Nap – Uránusz kvadrát

A Nap és az Uránusz ellentétes tulajdonságokat képviselnek és egymással szemben álló jegyekben, az Oroszlánban és a Vízöntőben uralkodnak. A Nap többek között az individuum, az egyéni önkifejezés, az én-tudat, autoritás princípiuma, az Uránusz a kollektív, a kívülálló, a fősodorral szemben megnyilvánuló, bomlasztó, lázadó vagy legalábbis azt megkérdőjelező elemeké. A Nap a király, az Uránusz az udvari bolond. Akár a születési képlet állandó elemeként, akár tranzithatásként fordul elő, kvadrátjuk arra utal: az általuk képviselt tartalmak összehangolása nem túl egyszerű feladat. Az Astrology King, Darkstar Astrology és Astromatrix blogok összefoglalói az erőpróbáló fényszöggel kapcsolatba hozható legjobb és legrosszabb forgatókönyvekről, (asztro)pszichológiai háttérről.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Nap – Uránusz kvadrát a radixban

Astrology King | Jamie Partridge

Egy Nap – Uránusz kvadrát a radixban arra ösztönöz, hogy a magad módján tedd a dolgokat. Minden esetben nagyon összetett személyiség vagy, gyakran rendkívül intelligens és független. Egyértelműen kitűnsz a tömegből. Arra való igényed miatt, hogy személyiségeden és hivatásodon keresztül kifejezésre juttasd különleges egódat, gyakran bonyolodsz konfliktusba másokkal. Kiszámíthatatlan, hirtelen, lázadó vagy csak egyszerűen különc ember hírében állsz. Esetleges kapcsolati nehézségeid ebből a hirtelen és kiszámíthatatlan természetből adódhatnak. Még ha tudatosan nem is áll szándékodban ilyesmi, a többiek azt hiszik, provokálod vagy kihívod őket. Így aztán rengeteg nyomás nehezedik majd rád a külvilág részéről – a piszkálódástól kezdve azzal, hogy lázítással, bujtogatással vádolnak, esetleg boszorkányüldözést indítanak ellened, széles a skála.

Ahogy idősödsz úgy válsz egyre tudatosabbá, így felismered, hogyan hozhatja ki magatartásod a legrosszabbat az emberekből. Humorérzéked nagyon egyéni és sértő lehet. E tendenciák szublimálása megállapodottabb életvitelt eredményezhet, sőt, kapcsolataid is stabilabbakká válhatnak.

De sose vidd annyira túlzásba önmagad megfegyelmezését, hogy ez csodálatos adottságaid rovására menjen. Meggyőződésem, hogy e kvadrát feszültsége arra ösztönzi az embereket, hogy a kreatív önkifejezés csúcsaira emelkedjenek – még ha ez különbözik is az átlagtól.

Hírességek Nap- Uránusz kvadráttal:

Sir Morus Tamás (1°57′) fanatikus vallásos nézetei ellenére komplex és rendkívül intelligens ember volt. Hitt abban, hogy az egyházat meg kell reformálni. Utópia szigetén, ebben a fordított világban megengedett volt a válás és a szigetlakók olyan vallást követtek, amilyet akartak.

Dennis Rodman (0°25), a feltűnési viszketegségben szenvedő volt kosaras -sztár jól értett hozzá, hogyan irányítsa a figyelmet nem mindennapi személyiségére. Rajongóit különc frizuráival és testékszereivel ejtette ámulatba. A szexualitás alternatív formáival is kísérletezett és Séta a vad oldalon címmel írt könyvet.

Brooke Shields (0°44′) szülei még kisbabakorában elváltak. Önéletrajza: „Egymagadban”.

Olivier Stone (0°23) egyike korunk legismertebb rendezőinek. Kortárs, vitákat kavaró témákra specializálódott, a tradicionális és a mainstream megkérdőjelezésére késztetve bennünket. Módszerei is egyéniek: még ugyanabban a filmben, sőt, esetenként még ugyanabban a jelenetben is különböző típusú kamerákat és filmformátumokat használ.

Orson Wells (0°40′) kétségtelenül sokkolta a világot Világok harca című rádiójátékával. A filmvilágban újításai, jellegzetes hangja és személyisége miatt vált ismertté. Olivier Stone-hoz hasonlóan sokféle új technikát alkalmazott. Meg kellett harcolnia kreatív függetlenségéért és szembeszállt a stúdiók nyomásával is.

További, Nap – Uránusz kvadráttal rendelkező hírességek: Tony Abbott 0°42′, Galileo 0°43′, Randy Travis 0°56′, Susan Miller 0°59′, Michelle Pfeiffer 1°10′, Stephen King 1°16′, Paris Hilton 1°26′, Bob Fosse 1°41′, Henri Cornelius Agrippa 1°52′.

 

Nap – Uránusz kvadrát, Nap – Uránusz szembenállás: ébresztők

 

Darkstar Astrology | Marina Macario

A Nap – Uránusz kvadrát vagy szembenállás tulajdonosai konfrontatív lázadók. A reformokat radikálisan közelítik meg és minden fajta kompromisszum nehezükre esik. Azt hiszik, hogy csak akkor ébreszthetik fel igazán az embereket, ha üzenetüket szélsőséges formában közvetítik. Stílusukhoz általában az illik a legjobban, ha kézigránátot dobnak a party kellős közepébe, de a típus legvisszafogottabb változatai is jéggé tudnak dermeszteni egyetlen pillantásukkal.

Akik ilyen erőpróbáló aspektussal rendelkeznek, imádják a provokátor szerepét. Nem tudnak élni anélkül, hogy meg ne kérdőjeleznék a status quot. Ez traumatikus gyerekkori emlékeikből is fakadhat, amikor fogalmuk sem volt hányadán állnak a világgal. Az apának talán robbanékony vérmérséklete volt. A szülői perpatvarok valószínűleg gyakran végződtek azzal, hogy a másik váratlanul elviharzott; az ajtócsapkodás talán a mindennapok része volt. Ettől persze minden kisgyerek kiborul.

Kozmikus ébresztők

Ez a borulékonyság, az ugrásra kész állapot gyakran a felnőtt korba is elkíséri a szülöttet, így a Nap Uránusz kvadráttal vagy szembenállással rendelkezők nagyon nehezen képesek ellazulni. Ez még akkor is jellemző lehet, ha nyugalomra leltek egy szeretetteljes kapcsolatban. A nyugalmat ugyanis túl szépnek találják ahhoz, hogy igaz legyen, sőt, talán még az idegeikre is mehet.

A traumatikus elhagyás múltbeli élménye egyike azon okoknak, amiért az Uránuszt a válással hozzák kapcsolatba. Ezek az emberek egyszerűen nincsenek hozzászokva a stabil környezethez. Még egy valóban szeretetteljes gyerekkori környezetben is lehettek váratlan törések. Az állandó változásnak ilyenkor talán az volt az oka, hogy a szülők sokat utaztak, vagy az apa a fegyveres erők kötelékében dolgozott – így folyamatosan szedniük kellett a sátorfájukat. A másik ok, ami miatt kapcsolati problémák merülhetnek fel, hogy ezeknek az embereknek valóban térre és függetlenségre van szükségük. Ennek tudható be, hogy a távkapcsolatok nagyon is illenek e szülöttek egy részének személyiségéhez.

Nap – Uránusz kvadrát: Julian Assagne 

Julian Assagne (1971. július 3) ausztráliai számítógép-programozó és a wiki-leaks kiadója. Jelenleg nincs állandó lakhelye és a londoni ecuadori nagykövetségen kért menedékjogot (2016-os cikk). Assagne természetesen mind a mai napig ellentmondásos életet élt, és az államtitkok megszellőztetése miatt kimondott uránikus lázadónak tekinthető.

Assagnet nemi erőszakkal vádolják, de kockázatos hivatása ismeretében ezen állítások valóságtartalma kérdéses. Assagne tizenévesen nősült és van egy Daniel nevű fia. A pár szakított, Daniel gondviselője Assagne lett. A család halálos fenyegetéseket kapott és a zaklatásokból is kijutott nekik, így személyazonosságuk megváltoztatására kényszerültek, Daniel pedig csak korlátozottan érintkezhet apjával.

Magának Assagnenak is nagyon uránikus volt a gyerekkora. Anyja artista volt, apja háborúellenes aktivista. Assagne lázadó szülei már születése előtt elváltak. Anyja még kétszer férjhez ment, majd elvált. Assagne további apafigurái egy vándorszínész és egy New Ages csoport vezetője lettek. Elmondása szerint Assagne nomád életet élt kamaszkoráig; 30 különböző ausztráliai városban lakott. Magántanuló volt és sohasem szerzett felsőfokú képzettséget, de programozást és matematikát tanult. Amikor hackelés miatt letartóztatták és 25 rendbéli vádat indítottak ellene, részben zűrös gyerekkora miatt kerülte el a súlyosabb büntetést.

További Hírességek és események Nap – Uránusz kvadráttal:  George H. W Bush, Oliver Stone, Orson Wells, Nagy Péter cár, Tony Abbott, Shakira, Lenny Kravitz, Bono, Bob Geldof, Jay Kay, RuPaul, Kim Wilde, Missy Elliott, Olivia Newton-John, Paris Hilton, Imelda Marcos, Michelle Pfeiffer, Bette Davis, Christina Ricci, Tommy Lee Jones, Patrick Duffy, Brooke Shields, Barbara Windsor, Kate Moss, Helena Christensen, Yves Saint Laurent, Dodi Fayed, Stephen King, Rudolf Steiner, R. D Laing, Amandine (az első IVF bébi.), az Uránusz felfedezése, Guglielmo Marconi, Thomas More, Jackie Chan, az oklahomai bombázás.




Astromatrix

A Nap jelképezi vitalitásunkat, tudatos énünket, a mély-ént (Self) és ennek kifejeződési módjait. Élni akarást, alkotóerőt ad; kapcsolatban van a spontaneitással és az életerővel is. Egy jól aspektált Nap nagylelkű emberre vall, aki általánosságban és személyes szinten is törődik másokkal. Egy támadott nap olyan személyt írhat le, aki vagy híján van ezeknek a tulajdonságoknak vagy pedig meg kell küzdenie azért, hogy szeretetben és törődésben részesüljön. Képletedben részben a Nap helyzete mutatja életcélod és a módot, ahogy nyomot hagysz a világban.

Nap – Uránusz kvadrát

A kvadrát energiája igen frusztráló lehet és ha nem áll rendelkezésre megfelelő levezetési mód, bizonyos esetekben agresszívebb, erőszakosabb formában nyilvánulhat meg. Ennél a fényszögnél létfontosságú megfelelő csatornát találni az uránuszi energia mederbe tereléséhez, így folyamatosan szem előtt kell tartani, hogy a Nap kohéziós ereje nélkülözhetetlen, amikor ezzel a magas feszültségű uránuszi energiával dolgozunk. Ugyanez vonatkozik más, Nap – Uránusz radix- fényszögekre is. Ez örök szoláris – uránikus feladat.

Talán szeszélyes, individualista, nyughatatlan vagy, idegrendszered folyamatosan túlfeszült állapotban van, nagy a függetlenségigényed és szabadságvágyad. Mindenfajta társadalmi korláttól szabadulni szeretnél és még az is megtörténhet, hogy egyet-nem- értésre való hajlamod miatt elszigetelődhetsz társadalmilag, elidegenedhetsz a többiektől vagy olyan radikális csoportokhoz csapódhatsz, akikkel alapvetően egyetértesz.

A maga nyers formájában, mindenfajta mérlegelés, megfontolás nélkül szabadon engedve ez az energia a semmiből is képes vihart kavarni. Az ördög ügyvédjének lenni egy szerep, de gyakran vezethet zűrzavarhoz és az éntudat elvesztéséhez, ugyanis végül a saját hozzáállásodat, hiedelmeidet, eszményeidet is lerombolod vagy teljesen szem elől téveszted – amitől pedig szoláris centrumoddal való kapcsolatod is gyengül.

Pusztán az a tény, hogy a többség bizonyos véleményekhez vagy hiedelmekhez tartja magát, arra ösztönözhet, hogy elutasítsd ezeket vagy legalábbis megkérdőjelezd érvényességüket. Mélyebb összefüggéseiben szemlélve ennek az álláspontnak lehet valóság – alapja, hiszen a többség véleménye nemegyszer a legprimitívebb álláspontot tükrözi és a legszélsőségesebb hiedelmeket és nézeteket is magában foglalhatja. Meglehet, fegyelmezetlen vagy, utálod, ha az élet és munkád kiszámíthatóan, hétköznapi kerékvágásban zajlik. Gyakran esik nehezedre felelősségteljesen és teljes elkötelezettséggel cselekedni.

Lázadsz a konformista társadalmi szabályok ellen, mert úgy érzed, megnyirbálják a szabadságod, és gyakran járod tőlük független, saját utadat, nem törődve az esetleges retorziókkal vagy a más módon fizetett árral. Valószínűleg nem hallgatsz a jó szándékú tanácsra sem, és az önérvényesítés makacs szükségletétől vezérelve éppenséggel azokat a tapasztalásokat és problémákat zúdíthatod magadra, amelyekre figyelmeztettek. Ha őszintén tanulmányozod életedet, rájössz, hogy sok esetben, amikor rosszul ítélted meg a helyzetet, rossz döntéseket hoztál, rosszul választottál, az ellentmondás kedvéért való ellentmondás és „szabad egyéniséged érvényesítése” motivált.Tudatosság nélkül soha senki nem lesz szabad, csak saját tudattalan tendenciáinak a rabja, a prédája, belső isteneinek játékszere. Időnként kissé paranoiássá válhatsz, különösen azokban az esetekben, amikor nem döntöttél valami bölcsen, lépéseidet pedig vélhetően pszichéd kevésbé tudatos, integrálatlan erői folyásolták be.

De ennek nem kell szükségszerűen így lennie. Dönthetsz úgy is, hogy tudatosabb szerepet vállalsz életedben és nem maradsz saját tudattalanságod áldozata. A kvadrát a frusztrációkkal járó vagy kimondottan blokkolt átalakulások és megújulások fényszöge is lehet; az a belső személyes forradalom, amelyet a Nap és az Uránusz egyaránt szeretne végrehajtani, leblokkolódik. Ezek a belső feszültségek akár erőszakos viselkedésre is hajlamosíthatnak (vagy mások részéről kell elszenvedned őket), ezért konstruktív, pozitív mederbe kell terelni őket.

Meg kell szabadulnod valamennyi, gyakorlatiatlanságra hajlamosító tendenciától, antiszociális késztetéstől, a személyes hatalom megragadására irányuló rejtett indítékoktól. Abba kell hagynod, hogy pusztán a szembenállás kedvéért képviselsz a másik félével ellentétes álláspontot – az így felszabadult energiákat pedig használd fel életed megújítására. Mint ahogy valószínűleg rájöttél, szereted, ha mások alávetik magukat akaratodnak. Mégis, ha ez bekövetkezik, hajlamos lehetsz arra, hogy ne tartsd tiszteletben egyéniségüket. Meg kell tanulnod, hogyan tartsd tiszteletben és hogyan segíthetsz nekik kifejezésre juttatni individualitásukat, hiszen ez éppenséggel egybecseng fennen hirdetett „életfilozófiáddal”.

Az érzelmi mélységeknek is nagyobb hangsúlyt kell kapnia , meg kell engedned, hogy a mérgező érzelmi konfliktusok és a frusztrációk a felszínre kerüljenek, ahol szembesülni lehet velük és meg lehet érteni őket. Amennyiben elfogadod, hogy részei árnyékszemélyiségednek, amelyet el kell fogadnod és amelyet soha nem tagadhatsz meg, ezek feloldhatók és átalakíthatók.



Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

 

Nap – Uránusz kvadrát tranzitként

A dolgok meglehetősen kiszámíthatatlanul alakulnak mostanában. Hajlamos lehetsz hirtelen felkapni a vizet, és te is idegeire mehetsz másoknak. Valószínűleg kizökkentél a megszokott kerékvágásból. A kapcsolatok összegubancolódnak és különböző típusú ego – konfliktusokat is átélhetsz. Személyiséged olyan aspektusait is felfedezheted, melyek létezéséről eddig fogalmad sem volt. Ne is álmodj arról, hogy fegyelmezetten és türelmesen alkalmazkodsz a hétköznapok taposómalmához. (Astromatrix)

Astrology King

A Nap – Uránusz kvadrát tranzitként nyitottságot és rugalmasságot igényel, hiszen a bizonytalanság életszakaszába lépsz. Eleinte talán nehéznek, szorongatónak éled meg ezt a tranzitot, hiszen érzed, változás lóg a levegőben. A fokozódó idegfeszültség miatt magatartásod kiszámíthatatlanná válhat, amely hirtelenkedést, gyors irányváltásokat, sőt még baleseteket is eredményezhet.

Másfelől te magad is alanyává válhatsz a környezetedben zajló radikális változásoknak vagy mások váratlan indulatkitöréseinek. Ez nem a legalkalmasabb időszak a bütykölésre, kísérletezésre, ugyanis a műszerek, a mechanikus és elektronikus eszközök az Uránusz uralma alatt állnak. Ha tehát autód vagy számítógéped meghibásodik ebben az időszakban, nehogy te kapd szét, mert mindössze annyit érsz el, hogy egy halom alkatrészt kell elvinned egy szakemberhez, hogy az összerakja.

Ha ez a tranzit a rosszabbik oldaladat hozza felszínre, dühkitöréseid révén megismerkedhetsz személyiséged egyik ijesztő és meghökkentő aspektusaival. Egód most nagyon erős és korlátozás nélkül akarod kifejezni valódi önmagad. Amennyiben nem keresel tudatosan biztonságos levezetési módot ennek az impulzív és lázadó energiának, a konfliktusok valószínűsíthetők. Az ebben az időszakban kirobbanó viták „arcod” elvesztéséhez vezethetnek és váratlan következményekkel járhatnak, főleg ha feletteseiddel rúgod össze a port.

Az ilyen bonyodalmakat elkerülendő, azt hiheted, hogy legjobban teszed, ha ragaszkodsz a megszokott kerékvágáshoz. Ez azonban csak akkor van így, ha minden olajozottan működik körülötted. Azonban, ha valami stagnál az életedben vagy megújításra szorul, a rutinhoz való ragaszkodás teljesen hiábavaló, hiszen a felhalmozódó, nagy feszültségű energia valamilyen módon úgyis kizökkent.

Legjobban teszed, ha proaktív módon kezeled ezt a tranzitot és magad kezdeményezed a pozitív változást. Jöjj rá, mi nyugtalanít és miért érzed úgy, hogy dráma vagy káosz lóg a levegőben. Ha egy kapcsolatban halmozódott fel a feszültség, maradj rugalmas és állj készen a változásra, ellenkező esetben váratlan elválás lehet az eredmény.

Személyes megjelenésedet és önértékelésedet illetően is esedékesek lehetnek változások. Ez új, hősi ösvényeket nyithat meg egy több lehetőséggel és nagyobb távlatokkal teli új élet felé. Ez az időszak jó alkalmat adhat arra is, hogy felülvizsgáld rossz szokásaidat és függőségeidet. Egy ilyen lépés ugyanis kielégíthetné arra irányuló vágyadat, hogy kitörj a kötöttségekből s egyúttal azt is megmutathatod a világnak, mennyire erős vagy.




Kapcsolódó

Az Uránusz (Liz Greene)

A Nap ereje : a kreativitás kibontakoztatása

Nap – Uránusz kvadrát tranzitként : a király és udvari bolondja

Vénusz -Uránusz együttállás a radixban

Vénusz – Uránusz együttállás tranzitként

Vénusz – Uránusz kvadrát a horoszkópban

Vénusz – Uránusz kvadrát tranzitként, szolárban és szinasztriában

 

Könyvajánló:

Bill Tierney : Békességben az Uránusszal

Liz Green : Az Uránusz a horoszkópban

 

Kép: Jacobi V. I. : Bolondok Anna Ioannovna cárnő udvarában, 1740

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!