Közeledik a Skorpió Plútó – nemzedék korszaka

A Plútó nagyjából 1983 november 5-től 1995 novemberéig tartózkodott otthonában, a Skorpióban. (1984 május 19 – 1984 augusztus 28 között rövid időre visszatért a Mérlegbe, 1995 január 17- április 21 között belépett a Nyilasba, aztán 1995 november 11-ig újra a Skorpióban haladt.) Erről az időszakról és az akkoriban született generációról sokan sokféleképpen írtak, értelmes dolgokat és sületlenségeket egyaránt. Itt most egy olyan fiatal asztrológus értelmezi ezt a nemzedéki hatást, akinek születési képletében szintén a Skorpióban áll a Plútó, és ott erőteljesen érvényesül is a befolyása. A fordítást néhány saját megjegyzéssel egészítettem ki (Wayman Stewart | AstroArena12)

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kiveséznikomment formájában végképp nem. A TIÉDET sem ! 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre kerülnek…

Valakinek kéne már tervezni egy pólót az alábbi felirattal: „Túléltem a Skorpió Szaturnusz – tranzitot”. Biztos vagyok benne, hogy ha piacra dobná, nagy sikert aratna, különösen azok körében, akiknek jelentős bolygóállásai vannak a Skorpióban. Ha veled is ez a helyzet, mindenkinél jobban tisztában vagy vele, hogy a Szaturnusz tranzitok igen emberpróbáló időszakok lehetnek, különösen, ha a Szaturnusz is ebben a kemény jegyben áll. A 18 – 29 év körüliek közül nagyon sokan érezték, hogy jó vagy rossz értelemben, igen erőteljes váltás zajlik belső világukban 2012 utolsó hónapjai óta. Ez annak tudható be, hogy ők képezik a Skorpió Plútó nemzedéket (durván az 1984 – 1995 között születettek). Történetesen én is közéjük tartozom.

[A szerző 2014 szeptemberében írta ezt a bejegyzést. A Szaturnusz 2012 októberétől 2014 december 23-ig haladt a Skorpióban, 2013 november végéig annak a Via Combustához tartozó, különösen problémás szakaszán, aztán 2015 nyarán még visszakukkantott. Ezzel az időszakkal több bejegyzés foglalkozik a régi blogokon. Az akkor 18 – 29 év körüli korosztály most, 2018 októberében 22 – 33 éves. Ennek a generációnak a képletében a Plútó a Skorpióban áll. A Skorpió Szaturnusz tranzit csakugyan nem volt kéjutazás, de a születési képlet adottságaitól, tudatossági szinttől függően nagyon sok jót is ki lehetett hozni belőle. Ez Skorpióban álló bolygókkal rendelkező személyekre is vonatkozik-sőt, azokra elsősorban. A Szaturnusz átvonulása a születési képlet Plútója fölött szintén komoly próbatételt jelent – de ebben az esetben is adottak a fejlődési lehetőségek. – ford megj]

Amikor a Szaturnusz együttállásba kerül a Plútóval, egyebek mellett a felelősségek (Szaturnusz) átalakulására (Plútó) is számítani lehet. Ez több szempontból is érvényes. Ez a nemzedék most válik felnőtté, és színpadra lép, miközben a showt még a Mérleg Plútó – nemzedék vezeti. Ezt követően vagy párhuzamosan játszanak majd, vagy átveszik a terepet. Amikor a Skorpióban haladó Szaturnusz együttállásba került e nemzedék tagjainak radix Plútójával, nagy részük még huszonéves volt. Ez a tranzit azonban a megszilárdulás időszaka volt számukra.

A változások, amelyeket megtapasztalnak, ilyen vagy olyan értelemben felkészülést jelentenek számukra arra az időszakra, amikor átveszik a stafétabotot. Dióhéjban, bármennyire nehéz volt is számotokra ez a tranzit, hatására erősödtök meg annyira, hogy kezetekbe vegyék életeteket, felelősséget vállaljatok sorsotokért. Külsőségekben oly módon, hogy a saját lábatokra álltok, önállóan döntitek el, milyen pályán akartok tevékenykedni), belső értelemben pedig úgy, hogy kezditek ellenőrzés alá vonni gondolkodási folyamataitokat, tudatosítani kezditek viselkedésmintáitokat, válaszaitokat, stb) Skorpió Szaturnusz hatására az utóbbi gyakran valószínűbb.

De mégis, milyen lesz a világ, amikor a Skorpió Plútó – nemzedék végre átveszi a terepet?

Nos, nem hiszem, hogy a Plútó közvetlen hatással van a személyiségedre. Ez csak akkor történik így, ha fő fényszöget képez Napoddal, Holdaddal, Merkúroddal, Marsoddal, Vénuszoddal, Aszcendenseddel vagy MC-del. (Bővebben: Ami az Asztrológia, karma és átalakulásból kimaradt). De erről majd később. Tehát, ha nem ez a helyzet, a Plútó pozíciója csupán generációdra utal, és arról árulkodik, hogyan viselkedtek kollektívumként. Ha mondjuk azok az emberek, akiknek egy jegyben áll a Plútójuk, összegyűlnének valahol egy szobában, sajátos, erőteljes, mégis leheletfinom légkör uralná a helyiséget. Ez korántsem jelenti, hogy mindannyian ugyanúgy viselkednének. De mégis, lenne valami, szinte kézzel tapintható kötelék közöttük. Csoda, hogy összecsattanunk más generációk képviselőivel ? A Plútó pozíciója ezt a kor/ generációs különbséget is jelöli.

[Természetesen a Plútó csak egyike a generációs különbségek jelölőinek. A szintén lassú mozgású Uránusznak, Neptunnak szintén megvan a maga sajátos „generációs fílingje”, arról már nem is beszélve, hogy a Szaturnusz -és Jupiter, Szaturnusz – és Uránusz  ciklusoknak milyen sok közük van a generációs különbségekhez. És vannak aztán ún. generációs fényszögek is a lassú mozgású bolygók között. Pl. hatvanas évek közepén a Plútó-Uránusz együttállás a Szűzben, aztán ugyanez szembenállásban a Szaturnusszal, a ’74-es és a 2009-2010-es Szaturnusz – Plútó kvadrát, a Szaturnusz, Jupiter, Plútó együttállás a Mérlegben ’82-ben, ’89-ben a Szaturnusz, Uránusz, Neptun együttállás a Bakban, a 2011 – 2016 között ható Plútó- Uránusz kvadrát, stb. Ezekről vannak és lesznek is még bejegyzések. – ford megj]

A Skorpió Plútóval rendelkezők esetében ez a fonál különösen intenzív. E nemzedék képviselői szoros kapcsolatban vannak és erőteljesen kötődnek egymáshoz. Ez sokszor nem egyszerűen szenvedélyes, hanem kifejezetten megszállott jelleget ölt. Idézzétek fel, milyen volt az e generáció felnövését megelőző időszak. A közösségi média, pl. a Facebook és a Twitter gyökeres változásokat hozott, hiszen valódi megszállottsággá, mindent felemésztő függőséggé vált e nemzedék számos tagja számára. Lehetővé teszi ugyanis, hogy szinte folyamatosan kapcsolatba kerüljenek egymással.

Azt is lehetővé tette e csoport számára, hogy rengeteg személyes információ birtokába jussanak valakiről anélkül, hogy ismernék. Ezen oldalak felhasználói azonban látszólag maguk is rengeteg információt adnak ki magukról. Csakhogy valójában kontroll alatt tartják mindezt, és csak olyasmit árulnak el magukról, amit jónak látnak. Mindez nagyon skorpiós, nem? És azokat se hagyjuk ki a képből, akik mások után szaglásznak a Facebookon. Ennek durvább változata a „stalking”. A Skorpió Plútó nemzedék emiatt a Myspace időszaktól kezdve élvonalban van a közösségi- média felhasználását illetően. Az idősebb generáció képviselői a nyomukban kullognak.

Kortársaik mélyreható ismerete nagyon intim interakciókat tesz lehetővé a Skorpió Plútó generáció képviselői számára – ami tökéletesen illik a Skorpió röntgenszeméhez. Általában már a személyes találkozót követően is nagyon sokat tudnak az illetőről. Ennek árnyoldalaként nagyon exponáltnak is érzik magukat. E generációnak kellett legelőször a közösségi média „pillantásának” kereszttüzében kilépni a munkaerő-piacra. Mint tudjuk, már az is ígéretes szakmai lehetőségeket tehet tönkre, ha nem a megfelelő képeket osztod meg a Facebookon vagy a Twitteren. E generáció egyik domináns motivációja tehát: ellenőrzés alatt tartani, mit tudhatnak meg mások rólad. Nem véletlenül találták ki a privát profilt.

Lényegében vitathatatlan, hogy a tömeges internet- felhasználók első generációjaként ez a hatás minden szinten befolyást gyakorol életükre. Kapcsolatban van e klán szexualitástól rendkívül áthatott magatartásával is. A Skorpió Plútó – generáció volt az első, aki az internetes pornó robbanásának korában esett át kamaszkorán. Szabadon felfedezhették tehát szexualitásukat, anélkül, hogy erről bárki is tudomást szerzett volna. Velük ellentétben az idősebb generáció képviselőinek nyilvánosan kellett beszereznie videóikat és magazinjaikat. Hozzászoktak, hogy a szex azonnal elérhető számukra, akkor is, ha nincs hozzá partner. Ilyen kollektív megszállottság esetén természetes, hogy egyes Skorpió Plútók számára oly mértékben válik rögeszmévé a szex, amire még nem volt precedens.

Ez a nemzedék olyan drámai mértékben volt kitéve majdnem mindennek, ami bizonyos szempontból már gyerekkorukban elvette ártatlanságukat. Amikor megszülettek, és a Plútó a Skorpióban járt, a társadalomnak szembe kellett néznie olyan tényekkel, amelyeket nem lehetett többé olyan elegánsan a szőnyeg alá söpörni, mint korábban. Ebből kifolyólag a szex, az erőszak, a traumák, a visszaélések, a titkok kiszivárgása a szemünk láttára zajlott a tévékben, a mozikban és az újságokban. Nem volt több bujkálás. Ennek eredményeként egy olyan nemzedék nevelkedett fel, akit a világ csúnyább oldalai sem képesek már sokkolni. Hiszen végső soron miközben felnőttünk zajlottak a Columbine-i mészárlás  , 9/11, az iraki háború, az iskolai lövöldözések, stb. Semmi sem lepi meg igazán őket. Természetesen nem arról van szó, hogy ne borzasztanák el őket az odahaza vagy a nagyvilágban zajló tragédiák és botrányok. Csak mintha jobban elfogadnák, hogy a világ ilyen, ahelyett hogy az előző generációhoz hasonlóan rettegve hárítanák az ezzel való szembesülést.

Ez a látásmód elkerülhetetlen hatással lesz arra, mi módon fogja érvényesíteni kollektív szinten hatalmát a Skorpió Plútó nemzedék azt követően, hogy beléptek harmincas éveikbe. Ez az a nemzedék, amelyik mindent látott. De ők azok is, akik rendelkeznek egy kollektív tudatossággal azt illetően: hogyan változhatnának, hogyan kellene a dolgoknak megváltozniuk. Életük legfogékonyabb éveit egy folyamatosan változó társadalomban töltötték, ahol – különös tekintettel a technológiai újításokra- már semmi sem olyan, mint egy évvel, vagy akár néhány hónappal ezelőtt. Várható, hogy amikor ez a nemzedék a munkaerőpiacra lép, lényegében megsemmisít mindent, ami nem szolgál már értelmes célt. A Skorpió végső soron a romboló. De ez gyakran pozitív rombolás. Ami csupán a vele szemben tanúsított ellenállásunk miatt fájdalmas. ( Biztos vagyok benne, hogy a Szaturnusz tranzitja a Skorpióban alaposan megtanította erre ezt a csoportot.) Ebből kifolyólag sokan kerülnek majd szakterületükön az átalakító szerepébe, megsemmisítve a régi, idejét múlt gyakorlatot, és bebizonyítva a világnak, milyen hasznos engedni újjászületni ezeket a dolgokat.

A fentebbiek főleg azokra a plútói karakterekre vonatkoznak, akiknél, mint fentebb írtam, a Skorpió Plútó főfényszöget képez valamelyik személyi bolygójával, Aszcendensével vagy MC- jével. Ezen aspektusok révén ugyanis a Plútó személyiséged szerves alkotóelemévé válik. A plútói típusok nemzedékük jelképeivé válhatnak valamilyen értelemben. Különösen ha a Plútó együttállást képez valamelyik belső bolygóval. A fentebb felsoroltak olyan témák, amelyekkel a Skorpió Plútóval rendelkezőknek meg kell birkózniuk és kollektív szinten is megjelenítik.

Azonban e generáció valamennyi tagja nagyon személyes szinten is kapcsolatba kerülhet mindezzel. A hangsúlyos Skorpió Plútóval (ld fentebb) rendelkezők azonban azért vannak akkora hatással kortársaikra, mert erőteljesen képesek megjeleníteni a generáció kollektív pszichéjében zajló folyamatokat. Egy Plútó- karakter általában véve is képes felszínre hozni mindama motivációkat és sóvárgásokat, amelyek a mélyben munkálnak bennük. Ez különösen igaz egy Skorpió Plútó esetén. Emiatt vonzódnak oly ellenállhatatlanul és azonnal hangsúlyos Plútóval rendelkező kortársaikhoz azok, akiben nem annyira erős az ugyanabban a jegyben álló Plútó. Ők képesek a napvilágra hozni a bennük rejtőző sötétséget.

[A szerző arra nem tér ki, hogy ez a vonzalom ellenkező előjelű is lehet: ilyenkor taszítás, ellenszenv formájában nyilvánulhat meg. Ez, Plútó esetén rögeszmés elutasítássá is fajulhat. Mint már szó volt róla, a plútói típusok, a szaturnusziakhoz hasonlóan kiváló projekciós felületek is. Így aztán mindama árnyéktulajdonság megtestesítőivé válhatnak, amit a saját plútói-szaturnuszi tartalmaikat integrálni nem tudó/nem hajlandó egyének kivetítenek magukból. És plútói /szaturnuszi tartalmak vetítővásznává válni cseppet sem hálás feladat… -ford megj]

Valamennyi Plútó- típus igen magnetikus, intenzív, erős ember, aki azonnal átlát a színlelésen és az igazságot sóvárogja. De e nemzedék Plútó- karakterei számára ez kétélű kard. Ezeknek az embereknek valóban lenyűgöző és félelmetes erejük van. És most, miközben a saját lábukra állnak azt próbálják kideríteni, mihez kezdjenek vele. Ha csupán egóik céljait akarják kielégíteni vele, biztos bukáshoz vezet. Ha egy ügy, elv vagy valamely, számukra értékes cél szolgálatába állítják, anélkül, hogy egojukat is azonosítanák vele, nagyszerű vezetők lesznek, különösen erőteljes befolyást gyakorolva korukra. Akár forradalmakat is szíthatnak, lerombolva a régi, elavult struktúrákat és egy teljesen új korszakba irányítva a társadalmat.A szerzőről

Wayman Stewart egyike a legtehetségesebb fiatal amerikai asztrológusoknak. 1989 augusztus 8 -án született Little Rockban (Arizona, Egyesült Államok) Kamaszkora óta érdekli az asztrológia, komolyan 2008 -ban, 19 évesen kezdett foglalkozni vele. Astroarena12 című blogját 2012-ben, 23 évesen indította. Fiatal kora ellenére cikkei figyelemre méltó tárgyi tudásról, koraérettségről és kreativitásról tanúskodnak. Az esetleges hiányosságok a még viszonylag csekély élettapasztalatnak tudhatók be, de valószínűleg Szaturnusz – visszatérését követően ez változni fog. A blogon így is sok értékes cikk érhető el. Asztrológiát tanulóknak, akik értenek angolul, nagyon ajánlom. Néhány bejegyzése magyarul is olvasható az oldalamon.
Saját tapasztalataim a Skorpió Plútó – nemzedékről

A Plútó áthaladása a Skorpió jegyén nagy jelentőségű tranzit volt életemben. Olyan belső élmények kötődnek hozzá, amelyek elindítottak szellemi utamon. Ezek által inspirált, asztrológiai, önismereti tanulmányaim elkezdése is hozzá kötődik. Nagyon kíváncsian vártam hát, hogy az ebben az időszakban születettek felnőjenek.

Eddigi, a generáció képviselőivel szerzett tapasztalataim gyakran igazolták is előfeltevéseimet. Megfigyeléseim szerint fejlett- és jó esetben egészséges ösztönviláguk, intuíciójuk a legnagyobb erősségük, főleg, ha ez gyakorlati érzékkel és megfelelő intellektuális adottságokkal is párosul. Az ezo- gagyira pl. kifejezetten allergiások, még ha korukból kifolyólag nem is rendelkeznek olyan tárgyi tudással, hogy pontosan meg tudnák fogalmazni, mi zavarja őket. Így érettebb képviselőik idővel eredményesen gyomlálhatják ki a new – age vadhajtásait és hozhatják „divatba” a hiteles önismereti utakat is. Ennek nyilván más generációk képviselői esetén is megvan a lehetősége, de plútói-szaturnikus karakterű asztrológusként bennük látom a legnagyobb ilyen jellegű potenciált. A fiatalabb nemzedék képviselői közül velük is szeretek a legjobban foglalkozni. 

A szerzővel ellentétben azonban nem vagyok benne biztos, hogy ők fogják megváltani a világot.  🙂 Ez még senkinek nem sikerült- a folyamat belső aktusként, önmagunk megváltása révén működik. Erre idővel Wayman is rájön, de az első Szaturnusz – visszatérés előtt még nem olyan nagy baj, ha valakinek vannak ilyen illúziói 🙂

Ettől eltekintve persze igen különleges, nagy hatású nemzedék. Az 1989 – 1991 között születetteknél ráadásul a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptun is a Bakban áll, 89-ben ez az együttállás szoros volt és egy Rák Jupiter szembenállással is kombinálódott. Ez még összetettebb befolyásokat jelez, amelyek a személyi horoszkóp adottságaitól függően egyénenként változó módon fejeződnek ki.

A nagy esélyek mellett azonban a nagy veszélyek is adottak. Az erős Plútó -állással rendelkező egyén tudata ugyanis nem mindig képes megfelelően integrálni vagy harmonikus formában megjeleníteni a bolygó által jelképezett kollektív tartalmakat. (Ez ugyanígy vonatkozik az uránuszi, neptuni hatásokra is). Ilyenkor a plútói tulajdonságok a legrosszabb formában jelenhetek meg a szülött viselkedésében: pl hatalomvágy, diktatórikus hajlamok, paranoia, erőszakosság, gátlástalanság, kegyetlenség. És nem csak tettes lehet, hanem áldozat is- l. VV Fanni. Mint az ő példája mutatja – ld rövid asztrológiai portréját a Skorpió Vénusznál – akár nagyon kegyetlen bűncselekmények áldozata.

A kollektív tudattalan tartalmak integrálására való képtelenségnek súlyos pszichés zavarok is lehetnek a hozadékai. (Bár az ilyen problémák meglétére a születési képletben is vannak utalások, ezek diagnosztizálása és kezelése nem asztrológus feladata. Ilyenkor tehát minden esetben továbbirányítom az illetőt pszichológushoz vagy pszichiáterhez. Felhívom a figyelmét arra is, hogy az asztrológiai tanácsadás csak kiegészítő módszer lehet és semmi esetre sem helyettesít egy pszichoterápiát. Bizonyos típusú zavarok esetén semmilyen formában nem vállalok konzultációt.)Kapcsolódó

Plútó a Mérlegben (AstroArena12)

Szaturnusz, Uránusz, Neptun – stellium a Bakban (AstroArena12)

Nap – Plútó fényszögek (AstroArena12)

A Plútó archetípusa

A Skorpió (Liz Greene)

A nem is olyan ördögi Skorpió

Ami az Asztrológia, karma és átalakulásból kimaradt

Szaturnusz tranzitja a Skorpióban (2012 október – 2014 december)

A Felperzselt Ösvény utolsó szakasza (Szaturnusz a Skorpióban 2013 ősz)

A Szaturnusz utolsó tánca a Skorpióban (retrográd Szaturnusz 2015 nyár)

Szaturnusz és Plútó: az ember árnyéka

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!