Mars – Szaturnusz kvadrát | Planets in Transit

A személyi horoszkópok Szaturnuszát érintő Mars kvadrát valamint a Marsot érintő Szaturnusz kvadrát értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living  ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik. Természetesen, az amit a „receptekről” már annyiszor elmondtam, most is érvényes: az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Mars – Szaturnusz kvadrát

A Mars egy év és 322 nap alatt tesz egy kört az ekliptikán. A Mars az aktivitás, asszertivitás, harc princípiuma. Tranzitjai nagyjából 10-12 napig tartanak; a bepontosulás, ill az azt megelőző/követő 3 – 4 nap a legintenzívebb. Amennyiben retrográd, a befolyás hosszabb időn keresztül érvényesül; a tranzit fényszög többször is ismétlődhet (amikor előre halad, amikor hátraarcot vág, aztán amikor újra direktbe vált). A Mars energizálja, aktiválja a horoszkóp azon területeit, amelyekkel kapcsolatba kerül. Ebből kifolyólag eseményeket, történéseket kiváltó szerepe is van. Erőt ad, lendületbe hoz, cselekvésre ösztönöz, fokozza a harci szellemet, vállalkozókedvűvé, kockázatvállalóvá tesz. Hogy ez jó vagy sem, más, egyidejűleg érvényesülő hatásoktól függ. Adott esetekben konfliktusokra, sérülésekre (főleg égés, szúrás, vágás hajlamosít), balesetekre hajlamosít. Megfelelő egyidejűleg érvényesülő hatások esetén egészségi problémák, pl lázas betegségek, gyulladások is társíthatók hozzá.

E tranzit idején a lassú és körültekintő cselekvés ajánlott. Minél alaposabban és figyelmesebben végzed feladataidat, annál nagyobb esély van a sikerre. Ha figyelmetlen vagy, kevés rá a remény. Általában véve e tranzit időszaka igen sok frusztrációt és irritációt tartogat, amikor is minden önérvényesítésre irányuló erőfeszítésed valami módon akadályba ütközik. Ez inkább a belülről fakadó alkalmatlanságérzetnek tudható be semmint másoknak vagy a külső körülményeknek. Úgy érzeheted, hogy belső energiáid belső gátlásaid ellenére érvényesülni szeretnének, és azért küzdenek, hogy valamilyen értelemben mozgásra bírjanak.



A félelem gyakran fontos tényező, ami megakadályozza, hogy annyira hatékony légy, mint amennyire lehetnél. Attól tartasz, kudarcot fogsz vallani, mert nem vagy elég jó. A kihívás abban rejlik, hogy felismerd, ki vagy valójában és mit tehetsz anélkül, hogy eluralkodnának rajtad képzeletbeli, belső félelmeid.

Az olyan tekintélyfigurák, mint a szülők, főnökök, vagy akár azok az emberek is, akiket tisztelsz, alaposan kedvedet szeghetik ilyenkor. Megjegyzéseik valahogy önmagaddal szembeni legrosszabb gyanúidat visszhangozzák. De önmagaddal kapcsolatos érzéseid akkor sem alapulhatnak mások véleményén, ha mélységesen tiszteled e személyeket. E tranzit célja, hogy megtanítson a hétköznapokban is oly módon cselekedni, hogy tisztában vagy azzal, ki is vagy valójában.

Azonban még akkor sem valószínű, hogy engeded, hogy e negatív legyűrjenek, ha tulajdon bensődből fakadnak. Személyiségednek az a részét, amely elszántan küzd azért, hogy megszabaduljon e bénító blokkoktól, valószínűleg nagyon dühíti a késleltetés. Következésképpen te is ingerlékennyé válsz és könnyen felkapod a vizet, noha belső kételyeid miatt talán nem vagy hajlandó nyíltan kimutatni dühödet. De bármennyire próbálod is leplezni, nagyjából mindenki észreveszi rajtad, hogy csak úgy fortyog benned a harag.

Az ambivalencia, amely e tranzit idején áthat, megnehezítheti az eredményes cselekvést: egyik feled ugyanis kapaszkodik, a másik megpróbálja kiszabadítani magát. E tranzitot úgy kezelheted a legjobban, ha szembenézel magaddal és tartózkodsz a nagyszabású külső kezdeményezésektől.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.





Szaturnusz – Mars kvadrát

Hosszabb időszak, egy év alatt a tranzit – Szaturnusz 2- 3 alkalommal képezhet kvadrátot a radix Marsával. ( Először direktben haladva, aztán tolatáskor, aztán amikor újra direktbe fordul). A hatás bepontosuláskor, illetve az azt megelőző – követő hat hét/ két hónap folyamán a legintenzívebb. Amikor a fényszög feloldódik, van egy kis pihenő, mialatt végig lehet gondolni, fel lehet dolgozni a benyomásokat. Amennyiben tanulságokat is sikerül levonni, a következő bepontosulások könnyebben lesznek kezelhetők. A végeredmény általában akkorra kristályosodik ki, amikor a Szaturnusz végleg kilépett az orbiszból, a következményekkel adott esetben a tranzit elmultával is dolgozni kell.

Olyan időszakokat jelezhet, amikor intenzív ego – konfliktusokba keveredhetsz másokkal, és ha nem vigyázol, valószínűleg te leszel a vesztes fél. Különféle területeken megnyilvánuló ambícióidat mások provokációként érzékelhetik és megpróbálnak megállítani, ugyanis fenyegetve érzik magukat. De lehet, hogy te kerülsz összeütközésbe azokkal, akiknek céljai alapvetően különböznek a tiedtől. Ez életed bármely területén előfordulhat; leggyakrabban munkádat és társadalmi életedet érinti, de magánszférádra és otthonodra is befolyással lehet.




Első összecsattanásaidkor valószínűleg nagyon keserű vagy és a puszta ellentmondás kedvéért keveredsz konfliktusba, de dühödet csak nagyon óvatosan engeded szabadjára. Így aztán folyamatosan az elnyomott harag állapotában leledzel. Aztán egyszer csak váratlanul valakinek – akinek semmi köze lelkiállapotodhoz – nyakába zúdítod dühödet. Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy ez miért nem a legjobb mód arra, hogy megnyerj magadnak másokat.

Mostanában átélt kudarcaid nem szabad elbátortalanítsanak. Ez az időszak nem fog örökké tartani; tekintsd tehát önmagad és ambícióid próbáinak. Semmi okod azt féltételezni, hogy a mostani visszahúzóerők mindig ott lesznek.

E tranzithoz bizonyos veszélyeket is társítanak. Baleseteket és sérüléseket – főleg csonttöréseket is jelezhet. E tranzit időszakában nem vagy különösebben szerencsés, így nem kéne felesleges kockázatokat vállalj. Akkor is megsérülhetsz, ha biztos vagy benne, ilyesmi nem fordulhat elő veled. Amennyiben idősebb vagy, ellenőriztesd rendszeresen vérnyomásodat és azt is, hogy nem merültek-e fel más keringési zavarok. Ízületi gyulladás, reumatikus fájdalmak szintén jelentkezhetnek. Természetesen a rendszeres egészségügyi ellenőrzés nem csak e tranzit időszakában jó ötlet.

342 – 343




Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a „receptkönyveket” fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.

Az asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok számára egyaránt hasznos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.

Kapcsolódó

Ajánlott szerzők : Robert Hand

Erőpróbáló Mars- Szaturnusz kapcsolatok

Erópróbáló Mars – Szaturnusz fényszögek a horoszkópban

Mars – Szaturnusz kvadrát (Astrology King)

Vigyázat, balesetveszély ! 

Így kezeld a dühödet ! 

Az elnyelt vitalitás visszaszerzése

Szaturnusz tranzitok tematikus oldala

Erőpróbáló Szaturnusz – tranzitok: a megvalósítás és érés ciklusai

A tranzitáló Szaturnusz jelentősége | Robert Hand

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!