Újhold és napfogyatkozás a Nyilasban – 2021

A december 4-i Nyilas újhold (Bp 08:43′) egyszersmind teljes napfogyatkozás is. Magyarországról nem látható, csak az Antarktisz nyugati részéről és Dél-Afrika egyes részeiről, viszont Nyilas országként hazánkra is hatással lesz valamelyest.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A teljesség fázisa meglehetősen rövid, bő két perc, így a napfogyatkozásokra érvényes átszámítási kulcs ( 1óra = 1 év) szerint mindössze tizenkét napig tart. Nem túl hosszú időszak, nem is annyira jelentős hatás, inkább csak amiatt fontos megemlíteni, mert erőteljesebb impulzust adhat a már így is zajló folyamatoknak. Maguk az újholdak pedig, mint már többször is szó volt róla, egy, a következő újholdig terjedő, 28 -29 napos időintervallumot ölelnek fel; az események teliholdkor, jelen esetben a december 19-i teliholdnál érnek el egy fajta kulminációs pontot.

A holdcsomópontok 2020 május 5-én léptek az Ikrekbe és a Nyilasba. Az azóta létrejött hat fogyatkozás közül az utolsó négy (2020 június 5, 2020 december 14, 2021 június 10) beleértve a jelenlegit is, kvadrátot képezett a Neptunnal. Zűrzavarból, dezinformációból, csalásból és csalódásokból bőven kijutott. A 4-i az utolsó, e tengelyek mentén létrejött eklipszek közül; legközelebb majd csak 2029 -ben lesz napfogyatkozás a Nyilasban. A folyamatok jobb megértéséhez érdemes felidézni az előző öt fogyatkozás időszakában terítékre került témákat.

Újhold és gyűrűs napfogyatkozás az Ikrekben , 2021 június 10 Gyűrűs napfogyatkozásként volt látható Északkelet-Kanadából, Grönlandról, az Északi-sark felett áthaladva és az orosz Távol-Kelet egyes részeiről. Észak-Amerika északi és keleti részén, Ázsia északi részén, Európa nagy részéről- így Magyarországról is részleges napfogyatkozásként lehetett megfigyelni. A nem sokkal ez után másodszorra bepontosuló Szaturnusz – Uránusz kvadráttal kombinálódva nagyot szólt.

Telihold és holdfogyatkozás a Nyilasban , 2021 május 26 (Erkölcstelenség, Astrology King) A 2021. májusi teliholdképletben a fővilágítók Jupiterrel képezett T- kvadrátja, valamint a Merkúr/Vénusz – Neptun kvadrátja miatt a kapzsiság, a mértéktelenség, erkölcstelenség, zűrzavar, megtévesztés voltak a fő témák.

Újhold és teljes napfogyatkozás a Nyilasban : 2020 december 14 A  Nyilas 23°08′-en jött létre, Chiléből és Argentínából teljes, Boliviából, Brazíliából, Ecuadorból, Paraguayból, Peruból és Uruguayból részleges napfogyatkozásként volt látható. Hazánkból nem volt látható az eklipsz, de Magyarország a Nyilas uralma alá tartozik, így volt hatása az ország ügyeire. Amerikában, a botrányos választásokat követően, aznap választották meg az elektorok az ország 46. elnökét. Ez az eklipsz közvetlenül megelőzte a Nagy Konjunkciót; a Szaturnusz 2021 december 17-én,  a Jupiter december 19-én lépett a Vízöntőbe, illetve korszakváltó együttállásuk  2021 december 21-én,  Vízöntő 0°29-en következett be. A Kos Mars zűrös, és tolatása miatt idegtépően hosszúra sikeredett tranzitja még javában tartott.

Penumbrális holdfigyatkozás az Ikrekben . 2020 november 30 Bár a penumbrális eklipszeket nem nagyon veszik figyelembe az asztrológiában, azért voltak a két fogyatkozás közé eső  emlékezetes események. Holdfogyatkozásoknál pl meglehetősen gyakori, hogy rejtett dolgokra derül fény, egy pimasz, cserfes Ikrek Hold pedig igen kellemetlen módon állíthatja reflektorfénybe a Nyilas árnyékos oldalait, mondjuk az álszentséget. Ízelítőt kaphattunk abból is,milyen vicces helyzetek adódhatnak, amikor a realitások ellentétbe kerülnek a fennen hangoztatott elvekkel, hivatásos erkölcs-csőszök pedig esőcsatornába kapaszkodva menekülnek az ütősre sikerült házibuliból. Nem mondható, hogy 2020 -ban túl sok vidámságban lett volna részünk, de december első napján azt hiszem, sokan fetrengtünk a röhögéstől.

Merre tart Amerika ? George Floyd halála óriási tiltakozáshullámot váltott ki Amerika-szerte. A demonstrációk számos helyen vandalizmusba, fosztogatásba torkolltak. Az események asztrológiai háttere: penumbrális holdfogyatkozás a Nyilasban 2020 június 5, Amerika Plútó – visszatérése, koronavírus – játvány, Szaturnusz – Plútó együttállás, Jupiter – Plútó együttállás, Szaturnusz – Uránusz kvadrát.

Félárnyékos holdfogyatkozás a Nyilasban : 2020 június 5 Európa nagy részéről így Magyarországról is , Ázsia nagy részéről, Ausztráliából, Afrikából, Dél-Amerikából, a Csendes-, az Atlanti-, az Indiai Óceánról és az Antarktiszról is látható volt. 3h 18′ órán át tartott, így a klasszikus asztrológia szabályai szerint 3 hónapon és majdnem 3 heten keresztül érvényesült a hatása.



Teljes napfogyatkozás a Nyilasban, 2021 december 4, Bp 08h43

A Budapestre kiszámított képletben az újhold a 12-es házba, Magyarország horoszkópjára vetítve a 11-be, az őszi napéjegyenlőség képletében pedig a VII házba, a Deszcendens közelébe esik. Mundánasztrológiában jártasabbak legózhatnak 🙂




Teljeskörű elemzés helyett ismét pár, rábökésszerű észrevétel, egy részük csak úgy másolgatva H.S.Green, Raphael és C.E.O Carter „receptkönyvéből” (Mundane Astrology: The Astrology of Nations and States).

A tűzjegyekben lévő napfogyatkozásokról azt mondják, hogy felkavarják az emberek elméjét, és szenzációs nyilvános eseményeket, zavargásokat, vitákat, gyilkosságokat, néha háborús veszélyt és hadseregek mozgását (… ) csapadékhiányt, pénzkidobást, adóemeléseket idéznek elő.”

A változó jegyekben– Ikrek, Szűz, Nyilas, Halak- lévő napfogyatkozások bonyolult és sokrétű hatásokat idézhetnek elő, amelyeket nem mindig könnyű nyomon követni, hacsak nem képeznek fényszögeket. Nem annyira jellemző, hogy egyetlen nagy és feltűnő eseményt eredményeznének, mint más napfogyatkozások. Munkával kapcsolatos gondokat, sztrájkokat, bűnözést, betegséget és nélkülözést hozhatnak; a vallással és az oktatással kapcsolatos problémákat okoznak; és az utazások során balesetek követik őket, mind a tengeren, mind a szárazföldön”.

A 12-es ház érintettsége kapcsán, ahova az eklipsz a Budapestre kiszámított képletben esik.”Alkalmas arra, hogy szerencsétlenséget, bánatot, szégyent vagy hátrányt hozzon az országra, …. kórházak, dologházak, jótékonysági intézmények szenvedhetnek, a titkos bűncselekmények növekedhetnek. Az országot titkos ellenségeskedés övezheti külföldön”. Még azt is hozzátenném, hogy a 12-es ház az önsorsrontás háza is; amiből van annyi, hogy titkos rosszakarókra már ne is legyen szükség. Elmebajból –szintén 12-es házas analógia pedig már az eklipsz előtt is bőven jutott, az őszi napéjegyenlőségképlet pompásan tükrözte a kollektív pszichózist  🙂




A 11-es ház érintettsége (Magyarország horoszkópjában ide esik) : „a Parlament és a törvényhozás számára szerencsétlen helyzet, a pártok közötti nézeteltérések,….. akadályok és hátráltatások. Esetleg népszerűtlenség külföldön, vagy egy szövetséges elvesztése”.

A VII ház érintettsége (őszi napéjegyenlőségképletben a Deszcendens közelébe esik): “Zavart és problémákat jelezhet a külügyekben; a nemzetközi kapcsolatokban bekövetkező változások komoly gondokat okozhatnak; fennáll a veszélye annak, hogy valamilyen rivális vagy ellenség előnyre tesz szert, nem szerencsés az uralkodó vagy a kormány, illetve a nemzet hitelessége szempontjából, hacsak nem érvényesülnek erőteljes jótékony hatások”.

Nekem úgy tűnik, fentebbi analógiák maximálisan érvényesülnek, bár ehhez nem kell semmiféle eklipsz, meg asztrológiai eszmefuttatás sem. Elég ha az események a szokásos mederben folynak. Az aktuálpolitikai eseményeket követve bőségesen lehet a leírtakat alátámasztó példákat találni, én ettől most inkább eltekintenék, privátban rámírogatókat tiltom és jelentem; ha nem tetszik amit olvasol, abbahagyod az oldal követését, aranybogár 🙂 A május 26-i Ikrek napfogyatkozás apropójából írt bejegyzést is érdemes lehet újraolvasni, akárcsak az őszi napéjegyenlőségképletről szólót.

Sok pozitívumra a világ más helyein sem számíthatunk; az Egyesült Államok képletében pont az ország aszcendensére esik. Így valószínűleg a korábbi, Ikrek – Nyilas tengelyeken végbemenő fogyatkozásoknál bemutatott trendek folytatódnak, érthetőbben: tombol az elmebaj, woke bullshit, altright bullshit, járvány és hozadékai, business as usual. Ami nekik is rossz, meg a világ többi részének is – szintén nem újdonság.

Ennyit a politikáról.




Maga a Nyilas újhold, durva általánosítással új tervek kitűzésére, új horizontok, új látomások keresésére inspirál. Jelen helyzetben azonban az eklipsz ténye, a fővilágítók szomszédságában levő elégetett Merkúr, a Neptun-kvadrát felé közeledő Nyilas bolygók azt sugallják, hogy a nagy álmok nem feltétlenül állnak a valóság talaján. A vakhit, önbecsapás és önveszélyes hiszékenység, propaganda, csúsztatások általi megvezetettség jelentős kockázati tényezők.

A fővilágítók ráadásul egy igen rosszindulatú állócsillaggal, a Rastabannal (más néven Alwaid, Nyilas 12°14) is együtt állnak. A hagyományok anyagi veszteségeket, baleseteket, erőszakot, bűncselekményeket társítanak ehhez a Szaturnusz- Mars természetű égitesthez.

A 2-án, ill 3-án bepontosult, és az újholdképletben erőteljesen érvényesülő Merkúr/Nap – Uránusz kvinkunx fokozza a már így is meglévő instabilitást, feszültségeket, izgágaságot.

Természetesen, mint mindig, most is adottak a szerencsésebb forgatókönyvek. Főleg ha tudatos igyekezettel munkálkodunk rajtuk, és főleg egyéni szinten. A fővilágítók szextilben vannak a Szaturnusszal; így remélhetőleg a józan ész, visszafogottság, objektivitás, humorérzék is kaphat némi szerepet. Természetesen, szextilről lévén szó, e pozitív megélési formákhoz tudatos erőfeszítések is kellenek (Az újhold egyébként, mivel annak mindkét komponensével fényszögben van, „bekapcsolja” a most már egyre markánsabban érződő Szaturnusz- Uránusz kvadrátot: tapasztaljuk a földindulást, semmissé tenni nem tudjuk, de nem is vagyunk teljesen kiszolgáltatva az eseményeknek.




A Vénusz már együtt áll a Plútóval, a Marssal és a Neptunnal való harmonikus fényszögeik azonban a pozitívabb megélési lehetőségeknek is teret adnak. Persze nem korlátlanul. Sajátos„véletlen”, hogy a Vénusz éppenséggel ugyanott áll, (Bak 22°12), ahol a 2020 január 12-i Szaturnusz – Plútó együttállás (Bak 22°46′) létrejött. Ezzel a nagy horderejű konjunkcióval egész tematikus oldal foglalkozik, emlékeztetőül érdemes lehet újraolvasni néhány bejegyzést. Az azóta eltelt majdnem két év alatt az is kiderült, milyen formában konkretizálódott, mi minden katalizálta az előrejelzett gazdasági mélyrepülést. Ez a tendencia folytatódni fog, a Vénusz küszöbön álló tolatása fokozza e folyamat intenzitását.

Se egyéni, se kollektív szinten nem lesz könnyű időszak, de mint általában, most is úgy érzem, jobb szembenézni a helyzettel, mint struccpolitikát folytatni. A tudatos igyekezet, az önfegyelem, önmérséklet megint csak kulcsfontosságú. Lehet és kell hallgatni a megérzésekre, a feszültségeket tombolás helyett konstruktív irányba terelni, tudatosan növelni az állóképességet, igyekezni kihozni a lehető legjobbat az adott körülményekből, gondosan gazdálkodni a forrásokkal, stb. Ez egyébként egész hónapra , sőt a Vénusz teljes, Bakon való áthaladására érvényes.




A Mars újholdképletben is érvényesülő, de csak később bepontosuló fényszögei (december 6 -án szextil a Plútóval, december 8-án kvadrát a Jupiterrel) szintén ezt a kettősséget hordozzák. Urával, a Plútóval való kapcsolata megnöveli hatékonyságát, teherbírását, állóképességét. A Skorpió érzelmi motivációi a Bak gyakorlatiasságával párosulnak, a Neptun által is felfokozott megérzéseit kézzelfogható módon kamatoztathatja. Így sikerülhet ellenállni a Jupiter kvadrát természetéből fakadó túlzásoknak, a kockázatvállalási kedv megfontoltsággal párosul. Kevésbé szerencsés, ha a diszharmonikus Jupiter- hatás a szélsőségeket, a sors kísértésére való hajlamot, a gátlástalanságot, túlkapásokat növeli. Mi tagadás, ez is benne van a pakliban.

A valóságtévesztés veszélyére figyelmeztet a Merkúr (december 7) és a Nap (december 12) Neptunnal képezett kvadrátja is; az újholdképletben jelzett tendenciák különösen a hónap első két hetében lesznek látványosak. Mint más bejegyzésekben már szó volt róla, a Nyilasnak és a Halaknak, a Jupiternek és a Neptunnak közös vonásuk, hogy a dolgokat olyannak látják, amilyennek éppen akarják (ld Arroyo, Liz Greene). Van, amikor a hit kívánságaik szerint képes átalakítani a valóságot, van, amikor nem. Most nem annyira. Van, amikor a rózsaszín szemüveg csak egy kisebb gödröcskét takar el, van, amikor egy szakadékot. Most esélyesebb a szakadék. A Merkúr 11-i, a Nap 20-i szextilje a Jupiterrel  – ld majd a decemberi előrejelzést -feltételes módban óv meg a zakózástól. Mondjuk, olyan esetekben, ha az ember a józan eszét, ítélőképességét is használja.

 

Kapcsolódó

Eklipszek tematikus oldala

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!