseteknek pedig általában sebészeti beavatkozás a következményük, a legjobb védekezés ezúttal is a megelőzés. A balesetmintákkal foglalkozó bejegyzésben felsoroltam néhány példát lehetséges belső okként, ezekre nem térek most ki külön. Ami az ott írtak mellett kimondottan retrográd Marsra alkalmazható tanács, a következő bekezdés témája.



A Mars tolatásának időszakai nem alkalmasak új kezdeményezésekre, mert akadályokba vagy mások ellenállásába ütközhetünk, késedelmeket szenvedünk. Azonban nagyszerű lehetőségek arra, hogy átismételjünk valamit, újra nekirugaszkodjunk és befejezzük meglévő projektjeinket. Azt is tapasztalhatjuk, hogy elveszítjük érdeklődésünket valami iránt, ami egykor szenvedélyesen foglalkoztatott bennünket vagy az ígéretes lehetőségek szertefoszlanak.

Tehát: ha látod, hogy nem megy, akadályokba ütközöl, nem kell még jobban belehúzni ! Ne kergesd azokat a személyeket és dolgokat, akik/ amelyek látszólag kicsúsznak a kezeid közül! Lépj néhányat hátra és gondold végig, mit szeretnél.  Próbáld meg kideríteni, maradtak-e még elvarratlan szálak, kidolgozandó részletek, amelyek eddig elkerülték figyelmedet.  Gondold át még egyszer, vizsgáld meg más szempontból is, hogy meggyőződj, valóban ez lenne a helyes irány, Végül talán rájössz: valójában nem is szolgálna a javadat, vagy teljesen másként kellene megközelítened ahhoz, hogy megkapd. Gyűjts erőt, pihend ki magad ! Növeld testi – lelki állóképességedet, hogy bírd a gyűrődést !

Amikor a Mars direktbe vált és újra megteszi ugyanezt az utat, néhány elszalasztottnak vélt lehetőség újra feltűnhet a láthatáron, te pedig a korábbinál kedvezőbb pozícióban leszel ahhoz, hogy megragadd őket.

Illusztráció

Kardok 4, Touchstone Tarot




Kapcsolódó

A Mars princípiuma az asztrológiában

Az archetipális Mars – Linda Reid

Így kezeld a dühödet !

A rossztevők kezelése – Robert Hand

A tüzes jegyek és az agresszió: az éltető konfliktus

A levegős jegyek és az agresszió: a dermesztő szélcsendtől az orkánig

A vizes jegyek és az agresszió: az esőcsepp kivájja a sziklát

A föld jegyek és az agresszió : a nagy földindulás

Az elnyelt életerő visszaszerzése

Hogy bírod a gyűrődést?

Növeljük állóképességünket !

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!