Részleges holdfogyatkozás a Bikában – 2021

A november 19-i Bika telihold (Budapest 09:58) egyszersmind részleges holdfogyatkozás is, bár Magyarországról, illetve a Kárpát-medencéből nem megfigyelhető. A csillagászati esemény főként Észak-Amerikából, a Csendes-óceán térségéből, Kelet-Ázsiából és Ausztráliából lesz nyomon követhető. Európa és Afrika országaiból nem látható, mivel a Hold még az eklipsz előtt lenyugszik. Nem csupán a 21. század leghosszabb részleges holdfogyatkozásáról van szó: legutóbb 1440 február 18-án volt a jelenleginél hosszabb részleges holdfogyatkozás. A teljes körülbelül 3 óra, 28 perc és 23 másodpercet vesz igénybe, a félárnyékos holdfogyatkozás pedig csaknem 6 óra 1 perc 29 másodpercet foglal magában. Az eklipszek, mint már sokszor szó volt róla, fontos szerepet játszanak az asztrológiában.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtakaki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Magyarországot, mivel itt nem látható, nem érinti olyan súlyosan, mint azokat a területeket, ahonnan szabad szemmel is követhető a fogyatkozás. (Hogy valójában mennyire, megoszlanak a vélemények, egyes iskolák szerint az eklipszek kizárólag azokra a területekre vannak befolyással, amelyeken láthatók, illetve a fogyatkozás jegye alá tartozó államokra, mások szerint pedig máshol is érvényesülnek a hatások, csak sokkal gyengébben. Személyes tapasztalataim alapján érdemes figyelembe venni az adott területről nem látható nap-és holdfogyatkozásokat is, különösen, ha azok más, jelentős hatásokkal is kombinálódnak. Az ezogagyi hülyeségek mellett a témának minőségi szakirodalma is van, én 2011 óta a legnagyobb hasznát Derek Appleby és Maurice Mc Cann Eclipses. The Power Points of Astrology című munkájának vettem. A szerzőpáros a klasszikus asztrológia művelője, de a tradicionális irányzatok berkeiben is otthonosan mozog. Sajnos mostanában nehéz emberi árban beszerezni az egyébként 1989-ben megjelent munkát. Blogomon külön tematikus oldala van a fogyatkozásoknak, a szükséges általános tudnivalókkal.)




A jelenlegi fogyatkozás jelentős formációval, a még friss-ropogós Mars-Szaturnusz-Uránusz fix T-kvadráttal kombinálódik,és elég hosszú ideig is tart ahhoz, hogy érdemes legyen komolyabban elgondolkozni rajta. Szokás szerint teljes elemzés helyett néhány fontos vonását domborítanám ki. A teljes képhez össze kell hasonlítani a vizsgált országra kiszámított őszi napéjegyenlőségképlettel és az állam horoszkópjával, ill egyének esetén a személyi horoszkóppal. Most ettől is eltekintek; a Budapestre felállított őszi napéjegyenlőségképlet a témának szentelt bejegyzésben van a Magyar Köztársaság horoszkópjával együtt, ahogy a helyi témákba sem megyek túlságosan bele. Ami a világ többi helyét illeti, az Astro.com-on rengeteg állam képlete található meg; akit érdekel, nézelődjön 🙂

A Bika teliholdak az anyagiakkal, a tulajdonnal, a biztonságérzettel kapcsolatos témákat uralják, jelen helyzetben azonban több szempontból is inkább fogyatkozásról, megingásról van szó, semmint stabilizálódásról.




A holdfogyatkozás, mint az eklipszekkel foglalkozó tematikus oldalon rengetegszer szó volt róla, átértékeléssel, lezárásokkal, sorsfordulókkal van kapcsolatban. Ezek, a new ages “asztrológia” álláspontjával ellentétben nem valami vidámak. A Hold ráadásul a Bika 26°10-on levő Algollal, az egyik legkártékonyabb állócsillaggal képez együttállást. (Az Algolnak viszonylag tág, 2°hatóköre van). A blogon van egy részletes, az Astrology King oldalról fordított cikk erről az állócsillagról; szerencsétlenségekkel, erőszakkal, brutalitással hozható összefüggésbe. A régi idők asztrológusai lefejezéssel, fejvesztéssel is kapcsolatba hozták, ma az „elveszti a fejét” inkább szimbolikusan értendő. Legutóbb 2002 november 19-én volt holdfogyatkozás a Bika ezen fokán; tanulságos lehet felidézni az akkori eseményeket, témákat, feladatokat.

A teliholdképletben két fix T-kvadrát is van, borulékonyságból tehát duplán jut. Az egyik, a fővilágítók és a tengelybolygót képező Jupiter közötti túlzásokra, pazarlásra, lehetőségek túlbecsülésére, a kockázatok elbagatellizálásra, mértéktelenségre vall. De még mindig kevésbé súlyos, mint a Mars, Szaturnusz és Uránusz közötti T, fókuszbolygóként a Szaturnusszal. Ebben sokkal komolyabb destruktív potenciál rejlik, hétköznapi nyelvre lefordítva elszabaduló brutalitás, zavargások, háborúk, rongálások során keletkezett károk. Ebből jónéhányat láttunk az elmúlt hetekben, lesz is még benne részünk – persze létrejöttükben maga a Skorpió bolygók részvételével létrejött újabb T-kvadrát sorozat nagyobb szerepet játszott, mint az eklipsz.




(Azért figyelemreméltó, hogy a HS.Green, Raphael, C.E.O Carter Mundane Astrology című kötete Lengyelországot és Fehéroroszországot is a Bika jegye alá sorolja, a lengyel-fehérorosz határ menti, novemberben kirobbant migránsválsággal  mindannyian képben vagyunk. (Oroszország pedig, az agytröszt, egyes tradicionális álláspontok, pl William Lilly szerint szintén a Bikához tartozik. Más szerzők a Vízöntőhöz rendelik.Jó, jó tudjuk , Putyin cárnak semmi köze hozzá, mint ahogy annyi más disznósághoz sem. Ő csak szépen üldögél és kötöget a Kremlben, és ártatlanul pislog a nagy kék szemeivel).

Az eklipszhez köthető események egy-két héttel az esemény előtt/után is jelentkezhetnek. „Perzsia”- Irán egyes források szerint szintén a Bikához tartozik; november 14-én, vasárnap, két, 6-os erősségű földrengés pusztított az ország déli részén (az eklipszek földrengés-indikátorok is lehetnek) . Lehet ennél nagyobb baj is arrafelé; nem is feltétlenül nekik, hanem a világnak miattuk… Sokatmondó, amikor már arab államok is arra figyelmeztetnek, hogy Irán megpróbál nukleáris válságot  kiprovokálni. Az amerikai kormány következő, még az afganisztáni kivonulásának (ld Oroszlán T-kvadrátos időszak) is katasztrófálisabb húzása az lehet, hogy engedi Iránt eljutni a nukleáris fegyverek gyártásáig.(Ettől a ponttól a bevetés csak idő, és őket ismerve viszonylag rövid idő kérdése).

De hátha még némi józan ész a Fehér Házban, és végre felismerik, hogy nem az önmagát és a civilizált világot védeni próbáló Izraelt kellene vegzálni, sarokba szorítani, önvédelmi lehetőségeitől megfosztani, hanem a tényleges rosssz fiúkat ráncba szedni. Ez a hozzáállás-váltás persze nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte, különös tekintettel az Európai Unióra  is üdvös lenne. (Az ország képletében a 8-as házas Nap-Algol együttállás különösen alkalmassá teszi a jobb sorsra érdemes zsidó államot a bűnbak-projekciókra, és a jelenlegi eklipsz, az idei év fix T-kvadrátjaival különösen ártalmas lehet számára. Ahogy sajnos láthattuk is az elmúlt hónapok folyamán.)





A hónap elején közzétett novemberi előrejelzésben megtippelt nagyobb szabású gazdasági mélyrepülés jelei is körvonalazódnak. Ehhez megint csak kevés lenne önmagában egy eklipsz, de az újabb, novemberi fix T-kvadrátok, és a december 25-én újra bepontosuló Szaturnusz – Uránusz kvadrát már elég komoly destabilizáló tényező. A Bakban március 6-ig tartózkodó, és december 19-től január végéig ott tolató Vénusz sem az a kimondott prosperitás-jelölő. És hogy-hogy.nem, éppenséggel a holdfogyatkozás jegyének, a Bikának az ura. (A holdfogyatkozás dekánjáé meg a Szaturnusz, erről lesz szó később még, emellett a Bak Vénusz ura, és a novemberi fix T-kvadrátok uralomban levő tengelybolygója is. Hab a tortán, hogy a Budapestre kiszámított képletben az aszcendens a Bakba kerül, így annak is az ura.)

Ez utóbbi hazai specialitás, de a források szűkösségét világszerte több tényező is megerősíti. A sajtóban folyamatosan gazdasági problémákról olvashatunk, amelyek nem is olyan rövid időn belül még súlyosabb válsághelyzetekké eszkalálódhatnak. A holdfogyatkozás teljesség fázisának időtartama 3 és fél óra , ami átszámítva egy kb három és fél hónapos időszakot ölel fel. Utána majd jönnek más kihívások.

Egyéni szinten egyfelől a türelmetlenség, rossz időzítés, felelőtlenség, impulzivitás okozhat súlyos gondokat. Emellett jöhetnek önhibáján kívüli, külső tényezők is: természeti katasztrófa, zavargások, bűncselekmény okozta károk.

A Vénusz- Uránusz trigon , Hold -Plútó trigon utalhatnak váratlan lehetőségekre, menthető értékekre. Hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni a károkat, mennyire tudja kivonni magát az egyén a közösségi trendek alól, jó kérdés. (Persze, mint mindig, most is azon múlik, kinek hogyan kapcsolódik a képlete ezekhez a bolygóállásokhoz, de ez csak általánosítás.) ELŐREJELZÉSEK KÉSZÍTÉSÉRE EZÚTTAL SEM VÁLLALKOZOM!




Asztrológiakönyvek a Bikában létrejött fogyatkozásokról

A fentebbi eszmefuttatás után érdemes végiggondolni azt is, mit mondanak a klasszikus asztrológiakönyvek a Bika jegyében végbemenő fogyatkozásokról. Már csak azért is, mert idén december 24-én az Északi Holdcsomópont a Bikába kerül, és ott is marad 2023 július 12-ig, így a következő évek eklipszei a Bika-Skorpió tengely mentén mennek végbe.

H.S.Green szerint (Mundane Astrology) a fix jegyekben bekövetkezett eklipszeknek tartósabb a hatása, de bizonyos esetekben az események váratlanul, nagyon hirtelen következnek be, nagy katasztrófákat okozva. Hatással vannak a parlamentre, a nemzetgazdaságra, általában véve a pénzügyekre, és vagy zavart jeleznek, vagy súlyos kérdéseket, megoldandó problémákat vetnek fel. Az általuk jelzett témákban változások következhetnek be. Betegségek, járványok követhetik őket, növekszik a halálozások száma, fontos személyiségek is meghalhatnak. (100 old)

„A föld jegyekben bekövetkező eklipszek (Bika, Szűz,Bak) állítólag károsítják a termést, a föld terményeit és gyümölcseit; zavart vagy depressziót okoznak az üzleti életben, a kereskedelem és a mezőgazdaság megsínyli, kellemetlen pénzügyi problémák merülnek fel; (…) aszály következhet.
Ugyanebben a kötetben Raphael: „A kukorica és a föld termékeinek aszály okozta hiányát vetítik előre, és földrengéseket, bányakatasztrófákat, valamint nagyfokú mezőgazdasági válságot idéznek elő.

Raphael szerint a Bika harmadik dekanátusában bekövetkező holdfogyatkozások (az eklipsz a jegy 27°án jön létre) esetén: „A legfőbb hatások a kígyók és csúszómászók között fognak megmutatkozni, amelyek milliószámra fognak elpusztulni”/100 old. Ez így nem sokat mond, de visszaemlékezve az eklipszet megelőző heti egyiptomi kígyó-és skorpió esőre
, az idézet értelmet nyer.

Az eklipsz urával kapcsolatos , hagyományos meglátások is elgondolkoztatók; az idézetek a bejegyzés elején ajánlott könyvből származnak. (Derek Appleby- Maurice Mc Cann: Eclipses, 36- 37 old)




Az eklipsz ura

„A régi asztrológusok mindig azt a bolygót jelölték ki a fogyatkozás urának, amelyet a legjelentősebbnek ítéltek a horoszkópban. Ez gyakran az volt, amelyik a legközelebb volt magához a fogyatkozás fokához, vagy amelyik egyik horoszkóp tengelyhez való közelsége vagy aspektáltsága miatt volt jelentős. Az eklipsz ura állítólag erősen átszínezi a fogyatkozást követő eseményeket, jó vagy rossz értelemben, a természetének megfelelően.

Hét bolygót ismertek. A Napot és a Holdat nem használhatták, mivel ezeket az események elsődleges okozóinak tekintették, amelyek képesek megerősíteni vagy semmissé tenni az uralkodó bolygók erényeit”.

Én, mint fentebb rámutattam, a Szaturnuszt találtam nem csak az aszcendens, hanem az eklipsz urának is. A könyvben ez áll róla, persze a „recept” más kontextusokban is jellemezheti a szaturnuszi hatásokat. Jelen helyzetben egy, a saját otthonában levő – erős és disztharmonikus fényszögeket képező Szaturnuszról, a Nagy Rossztevőről van szó.

„A Szaturnusz

A Szaturnusz gonosz hatásai hideg természetéből erednek, és úgy gondolták, hogy hideggel kapcsolatos betegségeket, például reumát okoz. A szegénységgel, a nyomorúsággal, a bánattal és az öregek halálával is kapcsolatba hozták. Nagyon hideg, fagyos és jeges időjárást idéz elő, sok hóval. a tengeren heves viharokért, hajótörésekért és veszélyes utazásokért, valamint a halak és a vízimadarak pusztulásáért felelős. A folyók kiöntését, heves áradásokat és vízszennyezést okoz. A szárazföldön a Szaturnusz a termés pusztulását jelzi kártevők, például hernyók, férgek és sáskák által okozott csapások miatt, valamint a kukoricában és szénában jégeső és viharok által okozott károkat. A szarvasmarhák betegségektől vagy a megfelelő ellátmány hiányától szenvednek. Minden termék szűkössé és drágává válik”.

Másik opcióm a Mars lett volna, szintén a saját otthonában, a X. házban elevált  helyzetben. Nem áll ugyan együtt az MC-vel, de ő van a legközelebb hozzá; a X háznak és magának a Napnak is a régi ura. A Kis Rossztevő, ráadásul kvadrátban a Szaturnusszal; nem teszi biztatóbbá az összképet.

Mars

“A Mars mindenféle erőszakot okoz. Hatása alatt nő a törvénytelenség; gyilkosságok, lopások, rablások, sok a pereskedés és a párbaj. A kormány zsarnokoskodik, és fennáll a háború veszélye. A Mars, különösen tüzes jegyben, szárazságot, aszályt, nagy hőséget, mennydörgést, villámlást, hurrikánokat és forgószelet okoz. A tengeren hirtelen és heves viharokat és sok hajótörést okoz, és kiszárítja a folyókat és a szökőkutakat. A termés megsínyli az aszályt, így szűkössé válik az élelmiszerellátás. Az emberek elméjét meggondolatlanságra ingerli, a gyermekek nehezen kezelhetők, és sok fiatal férfi hal meg. A Mars gyakran hoz felszínre egy leleményes zsenit”.




Végül, de nem utolsó sorban itt van pár gondolat más blogok szerzőitől, akik szintén nem várnak túl sok jót ettől az eklipsztől.

Jamie Partridge (Astrology King)

„Ez a fogyatkozás valószínűleg kedvezőtlen hatással lesz a koronavírus világjárványra. Az Algol a genetikával, a mutációval és az evolúcióval is összefüggésbe hozható. A koronavírus tehát tovább fog fejlődni új változatokon keresztül. Ha ezek ellenállóak lesznek a jelenlegi vakcinákkal szemben, még több megbetegedés és haláleset fog bekövetkezni.

Az Algol a Perseus csillagképhez tartozik, amely a “nagyszámú embert érintő eseményekkel, különösen a jelentős meteorológiai jelenségek által okozottakkal” van összefüggésben. Az Algol szélsőségeket vált ki, és a holdfogyatkozás Jupiterrel képezett kvadrátja fokozza a szélsőséges időjárás negatív hatását.

A telihold Jupiterrel képezett kvadrátja az Algol -képviselte egyéb veszélyeket is felnagyítja. A kapzsiság, az erkölcstelenség, a felelőtlenség és a mértéktelenség táplálni fogja a szélsőségességet, a brutalitást, az erőszakot és a balszerencsét.

De őszinteséggel, hittel, erős céltudatossággal elképzelhető, hogy az Algolból pozitív teremtő erők és spirituális tudatosság árad. A fogyatkozó Hold Plútóval képezett trigonja a pedig pozitív átalakulásra és spirituális fejlődésre ösztönöz. Az Algol és a Plútó kombinációja hozzáférést biztosít tudattalanod legmélyebb, legsötétebb területeihez, feltárja azokat, hogy megszüntesse a félelmet és meggyógyítsa a múltbeli traumákat”.




Peter Stockinger (Stars and Stones)

  • “Azt is mondják, hogy ha az Algol állócsillag együttállásban van a Holddal, az erőszakos halálra vagy súlyos betegségre utal.
  • A mundán asztrológia álláspontja szerint az Algol a robbanásokkal és tüzekkel, kitörésekkel, földrengésekkel és viharokkal is összefügg.
  • 1790-ben egy napfogyatkozás (Nap és Hold konjunkciója) állt együtt az Algollal; nem sokkal azután kezdődött a francia forradalom, Egyiptomban pedig 80 000 áldozatot követelt egy pestisjárvány.
  • 1855-ben, a krími háborúban Szevasztopol ostroma idején napfogyatkozás volt, [szintén az Algolon] amely nagy megpróbáltatásokat hozott. Ez veztetett Florence Nightingale híres küldetéséhez.
  • A Titanic elsüllyedésekor Algol az IC-n állt.
  • Bertalan éjszakáján, 1772-ben, a hugenották mészárlásának idején az Algol éppen felkelt

Lilly, Partridge és Dariot asztrológusok szerint Oroszország hagyományos ura a Bika, és az alábbi térképen láthatjuk, hogy a Nap (MC)/Hold (IC) tengely nagyon közel van Moszkvához, ami valószínűsíti, hogy a holdfogyatkozást követően Oroszország a címlapokra kerül. Érdekes lehet azt is figyelemmel kísérni, hogyan alakulnak az események Kínában, mivel az angularitás vonala Pekinghez is közel van.”





Kapcsolódó

Algol, a démoncsillag

Novemberi előrejelzés

Repeta pokoli libikókából

Eklipszek tematikus oldala

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!