Újhold a Bakban – 2023

A december 23-i újhold helyi idő szerint 11h16′-kor született meg, a Bak 1°32-án.  A Szaturnusz uralma alatt álló Bak újholdakról általában véve elmondható, hogy valami módon szakmai, egzisztenciális témákkal, felelősségeinkkel, struktúráinkkal állnak összefüggésben, az elkövetkező 28 nap alatt ezek kerülnek érdeklődésünk középpontjába. (Egyéni szinten az az életterület kerül fókuszba, ahova az újhold esik). A téli napforduló utáni első újholdnak kollektív szempontból is nagyobb jelentősége van, mint egy “átlagosnak.”

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Sajnos túlságosan elmélyedni benne nem volt időm, így csak néhány szempont, A decemberi előrejelzésben azt írtam, hogy a 21-i téli napfordulóhoz közeli újhold képletében, a Hold mozgását leszámítva ugyanazok a hatások érvényesülnek; persze a házhelyzet más.

Újhold a Bakban, 2022 december 23 Bp, 11h16

A 22-én bepontosult Nap-Jupiter kvadrát hatása  mindkét képletben erőteljesen érvényesül -persze a napfordulónál nagyobb horderejű, ott mindkét bolygó a jegyek 0°-án van, ezért a paradigmaváltás jelentősebb. Mindkét esetben elmondható azonban,  hogy a Jupiter által szorgalmazott terjeszkedés szűk keretek között valósul meg. Az impulzusokat nehéz féken tartani, a vérmes remények, betarthatatlan ígéretek sokféle problémát okozhatnak. Vallási -és ideológiai szélsőségekből,  törvénytelenségből, botrányokból, blöffből szintén kijut.



A teljesség igénye nélkül, néhány szinkronicitás:
A franciaországi bácsi, akinek alfeléből egy második világháborús gránátot kellett éppen a téli napfordulókor eltávolítani, a mókás extrémitások közé tartozik, én két napig fetrengtem a röhögéstől. A Jupiternek – főleg a Kosban, és erőpróbáló fényszögek mellett kissé vaskos a humora. A  Párizsban, egy kurd kulturális központ közelében kitört, halálos áldozatokat is követelő december 23-i lövöldözésben azonban már semmi vicces nincs, ahogy a tovább durvuló háborúban sem.  Joe Biden és Vologyimir Zelenszkij december 21-i washingtoni találkozójának annak ellenére örültem, hogy nem vagyok különösebben oda a demokraták által képviselt woke kurzusért. De a ruszkikért még kevésbé, és ők közelebb vannak. És ha Amerika kihátrált volna Ukrajna mögül, még közelebb lennének, csakhamar nem is a kamrában, hanem a nyakunkban lihegve. Így viszont a háború kiterjedése is benne lehet a pakliban. Jó megoldás továbbra sincs, a bizonytalanság még társunk marad, a tavaszi napéjegyenlőségig hátralevő időszakban pedig még sokféle meglepetésekben lehet részünk.




A Jupiter ura, a Mars retrográd; az újholdképletben nincs fényszöge, ezért egy frusztrált és kiszámíthatatlan energiáról van szó. Remélhetőleg nem gurul túl messze a gyógyszere akkor sem, amikor december legvégén/ január elején, direkt stacionáriusba váltása előtt együttállást képez az Aldebarannal, így pedig szembekerül az Antaresszel.



Újhold napján látványosan erősödött a forint, azonban mit sem változtat az árak rohamos emelkedésén, amivel a bérek legtöbbünknél nem tudnak lépést tartani. Így, spórolás ide-spórolás oda, a kényszerű növekedés (infláció) adott, amit a konkrétan rendelkezésre álló keretek között nehéz kezelni. (Ez a trend a jövőben is folytatódni fog, beleértve a Jupiter 2023 május 16-i jegyváltását is. Jövő május 18-i  fixT kvadrátja az akkor már Vízöntőben tartózkodó Plútóval, Oroszlán Marssal , a felszálló holdcsomóponttal való találkozója,  ura, a Vénusz  hosszas Oroszlán tranzitja jövő június 5 október 18 között, és július 23-szeptember 4 közötti  tolatása e történet figyelemreméltó fejezetei.  Ez külön téma, nem tartozik a jelenlegi újholdhoz, csak annak apropóján jutott eszembe.  Remélem,  lesz  alkalmam majd részletesebben is írni róla.




Első ránézésre – másodikra, többedikre sajnos  nem biztos, hogy lesz időm, nyugisabb újholdképletnek tűnik az előző néhány évinél.  A Szaturnusz-Uránusz kvadrát már felbomlóban, persze jobb nem elbagatellizálni. Ahogy a fővilágítók együttállása egy kisebb, Spiculum nevű állócsillaggal sem túl biztató. “ A Spiculum állócsillag a vaksággal hozható kapcsolatba, erősen diszharmonikus aspektusokkal fokozza a depresszióra való hajlamot és meglehetősen morbid vallási szemléletet kölcsönöz. Sokféle lelki és fizikai problémát okoz, beleértve a látás károsodását is.” (Dr Eric Morse : The Living Stars)




A téli napforduló/ Bak újhold magasságában egyre gyakoribbak az újabb covidhullámról szóló hírek. Japánban, Kínában katasztrofális a helyzet, Amerikában a pándémia felerősödésétől tartanak. A Mars ugyan elhagyta a Neptun-kvadrátot, ami jelentős járványindikátor – és legközelebb csak jövő márciusban csattannak össze. Így elvileg csökken egy, az előző évekéhez hasonló, kiterjedt pándémia veszélye. De Ikrekben való tolatása  Frederic van Norstrand mundánasztrológus (Percepts in Mundane Astrology) önmagában véve is hozhat légúti megbetegedéseket, ráadásul retrográd mivolta késleltetheti is az analógialáncba tartozó eseményeket. A Mars ura a Merkúr, szintén hátraarcot vágni készül, a Plútó közelében; az újhold képlet 6-os házának a társura – éppenséggel szintén hozhat idehaza is ilyen problémákat. Magyarországon persze a “síma”, ilyenkor szokásos influenzahullám is komoly kihívások elé állíthat, hiszen láss csodát, éppen a takonykórszezon kezdetén kezdtek elfogyni a hatékony forróitalporok a gyógyszertárakból. Újhold napjára, legalábbis Budapesten, szinte egyetlen patikában sem lehet pl Neocitrant kapni; az egészségügy régóta padlón, és még mindig vannak mélyebb szintek. Egy koronavírus-nátha/influenza-RSV kombóból álló tridémia ilyen körülmények között az a forgatókönyv, amelytől az alsó-és felső világok istenei óvjanak minket, pártunk és kormányunk ugyanis, mint annyi mindent, ezt is magasból fogja lesz@rni.



Az egyéni szinteket illetően jelen helyzetben, az újholdkor szokásos új kezdetek helyett inkább a régi struktúrák megújítása, a meglévő ismeretek felfrissítése, a rendelkezésre álló elemekből való építkezés/újraépítkezés/ az építkezési folyamat előkészítése a feladat. A Mars és az Uránusz ugyanis tolat, a Merkúr pedig pár nap múlva hátraarcot vág.

Azonban, első házas, és a fővilágítókkal kvadrátot képező Jupiterrel a haladás, terjeszkedés igénye sokkal nagyobb lehet a tényleges lehetőségeknél. A Mars, a kivitelezés eszköze, pedig nemcsak tolat, hanem fényszöget sem kap. Így akkor is jó kérdés, mit sikerül megvalósítani és milyen hatásfokkal, ha a Bak bolygók több realitásérzéket és gyakorlatiasságot adnak, mint a Nyilas. A Szaturnusz és az Uránusz már elég távol vannak egymástól, így a túl szélsőséges megnyilvánulási módok lehetősége is csökken. Remélhetőleg.A Vénusz és a Merkúr viszont szextilt képez a Neptunnal, (december 25-én, ill 28-án pontosulnak be) amelynek révén, az „üresjáratok”, látszólagos tétlenség időszakában is kreatív mederbe lehessen terelni a fantáziát; az év végi szórakozásoknak sem kell szükségszerűen eldurvulniuk.





Kapcsolódó

Decemberi előrejelzés

Mars az ikrekben : 2022 augusztus 20- 2023 március 25

 

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!