Mars – Jupiter együttállás | Robert Hand

A személyi horoszkópok Jupiterét érintő Mars együttállás, valamint a  Marsot érintő Jupiter együttállás értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living  ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Mars Jupiter együttállás

A Mars egy év és 322 nap alatt tesz egy kört az ekliptikán. A Mars az aktivitás, asszertivitás, harc princípiuma. Tranzitjai nagyjából 10-12 napig tartanak; a bepontosulás, ill az azt megelőző/követő 3 – 4 nap a legintenzívebb. Amennyiben retrográd, a befolyás hosszabb időn keresztül érvényesül; a tranzit fényszög többször is ismétlődhet (amikor előre halad, amikor hátraarcot vág, aztán amikor újra direktbe vált). A Mars energizálja, aktiválja a horoszkóp azon területeit, amelyekkel kapcsolatba kerül. Ebből kifolyólag eseményeket, történéseket kiváltó szerepe is van. Erőt ad, lendületbe hoz, cselekvésre ösztönöz, fokozza a harci szellemet, vállalkozókedvűvé, kockázatvállalóvá tesz. Hogy ez jó vagy sem, más, egyidejűleg érvényesülő hatásoktól függ. Adott esetekben konfliktusokra, sérülésekre (főleg égés, szúrás, vágás hajlamosít), balesetekre hajlamosít. Megfelelő egyidejűleg érvényesülő hatások esetén egészségi problémák, pl lázas betegségek, gyulladások is társíthatók hozzá. – ford megj

Majdnem minden fizikai tevékenység számára kitűnő tranzit. Energiaszinted magas, majd kicsattansz az erőtől és életkedvtől. Ha fizikai munkát kell végezned, pl a kertben, odahaza, sportolsz, ez a tranzit ellát majd a szükséges energiával.

Az egyetlen probléma, amire oda kell figyelned, nehogy túltengő energiád felesleges kockázatvállalásra sarkalljon – főleg sporttevékenységekben, vagy ha már eleve veszélyes szakmában dolgozol. Ha ostoba módon túlságosan elbízod magad, e tranzitnál balesetek érhetnek.

Más típusú kockázatvállalásra is hajlamos lehetsz, pl szerencsejátékra vagy vakmerő pénzügyi spekulációkra. Azonban, ha egyáltalán olyan vállalkozásokról van szó, amelyeknek van valóságalapjuk, vagy van némi esély a sikerre, akkor sikerülniük kell. Ez alapvetően „szerencsés” tranzit, vagy legalábbis annak tűnik. Valójában nem is annyira a szerencséről van szó, hanem inkább te bízol magadban annyira, hogy tevékenységeidet valószínűleg siker koronázza. A Mars – Jupiter együttállásokat (és harmonikus fényszögeiket- ford megj) „szerencsés cselekvésekként” jellemzik és általában kedvezők mindenfajta új vállalkozás elindításához.

A Mars- Jupiter kapcsolatok erőteljes hatással vannak az izomtevékenységre is, így ez a tranzit a sportoláshoz is nagyon kedvező. A Mars Jupiter vagy Jupiter – Mars tranzit tulajdonképpen a szüléshez is igen előnyös, ugyanis megkönnyíti és lerövidíti a vajúdást és szerencsés szülést tesz lehetővé. Az anya és a gyerek képleteinek Marsa és Jupitere gyakran képez egymással fényszögeket.

Robert Hand : Planets in Transit, 240 old




Figyelem ! A tranzitok fontossága és minősége a személyi horoszkóp adottságain és a párhuzamosan érvényesülő többi tranziton kívül az egyidejűleg érvényesülő direkcióktól függ. Ezek szintén ugyanolyan egyén -specifikusak, mint az ujjlenyomat. Azt pedig egy pillanatra se felejtsük el, hogy a tradicionális asztrológiában először direkciókat nézünk, a tranzitokat ezek kiegészítéseként, velük összefüggésben értékeljük. Klasszikus asztrológia esetében szintén ez a helyzet, de még ha egyes iskolák előnyben is részestíjük is a tranzitot, a direkció legalább annyit nyom a latban, a kettő együtt értékelendő. Az említett, együttesen érvényesülő hatások komplex rendszert alkotnak. Ez kizárólag horoszkópelemzés keretén belül értelmezhető, nem pedig szakácskönyvszerűen összeollózott „receptek” segítségével, “ránézésre”. Értelemszerű, hogy a lassú mozgású bolygók tranzitjai sokkal jelentősebbek , mint a gyorsabbaké.

Jupiter – Mars együttállás

Ez a tranzit rendkívüli módon felélénkít és magas energiaszintet kölcsönöz. Erősnek és fittnek érzed magad fizikailag, és aktívabb, vállalkozószelleműbb vagy, mint általában. Az élénk fizikai tevékenység, amely megerősíti tested és lehetővé teszi, hogy a szokásosnál jobb teljesítményt nyújts – ennek az energiának az egyik legjobb felhasználási módja. Szülő nők esetén ez meglehetősen gyakori tranzit, ugyanis úgy tűnik, hogy az ehhez szükséges fizikai erőfeszítésekre különösen kedvezően hat. Ez a tranzit azonban önmagában nem utal terhességre.

Az egyik könyv „szerencsés cselekvés” kulcsszavakkal jellemzi ezt a tranzitot – ami meglehetősen találóan foglalja össze legnagyobb erősségét. Úgy tűnik, hogy szinte bármi, amire most ráirányítod energiáidat, különösen, ha igen energiaigényes tevékenységről van szó , mennyi fog, mint a karikacsapás. A dolgok látszólag olyan könnyen történnek, mintha semmilyen erőfeszítést nem kellene tenned. Azonban fontos felismerned, hogy valójában nagyon keményen dolgozol, így, miután vége a tranzitnak, sőt közben is szüneteket kell beiktatnod és ki kell pihenned magad. Az egyik legnagyobb gond ebben az időszakban az, hogy mivel nem ismered fel, milyen keményen dolgozik a tested és az elméd, komolyan fennáll annak a veszélye, hogy túldolgozod magad. Természetesen, ha nem vagy jó fizikai kondícióban, nem lenne szabad túlterhelned a tested, de e tranzit időszakában éppenséggel ilyesmire vagy hajlamos.

Ez a tendencia egyszersmind azt is jelenti, hogy e befolyás balesetekre is hajlamosít. Ez nem azt jelenti , hogy maga a tranzit hajlamosítana balesetekre, hanem azt, hogy te vagy hajlamos ostoba kockázatokat vállalni, mert azt hiszed, hogy minden olajozottan fog működni.

Ez jó időszak mindenfajta projekt elkezdéséhez, de ne vállald túl magad. Sokkal kezdeményezőbb vagy, mint általában és nagyon sok mindent tudsz egyedül tető alá hozni. Ha másokkal kell együtt dolgoznod, frusztráló lehet, mert nehezen alkalmazkodsz a többiek sokkal lassúbb tempójához.

E tranzit gyakran valami olyan tevékenység révén fejeződik ki, amelyhez jó időzítő-készség és tervezésre való képesség szükséges. Foglalkozhatsz valami olyasmivel is, aminek hosszú távon nagy hasznát veszed. Még ha nem is kell túl nagy energiát fektetned bele, a jövőben bőségesen megtérül.

Robert Hand : Planets in Transit,  288 old




Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a „receptkönyveket” fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.

Az asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok számára egyaránt hasznos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.




Kapcsolódó

Ajánlott szerzők : Robert Hand

Az archetipális Mars – Linda Reid

A Jupiter, a kilences ház és a Nyilas

A Jupiter és Mr Hyde (Dawn Bodrogi)

Mars – Jupiter fényszögek : a szerencsejátékos (AstroArena)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!