Tüzes jegyek: az éltető konfliktus

A kezdeményező, csupa élet tüzes típusok (Nap, Mars és más bolygók, Aszcendens a Kosban, Oroszlánban, Nyilasban) számára még békeidőben is a súrlódások adják az élet savát-borsát. Harc és fizikai igénybevétel kell nekik a boldogsághoz.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Olykor érdeklődésüket is kötekedéssel nyilvánítják ki (mint az a kisfiú, aki folyamatosan óvoda -társnőinek a haját ráncigálja, azokét, akik lángra lobbantották a szívét). Könnyen haragra lobbannak, provokálhatók. Lelkiállapotukat se nem tudják, se nem akarják leplezni, de ha harsány jelenetek közepette kiadtak mindent, ami a szívüket nyomja, meg is nyugszanak. Sérelmeiken gyorsan túllépnek, hiszen annyi új teendő várja őket

A tüzes gyerek „rosszcsontsága” különösen a visszafogottabb (például Szűz, Bak – típus), vagy a kimondottan konfliktuskerülő (Mérleg, Halak – típus) jegyű szülőknek lehet irritáló. Ha megpróbálják „lenevelni” csemetéjüket veleszületett agresszivitásáról, olyan értékes tulajdonságait is kiölik, mint a tettrekészség, kezdeményezés, lelkesedés, mások lelkesítése, vagy a bátorság és az akaraterő.



Az elfojtott vagy csak nem kellőképpen kihasznált tűzenergia pótcselekvésekhez vezethet: dohányzás, túlzott étvágy, kapkodás, konfliktuskeresés és a veszélyes helyzetek hajszolása.

Testi-lelki egészségükhöz szükségük van a fizikai igénybevételre. Harciasságuk legkönnyebben valamilyen karakterükhöz illő sporttal vagy harcművészettel terelhető egészséges mederbe. Olyan kihívásokkal, amelyeket nem éreznek parancsnak, érzelmileg azonosulni tudnak velük, ugyanakkor nagy energiabefektetést, kreativitást követelnek. Ez olyan problémákra is megoldást jelenthet, mint a hiperaktivitás, túlzott ingerlékenység, dührohamok, szélsőséges esetben hisztéria.

Kos: a csatakép része

A legforróbb fejű tüzes jegy, szinte csak a csatakép állandó szereplőjeként érzi elemében magát. Rámenőssége, nyers, ösztönös stílusa miatt sokszor akkor is haragosnak tűnik, ha épp békés hangulatban van.

Fiatal vagy energiájuknak értékesebb medret még nem talált Kosok állandóan erejüket fitogtatják, a vita hevében pedig az öklüket is gyakrabban használják más jegyeknél. Utóbbinak semmi köze az intellektuális képességekhez: akár magasan képzett Kosok is megrázzák, meglökdösik vitapartnereiket… a jobb érthetőség kedvéért.

Nem mintha nem kommunikálnának elég egyértelműen: nemtetszésüknek a körülményekre való tekintet nélkül hangot adnak. Legyenek a nyílt utcán vagy egy állófogadáson, neheztelő Kosunk torkaszakadtából üvölt (sokuknak ilyenkor nem csak átvitt értelemben vörösödik el a feje), öklét rázza, toporzékol, esetleg földhöz is vágja a keze ügyében levő tárgyakat, tekintet nélkül értékükre. Környezete lassúságánál csak az ingerli jobban, ha az ő haladását akadályozzák, megvárakoztatják. Dührohama azonban, amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan el is múli – és nem is érti, hogy sérthetett meg egy életre például egy Szüzet. Míg egy Ikrek csak nevetne az egészen, egy Nyilassal pedig országos cimborák is lehetnének, miután alaposan elagyabugyálták egymást.

Aggresszivitását leginkább intenzív, veszélyes sportot űzve vezetheti le: box, foci, bungee-jumping, harcművészetek, motorozás, autóversenyzés. A tüzes jegyek közül neki van a  legnagyobb a  szüksége a fizikai igénybevételre (az orvosi asztrológia többek között az izomzatot rendeli a Kos princípiumhoz), napi több óra mozgás a normális adagja



Oroszlán: a királyi fenevad

Bár méltóságán alulinak tartja a dühöngést, próbáljuk csak meg kritizálni. Noha igyekszik  titkolni, a jogos bírálatot is szívére veszi, az igazságtalan kritika hatására viszont tűzijátékot rendez.

Ugyanennyire zokon veszi, ha megpróbálják lekörözni, megalázzák méltóságában, a nyilvános megszégyenítést pedig nyilvános elégtételnek kell követnie.

Utóbbi pompája felér egy lovagi tornáéval, harcmodora pedig szintén nemes emberre vall. Közvetlenül, nyíltan támad, nemtetszését harsány bömböléssel hozza ellenfele tudomására. Manccsapásokat csak átvitt értelemben oszt, királyi fölénnyel érzékeltetve: mennyire nem méltó még ellenszenvére sem az a halandó, aki szembeszegült akaratával. Ezt akár néhány, nagy kreativitással előadott dörgedelemmel is nyomatékosítja, majd fejedelmi pompával elvonul, ott hagyva felkoncolt áldozatát a harcmezőn.

Ha lehiggadt, ugyanolyan békésen doromboló nagymacska lesz belőle, mint pár órával azelőtt volt. Persze, ha lehet, jobban szereti négy fal között bonyolítani az ilyen alpári, és hozzá semmiképp se méltó ügyeket. Csakhogy, született sztárként ez ritkán sikerül neki, kárpótlásul igyekszik hát megadni a módját. Hiszen a minőséget keresi mindenben – és valljuk be őszintén: egy kabaréelemekkel fűszerezett, kiadós cirkusz nézőknek–szereplőknek egyaránt katartikus élmény lehet.

Olyannyira, hogy hivatásos vagy amatőr színészként, egy pszichodráma-csoportban, vagy karikaturistaként is levezetheti feszültségét. Bár gyakran kifejezetten lusta, tüzes jegyként neki sem szabadna megfeledkezni a mozgásról. Latin-amerikai vagy afro ritmusokra kitáncolhatja magából a bosszúságot, de ugyanilyen jót tehet neki a futás, a foci, az autózás, no és persze az elit sportok, hogy a külsőségekre is adjon valamit…




Nyilas: a keresztes vitéz

A gyengék és a hit védelmezőjeként (utóbbi nem feltétlenül vallásos, de valamilyen „szent ügy”, világnézeti, politikai kérdés kell legyen) többször vonul keresztes háborúba, mint azt beismerné.

Szent haragja nem csak saját magát, hanem környezetét is elragadja, így aztán azt is megbocsátják neki, ha vizet prédikál és bort iszik, és az a vak néni sem neheztel rá sokáig, akit akarata ellenére cipelt át az út másik oldalára. Hiszen ő jó, ezért szükségképpen jó ügyet képvisel. Akkor is, ha lelke mélyén, tudat alatt maga is kételkedik küldetésében.

Ekkor, mint a történelemben az inkvizitorok tevékenysége is tanúsítja, indulatai valóban veszélyessé válhatnak, az irányt mutató fáklya lángjai helyett tűzvészként pusztítanak.

Ha viszont struccpolitikát folytatva az utolsó pillanatig sem hajlandó tudomást venni a tényekről, őt égetheti meg a parázs. Ilyenkor szellemi magaslatokba menekül: ha ellenfelének egészen praktikus kifogásai vannak vele szemben, ő megsemmisítő erkölcsi csapást mér rá, amitől amaz még tátogni is elfelejt zavarában. Véleményét egy percre se rejti véka alá: barokkos körmondatokban, igen szellemesen fogalmaz, kacskaringósan és leleményesen káromkodik – de, mint maga is előszeretettel hangoztatja, kizárólag pedagógiai célzattal. Hiszen értünk haragszik, nem ellenünk, kritikája pedig akkor is építő, ha történetesen olyan rombolást visz végbe ellenfele lelkivilágában, amihez képest még mitológiai rokona, Zeusz villámai is ártalmatlan csillagszóróknak tűnnek.

Szerencsére hamar kitombolja magát, egy pohár bor mellett vidám, társasági oldala is megmutatkozik. Ha csak nem fanatizálódott teljesen, saját magán is képes nevetni. Elegendő időt szánva lovaglásra, íjászatra, lőgyakorlatokra, futásra, síelésre, talán nem is marad energiája csatározni. Ha mégis igen, egy világ körüli utazással szinte biztos kiengesztelhető.

A cikksorozatot korábban a Díványban közöltem Ld Tüzes jegyek: az éltető konfliktus




Kapcsolódó:

Így kezeld a dühödet !

Mars az Oroszlánban: a jó katona nem mindig jó uralkodó

Mars a Kosban – 2020

Mars a Nyilasban

A Mars jelentéstartalma

Az archetipális Mars – Linda Reid

A Kos (Liz Greene)

Az Oroszlán (Liz Greene)

A Nyilas (Liz Greene)

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!