eklipszek

Március – 2024

Márciusnak van valami nehezen áttekinthető, amorf, bármiből bármi lehet jellege. Nevezhetjük vihar előtti csendnek is. Ez akkor is igaz, ha némely esemény kimondottan látványos és nyugtalanító lehet. A következő hónapok és évek történéseit illetően azonban mindez csak előjáték, felvezető szakasz.

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon.

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 

Március elején még folytatódik a február végét valamennyire kezelhetővé tevő sorozat: a 27-29-i Nap-Merkúr-Szaturnusz hármas együttállás után a Nap és a Merkúr a Jupiter szextiljébe kerül, összekötve így a Jupiter és a Szaturnusz 60°-os fényszögét. A régebbi bejegyzésekben sokszor volt szó arról, hogy ez nem valami látványos kapcsolódás, de mégis jelentős stabilizáló erő. A lehetőségek észrevételéhez és kibontakoztatásához erőfeszítésekre van szükség; ez januárban, míg a személyi bolygók, többek között a Mars, a kivitelezőerő princípiuma a Bakban volt, könnyebben ment, mint a levegőt markolászó Vízöntőben. A február végén a Szaturnusszal találkozó Nap és Merkúr azonban arra fogékonyaknak elég egyértelmű jelzéseket adhatott, miért is ajánlatos hőbörgés helyett a valóban fontos dolgokkal foglalkozni. Szinkronicitások személyes szinten is lehettek, a nagyvilág eseményeinek böngészése még több aha-élménnyel szolgálhatott. A teljesség igénye nélkül íme egy csokorra való:

A Szaturnusz fagyos ölelése után a Jupiterhez kapcsolódás kellemesebb élményeket tartogatott a Merkúrnak is ( február 29), Napnak is (március 1). Persze, izgágaságból és instabilitásból sincs hiány: a Vénusz és a Mars technikailag még együtt utazik a Vízöntőben; a puskaporszagú (vagy gombafelhő-alakú?) 25-27-i Vénusz/Mars – Jupiter kvadrát egyik leghidegrázósabb szinkronicitása egy, a párizsi informális csúcstalálkozó kapcsán felröppent hír volt  , miszerint NATO-kontingenseket kellene küldeni Ukrajna megsegítésére. A blog rendszeres követői tudják, hogy sokminden vagyok, csak oroszpárti nem. Ennek ellenére is úgy látom, hogy egy ilyen döntés harmadik világháborúhoz vezetne.

Persze, ez enélkül is csak idő kérdése. Jó esetben még van egy-másfél békés (?!?) évünk,  2025 végétől azonban Magyarország sem valószínű, hogy kimaradhat a véres eseményekből. Erről még valószínűleg írni fogok, rámpicsogó ködevőkéimet, akik vészmadárkodással vádolnak, továbbra is jelentem, tiltom. Véleményemet mellesleg más olyan platformok is osztják, ahol nem valóságelhárításra, hanem annak megismerésére használják az asztrológiát.




Vannak helyzetek, amikor nincsenek jó megoldások. Amiben kollektív szinten benne vagyunk egy ideje, épp ilyen. A ruszkikat nem lett volna szabad engedni eljutni idáig – késő bánat. Nem szívesen, de kénytelen vagyok egyetérteni Richard Kemp  ezredes Daily Telegraph-ba írt véleménycikkével, miszerint a komfortzónájába hülyült Európa még az előtt elvesztette a harmadik világháborút, hogy az elkezdődött volna. (Angolosoknak belinkeltem; talán ha lesz időm, lefordítom). Nem hiszem, hogy a rangos brit katonai szakértő, akinek egyébként nagyon kedvelem írásait, asztrológiával foglalkozna. Mégis, az évszámokat, a lehetséges forgatókönyveket és játékosokat illetően nagyjából oda jut, mint azok a kollégáim, beleértve jómagamat is, akik végignéztük a következő évek asztrológiai kilátásait. (Én egyelőre 2034-ig mentem, de az is bőven elég volt az álmatlan éjszakákhoz).

Győzni hagyni az orkokat a Nyugat impotenciáját bizonyítaná, de pillanatnyilag talán bölcsebb volna megerősödni, ezt demonstrálni, mint nem megfelelően előkészített hadműveletekkel robbantani a lőporos hordót. Persze ezt nem én fogom eldönteni, és arra is jó esélyek vannak, hogy a feltételezettnél is rövidebb időn belül robbanjon.




A Jupiter-Szaturnusz szextil, a Halak Nappal, Merkúrral, a Vízöntő bolygók a szitukat idő előtt eszkalálni akaró izgágaságát tudja féken tartani. A hónap elején, 3-án bepontosuló Vénusz-Uránusz kvadrátot (ld. általános, személyi horoszkóp, tranzit) talán könnyebb konstruktív mederbe terelni, mert a Nap – Jupiter fényszög hatása (ahogy a Szaturnusszal való konjunkció is) még érvényesül. Eközben, 4-én a Merkúr is 60°-os aspektusba kerül az Uránusszal, így a józan belátásnak, gyakorlati szempontoknak is jut némi szerep. (Vagy, ha annyira mégsem, mert a Halak irracionális jegy, a belső képekkel való munka, megérzések komolyan vétele nyújthat egészségesebb alternatívákat annak ellenére is, hogy 8-án találkozik a Neptunnal ).




Március 10: Újhold a Halakban

A március 10-i Halak újhold ( Bp de 10:00) már sokkal robbanékonyabb képet mutat. A tavaszi napéjegyenlőséget megelőző újholdként ez egyébként is fontosabb a többinél. Egy kimondottan ennek szentelt bejegyzésben remélhetőleg bővebben fogok tudni foglalkozni vele.

A Budapesten a 11-es házban létrejövő újhold élénk parlamenti tevékenységet, új, javítónak szánt határozatokat is jelezhetne. A március 1-től életbe lépő új bérlettípusok pl ilyenek lehetnek; más pozitívumot most hirtelenjében nem tudok felsorolni, és abban sem vagyok biztos, hogy a későbbiekben igen. 🙂

Újhold a Halakban 2024 március 10 Bp 10h

Az előző nap bepontosult Mars-Uránusz kvadrát (ld tranzit és radix), ráadásul az MC-vel együtt álló Mars azonban sok minden, csak békés nem. A 10-én Kosba lépő Merkúr, az aszcendens ura így szintén a Mars uralma alatt áll: nem épp a kedélyes parlamenti eszmecserék szignatúrája.




A február 9-i, az IC-vel pontosan együtt álló Vízöntő újhold elég cifra belpolitikai felfordulást okozott, seperc alatt lett új köztársasági elnök, 27-én, Halak Nap-Merkúr-Szaturnusz együttállás szinkronicitásaként megválasztották, elvileg tökéletes, hogy az új aláíró-ember papája a kommunista terror ártatlan áldozata  volt-e vagy a német megszállás -és hozadékainak ünneplője  , modortalanság firtatni. A szüleinket különben sem mi választjuk, legalábbis nem ebben az életünkben, születéskor meg jön a nagy filmszakadás, blabla. Egyszóval, örüljünk, hogy ilyen hamar sikerült alkalmas embert találni, majd március 5-én esküt tesz, lapozzunk tovább.

A 12-es ház azonban elég aktív, a Mars az Uránusztól, az MC modern urától kap kvadrátot, ami meglehetősen békétlen állapotokra utal. Az egyik olvasat, hogy lehetnek belülről fakadó változtatási kísérletek. Hogy ennek újabb botrányok és bukások lesznek-e a hozadékai, vagy a nyughatatlan szereplő(k) Navalnij sorsára jut(nak), vagy csak egy kisebb vihar, amelyet követően mindenki napirendre tér, majd kiderül. A még mindig élő Jupiter-Szaturnusz szextil a status quo megmaradására utal, a fővilágítók 60°-os fényszöge az Uránusszal pedig a hullámvasutazás intenzitását csökkentő háttérmegállapodásokra. Az ugyanaznap bepontosuló Nap-Uránusz szextil és a Merkúr-Plútó szextil szintén konstruktív irányba viheti a vitákat. (Utóbbinál tekintsünk most el attól az apróságtól, hogy a 9-es házas Plútó az ellenfél háborús propagandájára is utalhat, Oroszország a Vízöntőhöz tartozik, ruszkicsicskaságunk pedig asztrológiai handabanda nélkül is evidens.)

A másik olvasat, amely a jelenlegi időszakban benne lehet a pakliban, katonai aktivitást, háborús készülődést is jelenthet. Hogy ez konkrét belefolyást jelentene a háborúba, nem hiszem, legalábbis egyelőre nem. ( A tudattalan impulzusok  egyéni szinten is kiszámíthatatlan irányba vihetnek el kezdeményezéseket, nem feltétlenül pozitív hozadékokkal. Bár ott valamivel könnyebb, ha nem is annyira, mint a Vénusz-Uránusz kvadrátnál konstruktív mederbe terelni az energiát.)




A világ többi részein sem ígérkezik valami békésnek ez a Halak újhold, az iszlám világban kezdődik a – micsoda egybeesés – az április 8-i húzós napfogyatkozásig tartó Ramadán , amit elvileg böjttel és elmélkedéssel kellene ünnepelni, meg örülni, hogy a poklok kapui zárva, démonok leláncolva. Az utóbbi években azonban azt tapasztaljuk, hogy az igazhitűek terrorakciókkal igyekeznek pótolni hiányukat. Idén még a szokásosnál is jobban belehúzhatnak, egy esetleges október 7-i repetát előkészítendő. (Az időminőséggel teljes összhangban állna, akárcsak a március 25-i holdfogyatkozást megelőző, 23-24-i zsidó Purim -ünneppel , vagy az április 22-én, a közvetlenül a Jupiter-Uránusz együttállás bepontosulása után kezdődő Pészach-al. Utóbbi, értelemszerűen a konjunkció hatását felturbózó április 23-i Skorpió teliholdat is magában foglalja; ebből az alkalomból pedig akár Irán is előrukkolhat egy atomfegyverrel. De ez már másik poszt.)




Vénusz a Halakban : március 11 – április 5

Kis jó hír, hogy 11-én a Vénusz a Halakba lép, ahol április 5-ig tartózkodik. A szerelem, a szépség, a társas kapcsolatok, a modernkori asztrológiában a pénzügyek jelölője is, erőben van ebben a jegyben. Karakterének megfelel ez a fantáziadús, érzelmes, romantikus, határok nélküli vízi világ; ami a Bak és a Vízöntő jeges tartományai után jelentős energiaváltás-és kimondott megkönnyebbülés is lehet. Jelen helyzetben, a Szaturnusszal való 21-i találkozója (amely így a napéjegyenlőség-képletnek is része) azonban mégsem teszi maradéktalanul felhőtlenné utazását.

A következő egy hét folyamán a Mars-Uránusz fényszög hatása egyre gyengül, a 17-én bepontosuló Nap-Neptun együttállás azonban zavarosabbnál zavarosabb helyzeteket teremthet. Szerencsés esetben, és egészséges mederbe terelve nagy lendületet ad a fantáziának, ezáltal pedig művészi tevékenységekre is ihlethet, és a megérzéseket is felerősítheti. A valóságelhárítás, zavarosban halászás, illúziók kergetése, káosz sokkal kellemetlenebb hozadékok. A problémás hatásokat a Scheat állócsillag (Halak 29°22) is fokozza, bár ez a konjunkció csak a később, idén nyáron, aztán 2025 tavaszán – 2026 elején kap majd komolyabb szerepet.




Március 20: tavaszi napéjegyenlőség

Március 20-án, helyi idő (Bp) szerint 04:07-kor a Nap a Kosba lép, és ezzel csillagászati értelemben is elkezdődik a tavasz. Mivel a napéjegyenlőség-képlet aszcendense a fix Vízöntőbe esik, az általa jelzett tendenciák jövő márciusig érvényesülnek. A témával külön poszt is foglalkozik, a teljesség igénye nélkül.

Nem túl kedvező, hogy az aszcendens régi ura, a Szaturnusz, a Vénusszal, a 8-as ház urával képez együttállást. A közhangulat minimum borongós; a szintén Vénusz uralma alatt levő Jupiter szextilje talán valamennyire, valameddig a felszínen tart. (További plusz, hogy a kis-és nagy jótevő recepciós helyzetben vannak,  ugyanis a Jupiter a Halak tradicionális uralkodója.)

Az I-es házas, fényszög nélküli Vízöntő Mars ingerültséget hoz a levegőbe. Ez már máskor is volt; a Brüsszel elleni harc mondhatni állampolgári kötelességünk, az pedig, hogy közben egymást is megfojtanánk egy kanál vízben, szintén nem újdonság. Lehet persze ennél is többről szó: háborús készültségről, remélhetőleg egyelőre csak olyan értelemben, hogy számolunk ezzel a lehetőséggel. Van azonban egyfajta kiszámíthatatlanság is, erőszakos cselekedetek formájában kifejeződő frusztráció (ami azonban, ld Vénusz-Szaturnusz) depresszióba és önpusztításba is átcsaphat. A Mars uralma alá tartozó, I házas Nap, még mindig a Neptun-találkozó hatása alatt  állva fokozhatja az össznépi dühödt kótyagosságot.

Ennek ellenére, ahogy a Vénusz/Szaturnusz -Jupiter szextil és a ház végén levő Kos Nap-Oroszlán Hold trigonja mutatja, legalábbis eleinte még fenntartható a nem olyan rossz, mint lehetne fíling. A Nap Plútóval képezett szextilje, Holddal való trigonja arra is utalhat, hogy a közhangulat még mindig jól becsatornázható.

Tavaszi napéjegyenlőség 2024 március 20 Budapest 04h07

A gazdasági helyzet első rábökésre elfogadható; a képet azonban érdemes árnyalni, mint azt tettem is a napéjegyenlőségképlettel foglalkozó bejegyzésbenÉs akkor már nem annyira biztatók a kilátások.




A 3-as házba eső Jupiter-Uránusz együttállás szomszédos országokkal való viszony, szerződések, sajtó, oktatás frontján hozhat fordulatokat. Hogy mennyire kedvezők, nem tudom. A konjunkciót, mint említettem, egy eklipsz és egy Mars-Szaturnusz találkozó előzi meg, ami már önmagában sem lehet jó. Az Uránusz a Mars modern ura. Mint fentebb szó volt róla, a Jupiter május elejére, mielőtt az Ikrekbe lépne, eléri az Algolt, az egyik legrosszabb állócsillagot, az Uránusz a nyári napforduló idejére kerül oda. (Csak az érdekesség kedvéért, közben a Neptun a Scheat-en lesz). A Vénusz, a Bika Jupiter és Uránusz ura az együttállás bepontosulásakor már a Kosban, száműzetése jegyében van: nem jó. Nagyjából a konjunkció környékén, illetve április második felétől válik szabad szemmel is láthatóvá egy jókora üstökös, amely “szarvacskái” miatt az Ördög üstököse becenevet kapta. Mint a témával foglalkozó fordításban részletesen szó van róla, ezeknek az egyébként gyönyörűséges égi vándoroknak a felbukkanását járványokkal, háborúkkal, természeti katasztrófákkal társították. (2024 folyamán más különleges égi jelenségek is lesznek, pl egy szeptemberig látható, fényes szupernova).

Ezért sokkal valószínűbbnek találom a váratlan, destruktív eseményeket, nagyobb formátumú baleseteket, szomszédos országokban problémákat, amik bennünket is érinthetnek, egyezményekkel, szerződésekkel kapcsolatos váratlan fordulatokat. (Ha a Szaturnusz mellett a Vízöntő modern urát az Uránuszt is figyelembe veszem a Mars uraként, azt mondanám, hogy a kiszámíthatatlan reakció még biztosabb; amikor a környezetből kedvezőtlen hatások érkeznek, pl amikor a fentebb említett módon a tranzit- Jupiter/Uránusz  kvadrátba kerül a Marssal, ő is igen viharosan fog reagálni. )

A Merkúr a IV-es és a 5 nek ura, a VII-ben pedig a közrezárt Szűznek. Ez majd az év második felétől lesz igazán érdekes. Először, augusztus 14-én az Ikrek Jupiter találkozik a Marssal: régebben már írtam róla, hogy viszályokat, vagy akár háborúkat is jelző konjunkció, aztán 19-én, épp a nemzeti ünnep előtt bepontosul a Jupiter– Halak Szaturnusz közötti kvadrát, a jegyek 17°-án. (Ez elég közel van a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző Halak újhold fokához; még érdekesebb, hogy Vízöntő telihold lesz, a jegy 27°-án, majdnem ott, ahol most a napéjegyenlőségképletben a Mars van.) A Jupiter, akkorra már száműzetésben, az állam vezetést jelző X-ház ura. Nem gondolok polgárháborúra, „csak” botrányokra, hitelvesztésre, törvénytelenségre, eddig business as usual. Emellett pedig nagyon komoly, az egész térséget érintő gazdasági megrekedésre , a Jupiter-Szaturnusz kvadrátok egyik „természetes” hozadékára. Ami belső elégedetlenségeket, válságokat is hozhat. Ezek a zsákutcák aztán végig is fogják kísérni az év második felét; a helyzet november-december folyamán fog igazán nehezen kezelhetővé válni; asztrológiában járatosak nézzenek rá a téli napforduló képletére.

Merkúr mint 5-ös ház, gyerekek, oktatás, vállalkozások, tömegszórakoztatás- cirkusz ezekkel eddig is volt, a trend folytatódni fog a jövőben is.




A 6-os ház is érdekes, a Hold ott eleve nincs valami jó hatással se a közegészségre se a munkaerőpiacra. A Nappal való trigonja (amely a Hold ura is) ezen elvileg javít, az igazi gond azonban a Hold 12-es házas Plútóval való szembenállása. Akkor is, ha a másnap bepontosuló Nap-Plútó szextil talán segít fogást találni rajta. Ez az oppozíció majd november -decembertől lesz igazán kellemetlen, amikor az Oroszlánban tolató Mars miatt. (A Mars november 5-én lép az Oroszlánba, a Plútó 19-én kerül vissza a Vízöntőbe, de gyakorlatilag már a Rák-Bak végén is szembenállást képeztek. December 6-án a Mars Oroszlán 6°-on elkezdi tolatását, Plútóval való szembenállása január 2-án lesz egzakt, 7-én visszatér a Rákba, de a hónap közepéig hatókörön belül marad. A retrográd Mars sajátosságairól már sokat volt szó a blogon, A Kos tüzes jegyében, erőpróbáló kapcsolatban a Plútóval 2020 második felében tolatott. Aki még emlékszik a Covid miatti lezárásokra, és ennek gazdasági folyományaira, bizonygatás nélkül is elhiszi, hogy nem volt jó.

Hogy idén miért nem lesz az, nem tudom: az analógialáncba járvány/más betegségek, a gazdasági lelassulás miatti munkaerő-piaci problémák egyaránt beleférnek. Egy háború, még ha közvetlenül első körben nem is keveredünk bele, rátehet egy lapáttal; nukleáris fegyverek bevetése esetén a rádioaktív szennyeződést elég messze tudja vinni a szél és az eső akkor is, ha nem mi vagyunk a közvetlen célpontok. Opció lehet valamilyen vegyi, biológiai fegyver is. De, ha valamilyen csoda folytán, a „problémamentes”, csupa móka és kacagás tavaszi napéjegyenlőség-képlet jóvoltából ki is maradunk az események sűrűjéből, következményeik annál inkább érintenek majd.




Ironikus módon például a kimondottan háborúra is utalható 2025 december 21 Bp 16:03:02-i téli napfordulóképlethez viszonyítva tényleg problémamentes. Jövőre kardinális jegybe, a Rákba esik a tavaszi napéjegyenlőségképlet aszcendense, így minden negyedévre új kvartálképlet lesz érvényes. (Kár, mert az első évnegyed horoszkópja kimondottan biztató.)

Az idén december 21-re kiszámolt (Bp 10:20:32) „csak” húzós: a tavaszi napéjegyenlőségképlet MC-jére eső Nyilas Merkúr (amely 15-én, a jegy 6°-án váltott direktbe) változó nagy keresztet képez a Szűz Holddal, Halak Szaturnusszal, Ikrek Jupiterrel, folytatva a Vénusz – október vége, és a saját (nov 10-21) és a Nap (december 1-12) témáit. Mindez nagyon-nagyon konfliktusossá és instabillá teheti az év végét, igazságtalan törvényekkel, túlkapásokkal, kormány és ellenzék részéről is alkalmatlan vezetőkkel (Jupiter és Merkúr is exilből gyepálják egymást), de vélhetően egyben maradnak az alapstruktúrák. Csak remélni tudom, hogy Huxit-döntés, vagy más módon kiválás EU-ból, NATO-ból nem lesz része az analógiáknak, bár maga az áprilisi Bika Jupiter-Uránusz együttállás nem lesz túl jó hatással az EU-ra. És akkor nagyon enyhén fogalmaztam.

Most, „egyszusszra” ennyi a napéjegyenlőség-képletről és 2024 főbb trendjeiről. Hogy lesz-e több szussz, nem tudom; sokkal hosszabbra sikerült, mint terveztem. Konkrétabban nem tudok eseményeket belőni; más országok napéjegyenlőség-képleteinek vizsgálata megérhet egy-két újabb posztot, ha lesz időm. Ezek közül az Amerikai Egyesült Államoké az egyik legproblémásabb, de Németországé sem jó.  Angliában, Franciaországban és Belgiumban pedig, ahol a kardinális Bakba esik az aszcendens, a többi négy kvartálnak, köztük a legnehezebb téli napfordulóképletnek is nagyobb szerep jut.



Március 21: Vénusz- Szaturnusz együttállás a Halakban

A Vénusz-Szaturnusz együttállás a napéjegyenlőség utáni napon, 21-én pontosul be, így abban a képletben is kulcsszerepet játszik. Ezek a konjunkciók, mint több blogbejegyzésben szó volt róla, nem szoktak túl szívderítők lenni. Személyes szinten keserű felismerésekkel, elválásokkal, anyagi és érzelmi veszteségekkel állnak kapcsolatban. Jelen helyzetben jelentős pozitívum, hogy a Vénusz a Jupiter (március 24) valamint az Uránusz (március 26) felé tart; így ez a két befolyás is érvényesül. A kis-és nagy jótevő recepciós helyzetben vannak, ugyanis a Jupiter a Halak tradicionális uralkodója, a Vénusz oedig még ráadásul erőben is van ebben a jegyben. Személyes szinten a Valóban szereted magad?,  Vénusz-Szaturnusz aspektusokÉrzelmi szakítópróbák-életmentő műtétek című bejegyzésekben említett módokon lehet konstruktív mederbe terelni ezt a valljuk be, nem túl kellemes energiát.  Remélhetőleg kollektíve is lesznek “megváltottabb” megélési módok. )



Mars a Halakban: március 23 – április 30

A Mars március 23-án, helyi idő szerint 00h 48′-kor vált jegyet. A Halak ahol április 30-ig időzik, nem a legideálisabb terep a tüzes planéta számára. Az asszertivitás és agresszió princípiuma nem érzi magát túl jól ebben az empatikus és engedékeny, áldozathozatalra fogékony jegyben. (Bár, mivel a Mars a Skorpió éjszakai ura, a Halakban triplicitásban van, a 20-26°között pedig a terminusában is van, ezért meglepetéseket is okozhat. 2020-ban pl, a George Floyd halálát követő erőszakos tüntetések  idején szintén Halakban tranzitált a Mars; akkoriban egy penumbrális holdfogyatkozással futott tandemben . ) Előbbi megállapításokkal egybecseng, hogy az érzelmi motivációk, az altruizmus, az elesettek, szükséget szenvedők megsegítésére fordított erőfeszítések továbbra is tettekre sarkallhatnak – de a realitásérzék sok kívánnivalót hagy maga után. Így aztán a nemes gesztusok méltatlan alanyokra és ügyekre is elpazarlódhatnak, elzárva a tényleges fejlődés útjait is.

A Mars az idei tranzit során is meglehetősen problémás fényszögeket képez , együttállást a Szaturnusszal és a Neptunnal, egy-egy újabb ciklust elkezdve, egyszersmind összehozva  a két bolygót, ízelítőt adva a 2025-2026-os Szaturnusz-Neptun találkozó témáiból. A Mars-Szaturnusz konjunkciók háborúkkal, járványokkal is kapcsolatban lehetnek, a Mars-Neptun szintén lehet járványjelölő, általános értelemben pedig a káoszt és a destruktivitást fokozza. A Jupiterrel és az Uránusszal képezett szextiljei talán enyhítenek valamennyit az összképen, de az április 8-i eklipsz idején nem a legcukibb oldaláról fog megmutatkozni. Erről majd akkor.

Egyéni szinten, figyelemmel, tudatossággal olyan jó forgatókönyvek is lehetségesek, amikor a megérzések, a tudattalan üzeneteire való fogékonyság (pl. álommunka révén), valamilyen kreatív tevékenység távol tarthat a tévutaktól.




Március 25: Telihold és penumbrális holdfogyatkozás a Mérlegben

A március 25-i telihold a jegy 5°07-en teljesedik ki, helyi idő szerint reggel 8-kor. Így Budapestről nem látható. Szintén olyan téma, amiről majd részletesebben is szeretnék írni; most csak néhány gondolat. A 2014- 2015 Kos-Mérleg tengely mentén végbemenő eklipszekhez képest a társulásainkat (nemcsak párkapcsolatok) érintő átértékelések, váltások sokkal lightosabbaknak tűnnek.

 

Telihold Mérlegben és penumbrális eklipsz 2024 márc 25 bp 8h

A  nem feltétlenül kellemes Vénusz- Szaturnusz találkozó frusztrációját az eklipsz előtt, 24-én bepontosuló Vénusz-Jupiter szextil , majd a 28-i Vénusz-Uránusz szextil enyhíti. Sokféle olvasata van: az erőfeszítések megtérülése, váratlan szerencsés fordulat az utolsó percben, a veszteségek mellett menthető értékek is maradtak A fogyatkozás természetéből adódóan az is előfordulhat azonban, hogy a biztató, kezdeti kilátások ellenére a lehetőségekből sokkal kevesebbet lehet kihozni mint egyébként. Konkrét és átvitt értelemben, a koratavaszi fagyok megtették a hatásukat.

(Update, 2024 március 20: az analógiák a szó szoros értelmében is érvényesültek. A március közepéig késő tavasziasan enyhe időjárást a napéjegyenlőség/ Vénusz-Szaturnusz együttállás környékén erős lehűlés követte, egyes országrészekben -7°körüli fagyokkal . Ez nyilván nem tett jót a növényeknek, és a Vénusz-Szaturnusz együttállás így a virágok lefagyásával is kapcsolatban állhat, bár nem nagyon értek az asztro-meteorológiához. Mindez egybevág azzal a törvényszerűséggel, hogy egy eklipsz azt is jelenti, hogy a még oly jó lehetőségekből is sokkal kevesebbet lehet kihozni. A fogyatkozást szenvedő Mérleg Hold ura ugyanis a Vénusz. A Jupiter szextil jóvoltából azért remélhetőleg kezelhető szinten maradnak a károk.)




Fontosabb bolygóhatások

Márc 1 : Nap-Jupiter szextil

Márc 3 : Vénusz-Uránusz kvadrát

Márc 4 : Merkúr-Uránusz szextil

Márc 8: Merkúr-Neptun együttállás Halak 27°01

Márc 9 : Mars-Uránusz kvadrát

Márc 9: Nap-Uránusz szextil

Márc 10 : Merkúr a Kosban

Márc 10 : újhold a Halakban 20°16

Márc 10 : Merkúr -Plútó szextil

Márc 11 : Vénusz a Halakban

Márc 11 : Nap-Neptun együttállás Halak 27°31

Márc 19 : Merkúr együtt áll az Északi Holdcsomóponttal, Kos 15°45

Márc 20 : Nap a Kosba lép 04h 07

Márc 20 : Merkúr-Chiron együttállás Kos 18°17

Márc 21 : Nap-Plútó szextil

Márc 21 : Vénusz-Szaturnusz együttállás 12°26 Halak

Márc 22 : Mars a Halakban

Márc 24 : Vénusz -Jupiter szextil

Március 25 : telihold és penumbrális holdfogyatkozás a Mérlegben, 5°07; de 10

Március 28 : Vénusz-Uránusz szextil

Darklady

Recent Posts

Május – 2024

Májusban jó lehetőségek adódhatnak tető alá hozni dolgokat, végre észbe kapni és egészségesebb irányokba váltani,…

7 nappal ago

Jupiter – Uránusz együttállás | Robert Hand

A személyi horoszkópok Uránuszát érintő Jupiter együttállás, valamint a Jupitert érintő Uránusz együttállás értelmezése tranzithatásként Robert…

3 hét ago

Váratlan látogatók | Jonathan Flanery

Fontos cikk az üstökösök, nóvák és meteorrajok asztrológiai jelentőségéről és értelmezéséről Deborah Houlding oktatóplaformjáról, a…

3 hét ago

Teljes napfogyatkozás a Kosban 2024 : Amerikai Egyesült Államok

Az előző bejegyzés a 2024 április 8-i Kos újhold és teljes napfogyatkozás néhány általános sajátosságára…

1 hónappal ago

Teljes napfogyatkozás a Kosban és az Ördög Üstököse

Néhány általános szempont Az április 8-i Kos újhold egyszersmind teljes napfogyatkozás is, amely a Csendes-óceán…

1 hónappal ago

Április – 2024

A Kos időszakok általában a téli álom végét jelzik. Tele tervekkel, nagy lendülettel, a kanyarokat…

1 hónappal ago

This website uses cookies.