Nap – Szaturnusz szembenállás tranzitként

Mint a korábbi bejegyzésekben szó volt róla (l. Nap- Szaturnusz együttállás, Nap – Szaturnusz kvadrát), a két bolygó erőpróbáló kapcsolatai (együttállás, szembenállás, kvadrát) az év fontos fejlődési szakaszainak mérföldkövei, egyszersmind a felelősségvállalás, tehertétel, valamilyen megmérettetés kérdéseit is feszegetik. A tranzit hatása kb 10 – 12 napon át érződik, tehát bepontosulás előtt – után kb 5 -6 nap.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem ! 🙂  Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Nap – Szaturnusz szembenállást kísérő életérzések és „véletlen” események (szinkronicitások ) nem túl kellemesek. Mivel a Nagy Tanító akadályokon, késlekedéseken, lelassuláson, nyomott lelkiállapotok formájában hívja fel a figyelmet az elsajátítandó leckékre, a hétköznapok taposómalma a szokásosnál jobban felőröl. Ez a szó fizikai értelmében is jelezhet fáradékonyságot, alacsony energiaállapotokat. Lázadozás, negatív címkézés helyett azonban sokkal jobban járunk, ha megvizsgáljuk, hogy a felmerülő frusztrációk ürügyén milyen feladatok elé állít ez a tranzit.

E napok egyik legszembetűnőbb vonása, hogy környezetünk (főleg autoritásszemélyek -pl. szülők, főnökök, tanárok, számunkra mérvadó szaktekintélyek, idősebb emberek stb) olyan kívánságlistát tol elénk, amelynek olvastán az a benyomásunk támad: szerintük egyetlen feladattal születtünk a világra. Éspedig azzal, hogy megfeleljünk elvárásaiknak. ( A társadalom egészéből, bármilyen más interakció során is érkezhetnek ilyen impulzusok).

Mielőtt így vagy úgy reagálnánk ezekre, fontos tisztázni, jogosak ezek a követelmények vagy sem. Irreális elvárásrendszer esetében ugyanis nekünk magunknak kell Szaturnusz- játékosként fellépve korlátokat szabni. (Ennek fontosságával A Valóban szereted magad? c. bejegyzés foglakozott részletesebben.) Ilyenkor általában elég vastagabb kontűrökkel, szembetűnőbb színekkel megrajzolni a határokat, máskor magasabbra kell építeni a kerítést, ismét máskor pedig itt és most kell megszabadulnunk energiavámpírjainktól.

Nagyon sokszor azonban nagyon is reális, megalapozott követelményekről van szó. A felelősség elhárítása, a halogatás, a további kifogások keresése, a másokra mutogatás ilyenkor csak ront a helyzeten. Ebben az időszakban ugyanis általában azt aratjuk le, amit az elmúlt hónapokban elvetettünk (Idézzük fel a legutóbbi Nap- Szaturnusz együttállást megelőző és követő hetek eseményeit). Arról, hogy mennyire sikeresen oldottuk meg az akkor kapott feladatokat és milyen hiányosságok vannak még, az együttállást követő legközelebbi Nap- Szaturnusz kvadrát hatása alatt álló napokban egyértelmű, bár nem mindig kellemes jelzéseket kaphattunk.



A két bolygó aktuális szembenállása újabb valóságtesztet jelez. (Ez a személyi horoszkóp adottságaitól függően mindenkinek mást és mást jelent és a felmerült szituációkra is egyénileg eltérő módon kell reagálni, de a tranzitnak vannak általános ismérvei is.) Amikor retrográd Szaturnusz kerül szembe a Nappal , a múlt még nagyobb hangsúlyt kap. (A tolató Szaturnuszról bővebben: A Mester visszatekint és értékel, Retrográd Szaturnusz a horoszkópban és tranzitként)

 

Például egy hat hónappal elkezdődött projekt/ folyamat/ helyzet hatékonyabb kezeléséhez immár elengedhetetlenné válik az azóta tanultak gyakorlatba ültetése is. Az előkészítő munkálatokat, információgyűjtést most már a tervek kivitelezésének kell követnie. Megtörténhet az is, hogy most már elkerülhetetlenül foglalkozni kell az eddig halogatott vagy egyenesen a szőnyeg alá söpört problémákkal. Jóllehet ez jelentős nyomás alá helyez és stresszel jár, azt tapasztalhatjuk, hogy végre haladni kezdünk céljaink felé. Ez természetesen lemondást is igényel: a sikerhez nem csupán komoly idő-és energiabefektetés szükséges, hanem az is, hogy kiválasszuk a lehetőségek legértékesebbikét és lemondjunk az összes többiről. Ezt oly módon is megélhetjük, hogy vállalt kötelezettségeink, a szükségszerűség vagy bizonyos korlátok, megszorítások hoznak döntéshelyzetbe, vagy felismerjük, hogy a próbálkozás ideje lejárt és most eljött a tényleges indulás ideje.

Ha úton -útfélen akadályokba ütközünk, ötleteink kivitelezése rengeteg frusztrációval jár, az annak a jele, hogy nem végeztünk elég alapos előkészítő munkát. (Ilyenkor nincs mit tenni, mint levonni a következtetéseket és hozzálátni a részletek kidolgozásához és/vagy a realitásoknak megfelelő módon kezelni az adott problémákat.)

Amennyiben tehát jelenlegi helyzetünket nyomasztónak vagy korlátozónak éljük meg, sokkal jobban tesszük, ha nem a külvilágban keressük a bűnbakokat (a Nap-Szaturnusz erőpróbáló fényszögei, akárcsak a Plútóé különösen a szembenállás igen kedvezők a projekciókra * ), hanem saját árnyékunkat ** igyekszünk tetten érni. ( A Szaturnusz, a projekció és az árnyék közötti összefüggésekről az Újra a Nyilasban jár a Szaturnusz című, 2015 őszi bejegyzésben írtam nagyon részletesen. A Bak Szaturnusz tranzit tematikus oldala szintén foglalkozik vele. Akiket még mélyebben érdekel a téma, Pressing Lajos: A Szaturnusz archetípusa, Erin Sullivan: A Szaturnusz tanításai, Liz Green: A Szaturnusz – egy régi démon új megvilágításban, Bil Tierney: Twelve Faces of Saturn c. könyvekben olvashatnak róla. )

Akár arról van szó azonban, hogy végre eljött az az időszak, amikor a gyakorlatban is hozzá kell kezdenünk terveink megvalósításához, akár korábbi rossz döntéseink következményeit nyögjük, a feladat azonos: további lépéseket kell tennünk személyes fejlődésünk és érésünk útján. Ahhoz, hogy leküzdjük az ilyen tranzitokat kísérő szorongás, depresszió, alkalmatlanság-érzetet, legjobb, ha felelősséget vállalunk magunkért. Szembenézünk a kihívással, mindent megteszünk annak érdekében, hogy felnőjünk a feladathoz. Ez az önbizalomara is rendkívül jó hatással lesz.




Kapcsolódó

Nap – Szaturnusz együttállás tranzitként

Nap – Szaturnusz kvadrát: a felelősség súlya

Nap – Szaturnusz trigon

Szaturnusz és Plútó : az ember árnyéka

A Mester visszatekint és értékel (Retrográd Szaturnusz)

Retrográd Szaturnusz a személyi horoszkópban és tranzitként

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

A Szaturnusz tanításai az akarattalan kihívásról

Nap és kreativitás a horoszkópban

Valóban szereted magad?

A Szaturnusz tanításai az akarattalan kihívásról

Hogy bírod a gyűrődést ? (Energiaállapotok, lelki állóképesség, energiaszint növelése)




Terminológia: 

 

Árnyék * :

“A személyiség alsóbbrendű része. Minden olyan személyes és kollektív pszichikus diszpozíció összegzése, amelyet nem élünk meg, mivel összeegyeztethetetlenek a tudatosan választott életformával, és amelyek – ellenkező tendenciával – viszonylag autonóm árnyékszemélyiséggé szerveződnek egybe a tudattalanban. Az árnyék kompenzálóan viselkedik a tudat irányában, hatása ezért egyaránt lehet negatív vagy pozitív.(…)

Mint a személyes tudattalan része, az árnyék az énhez tartozik, de mint az “ellenlábas”archetípusa, a kollektív tudattalannak a része. Az árnyék tudatosításával kezdődik az analízis munkája. Ha figyelmen kívül hagyják vagy elnyomják az árnyékot, vagy akár identifikálják az énnel, az egyaránt veszélyes disszociációkhoz vezethet. Mivel az árnyék igen közel áll az ösztönvilághoz, okvetlenül folyamatosan figyelembe kell venni.

– Az árnyék-alak megszemélyesít mindent, amit a szubjektum nem ismer el, és ami mégis újra meg újra, közvetlenül vagy közvetve – feltolakszik benne, így például az alacsonyabb rendű jellemvonások és más összeférhetetlen tendenciák.

– Az árnyék az a leplezett, elfojtott, többnyire kisebbrendű és vétkes személyiség. amelynek végső hullámverése egészen az állati ősök birodalmáig nyúlik vissza és ilyen módon átfogja a tudattalan teljes történelmi aspektusát…

-Ha eddig úgy vélekedtek, hogy az emberi árnyékszemélyiség minden baj forrása, közelebbi vizsgálódások során most már fölfedezhető, hogy a tudattalan ember, vagyis tulajdonképpen az árnyék nemcsak morálisan elvetendő tendenciákból áll, hanem meglehetősen sok jó tulajdonság is kimutatható róla, többek között például normális ösztönök, célszerű reakciók, valósághű észlelések, alkotó impulzusok.” (G. Jung: Emlékek, álmok, gondolatok)

 

Projekció ** :

A projekció (kivetítés) tulajdonképpen egy elhárítási mechanizmus, amikor is minden olyan tulajdonságunkat, gondolatunkat, érzéseinket, amilyenek nem akarunk lenni, amit magunkban nem akarunk meglátni és elfogadni, azt kivetítjük a másikra.
Az általunk negatívnak ítélt, önmagunkban el nem fogadott tulajdonságokat felnagyítva látjuk másokban, és hevesen bíráljuk, kritizáljuk őket miattuk. Indulataink hevessége jól tükrözi, hogy mennyire küzdünk önmagunkkal, hogy kizárjuk, elfojtsuk az adott tulajdonságot, vágyat.
A kivetítés a valóság téves felméréséhez vezet, és szubjektívvá tesz, lehetetlenné teszi a problémák gyökerének felismerését, így akadályozza az önismeretet, a fejlődést”  (Miért szúr úgy a másik szálkája? )

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!