Mars – Szaturnusz együttállás | Robert Hand

A személyi horoszkópok Szaturnuszát érintő Mars együttállás, valamint a  Marsot érintő Szaturnusz együttállás értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living  ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Mars – Szaturnusz együttállás

A Mars egy év és 322 nap alatt tesz egy kört az ekliptikán. A Mars az aktivitás, asszertivitás, harc princípiuma. Tranzitjai nagyjából 10-12 napig tartanak; a bepontosulás, ill az azt megelőző/követő 3 – 4 nap a legintenzívebb. Amennyiben retrográd, a befolyás hosszabb időn keresztül érvényesül; a tranzit fényszög többször is ismétlődhet (amikor előre halad, amikor hátraarcot vág, aztán amikor újra direktbe vált). A Mars energizálja, aktiválja a horoszkóp azon területeit, amelyekkel kapcsolatba kerül. Ebből kifolyólag eseményeket, történéseket kiváltó szerepe is van. Erőt ad, lendületbe hoz, cselekvésre ösztönöz, fokozza a harci szellemet, vállalkozókedvűvé, kockázatvállalóvá tesz. Hogy ez jó vagy sem, más, egyidejűleg érvényesülő hatásoktól függ. Adott esetekben konfliktusokra, sérülésekre (főleg égés, szúrás, vágás hajlamosít), balesetekre hajlamosít. Megfelelő egyidejűleg érvényesülő hatások esetén egészségi problémák, pl lázas betegségek, gyulladások is társíthatók hozzá. – ford megj

Valamilyen formában nehéz lehet ez a nap, tele frusztrációkkal és irritáló eseményekkel. (Ford megj: a tranzit tényleges időtartama bepontosulás előtt/után egy hét; persze egzakttá válásakor a legerősebb a hatás). Ne tervezz és ne kezdeményezz most semmiféle merész vagy kockázatos tevékenységet, mert nagy eséllyel kudarcot vallasz. Nincs benned elég energia, lendület, erő. Jobb ha azokra a rutintevékenységekre koncentrálsz, amelyekhez a jól bevált minta követése szükséges.

Ma különösen idegesítőnek találhatsz másokat. Azt a benyomást kelthetik, mintha „el akarnák venni a kenyeredet”, vagy, ami még rosszabb, viselkedésük kimondottan rombolóan hat rád és árt érdekeidnek. Dühös vagy, de e tranzit csak ritkán ad lehetőséget arra, hogy kimutasd dühödet. Arra kényszerülhetsz, hogy magadban fortyogj, noha nem jó ötlet magadban tartani ezt az energiát, ugyanis fizikailag is destruktívvá válhat. Ha e tranzit idején dühös vagy, keress valami nehéz munkát magadnak és adj bele mindent. Ez eltereli az energiát, te pedig anélkül is képes leszel szembenézni a problémával, hogy egyszersmind dühöddel is foglalkoznod kellene.

E tranzit tulajdonképpen kimondottan kedvező a koncentrált energiát, nagy fegyelmet vagy óvatos kivitelezést igénylő tevékenységekhez. Előnyös a fémekkel, főleg acéllal és vassal, vágószerszámokkal végzett munkához. Amennyiben azonban e tranzit dühödt oldalát éled meg, kerüld az éles szerszámokkal való munkát. Könnyen megsérülhetsz.

Robert Hand: Planets in Transit – 243 old




Szaturnusz – Mars együttállás

A Szaturnusz sokkal lassúbb a Marsnál, 29 év és 167nap alatt kerüli meg a Napot. Így a horoszkóp személyi bolygóit érő hatása is jelentősebb és sokkal tovább tart. Aspektusai háromszor pontosulnak be: amikor direktben halad, amikor retrográd és amikor újra direktbe vált. A hatás ilyenkor is bepontosuláskor a legerősebb. A Szaturnusz -tranzitok, az ún. harmonikusakat is beleértve, gyakran jeleznek sorsszerű változásokat azzal a bolygóval és életterülettel (házzal) kapcsolatos témákban, amelyekkel kapcsolatba kerülnek. Harmonikus fényszögeknél – szextilekkel és trigonoknál rendszerint könnyebb együttműködni a sorssal, mint erőpróbálók esetén (együttállás, félkvadrát, kvadrátkvinkunxszembenállás) – ford megj

Gyakran az intenzív frusztráció időszaka, amikor is tényleg úgy érzed, hogy mindenütt falakba ütközöl. Egyszersmind azonban olyan időszakot is jelent, amikor sok nehéz munkával járó feladatot sikerül tető alá hoznod. Hogy melyik oldalát tapasztalod meg, attól függ, hogyan kezeled e tranzit energiáját. Alapjelentése „a meggátolt energia”, de ha nem akarsz egyszerre túl sok mindennel foglalkozni, a „megfegyelmezett energia” is lehet.

Negatív oldalát tekintve e tranzit intenzív irritációt gerjeszthet. A legapróbb dolgok is kihoznak a sodrodból, de sajnálatos módon gyakran olyasmikkel kell konfrontálódnod, amelyek egyáltalán nem nevezhetők apróságoknak. Úgy tűnik, bármivel próbálkozol is, emberek és helyzetek keresztezik utadat. Munkahelyeden főnököd vagy a cég tulajdonosa valódi indok nélkül utasítja el ötleteidet. Vagy olyan sok munkát terhel rád, hogy semmi egyébbel nincs időd foglalkozni.

Időnként a legelkeseredettebb ego- vitákba is bonyolódhatsz másokkal. Nagy kísértést érzel, hogy ezt valamifajta ellened szőtt összeesküvésként értelmezd, de valószínűleg nem ez a helyzet. Sokkal nagyobb esély van arra, hogy – akár a legjobb szándékoktól vezérelve is – olyan energiát képviselsz a többiek számára, amelyet fenyegetőnek éreznek. Válaszként megpróbálnak megállítani. Még ha eszed ágában sincs fenyegetően fellépni, minden igyekezettel azon kell lenned, nehogy az emberek fenyegetőnek érezzék társaságodat. Mások agresszív szándékainak áldozatává is válhatsz anélkül, hogy érzékelhető módon provokáltad volna őket.

E tranzit egészségedre is káros hatással lehet. Úgy tűnik, hogy balesetekkel, a csont sérüléseivel, olyan betegségekkel, mint az ízületi gyulladás, reuma esik egybe. Amennyiben hajlamos vagy ilyen betegségekre, nagyon vigyázz magadra e tranzit alatt.

Ezzel az időszakkal az a probléma, hogy energiáid gátlás alá kerülnek. A Mars energiája minden irányban önérvényesítésre törekszik, a tranzit – Szaturnusz azonban külső korlátokat jelképez. Csak olyan projektekre vállalkozz, amelyek egyetlen célra korlátozódnak, és e célra irányuló koncentrált erőfeszítések szükségesek hozzá. Ha erőfeszítéseid viszonylag kevés és rövid távú célra irányulnak, konstruktív módon használhatod fel ezt az energiát. De ha nagyszabású és túl hosszú távú célokat tűzöl ki, valószínű, hogy e tranzit legrosszabb oldalát tapasztalod meg.

Egy másik veszélyt is meg kell említenem. A Mars és Szaturnusz kombinációja egy fajta hideg, kegyetlen dühöt is jelképez, amelynek kivetítésétől óvakodnod kell. Ha dühbe gurulsz, engedd a felszínre törni. Nehogy zordan és keserűségtől áthatva cselekedj – még ha ezt leplezed is – mert ugyanolyan dühödt és keserű reakciókat váltasz ki másokkal. Ha nem kezeled magadban ezeket az érzéseket, kegyetlenkedés áldozatává is válhatsz.

 Robert Hand: Planets in Transit,  341- 342 old




Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a „receptkönyveket” fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.

Az asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok számára egyaránt hasznos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.




Kapcsolódó

Ajánlott szerzők : Robert Hand

Az archetipális Mars – Linda Reid

Mars – Szaturnusz erőpróbáló fényszögek (együttállás, kvadrát, szembenállás)

Mars – Szaturnusz kapcsolatok 

Mars – Szaturnusz együttállás: áttörés vagy összeomlás ?

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!