Erőpróbáló Szaturnusz – Hold tranzitok

Az olyan időszakok, amikor a tranzit Szaturnusz együttállást, félkvadrátot, kvadrátot, szembenállást, kvinkunxot képez a horoszkóp Holdjával, nem túl kellemesek. Mint a Szaturnusz esetében általában, sorszerű események is társulhatnak hozzájuk, de saját hozzáállásunktól is függ, hogy enyhébb vagy súlyosabb változataiban tapasztaljuk meg őket. A Szaturnusz kb két és fél évet tartózkodik egy-egy jegyben, retrográd időszakai miatt a horoszkóp bolygóival képezett fényszögei nagyjából egy évet ölelnek fel. Valójában azonban hosszabb időszakról van szó: az aktuális témák már a jegyváltáskor megmutatkozhatnak, és jóval a horoszkópelemekkel való bepontosulás előtt és azt követően is foglalkozni kell velük. Az ilyenkor szerzett tapasztalatok hosszú távra, gyakran életre szólnak, így megélési szintjeik sem közömbösek. Az Astrology Membership Place cikkét számos saját észrevétellel egészítettem ki.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Amikor a tranzit-Szaturnusz fényszöget képez a Holdaddal, érzelmeid, szükségleteid, biztonságigényeid válnak életed központi témáivá. Erőpróbáló aspektusok (együttállás, félkvadrát, kvadrát, kvinkunx, szembenállás) esetén a befelé figyelés kijózanító hatású lehet és a magány időszakaival is együtt járhat. Megfelelő hozzáállás és tudatosság esetén azonban nem szükségszerű, hogy ez az életszakasz az asztrológiai szakácskönyvekben listázott borzalmakat tartogasson. Lehetnek persze keményebb próbatételek is, de ha kiállod őket, jelentős belső fejlődésen mész keresztül, nagyobb önállóságra, belső stabilitásra teszel szert.

Abban az esetben azonban, ha érzelmileg még éretlen és instabil vagy, és nem fejlesztetted ki magadban a felnőttekre jellemző belső függetlenséget és önállóságot, ez a tranzit meglehetősen kemény lehet. Kikényszerítheti, hogy vedd kezedbe életedet, vállalj felelősséget érte, tanuld meg elviselni a nehéz helyzeteket, kezelni az ellenállást vagy a kifejezett visszautasítást és álld meg a helyed a mostoha körülmények közepette is. És ez nagyon jól van így, hiszen amikor a mindennapok frusztrációival viaskodsz – és ilyen időszakokban bőven kijuthat belőlük – cseppet sem hiányzik, hogy érzelmi hullámvasutazásaid miatt ne tudj megbirkózni a kihívásokkal. A próbatételek főleg otthonnal, családdal kapcsolatos területeken esedékesek – illetve abban a házban, ahol a Hold áll és amely fölött uralkodik születési képletedben. A Szaturnusz tranzit által érintett házak, a radix Szaturnusz házhelyzete és az általa uralt területek is meghatározók. Ahány horoszkóp- annyi -féle megnyilvánulás van, itt csak általános szempontok szerepelnek. Részletes betekintést kizárólag horoszkópelemzés ad, kommentben feltett kérdésekre nem áll módomban reagálni.




Ezekben az időszakokban górcső alá veheted a múlttal kapcsolatos érzelmeidet, megvizsgálhatod, jelenlegi környezeted, legközelebbi kapcsolataid kielégítők-e érzelmi szempontból, kisebb – nagyobb átalakításokat eszközölhetsz otthonodban. Családtagjaiddal való kapcsolatod is átértékeléseken mehet keresztül. Régi sebezhető pontjaidat megtanulod felnőtt módra kezelni (pl ha változtatni nem tudsz rajtuk, megbékélni gyengeségeiddel, megvonni határaidat, ha kell, megszakítani azokat a kapcsolatokat, amelyekben érzelmi igényeid nem elégülnek ki, és/vagy amelyekben saját fejlődésed, legmélyebb szükségleteid rovására kell kompromisszumokat hoznod.)

Az ilyen időszakokban nagy szerepet játszanak a bizalommal, biztonsággal, komfortérzettel kapcsolatos témák. Ezek általában valamilyen nyomás, veszteség révén kerülnek a figyelem középpontjába, éppen így derül ki fontosságuk, és az is, hogy a jelenlegi helyzetben változások szükségesek. A nehéz Szaturnusz -tranzitok azonban gyakran járnak együtt a tehetetlenség és a kiszolgáltatottság érzetével, ami igen félelmetes, és az irányítás is kicsúszhat a kezedből. (Természetesen a későbbiekben elmúlik a bénultság, és a helyzetek is alakíthatóbbakká válnak)

Amennyiben a Hold a radixban is támadott, és ott is erőpróbáló fényszögben van a Szaturnusszal, és/vagy annak uralma alatt áll (Bakban) az érzelmi terhek is nagyobbak. De a külső frusztrációk ezekben az esetekben is annak jelei, hogy dolgoznod kell érzelmi mintáidon. A tranzitok, beleértve a Szaturnuszét is – ugyanis csak a már meglévő belső potenciálokat és témákat hozzák felszínre. Az általuk jelképezett feladatoknak az is része lehet, hogy megtanuld elviselni a fájdalmat, a nehézségeket, és ezek ellenére is tégy eleget feladataidnak. (Persze, ez korántsem jelenti, hogy továbbra is alkalmazkodni kell egy szeretetlen, bántalmazó környezethez, kapcsolathoz. Ilyenkor a feladat éppenséggel a leválásban áll, az erőfeszítés pedig egy új, megfelelő élettér kialakítására irányul.)

A nehéz Szaturnusz – Hold tranzitok gyakran együtt járnak a szomorúság, a gyász érzetével, az egyedül cipelt felelősség, a magányosan hozott döntések sályával. Gyakran fizikai értelemben is kimerítők lehetnek. „Nehéz a szívem”, „terhek alatt roskadozom”, „lesújt a fájdalom” – mondogatjuk ilyenkor. Csak vonszoljuk magunkat, végtagjainkat ólomsúlyúnak érezzük és az idő is ólomlábakon vánszorog. Ezekben az időszakok nem túl szívderítők, a sok teher, feladat és kötelesség ijesztő is lehet. De éppen nekik köszönhetően fejlődik állóképességed. Jóllehet egyes próbatételek páni félelemmel tölthetnek el, saját magadat is meglepő módon megbirkózol velük. Ebben a rendszeresség, szervezettség, türelem, a megfelelő készségek, gondosan kidolgozott stratégiák sokat segíthetnek.



Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

E tranzit időszakában valamilyen fajta elutasításban is részed lehet. Tapasztalataid kíméletlen önvizsgálatot kényszeríthetnek ki. A gyengeségekkel és tökéletlenségekkel szembeni határozott fellépés jogos, de csak abban az esetben, ha nem csap át értelmetlen önostorozásba. A hangulatingadozás – a mélypontokat és a tartós hullámvölgyeket is beleértve ugyanis a nehéz Szaturnusz – Hold tranzitok velejárója. A túlérzékenység, önkritika, bűntudat, a sebezhetőség érzése is jellemző lehet. Úgy érezheted, környezeted nem fogad el és nem támogat. Nem érzed magad elég szeretetreméltónak. Talán te sem vagy képes elfogadni a szeretetet, segítséget, kedvességet, és inkább elszigeteltségben maradsz mindaddig, amíg meg nem birkózol azokkal a dolgokkal, amelyek miatt ennyire magad alatt vagy és amelyek ilyen mély aggodalommal és félelemmel töltenek el.

Ez az elszigeteltségre vágyás természetesen nem mindig tudatos. Gyakran épp az ellenkezőjét éled át: a magánynak a puszta gondolata is rettegéssel tölt el, elkeseredetten keresed a támogatást, megértést a külvilágban, de valahogy folyamatosan olyan kapcsolatokba botlasz és/vagy a meglévőkről derül ki, hogy nem tudják megadni neked. Ez félreérthetetlen üzenet: belső fejlődésednek abba a szakaszába érkeztél, amely bizonyos szintű egyedüllétet tesz szükségessé. Ebben az időszakban saját problémamegoldó- képességed, a külvilág jóváhagyásától független önbecsülésed fejlesztése a feladat. És, mint az összes szaturnuszi kihívás esetén, a szenvedés lényegesen csökken, ha veszed az adást. A feladat sikeres teljesítését követően a külvilágban is megjelennek majd a segítő erők. Minél inkább elfogadod magad, minél inkább képes leszel gondoskodni szükségleteidről, minél szilárdabb támaszává válsz magadnak, annál több olyan megbízható ember bukkan fel majd körülötted, aki elfogad és megbecsül.

Az ilyen időszakokban gyakran kell kifejlesztened magadban a nehéz érzelmi helyzetek kezeléséhez szükséges belső erőt. Több, családoddal, otthonoddal kapcsolatos felelősség nehezedhet rád. (A skála széles: talán saját otthont kell kialakítanod, és ez nyomás hatására- pl válás, szakítás, viharos költözés a szülői házból, vagy teljesen békés körülmények között, de az önállósággal járó felelősség közepette. Talán egymagadnak kell hozzátartozóidról gondoskodni, vagy te cipeled családodban a legtöbb terhet.)

Az érzelmi hullámvölgyek ellenére azonban ez a gyümölcsöző belső munka időszaka is, amelynek során megerősödsz annyira, hogy érdemben tudd kezelni a problémás témákat. Általában véve ez a reflexiók, érzelmi átstrukturálódás időszaka. Pszichédben is jelentős átszerveződések zajlanak. Minél jobban együtt működsz e folyamatokkal, annál kevesebb külső szenvedésben lesz részed. Az eddig tudattalan magatartásformák, reflex- válaszok, érzelmi minták tudatosítása, reális szükségleteid és valóságalapot nélkülöző sóvárgásaid és elvárásaid megkülönböztetése egymástól, függőségeid felszámolása részei ennek a folyamatnak. Ahogy annak megtanulása is: hogyan válhatsz önmagad legmegbízhatóbb támaszává, miként elégítheted ki igényeidet, miként határolódj el azoktól a személyektől és helyzetektől, amelyek nem csupán nem táplálnak, hanem meg is csapolják energiáidat, hogyan indulj el egészségesebb irányokba és hogyan tarts ki ezen az úton.



Kapcsolódó

Erőpróbáló Szaturnusz – tranzitok: a megvalósítás és érés ciklusai

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

A Szaturnusz tanításai az akarattalan kihívásról

Újhold és teljes napfogyatkozás a Rákban

Növeljük állóképességünket 

Hogy bírod a gyűrődést ?

Így kezeld hullámvasutazásaidat !

Érzelmi szakítópróbák – életmentő műtétek

Érettek és éretlenek, felelősek – felelőtlenek

 

Megjegyzés: 2017 december  – 2020 december között, amíg a Szaturnusz a Bakban halad együttállást képez a Bak Holdakkal, kvadrátot a Kos-és Mérleg Holdakkal, szembenállást a Rák Holdakkal, kvinkunxot az Ikrek és Oroszlán holdakkal.

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!