Február – 2024

Február robbanékony hónapnak ígérkezik, sok meglepetéssel. Többségük nem lesz kellemes, még ha egy ideje levegőben is lógtak. Először a Merkúr, aztán a Mars, végül pedig a Vénusz éri el a Vízöntő legelején tartózkodó Plútót; belső átélések, hírek, és külső események formájában adva jelzéseket e tranzit sajátosságairól. És persze így a 2020 december 21-én, a Vízöntő 0°29’-en bekövetkezett korszakváltó Jupiter-Szaturnusz Nagy Konjunkció témái is terítékre kerülnek; a gyors mozgású bolygók által újra összehozott Jupiter- Plútó kvadrát jóvoltából pedig földindulásban sem lesz hiány.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

 

Az e hatásokkal kapcsolatba hozható társadalmi átalakulásokról, krízisekről, szélsőségekről sok szó volt a blogon. Jupiter és Szaturnusz ( Liz Greene )  A Nagy Mutáció és egy új korszak kezdete: Jupiter és Szaturnusz ( Raymond Merriman), A Jupiter – Szaturnusz ciklus és a levegős jegyekbe való átmenet ( Jessica Davidson ),  Jupiter – Szaturnusz együttállás – a New Age kezdete ? ( Jessica Davidson), Plútó a Vízöntőben: történelmi visszatekintés (Jessica Davidson), Plútó a Vízöntőben, Nagy Szulejmán és a polkorrekt asztrológusok történelmi amnéziája, Plútó a Vízöntőben – az egyének és a közösség átalakulása  (Jessica Davidson). Néhány tudnivaló a jegy archetípusáról és témáiról: A Vízöntő (Liz Greene).
Akik a Vízöntő kor csodáiról akarnak olvasni, ezen a ponton nyugodtan abba is hagyhatják. A legvadabb disztópikus rémálmok megvalósulása, felgyorsuló bomlási folyamatok, egymást érő háborúk és környezeti katasztrófák sokkal reálisabb forgatókönyv a következő évek folyamán. És ezt rajtam kívül sok más olyan asztrológus is így látja, akik nem a valóság elhárítására, hanem annak megismerésére használják eszköztárukat. Aztán persze, ha az előttünk álló pár évtized alatt az emberiség nem számolta fel magát, jöhet a nagy megújulás. Hogy mindez milyen formában fog megvalósulni, nem tudom.

Az elmúlt években ízelítőt kaphattunk ezekből a trendekből. A havi előrejelzések, újholdak, fogyatkozások vagy kiemelkedő kollektív események kapcsán írt bejegyzésekben nagyjából igyekeztem követni őket, és amennyire a műfaj korlátai lehetővé teszik, prognózisokat is próbáltam készíteni. Hol több, hol kevesebb sikerrel. Ezek előkereshetők; ugyanazokat a dolgokat időről-időre újra elmondani időpazarlás.

Merkúr a Vízöntőben: február 5 – február 23

Február első napjai még viszonylag eseménymentesek; a viszonylag itt fontos szó, ugyanis a csendesebbnek és stabilabbnak nevezhető január sem volt igazán az. Markánsabb váltás 5-től kezdődik, amikor a Merkúr a Vízöntőbe lép és ott, 0°29’-en, ahol a 2020 december 21-i Jupiter-Szaturnusz találkozó végbement, együttállásba kerül a Plútóval.

Mint a tranzittal foglalkozó bejegyzésben már szó volt róla, a Merkúr Vízöntőn való áthaladásai, hacsak más hatások nem utalnak az ellenkezőjére, viszonylag kellemesek; jól érzi magát ebben a fix, levegős jegyben. Gyors észjárás, meghökkentő, szokatlan ötletek, műszaki, tudományos érdeklődés, újító szellem jellemzi; szociális problémák iránti érzékenységgel, és időnként polgárpukkasztásig fajuló nonkonvencionalitással fűszerezve.

A Merkúr-Plútó találkozók már nem annyira problémamentesek: az olyan előnyök mellett, mint az lényeglátás, nagyobb összpontosító képesség, mélyenszántó gondolatok, kevésbé kívánatos árukapcsolások is lehetségesek. Ilyenek a rögeszmésség, paranoia, durva szócsaták, erőfitogtató szájkarate (ami, tekintve hogy 14-én a Mars veszi át a stafétabotot, tettlegességgé fajulhat). A gyors mozgású Merkúr ráadásul a tavaszt oly robbanékonnyá tevő Bika Jupiter – Vízöntő Plútó kvadrátot is összeköti: a Plútótól felhergelve éppen 10-én fog összeszólakozni a Jupiterrel. Így, bár a zűrös 90°-os fényszög elvileg már jelentősen fellazult, a következő hetekben újra megtapasztaljuk majd a hozadékait. ( Ugyanez lesz a helyzet a Mars és a Vénusz esetében is)
Szűkebb-tágabb környezetünkben nem volt túlságosan megerőltető analógiákat találni. 3-án vagy 4-én Tucker Carlson Moszkvába utazott  , ahol talán Putyinnal is interjút készíthet; közben azonban a NATO és Oroszország között a hidegháborús időkre emlékeztető módon feszül a húr. Nemsokára kezdődik a  mintegy 90 ezer katonát foglalkozató, nagyszabású NATO hadgyakorlat , közben Magyarország még mindig lebegteti a svédeket , bár elvileg a kormány támogatja NATO-tagságukat  , a jelek szerint Oroszország elsöprő támadásra készül Ukrajnában; a januárban kezdődött traktoros gazdatüntetések Európa-szerte folytatódnak; Amerika, ahelyett hogy tessék-lássék néha megszórja a huszikat, végre visszabombázhatná Iránt a kőkorszakba, még mielőtt az atomfegyverrel rukkolna elő, stb. A kiberbűncselekmények külön kategóriát képeznek az analógialáncban. A január 20-i Nap-Plútó együttállást, jan 21-i Plútó Vízöntőbe lépését kísérő egyik szinkronicitás egy, az eddigi legnagyobb szabású,  26 milliárdos adatbázis kiszivárgásáról tudósító január 23-i hír volt. A közelebbi-távolabbi jövőben egyre gyakoribbakká válhatnak az ilyen típusú incidensek; ez persze a teljes Vízöntő Plútó tranzitra érvényes, de lesznek kritikusabb időszakok.

A pokol tehát több platformon is elszabadulhat; Hádész kutyáit a következő napokban jó esetben talán még féken tartja a 7-8-i Bak Vénusz-Uránusz trigon és Bak Mars-Neptun szextil. Ezek az önmagukban véve nem túl erős, és nem is valami tartós fényszögek jó esetben adhatnak annyi gyakorlati érzéket, találékonyságot, hogy a húr túlfeszítése helyett akár az utolsó pillanatokban is életképes alternatívák születhessenek. Ösztönösen érezni, meddig lehet elmenni egy helyzet kiélezésében, vagy ha már túl késő, legalább a menthetőt menteni a robbanás előtt, egyéni és kollektív szinten is kívánatos alternatívák.
Február 9: Újhold a Vízöntőben

Az újhold a jegy 20°40-en születik meg, 23h58’-kor, és a képletből kiindulva, a Vízöntő-analógialáncba tartozó megújulási folyamatok nem lesznek valami békések. A Nap-Uránusz kvadrát aznap pontosul be, így a fővilágítók is 90°-os fényszögben vannak a meglepetések és hirtelen fordulatok princjpiumától. Nemcsak február, hanem az év egyik leginstabilabb szakaszában az irányváltások, leválások így meglehetősen sokkolók lehetnek.
Az IC -vel együttálló, Uránusz által támadott újhold földrengésekre is utalhat, de Magyarországon a nagyobb erejű rengéseknek akkor is kicsi a valószínűsége, ha az utóbbi időben a szokásosnál gyakrabban tapasztaltak enyhébb szeizmikus jelenségeket. A szélsőséges időjárás azonban okozhat károkat. (Ez a világ más részeire is érvényes)

Újhold Vízöntőben, 2024 február 9 Bp 23h58
Idehaza a belpolitikai hullámvasutazás valószínűbb; a közélet eddig sem volt bortányoktól mentes, a blöffök, meggondolatlan kijelentések (Merkúr-Jupiter kvadrát) és gesztusok szövetségek váratlan borulásához is vezethetnek; ebből, presztízsveszteségen kívül anyagiak is adódhatnak.
Nem tudom a hadgyakorlat kezdésének pontos napját; mintha 10-e lenne, de mindenképp ebbe az újholdba esik, mert a következő március 10-én lesz. És ez elég rossz hír. Elvileg van ugyan lehetőség a visszafogottságra, a gyakorlatban azonban bármikor kiszaladhatnak az események a kontroll alól. Egy hasonló NATO – hadgyakorlat, az 1983 november 2-án kezdődött Able Archer  majdnem atomháborúba torkollt (akkoriban a Szaturnusz épp elhagyta a Plútó-konjunkciót; a Jupiter pedig egy tág együttállást képezett az Uránusszal), pedig csak tíz napig tartott. A tervek szerint a Steadfast Defender 2024 felöleli a februárt és márciust is – tehát lefedi nagyjából a Vízöntő Mars – tranzitot, és 31 ország 90000 katonája vesz részt rajta több mint 80 harci repülővel és 1100 szárazföldi harci járművel. Hogy elegendő lesz ez Oroszország elrettentésére, jó kérdés; mi azonban jópár álmatlan éjszakán át drukkolhatunk, hogy az eddiginél messzebb ne guruljon a ruszkik gyógyszere.

A váratlan fordulatok, irányváltások (akár barátságok, társulások, párkapcsolatok megszakadása), ezekből vagy más behatásokból fakadó anyagi veszteségek személyes szinten is benne lehetnek a pakliban. Itt a józan ész, önmérséklet talán nagyobb szerepet kaphat az események alakításában, mint kollektíve. Ezek a napok, akárcsak a későbbiek, balesetveszélyesek is; az érrendszeri, keringési zavarok, idegrendszer problémái, különféle rohamok, szélhűdések is fokozott kockázatot jelentenek.
Február 13 – március 23 : Mars a Vízöntőben

Ezzel elérkeztünk a következő fejezethez: 13-án a Mars a Vízöntőbe lép, és 14-én, a jegy 0°46’-en csatlakozik a Plútóhoz. Nem a legkellemesebb Valentin-napi kombó, tekintve, hogy az erőpróbáló Mars-Plútó kapcsolatok a düh, rögeszmésség, tudattalan mélyéről feltörő indulatok, fizikai erőszak formációi. Jó esetben az egyidejűleg bepontosuló Vénusz-Neptun szextil finomít pár árnyalatnyit az összképen. (Izraelben, a 2023 október 7-i Supernova rendezvényen fesztiválozók elleni terrortámadás és brutális nemi erőszakok idején Mérleg Mars-Bak-Plútó kvadrát volt, 2022 tavaszán, a nemi erőszakokkal egybekötött bucsai mészárlás  időszakában a Vénusz és a Mars a Bakban találkozott a Plútóval március végén, aztán április elején a  Vízöntő Szaturnusszal képeztek együttállást. )

Erőszak, emberjobbító szándékkal rendezett vérfürdők, a részvét és az empátia teljes hiánya ennél a tranzitnál is benne van a pakliban. Az asztrológiai irányzatok egy része a Vízöntőhöz rendeli Oroszországot (mások, pl Lilly szerint a Bikához tartozik), Svédországot, Lettországot, Romániát és Lengyelország egy részét. Vízöntő az egykori Arabia Petraea is -ld H.S.Green-Raphale-C.E.O. Carter Mundane Astrology c. munkáját- (Sinai-félsziget, a Bahreint, Kuvaitot, Ománt, Katart, Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emírségeket és Jement, valamint Irak és Jordánia déli részét magában foglaló Arab Félsziget  ). Hogy a felsorolt közel-keleti régiók lőporos-hordók (a Bika Irán más okból van benne a pakliban), azt hiszem nem szorul különösebb magyarázatra; Oroszországot tovább ragozni pedig szintén felesleges szócséplés lenne.
Az indulatok kisebb léptékben is elszabadulhatnak. Mint már sokszor szó volt róla, Vízöntőt és/vagy az Uránuszt érintő problémás tranzitok a szabadság, egyenlőség, testvériség nevében elkövetett túlkapásokra is sarkallnak, a palackból kiszabaduló forradalmi szellem pedig az élet fenntartásához szükséges struktúrákat is eltörölhet. Persze, ez egy hosszabb távú, már a Vízöntő Szaturnusz-Bika Uránusz kvadrátnál is azonosított, a Vízöntő Plútónál pedig felerősödő folyamat, amely nem a következő hat hét alatt fogja kipörögni magát. A már eddig sem kulturáltságukról híres palesztinpárti tüntetések tovább durvulhatnak, kiszélesedhetek, de más jellegű demonstrációk is válhatnak erőszakosabbá. A pszichoterror és fizikai bántalmazás, karaktergyilkosságok, agresszív manipulációs technikák személyes szinten illetve szűkebb körben is  tapasztalati tartomány elemei lesznek, és maradnak is ebben a hónapban.

A balesetek, természeti katasztrófák, szélsőséges időjárás -okozta károk szintén részei az analógialáncnak, akárcsak a kiber-bűncselekményekből fakadók. A jelenlegi események, személyes és kollektív szinten egyaránt előzményei lehetnek november – december, majd 2025 január, április eseményeinek, amikor a Rákban és az Oroszlánban tolató Mars többször is szembenállást képez a Plútóval. (Először november 4-én, a Rák-Bak 29°-án pontosul be a vérgőzös oppozíció; decemberben nem lesz egzakt, de folyamatosan hatókörön belül marad míg 2025 január 3-án az akkor már retrográd Mars részvételével bepontosul, aztán némi vihar előtti csendet követően, 2025 április 27-én a Mars, immár direktben visszaérkezik a szembenálláshoz, és csak 2025 május közepén lép ki hatóköréből.)
Február 16 – március 12 : Vénusz a Vízöntőben

16-án a Vénusz is a Vízöntőbe lép; ahol kissé hűvössé és személytelenné válik, bár a barátságosság, szabadságszeretet, bajtársiasság jó tulajdonságai közé tartozik. A személyi horoszkópok Vízöntő Vénuszával és a Vízöntő Vénusz tranzittal külön bejegyzések foglalkoznak. Sajnos jelen esetben nem a legjobb tulajdonságok fognak előjönni, hiszen pillanatnyilag, a Naphoz, Merkúrhoz és a Marshoz hasonlóan csak erőpróbáló aspektusokat létesíthet. Ebből a szempontból az időszak 2021 januárjáhozfebruárjához, ill 2022 februármárciusáprilisához hasonlÍt, amikor a Vízöntőben haladó gyors mozgású bolygók csak az akkoriban bőszen tomboló Szaturnusz -Uránusz kvadráthoz tudtak kapcsolódni. A hozadékokat láttuk….

A Vénusz-Plútó együttállásokhoz (bepontosulás február 16)  kapcsolódó érzelmi szakítópróbákat, fájdalmas leválásokat, húzd meg-ereszd megeket más bejegyzések részletesen taglalják. (Vénusz-Plútó együttállás tranzitként, Vénusz-Plútó tranzitok, Érzelmi szakítópróbák-életmentő műtétek, Végzetes vonzerő). Most talán még szélsőségesebb a kombó, hiszen a racionális, távolságtartó, szabadságszerető Vízöntő idegenkedik a drámáktól. Ha egy társulás túlságosan fülledtté, birtoklóvá válik, azonnal takaródót fúj, jelen esetben azonban olyan beteges felállások is létrejöhetnek, amelyekben egy kötődésképtelen alkat épít ki valakiben érzelmi függőséget. A Veszedelmes viszonyok című fordításban bemutatott dinamikák erre az időszakra is jellemzők lehetnek.

A 17-én bepontosuló Merkúr-Uránusz kvadrát logikai bukfencekkel, bizarr fordulatokkal fokozza az ilyenfajta iszony-viszonyok őrületét. A verbális bántalmazás mellett ezeknél az aspektusoknál (ne feledkezzünk meg a Marsról) a fizikai is benne van. Ez nemcsak párkapcsolatokban fordulhat elő, hanem mint már fentebb is szó volt róla, háborús bűncselekmények, terrorakciók része is lehet, de békés, civil környezetben is megszaporodhatnak az ilyen atrocitások. A rongálás, értékekben való szándékos károkozás szintén része lehet az analógiáknak; a kiberbűncselekmények nagy anyagi kárt okozhatnak. Az ilyen helyzetek akár egyik pillanatról a másikra is bekövetkezhetnek, illetve a meglévk eszkalálódhatnak.
Nap, Merkúr a Halakban

Némi enyhülést jelenthetne, hogy 19-én a Halakba lép a Nap, ahol a tavaszi napéjegyenlőségig tartózkodik, 23-án pedig a Merkúr is követi. Amikor a Nap a Halakban halad, a szokásosnál fogékonyabbak lehetünk belső világunk üzeneteire, vallásos, spirituális tapasztalatokra. A Merkúr azonban száműzetésben van ebben a jegyben, így a március 10-ig hátralevő időszakban zűrzavaros kommunikációs helyzetekkel számolhatunk. A félreértések, csúsztatások, kisebb – nagyobb hazugságok megnehezíthetik, hogy a felek megértsék egymást, utazásokkal, okmányokkal kapcsolatban szintén adódhatnak bonyodalmak.

Eközben, 22-én  a Vízöntő 6°57’ -án a Vénusz találkozik a Marssal. Az asztrológiai szakácskönyvek erotikusan túlfűtöttnek tartják ezeket a konjunkciókat, nem is alaptalanul. A levegős Vízöntő esetében is lehetne könnyed, játékos flörtöket várni, amikor egy addig baráti kapcsolat átmenetileg intimebb jelleget ölt. Csakhogy eközben a két bolygó a Jupiterrel is kvadrátot képez, így a szabadság és a szabadosság között zavaró módon mosódhat el a határ. A konszenzusos csoportszex, még ha nem is mindenkinek a műfaja, még a lightosabb megélési lehetőségek közé tartozik. A valamelyik, vagy összes érintett félnek fájdalmat okozó háromszögek, vagy akár, szélsőségesebb helyzetekben a nemi erőszak, már sokkal kevésbé. (Utóbbinál a Nap-Merkúr-Szaturnusz hármas együttállás is szerepet játszhat.)
Február 24: Telihold a Szűzben

 

A február 24-i Szűz teliholdképlet (Bp 13:30) egyesíti magában ezeket a hatásokat, így aztán a szélsőségek csúcsra járatására és az arany középút megtalálására egyaránt lehetőségeket adhat. A Nappal, Merkúrral és Szaturnusszal szembenálló Hold akár keserves kijózanodásokat is tartogathat a Vénusz-Mars-Jupiter trió jóvoltából túl fergetegesre sikerült farsangi bulit követően. Egyszersmind azonban, éppen a Jupiterrel képezett trigonjának köszönhetően segíthet elkerülni a végleteket, a lehetőségekhez képest jól kijönni valamilyen hullámvasutazásból. Ez, személyes szinten egy káros szenvedéllyel, toxikus kapcsolattal való szakítás formájában is konkretizálódhat.

Telihold a Szűzben 2024 február 24 Bp 13h30

A hónap végén ellentétes hatások érvényesülnek. A 25-én bepontosuló Vénusz-Jupiter és a 27-i Mars-Jupiter kvadrát hatása összeadódik. Mindkettő mértéktelenségre, túlzásokra, a határok valamilyen értelemben vett áthágására hajlamosít. Az élj a mának hozzáállás, a lehetőségek túlbecsülése, kockázatok elbagatellizálása, a hidak felégetése rengeteg kárt okozhat.

Ezzel jóformán egy időben, 27-28-án kerül sor a Nap, a Merkúr és a Szaturnusz hármas találkozójára. Ezek a konjunkciók önmagukban sem szoktak valami szívderítők lenni, összeadódva még súlyosabb tanulságok levonására késztethetnek. Ebből az apropóból a Halak Szaturnusz tranzit témái és feladatai is tudatosulhatnak, vagy ha ez a folyamat már elindult, újabb dimenziókkal gazdagodhat. Valamilyen fajta lelassulás, nyomás, veszteségérzet, felelősségvállalás, szembesülés -esetleg tehetetlenség további velejárói lehetnek.
Hogy egyéni szinten hogy konkretizálódik mindez, a horoszkóp sajátosságai mellett attól is függ, mennyire szaladt el a ló az elmúlt hetekben. Egy túlzásba vitt bulinak konkrét és átvitt értelemben is kegyetlen másnaposság a hozadéka. Azonban, ha valaki az őrület karneválja kellős közepén is igyekezett középen maradni, kivonni magát a destruktív kollektív hatások alól, sokkal jobban kezeli az időszakot. Az elmúlt hetek történéseinek hatására egyesek erős késztetést érezhetnek, hogy a karakterüknek megfelelő önismereti utakra lépjenek, szellemi útmutatást kérjenek, valamilyen terápiába kezdjenek.  A tél végén esedékes tisztítókúrák, elvonulások is a kedvezőbb megélési lehetőségeket segítik. További jó hír, hogy 28-án bepontosul a Merkúr-Jupiter szextil, március 1-én pedig a Nap kerül 60°-os fényszögbe a Jupiterrel, így a hónap végén és március elején megint az a Jupiter-Szaturnusz szextil aktiválódik, amely a tavaly december végét és egész januárt egyben tartotta. Most korántsem annyira akadálymentes a terep (már amennyire januárban az volt), de a szélsőségek talán könnyebben kiegyensúlyozhatók, mint február előző heteiben.

Kollektív szinten a szabad akaratnak kisebb szerep jut.

 

Fontosabb bolygóhatások

Február 2 : Merkúr- Neptun szextil

Február 5 – február 23 : Merkúr a Vízöntőben

Február 5 : Merkúr-Plútó együttállás Vízöntő 0°29

Február 6 : Vénusz- Északi csomópont (valódi) kvadrát

Február 7 : Vénusz-Uránusz trigon

Február 8 : Mars- Neptun szextil

Február 8 : Nap -Uránusz kvadrát

Február 9 : Újhold a Vízöntőben 20°40

Február 10 : Merkúr – Jupiter kvadrát

Február 13 – március 23 : Mars a Vízöntőben

Február 13 : Vénusz – Neptun szextil

Február 14 : Mars-Plútó együttállás Vízöntő 0°46

Február 16 – március 12 : Vénusz a Vízöntőben

Február 17 : Merkúr – Uránusz kvadrát

Február 17 : Vénusz – Plútó együttállás 0°51 Vízöntő

Február 19 – március 20 : Nap a Halakban

Február 22 : Vénusz – Mars együttállás 6°57’ Vízöntő

Február 23 – március 10: Merkúr a Halakban

Február 24 : telihold a Szűzben 5°23

Február 25 : Vénusz-Jupiter kvadrát

Február 27 : Mars – Jupiter kvadrát

Február 28 : Merkúr-Nap együttállás – Halak 9°14

Február 28 : Merkúr – Szaturnusz együttállás Halak 9°44

Február 28 : Nap – Szatrunusz együttállás Halak 9°46

Február 29 : Merkúr-Jupiter szextil

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!