Vénusz – Neptun kvadrát tranzitként | Robert Hand

A személyi horoszkóp Neptunját érintő Vénusz kvadrátnak, valamint a Vénuszát érintő Neptun kvadrátnak értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living   ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Vénusz gyors mozgású bolygó, kb 225 nap alatt tesz meg egy kört a Nap körül. Így tranzitjai is gyorsan múló hatásokat jeleznek; kb 3 -4 napig tartanak. Robert Hand nagyon kis hatókörökkel dolgozik, ezért egy napot számol, mint gyors mozgású bolygóra, de tapasztalataim szerint ennél valamivel tovább tart. (Ha a Vénusz retrográd, akkor hosszabb távon érvényesül a hatás) A bepontosulás napján a legintenzívebb a befolyás. A Vénusz tranzitok önmagukban nem túl jelentős indikátorok (kivéve amikor más hatásokkal kombinálódnak: ezért sem lehet a „recepteket” bárkire, bármikor alkalmazni). Társulásokkal – különös tekintettel a párkapcsolatokra, a szerelmi élettel, társasági eseményekkel, értékrenddel, pénzügyekkel, biztonságérzettel kapcsolatos témákkal vannak összefüggésben. (ford megj)




Vénusz – Neptun kvadrát

E tranzit jelentősen felélénkíti romantikus fantáziáidat, és hatásukra valamilyen értelemben irreálisan viszonyulsz szeretteidhez. Ezzel rendszerint nincs komoly baj, a tranzit a gyertyafényes vacsorák és a romantikus ábrándozás időszaka is lehet. Az álmodozás e tranzit sajátosságai közé tartozik, és ha nem megy napi feladataid rovására, önmagában nincs vele gond. Ez a nappali álmodozás tulajdonképpen művészi inspiráció formájában is megnyilvánulhat. Ha művész vagy, magasabb rendű alkotótevékenység is lehet az eredmény.

Kapcsolataidat azonban óvatosan kell kezelned. Azt várod el partneredtől, hogy egy olyan romantikus eszményképnek feleljen meg, amelyre senki sem képes és nem is kell képesnek lennie. A kapcsolatoknak a valóságos világban kell működniük, de te ma nem akarsz a valósággal foglalkozni. Talán úgy érzed, hogy a hús-vér halandók kiábrándítók, így fantáziáidat részesíted előnyben. Az esetek többségében e tranzit hatása rövid ideig tart, múló hangulatokat jelez és nem válik valós problémák forrásává. (Ford megj: retrográd Vénusz esetén akár hat hétig is eltarthat, ugyanis először a direkt mozgású Vénusz képez kvadrátot a Neptunnal, aztán néhány hét múlva visszatolat, aztán amikor újra direktben halad, újra eléri, újra meg újra aktualizálva a tranzithoz kapcsolódó témákat) . De a fantáziálás állandó komponense lehet egy most kezdődő kapcsolatnak, és ezt el kéne kerülnöd. Minden most kezdődő kapcsolatot hosszabb távon is próbára kellene tenned, mielőtt elköteleződnél irányában.

Legrosszabb esetben ez a tranzit egy kapcsolat tönkremenetelét is jelezheti, ami rossz hatással van egódra. De ne vedd nagyon szívedre a csalódást. Mindjárt az elején le kell szögezni ugyanis, hogy az olyan kapcsolatoknak, amelyeket ez a tranzit tönkretesz, nincs sok valóságalapjuk.

Forr : Robert Hand, Planets in Transit –  Life Cycles for Living,  1976 Para Research Inc



Figyelem ! A tranzitok fontossága és minősége a személyi horoszkóp adottságain és a párhuzamosan érvényesülő többi tranziton kívül az egyidejűleg érvényesülő direkcióktól függ. Ezek szintén ugyanolyan egyén -specifikusak, mint az ujjlenyomat. Azt pedig egy pillanatra se felejtsük el, hogy a tradicionális asztrológiában először direkciókat nézünk, a tranzitokat ezek kiegészítéseként, velük összefüggésben értékeljük. Klasszikus asztrológia esetében szintén ez a helyzet, de még ha egyes iskolák előnyben is részestíjük is a tranzitot, a direkció legalább annyit nyom a latban, a kettő együtt értékelendő. Az említett, együttesen érvényesülő hatások komplex rendszert alkotnak. Ez kizárólag horoszkópelemzés keretén belül értelmezhető, nem pedig szakácskönyvszerűen összeollózott „receptek segítségével, “ránézésre”. Értelemszerű, hogy a lassú mozgású bolygók tranzitjai sokkal jelentősebbek , mint a gyorsabbaké.





Neptun – Vénusz tranzit

“Általában véve a Neptun -tranzitok egyikei a legnehezebben kezelhető bolygóbefolyásoknak. Hatásukra az élet zavarossá és kuszává válik, és az emberek valótlanságokat is hajlamosak lehetnek elhinni. Ezzel egyidejűleg gyakran a Neptun önmegtagadásra hajlamosító hatása is érvényesül, amitől elbátortalanodhatsz, jelentéktelennek, méltatlannak, értéktelennek érezheted magad” (Robert Hand: Planets in Transit/ A tranzitáló Neptunusz jelentősége

Ford megj: a transszaturnikus bolygók tranzitjainak hatása nem csupán egzakttá válásukkor, hanem 5°-kal bepontosulásuk előtt és 5° -kal azt követően is érvényesül. (Egyeseknél előbb vagy később is: a hatókörökre vonatkozó szabályok hasznosak, de nem alkalmazhatók mechanikusan. ) A Neptunusz lassú mozgású bolygó, 164 év 280 nap alatt tesz egy kört az ekliptikán.  Kb 13 hónapon belül háromszor pontosul be tranzit-fényszöge : egyszer, amikor direktben halad, aztán amikor tolat, aztán amikor újra direktbe vált. Azonban az ezt megelőző és követő másfél -két év folyamán is orbison belül marad. Így, mindent egybevéve 3 – 4 éven keresztül, vagy akár tovább is érvényesül a hatása. Általánosítani most sem lehet: a legtalálóbb következtetések a személyes tapasztalatokból vonhatók le. Asztrológiában járatosabbak megfigyelhetik, esetükben mi módon és milyen időintervallumon belül érvényesül a tranzit hatása.

E tranzit időszakában a valóságtól elrugaszkodott magatartásformák problémákat okozhatnak kapcsolataidban, így olyan csalódásokat élhetsz át, amelyek komoly károkat tehetnek magánéletedben. Ebben az időszakban hajlamos lehetsz elkerülni a saját magaddal vagy társulásaiddal kapcsolatos igazságokkal való szembesülést. Az, hogy nem szívesen foglalkozol a valósággal, nagyon kemény padlót fogáshoz készíti elő a terepet. Ez önbizalmadat és kapcsolataidat is megtorpedózza. E tranzit olyan próbatételeket tartogat, amelyek során kiderül, mekkora valóságérzékkel kezeled kapcsolataidat és mennyire vagy képes másokat olyannak elfogadni, amilyenek.

Ha egy potenciális új szerető tűnik fel a láthatáron, könnyen levehet a lábadról. De nem az illető valódi személyisége hoz izgalomba, hanem valami, amit saját magadból vetitesz ki a másikra. Amikor végre rájössz az igazságra az illetővel kapcsolatban, akkor is nehezedre eshet elfogadni, ha önmagukban az égvilágon semmi gond ezekkel a felismerésekkel.

A tranzit egyik nagy veszélye abban áll, hogy egy elérhetetlen személyhez kezdhetsz vonzódni. Ettől különösen kell óvakodnod. Egy olyan helyzetre rendezkedhetsz be, ahol nem győzhetsz. A másik személy elérhetetlen álomnak tűnhet, olyasvalakinek, aki túl magasan áll feletted ahhoz, hogy a tied lehessen. Fel kell ismerned, hogy ilyenkor tulajdonképpen egy valóságos kapcsolat elkerülése a célod. Ha nem veszed túl komolyan ezt az ábrándozósdit, valószínűleg sem magadnak sem másoknak nem fogsz vele túl sokat ártani. De ha komolyan veszed „szenvedésedet”, az ebből fakadó vereségérzet sokat árthat. Mások is nehezen fogják elviselni, hogy a mártír szerepét játszod szerelmi életedben.

Az is lehet, hogy szíved választottja csak a „vesztes” jelzővel jellemezhető, aki arról álmodozik, hogy te majd megmented. Itt megint csak te alakítod a mártír szerepét, ugyanis a szerelmed által okozott sérelmek és felháborító viselkedése miatt fogsz szenvedni. És ismét egy valóságos személlyel való kapcsolat elkerülése a célod.

Az ilyeséle Neptuni kapcsolatok gyakran alkalmatlanság-érzeted miatt jönnek létre. A valóságos személyekkel való szembesülést elkerülve a magaddal való szembesülést is elkerülöd, hiszen attól tartasz, te fogsz veszíteni. Pedig éppenséggel valóságos konfrontációkra van szükséged. Ha e tranzitot követően is ragaszkodsz e kapcsolatok valamelyikéhez, egyaránt szembe kell nézned önmagad és partnered valóságos személyiségével. Bármi legyen is a végeredmény, ez lesz kapcsolatotok legértékesebb része.

Forr : Robert Hand, Planets in Transit –  Life Cycles for Living,  1976 Para Research Inc.




Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a „receptkönyveket” fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.

Az asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok számára egyaránt hasznos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.





Kapcsolódó

Ajánlott szerzők : Robert Hand

Egy posztmodern asztrológia irányában (Robert Hand)

Szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged van (Erőpróbáló Vénusz – Neptun fényszögek a horoszkópban)

Elérhetetlen uraság (Vénusz – Neptun fényszögek)

A lovagi szerelem problémás öröksége (Liz Greene)

A Neptunusz : menekülés a valóság elől

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!