Újhold a Vízöntőben – 2024

Az újhold a Vízöntő 20°40-en született meg 2024 február 9-én  23h58’-kor (Budapest), és a képletből kiindulva, a jegy analógialáncba tartozó megújulási folyamatok nem lesznek valami békések. A Nap-Uránusz kvadrát előző nap pontosult be, így a fővilágítók is 90°-os fényszögben vannak a meglepetések és hirtelen fordulatok princípiumától, másnap pedig a Merkúr-Jupiter csörte korbácsolja a kedélyeket. Nemcsak február, hanem az év egyik leginstabilabb szakaszában az irányváltások, leválások így meglehetősen sokkolók lehetnek.

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. 

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 

Az IC -vel együttálló, Uránusz által támadott újhold földrengésekre is utalhat, de Magyarországon a nagyobb erejű rengéseknek akkor is kicsi a valószínűsége, ha az utóbbi időben a szokásosnál gyakrabban tapasztaltak enyhébb szeizmikus jelenségeket. A szélsőséges időjárás azonban okozhat károkat. (Ez a világ más részeire is érvényes – főleg ahol az Uránusz esik az IC-re)

Újhold a Vízöntőben, 2024 február 9, 23h58, Budapest

A február 6-án posztolt havi előrejelzésben az alábbiakat írtam: „Idehaza a belpolitikai hullámvasutazás valószínűbb; a közélet eddig sem volt botrányoktól mentes, a blöffök, meggondolatlan kijelentések (Merkúr-Jupiter kvadrát) és gesztusok szövetségek váratlan borulásához is vezethetnek; ebből, presztízsveszteségen kívül anyagiak is adódhatnak.”
Csakhamar kiderült, hogy nagyon enyhén fogalmaztam. Az egyes körökben nemzeti hőssé vált, terrorcselekmény miatt elítélt széljobbernek, majd pedofil-falazónak kegyelmező elnök asszony kenterben veri  Plagi bácsit. (Ha valaki nem emlékezne, Schmitt Pál 2010-2012 között volt Magyarország elnöke, aztán egy innen-onnan összelegózott disszertáció miatt kénytelen volt lemondani. Most már egy ilyen „apróság” valószínűleg át se ütné az ingerküszöböt. )

Az újholdképlet MC-jének az ura, az exilben levő Nap éppenséggel a legmélyebb ponton csücsül, és az Uránusz torpedózza; ebbe akár egy lemondás is beleférhet, de van esély a botrány elsikálására is. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy megy -evagy marad Novák Katalin, hiszen csak gyalog, méghozzá elég butuska gyalog egy sokkal nagyobb formátumú sakkjátszmában. Mi több, ha valami csoda folytán kicserélődnének a sakkfigurák, sőt, maga a sakktábla is, a játszma majdnem ugyanúgy folytatódna; rendszerváltás helyett maximum gengszterváltás történne.  Tóthgagyi kinevezése Magyarország örökös elnökévé sok felesleges macerát spórolna meg, és az országimázzsal is teljes összhangban lenne, bármelyik fél kerülne is hatalomra vagy maradna pozíciójában a jelenlegi felhozatalból. (Update: február 10-én, 17:31′ kor Novák Katalin bejelentette távozását. Ráadásként Varga Judit is leköszönt. Némi kárpótlás azoknak, akik nem jutottak el a Cirque du Soleil február 8-i budapesti előadására, bár ez show inkább ripacskodás mint Cirkusz Maximusz 🙂 )

A világ más pontjain sem túl nyugodtak a kedélyek – és, mint a februári előrejelzésben szó volt róla, nem is valószínű, hogy egyhamar lecsillapodnak. A beágyazott posztban szokás szerint hírcsokrot készítettem az újholdat megelőző és követő napok eseményeiről. A lőporoshordó -raktár akár most is robbanhat; jó esetben csupán néhány darab kap lángra, vagy a szerencse és az utolsó pillanatban gyakorolt önmérséklet hatására a nagy bumm elnapolódik. De még ilyen, lightosabb forgatókönyvek esetén is, az elmúlt és az előttünk álló napok történései sokkal nagyobb horderejű folyamatok előzményei lehetnek. Magáról az újholdképletről nem tudok sokkal többet írni, mint a februári előrejelzésben; néhány kollektív szinkronicitásra részletesebben kitérnék.
A nagyszabású, készülő NATO hadgyakorlat éppen beleesik ebbe az újholdba. Nem tudom a hadgyakorlat kezdésének pontos napját; mintha 10-e lenne, (Romániára vonatkozóan február 5 -25-i dátumot láttam) de mindenképp ebbe az újholdba esik, mert a következő március 10-én lesz. És ez elég rossz hír. Elvileg van ugyan lehetőség a visszafogottságra, a gyakorlatban azonban bármikor kiszaladhatnak az események a kontroll alól.

Egy hasonló NATO – hadgyakorlat, az 1983 november 2-án kezdődött Able Archer majdnem atomháborúba torkollt pedig csak tíz napig tartott. (Akkoriban a Skorpió Szaturnusz épp elhagyta a Plútó-konjunkciót; a Plútó a Mérleg legutolsó, anaretikus fokán állt; a Nyilas Jupiter pedig egy tág együttállást képezett az Uránusszal.) A tervek szerint a Steadfast Defender 2024 felöleli a februárt és márciust is – tehát lefedi nagyjából a Vízöntő Mars – tranzitot, beleértve talán a Mars-Uránusz kvadrátot tartalmazó 10-i Halak újholdat is. 31 ország 90000 katonája vesz részt rajta több mint 80 harci repülővel és 1100 szárazföldi harci járművel. Hogy elegendő lesz ez Oroszország elrettentésére, jó kérdés; mi azonban jópár álmatlan éjszakán át drukkolhatunk, hogy az eddiginél messzebb ne guruljon a ruszkik gyógyszere. (Figyeljünk a nevekre: Able Archer – Ügyes Íjász, amikor egy új Jupiter-Uránusz ciklus kezdődött a Nyilasban, Steadfast Defender – Rendíthetetlen Védelmező, amikor a fix jegyek, beleértve a Vízöntő Marsot is, vannak túlsúlyban. És az április végén bepontosuló Bika Jupiter-Uránusz konjunkcióval egy újabb Jupiter-Uránusz ciklus előestéjén vagyunk. Egyik esetben sem valószínű, hogy a névadók asztrológussal konzultáltak volna; az más sokkal inkább, hogy az asztrológia még abban az esetben is működik, és a világ minden jelenségét képes leírni, ha nem hiszünk benne.)
Oroszországnak elvileg nem áll szándékában háborúzni a NATO-val, legalábbis ez a hivatalos álláspont; de még közvetlenül 2022 február 24 előtt is ugyanez volt a kincstári szöveg. És, még ha a változatosság kedvéért ezúttal igazat mondanak is a ruszkik, menet közben adódhatnak olyan szerencsétlen félreértések, malőrök, vagy akár szándékos provokációk, amelyek elszabadíthatják a poklot. Az AI korában seperc alatt lehet még a legjózanabb gondolkodásúakat is összezavaró virtuális valóságokat generálni, nem mintha a hagyományos dezinformációs módszerek eredménytelenek lettek volna.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a háború elején meglepő lélekjelenlétet tanúsító Volodimir Zelenszkij elnök kezdi elveszíteni a kapcsolatot a valósággal. Egyebek mellett erre vall Valerij Zaluzsnijnak, a fegyveres erők főparancsnokának lecserélése Olekszandr Sztanyiszlavovics Szirszkijre. Arról, hogy miért tett így, rengeteg cikk született; én asztrológiai szempontból az egyik, Portfolioban  olvasottal értek egyet.

„A sikertelen nyári offenzíva után egymást követték azok a hírek, melyek alapján gyanítani lehet: megromlott a kapcsolat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij, a fegyveres erők főparancsnoka között. Pillanatnyilag nagyon úgy néz ki, hogy a négy csillagos tábornok hamarosan menesztésre fog kerülni, ez pedig akár katasztrofális következményekkel is járhat Kijev számára. (…) Amennyiben Zelenszkij valóban azért meneszti a főparancsnokot, mert meglátása szerint jogászként és politikusként jobban ért a hadvezetéshez, mint tábornoka, az könnyen előidézheti az ukrán fegyveres alakulatok teljes összeomlását. A háború kirobbanása óta az ukrán államfő alapvetően reálpolitikusként ténykedett, de két évnyi brutális nyomás bármely ember valóságpercepcióját megváltoztathatja”.
Asztrológiával foglalkozók kedvéért megadom a születési adatokat. Zelenszkij horoszkópja egyebek mellett az Astro.com-on elérhető  (1978 Január 2514:00, Krivoj Rog, Ukrajna), a másik két érintettnek csak a születésnapja és helye van meg: Zaluzsnij -1973, júlis 8, jelenleg Zviahel, Ukrajna, Szirszkij 1965. július 26, Novinki, Oroszország. Részletes elemzésbe nem megyek bele.
Zelenszkij képletét meglehetősen nehéz hatások érik, a Vízöntőbe lépő Plútó most kerül szembenállásba Oroszlán elején levő Marsával, és a 2024 végi-2025 első felei retrográd Oroszlán Mars időszakban ez hangvillaként fog rezonálni a tranzit R Oroszlán Mars- Vízöntő Plútó oppozícióval. Ez önmagában is rossz ómen, nemcsak számára, hanem en bloc a nagyvilágban kialakuló/ már meglévő háborús helyzetekre. Ezt követően, a későbbi években a Plútó a Vízöntő Napját, (elégetett) Vénuszát is eléri. Az Uránusz éppen most képez kvadrátot az Oroszlán Holdjával, aztán majd a következő években a jegy végén levő Szaturnuszával fog. Ez önmagában is ésszerűtlen cselekedetekre, senki javát nem szolgáló presztízsharcokra késztetheti. (Egyesek szerint potenciális vetélytársat lát Zaluzsnijben.) A nyár, illetve 2025 folyamán összeálló Ikrek Jupiter-Halak Szaturnusz kvadrát is súlyosan fogja érinteni, ezért könnyen zsákutcába kerülhet. Nemcsak jelenlegi pozícióját, hanem szabadságát és/ vagy életét is elveszítheti a következő évek folyamán.

Zsaluzsnijt asztrológiai alkata sokkal rátermettebb katonává teszi Szirszkij tábornoknál, az időnkénti kudarcok ellenére is. Utóbbi Bólogató Jánosnak alkalmasabb, persze, ha Zelenszkijt elsodorják az Oroszlán ego – tripek, nagyszerű választás. Háborús sikerek elérésére, vagy legalábbis az eddig elértek megtartására/ károk enyhítésére nem biztos. ( Rossz híre, miszerint szovjet típusú „mészáros” , aki beáldozható alapanyagnak tekinti és feleslegesen veszélyezteti katonáit még akkor is teljes összhangban van a képlete által sugalltakkal, ha nem ismerjük órára, percre pontosan a pontos időt.) Annak belátásához, hogy az ilyenfajta belső viszályok (és nem ezek az egyedüliek) az  oroszok malmára hajtják a vizet, nem kell asztrológusnak lenni.

Nem szívesen írom le, mert oroszbarát politikája következményeként nem kérdés, hogy Magyarország az újabb vasfüggöny melyik oldalára kerülne, de az orosz győzelem egyre valószínűbb. (Fontos mellékszál: Tucker Carlson washingtoni idő szerint 2024. február 8, du 6-kor közzétett majd két órás Putyin-interjúja nagy segítség a véreskezű diktátor szalonképessé mosdatásban. És a világ újrafelosztásának útját is egyengetheti; persze nem önmagában.) Ami azonban továbbra sem mindegy, a folyamatok időbelisége és intenzitása. Kétségbeesett, kapkodó lépések beláthatatlan irányokba szabadítanák el az eseményeket, és a jelenlegi hatások mellett ilyen forgatókönyvek is benne lehetnek a pakliban. További kérdések, hogy mennyire lesz átjárható az új vasfüggöny, és lesz-e ún. „jó” oldala, vagy a keleti térfél ezért, a nyugati pedig amazért lesz pokoli.
A Nyugat látszólag a jólét és a szabadság szigete jelenleg; és a woke minden őrülete ellenére is élhetőbb, mint mondjuk Oroszország, Kína, Irán vagy Észak-Korea.) Maradjon is így. De, már nem is annyira a felszín alatt, komoly törésvonalak húzódnak, amelyek megfelelő hatások mellett (ld következő évek) jóformán egyik percről a másikra szakadékokká szélesedhetnek és elnyelhetik a Paradicsomot. Erről nagyon sokat írtam már a blogon (legutóbb itt és a januári előrejelzésben), ahogy más, a témára érzékeny hazai és külföldi kollégák is. Hatalmas mennyiségű teljesen evilági forrás is rendelkezésre áll, cikkek, könyvek, filmek formájában, úgyhogy nem látom értelmét tovább ragozni. Az elmúlt másfél – két hónap során egész Európára kiterjedő gazdatüntetések, valamint a palesztin-pártinak álcázott, valójában iszlamista demonstrációk meglehetősen baljós jövőképet vetítenek előre. Senkinek nem lesz jó, ha a problémákat a maguk egybites módján, de mégis nevükön nevező radikális populisták kezdik majd „orvosolni” a helyzetet.
Irán, mint atomhatalom. Egy, magyarul február 7-én napvilágot látott hír  szerint Irán kb egy héten belül képes lesz atombombát előállítani; épp a 14-i Mars-Plútó együttállás magasságában. Ez az eredmény alapjaiban változtatná meg a közel-keleti erőviszonyokat, és a világot sokkal veszélyesebb hellyé tenné. A téma nem új; ezen a platformon többször foglalkoztam vele az elmúlt évek folyamán; lefordítottam Peter Stockinger 2023 október 28-i Bika holdfogyatkozásról  írt összefoglalóját, hírösszefoglaló posztokat osztottam meg, pl tavaly november 30-án, aztán idén  január 17-én is. Kalo Jenő február 3-án tett közzé egy videót a témában. Más megközelítéssel, az enyémtől meglehetősen eltérő politikai alapállásból, de a tényeken, amelyek mindenkinek, aki elég régóta foglalkozik asztrológiával, szemet szúrnak, ez mit sem változtat.

Szinte szürreális, hogy ebben a helyzetben az Amerikai Egyesült Államok nem ennek a tragédiának a megelőzésében érdekelt, hanem Izrael önvédelmi képességét korlátozza, a Hamász október 7-i mészárlását (amelynek előkészítésében Iránnak nem kevés szerepe volt) pedig egy palesztin állam elismeréséveljutalmazná.

Washingtonra felállított újholdképlet (2024 február 9, 17h58), amelyben az Uránusz az MC-re, maga az újhold pedig a VII-es házba esik, komoly instabilitást, egyik pillanatról a másikra boruló helyzeteket, ingatag szövetségeket mutat. Egy ilyen MC a legfelsőbb vezetéssel kapcsolatban is aggályokat ébreszt, még akkor is, ha nem eklipsz és nem is kvartálképlet része. (Amerika egyre látványosabb elsötétülésével egyébként a blog számos cikke foglalkozott, ld linkek a poszt végén).

Vízöntő újhold, 2024 február 9, 17h58, Washington

Az egyik, és legenyhébb olvasat, hogy az ország első embere a szó kedvezőtlen értelmében uránikus, azaz zavart elméjű. Ami egyre nehezebben kozmetikázható tény. Egyre gyakoribb, és egyre kínosabb bakiival már nem csak a jobboldali , republikánus-szimpatizáns sajtó van tele, hanem a középutas vagy kimondottan balos platformok is. ( 2020 július 5-én, az utolsó Bak holdfogyatkozás  apropójából már rámutattam, milyen üzenete van annak, hogy egy, már nem éppen fiatal, nárcisztikus elnököt egy még nála is öregebb demens vált, úgyhogy ezt nincs értelme még egyszer leírni. Egyelőre, más asztrológusokkal együtt abban tévedtem, hogy nem tartottam valószínűnek, hogy kitölti az elnökségi idejét, de az orvostudomány csodákra képes.
III. Károly király rákos, Katalin walesi hercegné súlyos hasi műtéten esett át. Tulajdonképpen nem teljesen friss hír: arról, hogy Katalin hercegné kórházban van, január közepén tájékoztattak, azt azonban, hogy  mi lehetett a probléma, a napokban kezdték megszellőztetni. A teljes napfogyatkozáskor  született (1982 január 9, 19:00 Reading, Anglia, Astro.com) hercegnő egészségi állapotán valószínűleg a tavaly októberi Mérleg eklipsz is sokat rontott. ( Arról nem is beszélve, hogy ha emberileg nem is a legszimpatikusabb, a Meghan Markle -féle cirkuszhercegnősködés sokkal inkább titka a hosszú életnek, mint az udvari protokoll által előírt mosolyogva benyelem a legnagyobb bullshiteket is -magatartás…)
Hogy Károly királynak (1948 november 14, 21:14 London, Anglia, Astro.com ) is egészségi problémái vannak, szintén januárban derült ki, azt azonban, hogy prosztatarákja van  , csak február 5-én hozta nyilvánosságra a Buckingham palota. A betegséget állítólag korai stádiumban diagnosztizálták, de könnyen meglehet, hogy ha sikeres is lesz a kezelés, a jelenleg 75 éves király inkább átadja a trónt Vilmos hercegnek. Ez akár idén is bekövetkezhet, azoknak az asztrológusoknak az előrejelzéseit igazolva, akik meglehetősen rövid uralkodási időt jósoltak Károlynak.
Az újholdképlet hatásaira visszavezethető váratlan fordulatok, irányváltások (akár barátságok, társulások, párkapcsolatok megszakadása), ezekből vagy más behatásokból fakadó anyagi veszteségek személyes szinten is benne lehetnek a pakliban. Itt a józan ész, önmérséklet talán nagyobb szerepet kaphat az események alakításában, mint kollektíve. Ezek a napok, akárcsak a későbbiek, balesetveszélyesek is; az érrendszeri, keringési zavarok, idegrendszer problémái, különféle rohamok, szélhűdések is fokozott kockázatot jelentenek.

A Távol – Kelet számos országában (Kína, Japán, Korea, Tibet,stb.) ezen újholddal kezdődik a hold-újév : most a (Fa) Sárkány évébe léptünk. Azonban, bár mindkettő évezredes tapasztalatok bölcsességén nyugvó, hiteles hagyomány, jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy a nyugati és a kínai asztrológia gyökeresen különbözik egymástól, egész más számításokon alapulnak. Jóllehet mindkét rendszernek köszönhetően pontos képet kaphatunk az emberi természetről és a világ jelenségeiről, módszereik nem keverhetők. Mivel e blog szerzője a nyugati asztrológiát műveli, maradjunk ennek a keretei között.

Kapcsolódó

Februári előrejelzés
Amerika elsötétülése

Nincsenek illúzióim, de….

Könyvajánló – nemcsak Amerika Plútó-visszatéréséhez

Fordulópont : Az Egyesült Államok Plútó visszatérése (Ray Grasse)

Amerika teljes elsötétülése – teljes napfogyatkozás, 2017 augusztus 21

Merre tart Amerika ?

Az amerikai álom valóságtesztje

Penumbrális holdfogyatkozás a Bakban – 2020 július 5

Újabb kaotikus napok

Zűrös elnökválasztás – még zűrösebb folytatás

Januári előrejelzés- 2021

Jupiter – Uránusz kvadrát – 2021: társadalom, közélet, Joe Biden beiktatása

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!